problem z kompem stacjonarnym i jego netem

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez daro31 » 11 maja 2009, 17:53 problem z kompem stacjonarnym i jego netem

pod moj ruter jest podlaczony stacjonarny i 2 laptopy bezprzewodowo i wszystko bylo ok. Ale od jakiegos czasu, mam problem z netem, w kompie stacjonarnyjm, ogolnie mam 10mb z virgin i szybkosc pokazuje na 54mb to jest norma czasem spada do 36 a ostatnio wcale nie chce mi polaczyc z moja siecia, raz czy dwa pomoglo przywrocenie systemu do daty z przed kilku dni innym razem zostawilem go w spokoju na kilka godzin wlaczony i polaczyl sie i bylo bez zarzutu. ale przewaznie gdy go wylacze i na drugi dzien wlacze ma znowu problem z polaczeniem sie , moze ktos wie co jest grane, wirusy nie wchodza w gre, a jesli to karta to czemu raz dziala a innym wcale, komp stoi w jednym miejscu i nie jest narazony na zadne mechaniczne obrazenia ( z laptopami nie ma problemu internet dziala tam caly czas )
pozdro
daro31
Raczkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Adam » 11 maja 2009, 20:38 Re: problem z kompem stacjonarnym i jego netem

daro31 napisał(a):a ostatnio wcale nie chce mi polaczyc z moja siecia

czy widzi siec i nie chce sie polaczyc czy poprostu sieci nie widzi?
Jakies blędy wyskakują?
Bardzo mozliwe ze w kompie masz ustawione IP na stale i w przypadku gdy jako pierwszy zostaje wlaczony laptop blokuje on komputer stacjonarny. Sprawdz w ustawieniach sieciowych-> wlasciwosci-> protokol tcp/ip v4 i jesli IP jest ustawione na stale to albo zmien na auto albo ustaw wyzsze.
Adam
Administrator

Reputacja: 33
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 11 maja 2009, 21:59 Re: problem z kompem stacjonarnym i jego netem

Generalnie to najpierw sie sprawdza ustawienia sieci. Najlepiej dać wszystko na domyslne, drugie w kolejności są wszelakie antywiry i fajerłole. A ja to bym jeszcze sprawdził przewód i wtyczki czy nie pourywane, albo czy przewód nie przetarty (np. drzwiami). Jeśli przewód jest kat5 i jest bardzo długi - może net wolniej działać. W przypadku gdyby podejrzenie padło na karte sieciowa, to nadaj jej na chwilę stałe ip i zapinguj spod dosa i zobacz co odpowie.
Powodzenia zycze.
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 11 maja 2009, 22:51 Re: problem z kompem stacjonarnym i jego netem

plazermen napisał(a):(...)A ja to bym jeszcze sprawdził przewód i wtyczki czy nie pourywane, albo czy przewód nie przetarty (np. drzwiami). Jeśli przewód jest kat5 i jest bardzo długi - może net wolniej działać. (...)

Wtyczki i kable? Przeca napisał, że
(...)pod moj ruter jest podlaczony stacjonarny i 2 laptopy bezprzewodowo(...)

Stacjonarka zatem również i to podłączenie do sieci bezprzewodowej sprawia takie problemy. Chyba, że ja coś źle zrozumiałem.

@daro - skąd pewność, ze wirusy nie wchodzą w grę? to takie pierwsze pytanie jakie mi się nasunęło. Bo skoro przywrócenie systemu pomogło (na chwilę bo na chwilę, ale pomogło) to może sugerować jakąś infekcję. Drugie pytanie - czy nie instalowałeś jakichś programów ostatnio? Czy robiłeś reinstall systemu i po reinstalu masz to samo? Jakich sterów używasz (oryginalnych, najnowszych)? Jaka karta Wi-Fi? USB? PCI? Jaki router? Jakich protokołów używają poszczególne elementy sieci (laptoy też)? Jak widzisz podałeś zdecydowanie za mało informacji, żeby cokolwiek sensownego poradzić.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez boniu » 12 maja 2009, 07:30 Re: problem z kompem stacjonarnym i jego netem

połącz najpierw stacjonarny,laptopy wyłącz wogóle..jesli wtedy nie połączy.. przeinstaluj system,jesli nie pomoze, spróbuj zamienic

laptop niech bedzie pierwszym kompem..

boniu
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 12 maja 2009, 07:44 Re: problem z kompem stacjonarnym i jego netem

Ups, przeczytalem stacjonarny i od razu pomyslalem o kablu. W takim razie jesli chodzi o wireless karte to sprawdz na site survey parametry pracy karty. Sa zawsze dwie opcje: mozna ustawic parametry samemu uzywajac softu dostarczonego przez producenta, lub pozwolic windowsowi na ustawienia automatyczne. Jesli wlan karte jest na usb, to mozna zreinstalowac sterowniki usb. Ja to robię tak: wywalam z managera sprzętu i restartuje pecka - windows automatycznie odnawia sterowniki. Jesli masz sygnal slaby mimo to, ze komp znajduje sie niedaleko routera, to proponuje pozmieniac pasmo transmisji danych, bo w Anglii zageszczenie routerow na metr kwadratowy jest spore i moze byc ze ktos na tym samym co Ty nadaje (niektore routery maja mozliwosc podejrzenia na jakich pasmach sasiedzi wysylaja). Bez bardziej szczegółowych informacji od Ciebie trudno o jakąś konkretną diagnozę.
Pozdro.
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez daro31 » 12 maja 2009, 16:12 Re: problem z kompem stacjonarnym i jego netem

witam ponownie, powiem ze to co czytam nie bardzo rozumiem bo jestem w sprawach komputerow laikiem, o przycieciu kabla drzwiami nie ma mowy, o wirusach tez bo komputer byl skanowany wielokrotnie jak tylko zaczely sie problemy, karta jest na stale nie na usb wiec to juz tez nie wchodzi w gre, wlasnie raczej stawialbym na iperwszenstwo komputerow, komputer oczywiscie widzi sieci otaczajace go tylko ma problem z oplaczeniem, czasem jesli nie moze polaczyc sie z moja siecia laczy sie z nastepna w kolejce niezabezpieczona, tyle ze przesyl jest kiepski widocznie maja moze tylko 2 mb, a moj wlasnie dzis np. polaczyl sie z moja siecia, nastepnie zgubil sygnal polaczyl sie z inna i tak kilka razy obecnie jest ok ale w kazdej chwili nie wiem co mu odwali jesli mialbym ustawiac sam cos to chyba razczej ktos musial by mnie pilotowac krok po kroku co i jak, albo jesli jest z B`ham to poorostu moze sie umowic , przyjda i zabiore - odwioze, dla kogos kto wie co i jak to pewnie prosta sprawa i 5 min roboty a ja nie wiem nawet gdzie szukac wiec ??

[ Dodano: Wto Maj 12, 2009 18:15 ]
zrobilem test, wychodzi na to ze to laptopy zaklucaja droge radiowa, ( maja silniejsze karty ??? ) bo gdy sa wylaczone stacjonarka chodzi bez zarzutu, i widzi wszystkie sieci w okregu i przesl danych jest w najlepszym porzadku, wiec w takim razie nadal nie wiem co zrobic aby zsynchronizowac 3 kompy aby sobie nie przeszkadzaly wzajemnie , juz napewno nie plaptopy dla stacjonarki
pozdrawiam

posty z wczoraj a dzis znowu problem, laptopy dzis wogole nie byly wlaczane, a stacjonarka polaczyla sie z netem w ciagu 7 godzin tylko na pare chwil :(
daro31
Raczkujący

Neutralny