Pies a wyjazd do Polski??

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MężczyznaPostNapisane przez okti » 13 gru 2009, 20:04 Pies a wyjazd do Polski??

Witam,
widzialem ze ten problem przewijal sie juz kilka razy ale znalazlem odpowiedz tylko na pytanie co trzeba spelnic na wjazd z psem do UK. Natomiast mnie tylko interesuje co musze zalatwic na WYJAZD psa z UK bo wracam na stale do Polski i opcje powrotu raczej mnie nie interesuja. Czytalem gdzies ze zeby wyjechac z psem nie trzeba nic zalatwiac, mial ktos juz z tym jakies doswiadczenie?
Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje!

okti
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez VA » 14 gru 2009, 10:49 Re: Pies a wyjazd do Polski??

Żeby przedostać się z psem przez granice, musisz mieć paszport (ale możesz ryzykować przeprawę i bez tego). Przede wszystkim jest on ważny przy powrocie do UK. W Polsce raczej nic więcej nie będzie Ci potrzebne.
Żeby zrobić pełny paszport trzeba zaszczepić psa na wściekliznę (rabbies) i zrobić następnie badanie krwi na potwierdzenie czy szczepionka się przyjęła, dopiero po 6 mies. pies może wjeżdżać i wyjeżdżać z UK w dowolnym czasie. Jeżeli nie chcesz powracać do UK to możesz prawdopodobnie wyjechać zaraz po badaniu krwi. Najlepiej zapytaj u weterynarza, każdy powinien mieć wszelkie info na ten temat.
VA
Zaangażowany

Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez zmielna » 14 gru 2009, 21:20 Re: Pies a wyjazd do Polski??

Jo,
Jak WYJEZDZASZ to nikt o nic nie pyta i nie chce widziec paszportu. Wiem co mowie bo podrozuje z psem regularnie (drugi paszport zapelniamy pieczatkami :mrgreen: ). Paszport i odpowiednia procedura Pet Travel Scheme jest wazna przy wjezdzie na wyspy. Tylko wykup opcje na psa przy zakupie biletu na prom.

HTH.

Zdrowka!
zmielna
Rozeznany

Reputacja: 14
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez okti » 14 gru 2009, 23:10 Re: Pies a wyjazd do Polski??

zmielna napisał(a):Jo,
Jak WYJEZDZASZ to nikt o nic nie pyta i nie chce widziec paszportu. Wiem co mowie bo podrozuje z psem regularnie (drugi paszport zapelniamy pieczatkami :mrgreen: ). Paszport i odpowiednia procedura Pet Travel Scheme jest wazna przy wjezdzie na wyspy. Tylko wykup opcje na psa przy zakupie biletu na prom.

HTH.

Zdrowka!

dziekuje za konkretna odpowiedz.
powiem szczerze ze taka odpowiedz mnie bardzo cieszy, mam nadzieje ze to prawda bo niechcialbym dymac spowrotem z psem do Nottingham zeby cos zalatwiac... Problem jest tylko w tym ze jak kupowalem bilety na prom to nie wykupilem dla psa, czy jest taka mozliwosc ze mozna je dokupic jeszcze np telefonicznie albo na miejscu? Bede plynal promem p&o z dover do calais.
Pozdrawiam!

okti
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez karjo » 15 gru 2009, 09:29 Re: Pies a wyjazd do Polski??

Nie bylabym tak hurra optymistyczna, wymogiem jest chip, paszport i minimum 21 dni od ostatniego, waznego szczepienia na wscieklizne.
Owszem, moze sie udac wyjazd bez sprawdzenia dokumentow, ale jesli nie..?
No i kwestie kontroli w np. Niemczech, nas zatrzymywali i dokumenty psa byly rowniez sprawdzane.
Co do biletow, zadzwon do linii i zamow wczesniej, jest wydzielony punkt odprawy osob z zwierzetami, wydzielona jest tez czesc promu.

karjo
Rozeznany

Reputacja: 17
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez VA » 15 gru 2009, 10:38 Re: Pies a wyjazd do Polski??

karjo napisał(a):Nie bylabym tak hurra optymistyczna, wymogiem jest chip, paszport i minimum 21 dni od ostatniego, waznego szczepienia na wscieklizne.
Owszem, moze sie udac wyjazd bez sprawdzenia dokumentow, ale jesli nie..?
No i kwestie kontroli w np. Niemczech, nas zatrzymywali i dokumenty psa byly rowniez sprawdzane.
Co do biletow, zadzwon do linii i zamow wczesniej, jest wydzielony punkt odprawy osob z zwierzetami, wydzielona jest tez czesc promu.

No i właśnie o to mi chodziło. Przejechać się da, ale na własne ryzyko. Oczywiście, więcej problemów jest z wwiezieniem psa do UK niż go wywieźć.
VA
Zaangażowany

Reputacja: 112
SzanowanySzanowany