Przeinstalowany system operacyjny a powrót do ustawień fabr

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp
Mam laptopa w którym przeinstaowałem windowsa xp, wersje angielską na wersję Polską. Utraciłem tym wszystkie sterowniki orginalne itp.
Jednak potem z kolei włożyłem oryginalny recovery disc i dzięki niemu powróciłem wszystko do ustawień fabrycznych.
Zaraz jak zakupiłem laptopa powrót do ustawień fabrycznych mogłem osiagać bez potrzeby wkładania do niego płyty cd (recovery disc ) gdyż w laptopie istniała opcja przywrócenia ustawień fabrycznych, za pomocą kilku przycisków klawiszy.
Moje pytanie jest następujące:
Czy teraz jeśli chciałbym w nim powrócić wszystko do ustawień fabrycznych mógłbym zrobić to jak na początku, czyli bez potrzeby wkłądania płyty recovery, a za pomocą kilku kliknięć które uruchomią program powrotu komputera do ustawień fabrycznych.

Moje pytanie jest nie tylko ciekawe dla mnie ale i bardzo ważne gdyż jako posiadacz drugiego laptopa w którym mam WINOWS VISTA, zastanawiam się czy nie zakupić windowsa xp, wgrać w laptopa a jeśli nie będzie chodził laptop szybciej chciałbym powrócić do visty i powrócić do możliwości przeinstalowywania komputera bez potrzeby używania płyt. ( tym bardziej że w moim vgn-p11z, nie ma kieszonki na płyty i nie chcę kupować jej).
Dziękuję i proszę o rady.
soniac
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

O ile nie zostanie naruszona strukrura partycji taka operacja jest mozliwa. Problemem tak naprawde moze sie okazac brak 100% zgodnosci sprzetu z WinXP. Moze zastanowisz sie nad optymalizacja systemu - vgn-p11z ma standardowo 2GB Ram wiec slabym punktem jest procesor Atom... Cos kosztem czegos - ultra - lekka konstrukcja kosztem wydajnosci/ energooszczednosci.
Amigo_uk
Rozeznany

Reputacja: 13
Neutralny

Ja mam HOME PREMIUM ......OEMA.,, Zatem chyba będę musiał pogodzić się z Vistą.
soniac
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny