Smazona Ryba
Napisane przez Sajmonides » 3 lis 2008, 20:20 Smazona Ryba
Jezeli chodzi o kuchnie to dla mnie temat nieznany. Potrafie zrobic kanapke, ugotowac makaron i obrac ziemniaki i na tym moja wiedza kulinarna sie konczy.
Obiadki z reguly jem w fast foodach albo kupuje gotowe.
Jednak postanowilem z tym skonczyc i dzis na kolacje usmazyc rybe:)
Wsiadlem z samochod, uderzylem do marketu i kupilem mrozonego salomona.
Myslalem ze to zaden problem wrzucic na olej i smarzyc. Troszke sie pomylilem...
Nie mam pojecia co bylo tego przyczyna, ale nie dosc ze ja jestem caly ochlanapany olejem to jeszcze wszystko co znajdowalo sie w promieniu metra od palnika wyflada rownie podobnie. Juz o drobnych poparzeniach nie wspomne.
A efekt?? Salomon okazal sie suchy i smierdzacy, pomimo tego ze smazylem 12-14 minut jak bylo podane w instrukcji.
Czy ktos mi powie co ja robie zle??
-
- Sajmonides
- Początkujący
- Posty: 43
- Dołączył: 31 paź 2008, 14:47
- Reputacja: 0
Napisane przez Luiza » 3 lis 2008, 20:46 Re: Smazona Ryba
Nastepnym razem spróbuj najpierw rybe calkowicie rozmrozic a potem osuszyc papierowym recznikiem. W mrozonej rybie jest duzo wody, placisz dodatkowo za wage wody. Powinna jeszcze mniej pryskac gdy zrobisz ja w panierce.Sajmonides napisał(a):ja jestem caly ochlanapany olejem to jeszcze wszystko co znajdowalo sie w promieniu metra od palnika wyflada rownie podobnie
Rybe powinno sie smazyc na raczej malym ogniu. Ja nigdy nie smaze ryby na czas. Sprawdzam widelcem, ktory powinien wejsc jak w "maslo" i wyjsc tak samo.Sajmonides napisał(a):Salomon okazal sie suchy
Moze ryba ktora nabyles byla nieswieza?Sajmonides napisał(a):smierdzacy
Proponuje bardzo zdrowa i latwa w przygotowaniu wersje salmona:
Salmon
Sol
Pieprz.
Wlej do garnka troche wody, zagotuj, pstaw na garnku durszlak w ktorym zwykle cedzisz makaron i wloz do niego rybe. Przykryj pokrywka i gotuj ok 20-25 minut. Ryba na parze gotowa. Smacznego
PS. ryba zawsze troche pryska :sad:
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Posty: 1911
- Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
- Reputacja: 71
Napisane przez Kasiuniaaa86 » 3 lis 2008, 23:00 Re: Smazona Ryba
-
- Kasiuniaaa86
- Początkujący
- Posty: 43
- Dołączyła: 19 cze 2007, 17:26
- Lokalizacja: Tipton
- Reputacja: 0
Napisane przez ulenka21 » 3 lis 2008, 23:07 Re: Smazona Ryba
-
- ulenka21
- Raczkujący
- Posty: 89
- Dołączyła: 18 sie 2007, 15:27
- Reputacja: 0
Napisane przez Sajmonides » 4 lis 2008, 10:29 Re: Smazona Ryba
No nic, dzis zrobie drugie podejscie do tej mojej rybki.
Bardzo dziekuje za porady, mam nadzieje ze powiedzie.
[ Dodano: Wto Lis 04, 2008 15:53 ]
Drogie Panie!!
Otóż przyrzadziłem sobie dzisiaj najwspanialaszą rybkę jaką kiedykolwiek.
Postępowałem zgodnie ze wskazówkami. Tzn. rozmroziłem, skropiłem cytrynką i smażyłem na małym ogniu. Wyszła wyśmienita.
Tylko ziemniaczki mi się nie dogotowały, ale i tak było miodzio danie:)
Jeszcze raz dziękuje.
p.s. a może ja mam jakiś ukryty talent kulinarny?? heh :grin:
-
- Sajmonides
- Początkujący
- Posty: 43
- Dołączył: 31 paź 2008, 14:47
- Reputacja: 0
Napisane przez Jolly » 5 lis 2008, 05:08 Re: Smazona Ryba
a co do łososia ja zawsze stawiam na jakies pól dnia w mleku co daje soczystosc i delikatnośc puzniej smaze na oliwie z oliwek nie na oleju podsmazam z kazdej strony 3-5 minut a potem jeszcze jakies 5-10 minut(trzeba sprawdzac zeby sie nie wysuszył za bardzo musi byc soczysty) na najmniejszym ogniu dusze przyprawy sól i pieprz:) palce lizac...
jesli chcesz zdrowiej to jak wyzej gotowany jest najlepszy albo gotowany na parze.
;)
-
- Jolly
- Stały Bywalec
- Posty: 529
- Dołączył: 3 cze 2007, 00:11
- Lokalizacja: Edgbaston
- Reputacja: 11
Napisane przez Luiza » 5 lis 2008, 10:09 Re: Smazona Ryba
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Posty: 1911
- Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
- Reputacja: 71
Napisane przez agg » 5 lis 2008, 13:40 Re: Smazona Ryba
-
- agg
- Wtajemniczony
- Posty: 2154
- Dołączyła: 13 lut 2007, 18:32
- Lokalizacja: Gdansk/Birmingham
- Reputacja: 146
Napisane przez Jolly » 5 lis 2008, 16:25 Re: Smazona Ryba
-
- Jolly
- Stały Bywalec
- Posty: 529
- Dołączył: 3 cze 2007, 00:11
- Lokalizacja: Edgbaston
- Reputacja: 11
Napisane przez Beata » 5 lis 2008, 21:55 Re: Smazona Ryba
Jak będę miała więcej cierpliwoci, napiszę coś więcej na temat pysznych zupek. Bo to szybkie i pyszne jedzonko.
:)
-
- Beata
- Stały Bywalec
- Posty: 436
- Dołączyła: 30 kwi 2007, 09:55
- Lokalizacja: Erdington
- Reputacja: 8
Napisane przez Adam » 5 lis 2008, 23:20 Re: Smazona Ryba
Beata napisał(a):A ja właśnie chciałam pomóc i rozpisałam się, jak to się robi przepyszną pieczarkową, a mój post zniknął. Pieczarkowa więc musi zaczekać, az przejdzie mi złość. Ale ostatnio tez napisałam post na temat tego, czego słucham w tej chwili. I znów ta sama sytuacja. A pisałam o piosence chodnikowej, Tik-Taku i wielu innych waznych sprawach. Podziękowałam też plazermanowi za depresyjne piosenki.
Jak będę miała więcej cierpliwoci, napiszę coś więcej na temat pysznych zupek. Bo to szybkie i pyszne jedzonko.
Zobacz tu
-
- Adam
- Administrator
- Posty: 769
- Dołączył: 12 mar 2006, 18:45
- Lokalizacja: Birmingham
- Reputacja: 33
Napisane przez Luiza » 6 lis 2008, 09:43 Re: Smazona Ryba
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Posty: 1911
- Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
- Reputacja: 71
Napisane przez Beata » 6 lis 2008, 20:50 Re: Smazona Ryba
:smile:
-
- Beata
- Stały Bywalec
- Posty: 436
- Dołączyła: 30 kwi 2007, 09:55
- Lokalizacja: Erdington
- Reputacja: 8
Napisane przez Thomas » 6 lis 2008, 21:11 Re: Smazona Ryba
Jolly napisał(a):Dam Ci dobra rade jak chcesz dobra rybe to jedz do indoor market tam sa pyszne gatunki ryb zawsze tam kupuje smacznie i swiezo:)
Niesytety nie zawsze mozna tam dostac swieza rybe. Czesto ryby sa mrozone i rozmrazane kilkakrotnie. Mialem tez okazje 2 razy kupic rybe ktora po usmazeniu smierdziala chemikaliami, jak na moj nos to byl lizol.
A jesli chodzi o dobra rybe to polecam SEA BASS - ma delikatny smak, podobna do halibuta ale znacznie chudsza, palce lizac.
Losos dla mnie ma troszke za intensywny smak "szlamu" dlatego przewaznie do tej ryby urzywa sie mase przypraw lub marynat by zabic odrobine ten "Earthy" smak.
Ale jesli sie zdecydujesz to polecam przyzadzic ja na grillu (elektrycznym) posypana sola pieprzem, kolendra i koperkiem.
-
- Thomas
- Zaangażowany
- Posty: 1369
- Dołączył: 2 wrz 2006, 19:42
- Lokalizacja: Hill Top, W brom
- Reputacja: 67
Napisane przez corrado1980 » 16 gru 2008, 13:16 Re: Smazona Ryba
:evil:
-
- corrado1980
- Rozeznany
- Posty: 137
- Dołączył: 15 maja 2007, 12:55
- Lokalizacja: birmingham
- Reputacja: 0