motor a rodzicee?
Napisane przez cobra0112 » 23 kwi 2009, 12:30 motor a rodzicee?
wiec zaczne od poczatku... chcialabym jezdzic na motorze typu scigacz i mam problem z mama bo mi powiedziala ze 'nie chce miec w domu dawcy' nie wiem kompletnie jak z nia rozmawiac o tym ??? z tata tez rozmawialam to powiedzial ze nie chce czekac az pewnego dnia policja przyjedzie i powie ze leze gdzies w rowie.. a wiec tu jest moje pytanie jak ich przekonac do tego..... aa ii jeszcze jedno ? czemu prawie kazdy rodzic mysli ze mototcyklisci to sa tylko dawcy organow ??? przeciez moznaj jezdzic z glowa i rozsadkiem co nie?? :) pozdrawiam ..
-
- cobra0112
- Raczkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez marcin.p » 23 kwi 2009, 13:30 Re: motor a rodzicee?
Widzisz to pytanie powinnas sobie zadac sama sobie, Ty najlepiej wiesz jakich argumentów uzyc i jak na poszczególne z nich zareaguja twoi rodzice.
Naprawde nie chcialbym ci prawic moralów i udowadniac ze My motocyklisci nie jestesmy dawcami. W pewnym stopniu jestesmy ale wiele czynników wplywa na to iz nie my nimi bedziemy .
Ze starystyk wynika ze glównymi sprawcami wypadków motocyklowych sa ludzie mlodzi ( statystyki polskie ) a dzieje sie tak z kilku powodów :
- Jazda bez odpowiedniego przeszkolenia ( prawo jazdy na motor nie przygotowuje do prowadzenia go )
- Latwy dostep do tanich motocykli o duzej mocy i imponujacych osiagach ( niekoniecznie sprawnych technicznie , powypadkowych )
- Lekcewazenie jakichkolwiek przepisów i ograniczen
- Zly stan Polskich dróg ( dzióry , wyboje , zwir i bloto na drogach)
- Brak podstawowej odziezy ochronnej ( Dobry kask, Spodnie- kurtka ze wzmocnieniami na kolana barki miednice itd , rekawice , buty ) Kogo w polsce stac by wywalic na skóry wiecej niz kosztuje 10 letni GSRX
- Ignorancja ze strony innych uzytkowników ruchu
Ok To jest sytuacaj w Polsce , jezdzilem w Pl i jezdze tutaj i mozesz mi wiezyc Anglia to zupelnie inny swiat ( prawie motocyklowy raj , pomijajac pogode)
1. Drogi dobre , czyste duzo fajnych rond ( trzeba uwazac na metalowe pokrywy od studzienek)
2. Wlasciwy sposób przygotowania do jazdy motocyklem z wieksza pojemnoscia ( prawko prowizyjne z mozliwoscia jazdy ograniczonym bzykiem )
3. System ubezpieczen ( drogie ubezpieczenie dla mlodych kierowców ) odstrasza od kupna duzych maszyn
4. Latwy i tani dostep do niedrogich motocykli ( niekoniecznie klepanych i naciaganych )
5. Dosc tanie skóry kaski itd
6. Przyjazni kierowcy , puszczaja patrza w lusterka itd
7. Wysokie kary za pogwalcenie przepisów drogowych ( tu sie po prostu nie oplaca jezdzic szybko)
Pogadaj Kobra z rodzicami, jezeli cie bardzo ciagnei do jezdzenia to nikt cie nie powstrzyma. Kazdy moze zostac dawca, ale w wiekszosci przypadków to tylko od ciebie zalezy czy nim zostaniesz.
Kiedy ja zaczynalem przygode z bajkiem moi rodzice tez sie bali , ale wiedzieli ze lepiej bedzie jak bede jezdzil z ich przyzwoleniem niz bez. Jesli jestes w miare rozsadna dziewczyna to nie powinno byc problemów z przekonaniem ich ze mozesz jezdzic.
A jak ci nie pozwola to daj znac , zgarne paru chlopaków i podjedziemy z chalasem pod dom ich przekonywac
Pozdro i powodzenia
-
- marcin.p
- Zadomowiony
- Reputacja: 3
Napisane przez cobra0112 » 23 kwi 2009, 13:48 Re: motor a rodzicee?
marcin.p napisał(a):Na poczatek to sklaniam czolo przed kolejna kobieta pragnaca dosiasc dwóch kólek.
Widzisz to pytanie powinnas sobie zadac sama sobie, Ty najlepiej wiesz jakich argumentów uzyc i jak na poszczególne z nich zareaguja twoi rodzice.
Naprawde nie chcialbym ci prawic moralów i udowadniac ze My motocyklisci nie jestesmy dawcami. W pewnym stopniu jestesmy ale wiele czynników wplywa na to iz nie my nimi bedziemy .
Ze starystyk wynika ze glównymi sprawcami wypadków motocyklowych sa ludzie mlodzi ( statystyki polskie ) a dzieje sie tak z kilku powodów :
- Jazda bez odpowiedniego przeszkolenia ( prawo jazdy na motor nie przygotowuje do prowadzenia go )
- Latwy dostep do tanich motocykli o duzej mocy i imponujacych osiagach ( niekoniecznie sprawnych technicznie , powypadkowych )
- Lekcewazenie jakichkolwiek przepisów i ograniczen
- Zly stan Polskich dróg ( dzióry , wyboje , zwir i bloto na drogach)
- Brak podstawowej odziezy ochronnej ( Dobry kask, Spodnie- kurtka ze wzmocnieniami na kolana barki miednice itd , rekawice , buty ) Kogo w polsce stac by wywalic na skóry wiecej niz kosztuje 10 letni GSRX
- Ignorancja ze strony innych uzytkowników ruchu
Ok To jest sytuacaj w Polsce , jezdzilem w Pl i jezdze tutaj i mozesz mi wiezyc Anglia to zupelnie inny swiat ( prawie motocyklowy raj , pomijajac pogode)
1. Drogi dobre , czyste duzo fajnych rond ( trzeba uwazac na metalowe pokrywy od studzienek)
2. Wlasciwy sposób przygotowania do jazdy motocyklem z wieksza pojemnoscia ( prawko prowizyjne z mozliwoscia jazdy ograniczonym bzykiem )
3. System ubezpieczen ( drogie ubezpieczenie dla mlodych kierowców ) odstrasza od kupna duzych maszyn
4. Latwy i tani dostep do niedrogich motocykli ( niekoniecznie klepanych i naciaganych )
5. Dosc tanie skóry kaski itd
6. Przyjazni kierowcy , puszczaja patrza w lusterka itd
7. Wysokie kary za pogwalcenie przepisów drogowych ( tu sie po prostu nie oplaca jezdzic szybko)
Pogadaj Kobra z rodzicami, jezeli cie bardzo ciagnei do jezdzenia to nikt cie nie powstrzyma. Kazdy moze zostac dawca, ale w wiekszosci przypadków to tylko od ciebie zalezy czy nim zostaniesz.
Kiedy ja zaczynalem przygode z bajkiem moi rodzice tez sie bali , ale wiedzieli ze lepiej bedzie jak bede jezdzil z ich przyzwoleniem niz bez. Jesli jestes w miare rozsadna dziewczyna to nie powinno byc problemów z przekonaniem ich ze mozesz jezdzic.
A jak ci nie pozwola to daj znac , zgarne paru chlopaków i podjedziemy z chalasem pod dom ich przekonywac
Pozdro i powodzenia
hmm czytalam na forum (nie pamietam jakim) chlopak tez chcial jezdzic i tez mu rodzice nie pozwalali to codziennie w domu gadal o motorach i po roku mamuskaa wymieklaa i mu wkoncu pozwolila:) .. a slyszlalam ze zanim zdaje sie prawko kat A to trzeba zaliczyc 2 lata na 125ccm to prawda?? bo jak tak to jade do Pl zdac prawko ;) hehe pozdrawiam..
a z tym hasales to zobaczymy, moze sie uda ich namowic... :)))) pozdrowionkaaaaa
-
- cobra0112
- Raczkujący
Napisane przez marcin.p » 23 kwi 2009, 14:05 Re: motor a rodzicee?
Ale wyluzuj ... pojezdzij 125 dluzej pozyjesz... Jesli ty chesz od razy wsiadac na plastikowe Kawassaki ze 100 konnym silnikiem to tez bym ci nie pozwolil.
Motorem sie jezdzi z glowa , bo jak nei to szybko ja tracisz. I inne organy tez
-
- marcin.p
- Zadomowiony
Napisane przez plazermen » 23 kwi 2009, 14:43 Re: motor a rodzicee?
Mnie, moi starsi nie pozwolili nawet motoroweru, to wzialem i zrobilem prawko bez ich wiedzy, zarobilem mamone sam, zarejestrowalem na starszego brata i tak stalem sie wlascicielem mojego 1wszego motorka w wieku lat 17stu :)
@Marcin: a Ty nabyłeś już sobie motorek zastępczy?
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputacja: 92
Napisane przez cobra0112 » 23 kwi 2009, 15:16 Re: motor a rodzicee?
powiem ci jakie mam plany wiec moze zrozumiesz :)
zanim zdam prawko na A to chce sie nauczyc jezdzic... (przyzwyczaic sie do motoru) a pozniej smialo zdac... wiec, doswiadczenie i samo przyjdzie.. jak bede w miare wprawiona to czas na Kawasaki(to jest moje marzenie)
:)
do drugiego "pana" heh
mialam takie mysli ale po pierwsze nie mam starszego brata hehe
a po drugie tak jak "pan Marcin" (czy to was nie postarza?:) ) jezdzic za ich zgoda lepiej bym sie z tym czula..
pozdroo
-
- cobra0112
- Raczkujący
Napisane przez nikctom » 23 kwi 2009, 20:14 Re: motor a rodzicee?
problem moze byc tylko z finansami, jezeli nie jestes niezalezna finansowo to lipa... to oni maja ostateczne zdanie,
a tak poza tym:D
wszystko zalezy od ciebie, motocykl i smierc to nie jest znak rownosci,
ludzie kojarza te dwie rzeczy poniewaz nie czuja "tego"
wolnosci swobody niezaleznosci .... adrenaliny
to mile czuc ja wtedy kiedy sie akurat chce:D
byc moze daltego jazda moto jest tak czesto "porownywana" do ...
motylkuf w brzuchu, ale to oddzielny temat...:P
podsumowujac udowodnij im ze moga ci ufac i znajdz wystarczajaco duzo poytywow zeby przynajmneij nie byli wsciekli jak zobacza swoja core na motorku:D
pozdro
-
- nikctom
- Początkujący
- Reputacja: 10
Napisane przez cobra0112 » 23 kwi 2009, 20:31 Re: motor a rodzicee?
moja mama nie moze tego pojac "dziewczyna i motocykl" ... a po za tym nie wierzy mi jak ja przekonuje ze bede jezdzic z glowa.. tzn z rozsadkiem .. bo mnie za dlugo zna hehe :) wiec w tym jest problem.. jednak musze poczekac do tej 18-stki a wtedy to juz chyba zaakceptujee. pozdrawiam chlopakii i widze ze jestescie za mnie hehehehe :)
-
- cobra0112
- Raczkujący
Napisane przez marcin.p » 24 kwi 2009, 07:44 Re: motor a rodzicee?
Per Pan to mi mówia w pracy i tylko Polacy .... Mieszkasz w UK wiec czas najwyzszy pozbyc sie zasciankowych przyzwyczajen mówienia ludzom per Pan Pani.
Fakt ze nie wpuszczaja mnie na dyskoteki dla nieletnich gdzie sie nie serwuje alkoholu ( czasami wpuszczaja jako opiekuna choc nie wiem czemu mi ufaja) Nie czyni mnie starym, i nie daje nikomu podstawy do wyzywania mnie od panów.
Plaz Nowe moto juz jezdzi
Suzi GSX 1400 .... jest srebrne i wsciekle, jak kobieta która sie dowie ze zdradzasz ja ze stadem nimfomanek pomieszanym z psami i koniem.
Ps trza by co rowerami posmigac .... ja bede mial swoje w przeciagu tygodnia
-
- marcin.p
- Zadomowiony
Napisane przez cobra0112 » 24 kwi 2009, 12:18 Re: motor a rodzicee?
a z tymi dyskotekami to wystarczy sie mlodziezowo ubrac chodzi mi tu o bluze z kapturkiem i spodnie w krokuuu... wiec do dziela :) a co do zaufania to pewnie wygladasz na takiego ktoremu mozna zaufac.. (to da sie tez wyczuc ) hehe
-
- cobra0112
- Raczkujący
Napisane przez marcin.p » 26 kwi 2009, 10:21 Re: motor a rodzicee?
Na temat zaufania to nie chce rozwijac tematu .....
Wspaniala niedziela ide grzac dwa kola
-
- marcin.p
- Zadomowiony
Napisane przez cobra0112 » 26 kwi 2009, 14:00 Re: motor a rodzicee?
a o tym grzaniu dwoch kol to nawet nic nie mow..... BO JA TEZ CHCE hahahaha :)
dobra ja lece na trening :)
-
- cobra0112
- Raczkujący
Napisane przez plazermen » 26 kwi 2009, 14:59 Re: motor a rodzicee?
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputacja: 92
Napisane przez cobra0112 » 26 kwi 2009, 19:31 Re: motor a rodzicee?
-
- cobra0112
- Raczkujący
Napisane przez KA i PE » 26 kwi 2009, 20:05 Re: motor a rodzicee?
plazermen napisał(a):Chodziło mu najpewniej o tzw "nawis inflacyjny"
jak to u nas na wsi mowili : dobry gospodarz tzryma sprzet pod zadaszeniem......
pe
-
- KA i PE
-