Prawo pracy

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

KobietaPostNapisane przez Beata » 24 sty 2009, 22:35 Prawo pracy

Już jakiś czas temu pisałam posta o podobnej treści. Jednak nie dostałam odpowiedzi, więc ponawiam zapytanie.

Nie jestem jeszcze mamą i przynajmniej w najbliższej przyszłościnie nie planuję nią zostać. Ale wyznaję zasadę, że lepiej wiedzieć więcej niż mniej. Otóż nie mam kontraktu na stałe tylko na rok czasu i co roku jest mi on przedłużany. Czy mam dokładnie takie same prawa co osoba, która ma kontrakt na czas nieokreślony, gdybym ewentualnie zaszła w ciążę?

A może wiecie jeszcze, jak długo pracodawca może przedłużać mi kontrakt z roku na rok, zanim dostanę umówę na czas niekreślony? W Polsce przepisy są inne, a tu nie mam zielonego pojęcia. Czy może to robić w nieskończoność?

:)

Reputacja: 8
Neutralny

KobietaPostNapisane przez asia77 » 25 sty 2009, 11:01 Re: Prawo pracy

czesc, jesli nie masz nic o tym w umowie mozesz sie spytac pracodawcy, albo jeszcze lepiej idz do jobcentre, oni dadza tobie cos do poczytania o prawie pracy, albo sie ich spytaj bezposrednio.
asia77
Rozeznany

Reputacja: 2
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Aleksander1 » 26 sty 2009, 10:17 Re: Prawo pracy

Hej.
Pracodawca moze przedluzac Ci 4 lata umowe i nastepna umowa czyni Cie stalym pracownikiem. Co do ciazy masz takie same prawa. Aczkolwiek na koniec terminu umowy na czas okreslony, nic nie chroni Cie przed zwolnieniem. Musisz pamietac ze tutaj nie masz tak dobrej ochrony jak w Polsce, nawet jezeli chodzi o ciaze.

[ Dodano: Pon Sty 26, 2009 10:22 ]
Aaaa,
Pracodawca moze przedluzac Ci 4 lata umowe i nastepna umowa czyni Cie stalym pracownikiem. Chyba ze pracujesz od 10 lipca 2002 wtedy pracodawca moze pozostawic Cie na umowie na czas okreslony podajac dobry powod. Nie pytaj jaki, bo nie mam zielonego pojecia. Tylko tak jest to ujete w przepisach ktore znalazlem.

Aleksander1
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Beata » 28 sty 2009, 19:32 Re: Prawo pracy

Dzięki Aleksander1. W życiu bym nie przypuszczała, że trzeba się aż tak zasłużyć, aby dostać kontrakt na czas nieokreślony. Szkoda, że nie ma gdzieś tłumaczenia angielskiego prawa pracy, z chęcią bym sobie poczytała. Warto znać swoje prawa, bo obowiązki pewnie każdy z nas zna.

:smile:
Beata
Stały Bywalec

Reputacja: 8
Neutralny