Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
Napisane przez ann11281 » 1 wrz 2009, 09:42 Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
Jestem własnie na etapie podjecia decyzji czy wracac do pracy czy nie i chcialam zapytac jak to wyglada u Was. Czy wrocilyscie do pracy (zalujecie czy nie), czy postanowilyscie zostac z dzieckiem (zalujecie czy nie)?
:mrgreen:
-
- ann11281
- Rozeznany
- Reputacja: 10
Napisane przez malaroksi » 1 wrz 2009, 09:51 Re: Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
Teraz za 3 miesiące bedzie 2gie dziecko no i myślę ze po macierzyńskim również zdecyduję się wrócić do pracy ale może na 1h krócej.
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez Kitka » 1 wrz 2009, 11:31 Re: Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Reputacja: 41
Napisane przez iwona38 » 1 wrz 2009, 14:10 Re: Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
-
- iwona38
- Rozeznany
- Reputacja: 5
Napisane przez agg » 1 wrz 2009, 16:39 Re: Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez olivka » 1 wrz 2009, 21:49 Re: Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
pracuje codziennie.
nie zaluje....
tesknie do mojego dzieciatkaaaaa ale to u mnie normalne , ja za nim tesknie nawet jak juz spi ;)
-
- olivka
- Zadomowiony
- Reputacja: 6
Napisane przez ann11281 » 2 wrz 2009, 08:41 Re: Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
U mnie niestety odpada mozliwosc pracy w weekendy (firma jest zamknieta), a tata tez nie moze zostac z dzieckiem, bo pracujemy dokladnie w tych samych godzinach (tez nie mozna ich zmienic, bo firma jest czynna od 8-17 i koniec).
Agg, a ile miesiecy mial Twoj dzidzius jak poszedl do zlobka? Jak wyglada taki dzien dziecka w zlobku?
-
- ann11281
- Rozeznany
- Reputacja: 10
Napisane przez Kitka » 2 wrz 2009, 15:58 Re: Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
iwona38 Widzę, że nasz tydzien wygląda podobnie:) Ja też pracę traktuje jako oderwanie się od domu i dwa dni w zupełności mi wystarczą :wink:
ann11281 To pozostaje Wam chyba żłobek lub niania.
-
- Kitka
- Zadomowiony
Napisane przez iwona38 » 2 wrz 2009, 16:58 Re: Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
Jazaczynam prowadzic od wrzesnia Aleksa na spotkania z innymi diecmi w comunicaty center i kosciola zeby zaczal sie przyzwyczajac bo chcialabym go zaczac zostawiac w creche samego na 2 godzinki i miec zas na ogarniecie domu.Zobaczymy jak pojdzie :mrgreen:
-
- iwona38
- Rozeznany
- Reputacja: 5
Napisane przez agg » 2 wrz 2009, 18:31 Re: Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
jednak niektore mamy maja jeszcze inne ambicje poza wychowywaniem potomstwa :wink: poza kwestia finansowa oczywiscie, ktora da mozliwosc pozniej za poslanie dziecka do szkoly, kiedy ta juz nie bedzie bezplatna :roll:
a obcowanie dziecka wsrod innych dzieci, "cioc" i kultury kraju, w ktorym zyje mam rowniez, ze zaprocentuje w przyszlosci...
a cieply dom i poczucie bezpieczenstwa sa rzecza raczej naturalna, ktory kazdy "normalny" rodzic stara sie zapewnic :wink:
ann11281Dominika miala 13 miesiecy jak zaczela chodzic do zlobka. dzien w zlobku rozni sie w zaleznosci w jakich godzinach dziecko do niego uczeszcza. no i zlobek zlobkowi nie jest rowny.
ja prowadze Corke przed 10. jak jest ladna pogoda to dzieci sa w ogrodku, maja tam plac zabaw. o 11 jest lunch. potem te dzieci, ktore jeszcze spia w poludnie, maja drzemke. po drzemce maja rozne zajecia muzyczne, plastyczne, sportowe. ja uwielbiam te plastyczne, bo moge zbierac prace :grin: w uk klada nacisk na rozwoj zmyslow wiec maluchy bawia sie piachem, ryzem, makaronem i innym dziwnym rzeczami, na co pewnie w domu bym sie tak szybko nie zgodzila :wink: i tak do 15 kiedy maja podwieczorek. jak jeszcze maja czas to ida na dwor. po podwieczorku bawia sie w sali, bo wtedy dzieci juz sukcesywnie sa odbierane.
na poczatku mialam obawy i to ogrome :!: bo wszystko co dla nas obce jest pewnie zle, albo nie wystarczajaco dobre :neutral: decyzja o zlobku byla naturalna, innej opcji nie bylo. jednak juz po krotkim czasie wiedzialam, ze jest super :!:
koleznki (tez forumowe), i obcy ludzie czasem tak chwala Minie, ze az mi glupio :oops: ich dzieci sa swietne, a jednak mowia, ze widac, ze Mala uczeszcza do zlobka.
i wiem, ze zadna niania (sama nia bylam kiedys :wink: ) nie dala by tego Mini co zlobek. takze, przy kazdym nastepnym dziecku postapilabym tak samo.
na pewno bylabym troche innego zdania, gdybym musiala zostawiac Ja tam na 10 czy wiecej godzin dziennie, bo to juz inna bajka...
takze ann, jesli part-time to jestem jak najbardziej za, jesli jednak myslisz o full-time to dobrze to z mezem przemyslcie. bo najwazniejsze w tym jest Wasze dziecko i cokolwiek byscie nie zrobili musi byc przeciez z korzyscia dla Niego :!:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez Kitka » 2 wrz 2009, 20:05 Re: Czy wróciłyście do pracy po urlopie macierzyńskim?
Spora różnica wieku, między Twoimi chłopcami. Ja myślałam o róznicy 3 lat, własnie żeby synio poszedł do przedszkola. Ja wtedy miałabym dużo czasu dla maluszka i mogłabym mu poświęcić mniej więcej tyle samo czasu co pierwszemu. Ciekawe co z tego wyjdzie...
-
- Kitka
- Zadomowiony
-