Jak przeslac funta bez przewalutowania do PL?

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MężczyznaPostNapisane przez Thomas » 23 paź 2008, 18:15 Jak przeslac funta bez przewalutowania do PL?

Witam!
Moze juz ktos probowal przeslac jakas wieksza sumke do Polski bez koniecznosci przewalutowania??
Wiem ze mozna zrobic to tradycyjnym przelewem na konto walutowe w PL ale to jest bardzo kosztowne.
Thomas
Zaangażowany

Reputacja: 67
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez agg » 23 paź 2008, 19:16 Re: Jak przeslac funta bez przewalutowania do PL?

dac komus zaufanemu kto jedzie do polski :) a tak serio, no niestety nie ma nic za darmo :razz: chyba konto walutowe to najlepsze rozwiazanie :roll:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ann11281 » 24 paź 2008, 07:55 Re: Jak przeslac funta bez przewalutowania do PL?

To w prawdzie nie bez przewalutowania, ale sprawdzales ile kosztowalo by to w Paypalu?
(lub w moneybookers )

ja nie wysylalam nigdy kasy do PL,ale pamietam,ze Paypalem wychodzilo najtaniej.
ann11281
Rozeznany

Reputacja: 10
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Thomas » 24 paź 2008, 17:05 Re: Jak przeslac funta bez przewalutowania do PL?

Ja tez jeszcze nie wysylalem, dlatego nic nie wiem na ten temat.
Dowiedzialem sie ze moim banku (Barclays'sie) przelew na konto walutowe w Polsce kosztuje 20F niezaleznie od kwoty przelewanej.
Thomas
Zaangażowany

Reputacja: 67
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez tomtor » 2 lis 2008, 13:10 Re: Jak przeslac funta bez przewalutowania do PL?

Thomas napisał(a):Ja tez jeszcze nie wysylalem, dlatego nic nie wiem na ten temat.
Dowiedzialem sie ze moim banku (Barclays'sie) przelew na konto walutowe w Polsce kosztuje 20F niezaleznie od kwoty przelewanej.

Wysylalem pare razy Paypal-em. Dziala OK, ale:
1. zawsze przewalutowuja przy wyplacie z polskiego Paypala na rachunek bankowy w PL, po swoim kursie z dosyc duzym spread-em, dzis placa 4,34 zl za funta
2. gdy przelew powyzej 500 zl nie placisz za wyplate, jak ponizej to chyba 4.99 zl
3. gdy przelewasz do Polski Paypal (UK)- Palpal (PL) i podasz ze jest to przelew prywatny a nie zaplata za usluge to placisz chyba 1,75 pound, jak zaplata to jest za free
4. po pary przelewach brytyjski Palpal chcial ode mnie potwierdzenia adresu w UK, a Polski to samo od zony (skany aktualnych rachunkow w UK i Polsce), nie liczac weryfikacji po obu stronach przy otwieraniu kont
5. Trwa to wiecznosc - doladowanie konta w UK 7-9 dni roboczych, przelew w Paypalu - natychmiastowy, natomiast wyplata znowu 3-5 dni roboczych
6. W sumie jak masz rachunek po obu stronach (troche zachodu, ale chyba warto) i kupe czasu, troche sprytu to placisz tylko za przewalutowanie, a reszta za free

tomtor
Raczkujący

Reputacja: 3
Neutralny