Dobre Pytanie

Rozmowy na temat mieszkań o tym jak mieszkacie, jakie dzielnice polecacie itd...

MężczyznaPostNapisane przez furik » 24 gru 2008, 14:08 Dobre Pytanie

ja mam takie pytanie czy w polskich sklepach są ogłoszenia dotyczące mieszkań które mozna przyjąć z dnia na dzień? bo słyszałem ze w Londynie jest taka mozliwość... prawda to jest?

pozdrawiam ;)

furik
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez gnom » 7 mar 2009, 11:30 Re: Dobre Pytanie

Pewnie to jest prawda. Ale musisz sie zastanowic wtedy, co tak naprawde wynajmujesz. Jezeli ktos by mnie wprowadzil z dnia na dzien mialbym duze watpliwosci, co tak naprawde wynajmuje i od kogo to wynajmuje. Podejrzewam, ze albo bylby pod tzw. podnajem, co jest nielegalne i wczesniej czy pozniej bedziesz mial klopoty, albo jakis wlasciciel prywatnie wynajmuje, nie przez agencje nieruchomosci i tez czesto konczy sie to pozniejszymi problemami dla najemcy.

Moja rada jest taka.

Nie wynajmuj nieruchomosci bez:
1) podpisania umowy najmu
2) podpisania inwentaryzacji (tzn. listy rzeczy znajdujacych sie w domu i ich generalnej kondycji)
3) przepisania rachunkow na Twoje nazwisko
4) o ile jest depozyt - zarejestrowania depozytu na koncie rzadowym - tzw. Tenancy Deposit Scheme - i jego podpisania

Bez tych 4 prostych zasad, sam prosisz sie o pozniejsze klopoty.

Pozdrawiam:
gnom

gnom
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bluebery » 10 kwi 2009, 23:09 Re: Dobre Pytanie

Warto tez spisac liczniki - jesli gaz i prad nie jest na karte. W innym razie mozna dostac kosmiczny rachunek po kilku miesiacach.
Poza tym wynajmowanie ,,na szybko'' grozi przeoczeniem wad ukrytych ( uszkodzone rury, pekniecia, nie dzialajaca kuchenka i tysiace innych mozliwych) lepiej zatrzymaj sie u znajomych na kilka dni i poswiec ten czas na rozpoznanie :-) poza tym ceny sa naprawde zroznicowane mozesz wynajac za te same pieniadze porzadne mieszkanie lub z natura ozywiona :wink: w postaci roznych gryzoni lub plesni. Tak ze spokojnie nie daj sie zwariowac.
bluebery
Rozeznany

Reputacja: 1
Neutralny