Co robić?

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

KobietaPostNapisane przez virgo » 16 kwi 2009, 09:56 Co robić?

Mam problem z komputerem, coraz częściej wszystko mi się zawiesza,programy się wyłączają,internet nie chce mi się otworzyć,a dodatkowo co jakiś czas pojawia mi sie komunikat o za małej pamięci wirtualnej.Posiadam Windows XP ,oczyściłam komputer ze wszystkich zbędnych programów,a mimo to ciagle mam to samo.Czy usunięcie systemu i wgranie całego Windowsa od nowa mogłoby pomóc? Dobre rady mile widziane,bo laik ze mnie zupełny:(:)

virgo
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Bartsun » 16 kwi 2009, 16:40 Re: Co robić?

tak pomogloby zainstalowanie na nowo systemu, ale wydaje mi sie ze cos poprostu zzera ci cala pamiec, wiec warto by bylo najpierw zobaczyc co sie dzieje w menadzerze zadan - ktory proces poza explorerem najwiecej uzywa pamieci - moze program antywirusowy?napisz jeszcze ile masz pamieci ram'u w kosciach w kompie/laptopie
Bartsun
Stały Bywalec

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez virgo » 16 kwi 2009, 18:31 Re: Co robić?

uzywam avasta a poza tym pobieram filmy przez torrenty i to hmmm w dosyc duzych ilosciach ,moze w tym tkwi problem,co do pamieci ram to zabij mnie a nie wiem:)w kazdym razie dzieki za dobre checi:)

virgo
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Bartsun » 16 kwi 2009, 18:53 Re: Co robić?

sprawdzenie ile jest pamieci w kompie:
prawoklik myszki na moj komputer po czym z listy wybierasz wlasciwosci (properties jesli wersja ang systemu) po czym wyskakuje okienko z informacjami o Twoim komputerze, patrz na info o Pamieć RAM (RAM memory)
Bartsun
Stały Bywalec

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez virgo » 16 kwi 2009, 20:20 Re: Co robić?

448 MB RAM - to znalazlam:)
zrobilam tez defragmentacje dysku i oczyszczenie komutera z pomoca One Care ze stron Mircorsoftu,moze pomoze:)

virgo
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 17 kwi 2009, 02:54 Re: Co robić?

virgo napisał(a):(...) pobieram filmy przez torrenty i to hmmm w dosyc duzych ilosciach (...)

...no to nie dziw się, ze Ci net ścierwi i komputer nie wyrabia :).
Ale żeby nie było - wyłącz ssanie - najlepiej zatrzymaj wszystkie ściągania, ile ich tam masz, i WYŁĄCZ program. Na 99% net odzyska skrzydła. Komp może niekoniecznie, ale na pewno też pomoże. Reinstall systemu pomoże DO pierwszego uruchomienia BitCometa, Azureusa czy co tam jeszcze używasz.
Rada?
jak używasz kompa zostawiaj ssanie 2 góra 3ch filmów - najlepiej tych, na których masz najlepszy transfer. A Wszystko włączaj jak odchodzisz na dłużej od kompa - np idziesz spać, do pracy, na zakupy, spacer, do łóżka :D
Jeśli natomiast po wyłączeniu wszystkiego nadal będą te same problemy, to będziemy szukać dalej. Jeszcze tylko podaj info skąd i jaki net. I ile kompów podpiętych i jak. Czyli np. Virgin 20GB, podpięte 2 kompy po kablu i 3 laptopy na radiu.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez virgo » 17 kwi 2009, 10:35 Re: Co robić?

podpiętego nie mam nic, net mam z Virgin 2 GB ,do sciagania filmow uzywam tylko utorrent,zrobilam wczoraj defragmentacje i czyszczanie i jak na razie od rana nic sie nie zawiesilo,a wierz mi ze to cud hehe coz,mam nadzieje,ze juz bedzie wszystko ok, dzieki za dotychczasowe porady,pozdrawiam serdecznie:)

virgo
Początkujący

Neutralny