Router na "szerokopasmowe" połączyć z ADSL ?

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez Provler » 19 wrz 2008, 11:15 Router na "szerokopasmowe" połączyć z ADSL ?

Używam routera Linksys, który jest połączony z modemem kabelkiem każdy wie jak jakim. Moje pytanie jest takie: czy jak w Polsce będę chciał to (router) połączyć z neostradą (modem ADSL? z wyjściem na usb ) to czy to jest możliwe i jakiej przejściówki potrzebuję ?
Provler
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Bartsun » 19 wrz 2008, 15:59 Re: Router na "szerokopasmowe" połączyć z ADSL ?

napisz jaki typ routera a najlepiej zobacz w instrukcji czy masz dwie metody podlaczenia na adsl i dsl... ja tak mam i tez mam linksysa
Bartsun
Stały Bywalec

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Provler » 19 wrz 2008, 16:28 Re: Router na "szerokopasmowe" połączyć z ADSL ?

Linksys WRT54GS, nie ma z tyłu wejścia USB dlatego pytam czy to jest kwestia jakiejś przejściówki czy to jakiś "strukturalny" problem :)
Provler
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 21 wrz 2008, 07:06 Re: Router na "szerokopasmowe" połączyć z ADSL ?

nie jestem informatykiem, ale tutaj podlaczasz modem-router adsl bezposrednio z gniazdka telefonicznego, wiec nie masz mozliwosci podlaczenia nic pod usb, niew wiem co daje telekomuna, ale mysle, ze podobnie jak tutaj, ze tam nie ma tez zadnych modemow, tylko wszystko jest w gniazdku, moze sie myle, ale pisze na podstawie takiego samego netu jak neo.
wsiaz
Zadomowiony

Reputacja: -1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Provler » 21 wrz 2008, 09:16 Re: Router na "szerokopasmowe" połączyć z ADSL ?

wsiaz napisał(a):nie jestem informatykiem, ale tutaj podlaczasz modem-router adsl bezposrednio z gniazdka telefonicznego, wiec nie masz mozliwosci podlaczenia nic pod usb, niew wiem co daje telekomuna, ale mysle, ze podobnie jak tutaj, ze tam nie ma tez zadnych modemow, tylko wszystko jest w gniazdku, moze sie myle, ale pisze na podstawie takiego samego netu jak neo.

Może nie opisałem sprawy w sposób dla "nie informatyków" :). Więc jest tak:

1. Masz jakieś gniazdko telefoniczne lub Telewest Broadband (z czego wychodzi coś w rodzaju wtyczki anteny telewizyjnej) - ta druga opcja moja :)

2. Podłączasz do tego modem dostarczony przez providera (bądź swój działający)

3. Z modemu wychodzi kabelek i tu:
a) w NEO jest to USB (monolit z obudową) który podłączasz do kompa (!jednego)
b) tutaj wychodzi szerokopasmowy który możesz podłączyć do kompa przez kartę sieciową (!jeden komp)

4. Jeśli chcesz więcej kompów podłączyć to modem podłączasz do routera (tutaj jako że angole to raczej tempaki to dostaje się jedną skrzyneczkę modem-router-wash'n'go)

Mój problem polega na tym że mój router ma wejście szerokopasmowe dla modemu , a w neostrada ma wyjście USB z modemu.

Tak więc chcę wiedzieć czy jest coś takiego jak przejściówka USB-->szerokopasmowe czy będę musiał kupić nowy modem bądź router?
Provler
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 21 wrz 2008, 11:01 Re: Router na "szerokopasmowe" połączyć z ADSL ?

http://komputery.katalogi.pl/Neostrada% ... 24355.html

tam jest jakiego routera uzywac do neo, wszystko bylo by dobrze gdyby modem neo mial inny wyjscie niz usb
wsiaz
Zadomowiony

Reputacja: -1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Provler » 21 wrz 2008, 19:35 Re: Router na "szerokopasmowe" połączyć z ADSL ?

Dzięki kolego, wrzuciłem problem na tamto forum...
Provler
Początkujący

Neutralny