Thomas napisał(a):Ja tez jeszcze nie wysylalem, dlatego nic nie wiem na ten temat.
Dowiedzialem sie ze moim banku (Barclays'sie) przelew na konto walutowe w Polsce kosztuje 20F niezaleznie od kwoty przelewanej.
Wysylalem pare razy Paypal-em. Dziala OK, ale:
1. zawsze przewalutowuja przy wyplacie z polskiego Paypala na rachunek bankowy w PL, po swoim kursie z dosyc duzym spread-em, dzis placa 4,34 zl za funta
2. gdy przelew powyzej 500 zl nie placisz za wyplate, jak ponizej to chyba 4.99 zl
3. gdy przelewasz do Polski Paypal (UK)- Palpal (PL) i podasz ze jest to przelew prywatny a nie zaplata za usluge to placisz chyba 1,75 pound, jak zaplata to jest za free
4. po pary przelewach brytyjski Palpal chcial ode mnie potwierdzenia adresu w UK, a Polski to samo od zony (skany aktualnych rachunkow w UK i Polsce), nie liczac weryfikacji po obu stronach przy otwieraniu kont
5. Trwa to wiecznosc - doladowanie konta w UK 7-9 dni roboczych, przelew w Paypalu - natychmiastowy, natomiast wyplata znowu 3-5 dni roboczych
6. W sumie jak masz rachunek po obu stronach (troche zachodu, ale chyba warto) i kupe czasu, troche sprytu to placisz tylko za przewalutowanie, a reszta za free