22 ubiegłego miesiaca mielismy premierę Windows7.

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez Amigo_uk » 11 lis 2009, 10:04 22 ubiegłego miesiaca mielismy premierę Windows7.

Witam....
Z W7 zetknołem się stosunkowo wcześnie a to z racji wykonywanego zawodu...
Na temat ostatniej testowanej wersji RC moglbym powiedzieć sporo - o dziwo także dobrego - jednak bardzo mnie interesują mnie odczucia użytkowników domowych.
Czy jesteście zadwoleni z W7, na jakie problemy napotkaliście podczas użytkowania - które nie wystąpiły w poprzednio używanym systemie...
Amigo_uk
Rozeznany

Reputacja: 13
Neutralny

wlasnie walcze z win7 :] osobiscie jestem zwolenniczka mac'ow, ale rowniez ze wzgledu na prace potrzebuje win (odpalam win z bootcampa). kopie mam z MSDN Academic Alliance Software Center za free. mam nadzieje, ze uda mi sie zakonczyc operacje do konca tygodnia i zobaczymy czy faktycznie jest jakis improvement :roll: slyszalam, ze instalacja trwa TYLKO 7 min oO

pinsleepe
Rozeznany

Reputacja: 7
Neutralny

Amigo_uk napisał(a):Witam....
Na temat ostatniej testowanej wersji RC moglbym powiedzieć sporo - o dziwo także dobrego - jednak bardzo mnie interesują mnie odczucia użytkowników domowych.

Siema,
W domu zaktualizowalem zonie VIste (jedeny windows w domu ;-) ) na laptopie do 7emki i laptop (core dure + 4GB ram) W KONCU zaczal dzialac. Caly zestaw softu jaki uzywamy fafa bez problemu (edycja zdjec, obrobka video, etc).
W pracy natomiast zajmuje sie obecnie instalacja Sun Virtual Desktop Infrastructure i testujemy wlasnie odchudzone win7 enterprise jako virtualne desktopy (obok Win XP), dziala calkiem OK z 768MB RAM i przyporzadkowanym jednym rdzeniem na maszyne. Desktopy beda dostepne poprzez cienkie klienty (SunRay), wszystko wyglada calkiem obiecujaco. Polka mi spadla jak zobaczylem jak szybko zainstalowal sie w VirtualBox'ie

Podoba mi sie rozszerzenie ilosci skrotow klawiatorowych, stabilnosc i szybkosc dzialania. Nie sadze zeby system byl jakos specjalnie latwiejszy dla poczatkujacego usera niz poprzednie wersje.

Czy przesiade sie z Linuksa na win7? Nie. :-P

Zdrowka
zmielna
Rozeznany

Reputacja: 14
Neutralny

PostNapisane przez Guest » 11 lis 2009, 15:45 Re: 22 ubiegłego miesiaca mielismy premierę Windows7.

ja używam win7 od przeszło dwóch miesięcy, przesiadłem się od razu z XP i jestem zadowolony, spodziewałem się wolnego działania jak to było z vistą, ale jestem miło zaskoczony.

Guest

próba instalacji Win7 32 RC oraz później 64 zaliczyła fail.
Q9400/RAM4GB i się zwiesza. Może gdybym kupił box, ale nie mam zamiaru kupować jak mi nie pójdzie :P

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

PostNapisane przez Guest » 11 lis 2009, 17:10 Re: 22 ubiegłego miesiaca mielismy premierę Windows7.

AdamBoltryk, zawiesz się w jakich momentach? czy podczas instalacji? ja nie miałem z tym systemem żadnych problemów.

Guest

mam konfigurację 2HDD na asusuie P5Q3. Na jednym mam XP, tego ustawiam jako drugi dysk, pierwszy jest czysty, po włożeniu płytki, odpala się z DVD, widzę piękna animację logo windy potem ekran zmienia się na taki piękny błękitny, przez moment na wskaźniku myszy jest kółeczko (znaczy "cóś" robię) po chwili kółeczko znika, gaśnie dioda od HDD i nic. Cisza. Wisi. Tylko wentylatory chodzą. Próbowałem go przetrzymać przez 15 minut (a nóż coś robi) ale nie będę go zostawiał na noc :D
Jeszcze spróbuję później fizycznie wypiąć ten drugi dysk, ale na razie nie chce mi się odsuwać kompa, odkręcać "śrubków" i grzebać w bebechach :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Fajny jest ten nowy windows: szybko chodzi: mam wjednym z kompow 1 gig ramu bo mi sie drugi zrabal a i tak szybciej smiga niz xp z dwoma kiedys.
Widze ze zwolennikow unixa jest tu sztuk dwie. Można prosić o jakieś wrażenia z pracy z solarisem? Bo mac'e to troche za drogie jak na mój gust.
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

plazermen, maczek warty wszystkich pieniedzy :wink:

pinsleepe
Rozeznany

Reputacja: 7
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Adam » 12 lis 2009, 01:31 Re: 22 ubiegłego miesiaca mielismy premierę Windows7.

AdamBoltryk napisał(a):przez moment na wskaźniku myszy jest kółeczko (znaczy "cóś" robię) po chwili kółeczko znika, gaśnie dioda od HDD i nic. Cisza. Wisi.

Jak instalowałem wersje testowa 64bit to miałem ponad minut 10 minut czarny ekran ale w końcu ruszyło i system się zainstalował.
Niestety uruchamia mi się z jakieś 3-4 minuty a po uruchomieniu się STRASZNIE muli, nie wiem może coś ta wersja 64bit ma skopane.

Czy ktoś testował wersje 64bit i mu dobrze działa?

Vista na tym samym sprzęcie śmiga naprawdę szybko i bez problemów, także to raczej nie jest wina sprzętu.

Zastanawia mnie tylko czy w W7 można zmienić menu start na klasyczne? bo nie mogę znaleźć tej opcji.
Adam
Administrator

Reputacja: 33
Pokojowy

hmmm no to spróbuję go przetrzymać trochę dłużej. Uruchomię instalkę i pójdę się kąpać :D może styknie. Jak mi 64 bit nie pójdzie to i tak zostanę na sprawdzonym ikspeku. A na 7kę ewentualnie się przesiądę, jak wyjdzie SP2 :D
Ale szkoda 32 bity na Q9400 :D
Linux czy cóś innego nie wchodzi w grę bo mi nie pójdzie mój Lineage 2 :D

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

No u mnie śmiga na lapku z jednym gigiem na 64 bitach - jest to dell xps na 2,2 ghz duo procku od intela i grafice nvidii jesli mnie pamieć nie zwodzi. Zainstalowało się bez problemów bardzo szybko, startuje czy ja wiem? minutę może i wszystko hasa jak należy - aż się zdziwiłem że windows a działa jak powinien. Zadnych niebieskich czy czarnych ekranów nie doświadczyłem. Z 80% sterowników sam znalazł (xpek trafił może połowę).

AdamBoltryk to daj znać jak Ci się instalnie i przetestujesz i powiedz czy jakieś niesamowite różnice w prędkości są w porównaniu z vistą, to może ja też i na swoim q9400 zapuszczę wtedy.
plazermen
Wtajemniczony

Poczciwy

Właśnie odpowiadam z Win7 64 bit :)
Uruchomiłem instalkę i poszedłem gotować obiad :) jak skończyłem, to instalka ruszyła :).
Wrażenia? Nie potrzebował żadnych sterowników do płyty głównej, dźwięku, czy grafiki. I wszystko chodzi. Znaczy hula :) Baaaaaaardzo szybko w porównaniu do XP. Nie mogę porównać do Visty, bo nie miałem :P
Zobaczymy jak długo będzie tak śmigał :) Pewnie znów, jak się rejestr zawali, to go przymuli i trzeba będzie reinstalować. Ale jak na razie wrażenia pozytywne.
Ino znów trzeba się od nowa uczyć gdzie co jest pochowane :D

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Hmmm.... wiec na razie raczej pozytywnie.... :D
może inaczej:
Co komu nie działa?
Amigo_uk
Rozeznany

Reputacja: 13
Neutralny

Mi na 64 bit windzie 7 na laptope nie działa mój kurs euro plusa (ydp) - no ale to jest jednak programik dość archaiczny.
plazermen
Wtajemniczony

Poczciwy

Następna strona

Powrót do KOMPUTERY I ELEKTRONIKA