Windows XP SP2 ANG.

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez Dankan81 » 2 kwi 2009, 21:08 Windows XP SP2 ANG.

Jesli jest ktos zyczliwy kto mogl by uzyczyc plyty z Windows XP SP2 to prosze o pomoc. Sypnal mi sie system a nie mam plyty instalacyjnej w przeciwienstwie do naklejki z numerem licencyjnym ktora jest na odwrocie laptopa. Ku mojemu zdziwieniu znalecienie w sieci tego systemu bylo jak narazie niemozliwe. Jedynie polskie XPki a ja musze miec angielski... :( Bylo niby kilka linkow ale nieaktualne...

pozdrawiam

Dankan81
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Adam » 3 kwi 2009, 08:23 Re: Windows XP SP2 ANG.

W laptopach często obraz Systemu znajduje się na niewidocznej partycji (recovery) na dysku.
Sprawdzałeś to?
Adam
Administrator

Reputacja: 33
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez BALLROD » 3 kwi 2009, 20:08 Re: Windows XP SP2 ANG.

po pierwsze jaki XP HOME CZY PROFESIONAL i czemu XP ANGIELSKI np jesli to WIN XP HOME to nr sersyjny mozesz wykozystac do np WERSJI PL ale jak cos mam wersje z SP 3 jak i pl tak i en HOME

BALLROD
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 6 kwi 2009, 15:55 Re: Windows XP SP2 ANG.

Jak dla mnie nie ma najważniejszych informacji
- lapciak, czy stacjonarka i
- komp kupowany w Polsce czy tutaj
- jak u nas firmowy czy składak.
Skąd te pytania? ano stąd, że jeśli komputer kupowany w UK, firmowy i w dodatku lapciak, to może wymagać specjalnej, dedykowanej do serii wersji systemu operacyjnego. Instalacja "uniwersalnej" na nic się nie zda, albo nie będzie sterowników do "paru" urządzeń.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez BALLROD » 6 kwi 2009, 20:41 Re: Windows XP SP2 ANG.

albo np do dysku SATA i wtedy windows potrzebny po malych przerobkach.
czesc sterownikow da sie doszukac chodz moze czasem zdarzyc sie niespodzianka :)

BALLROD
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 7 kwi 2009, 10:49 Re: Windows XP SP2 ANG.

Windows "po przeróbkach" już nie jest legalny, więc co za sens kupować i przerabiać?
I powodzenia w instalowaniu BOXowego czy nawet OEMowego systemu kupionego z dyskiem np. w laptopie IBMa :) Albo w ASUSie z kamerą BISONa :D

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Dankan81 » 7 kwi 2009, 14:33 Re: Windows XP SP2 ANG.

Spedzilem wiele godzin z moim lapkiem nawiasem mowiac Lenovo 3000 N200 (dla nie wtajemniczonych jest to tak na prawde IBM - chinczycy kupili IBM jakis czas temu i nazwali Lenovo). Klucz z polskiego do angielskiego XPka nie podszedl, ale udalo mi sie wygrzebac na stronie producenta 430MB plik z system recovery. Na moje szczescie sie odpalilo, i wszystko teraz gra... :) A problem tak wogole zaczal sie od zainstalowana niby nowszego i lepszego sterownika do karty graficznejze strony producenta, po czym windows sie uruchamial ale ekran pozostawam czarny bez mozliwosci uruchomienia trybu awaryjnego... hehehe. NAs zczescie wszystko zakonczylo sie pomyslnie... Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie... :)

Dankan81
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 7 kwi 2009, 15:48 Re: Windows XP SP2 ANG.

Ha, czyli jednak wyszło (prawie) na moje :D
Prawdopodobnie w Twoim przypadku nie pomogłyby żadne przeinstalowywania najnowocześniejszych, najnowszych, najbardziej bajeranckich czy też starszych, ale najszybszych systemów MS :)
A co do problemów ze sterownikiem - PRAWDOPODOBNIE po przeinstalowaniu był standardowo ustawiony na rozdzielczość, jakiej Twoja matryca nie obsługuje. Rada na przyszłość - po przeinstalowaniu sterownika do karty graficznej ZANIM zrestartujesz kompa zmień rozdzielczość na VGA (640x480) ew. SVGA (800x600). Po uruchomieniu można ustawić żądaną. A te dwie wyświetla 99% monitorów/matryc.

A jeszcze tylko pytanie - co skusiło / zmusiło do instalowania nowego sterownika do grafy?

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Dankan81 » 17 kwi 2009, 08:45 Re: Windows XP SP2 ANG.

Szczerze mowiac zagladnalem na strone producenta i zobaczylem ze maja do pobrania nowy sterownik z przed bodajrze 5 dni, wiec ztwierdzilem ze jak juz producent udostepnia to powinno chulac... jak widac mylilem sie.... :)

Potraktuje to jako dodatkowe doswiadczenie .... :-D

pozdrawiam

Dankan81
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez GRZEGORZG » 17 kwi 2009, 17:16 Re: Windows XP SP2 ANG.

co do tego ze musi byc ten sam nr seryjny co byl wczesniej to nie do konca prawda.
"kamerą BISONa" --- Podobna sytuacja byla np w FUJITSU-SIMENS gdzie wystarczylo w BIOS znalesc odpowiednia zakladke (wylaczyc). Teraz mozna bylo zainstalowac kazdy inny system o ile byly pod to sterowniki :P

Jednak co do (IBM) nie jestem w 100% pewny czy jest taka opcja do wylaczenia:)

GRZEGORZG
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 17 kwi 2009, 21:57 Re: Windows XP SP2 ANG.

@ Dankan81 - i powinien hulać, spokojnie, to tylko ustawienie parametrów, a nie wada :)
@GrzegorzG - rozumiem, że sugerujesz wyłączenie urządzenia sprawiającego problemy? Jak tak, to gratuluję podejścia problemu. Boli jak naciskam - nie naciskać :D Wyłączenie to nie rozwiązanie problemu. Skoro jest urządzenie to ma chodzić i tyle. To tyle w kwestii kamery.
Numer seryjny rozumiem, że chodzi Ci o klucz Windy. Jeśli masz dowód zakupu+naklejkę z hologramem na ten inny system, to nie ma sprawy. Instaluj co chcesz. Ja tylko zwróciłem uwagę, że producenci lapciaków instalują DEDYKOWANĄ wersję systemu, wyposażoną we wszystkie sterowniki do wszystkich urządzeń zainstalowanych w danym modelu laptopa. A urządzenia te wcale nie muszą współpracować ze standardowymi driverami dostarczanymi w kupowanej wersji Windy. I tyle.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany