Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...
Hej mamuski POMOCY nigdy nie miałam takiego problemu z Roksi a tu mój synek zrobił mi takiego psikusa,mianowicie chodzi o to że już od 2ch dni ma bardzo zaczerwieniony odbyt i pojawiły sie dosyć brzydkie ropne chrostki, zmieniam mu pieluszki juz co godzine uzywam pampersów , przestałam wycierac pupcie chusteczkami nawilzonymi tylko myję woda przegotowana i wacikami smaruję sudokremem i nic mam wrażenie ze robi sie tego coaz wiecej a mały przez to jest nie spokojny bo pewnie go to swędzi lub piecze a ja nie wiem jak mu ulzyć.Czy macie jakieś sprawdzone sposoby? Może jakieś domowe ? Czy to może byc reakcja na pokarm np mleko, orzechy,cytrusy? Poniewaz karmię piersią i nie chce popadać w paranoję by eliminować wszystkie pokarmy które spozywam(położna mówiła że mam jeść normalnie) to na polskich stronach często czytam o tym że orzechy(teraz jadłam makówki z orzechami)mleko,czy owoce cytrusowe mogą uczulać,nie wiem czy to przez to czy po prostu wina tego że mały co chwilke robi kupę i nieraz 5 minut po tym jak go przebrałam i to go tak odparza. :roll: Nie wiem czy zrozumiale napisałam posta :-D
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agg » 1 sty 2010, 20:40 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

malaroksi u takiego maluszka to moze byc wszystko :roll:
ja bym poszla do gp zeby to obejrzal i ewentualnie dobral masc.
jedyne co mi na mysl przychodzi to, ze "sklad" kupki powoduje taka reakcje, czyli no wlasnie moze cos z Twojej diety. samo w sobie maluchowi nie szkodzi tylko kupa podraznia odbyt.
jako doswiadczona mama wiesz jak wyglada zwykle odparzenie, jesli to jest inne i Cie martwi to niech specjalista rzuci okiem :wink:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

Malaroksi szperam o karminiu piersia...moze znajdziesz cos dla siebie na bolace brodawki, ciekawy artykol.
http://www.biomedical.pl/dziecko/proble ... y-232.html
sharemka
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

sharemka, fajny artykół, mój problem już został rozwiązany a mianowicie , dostałam kaptórki i maści na obolałe sutki przez 3 dni karmiłam piersią przez kapturek a potem przyszły miłe panie od problemów laktacyjnych i które wcześniej dały mi te kapturki sprawdziły stan moich sutek i stwierdziły że sa ładnie zagojone i nauczyły mnie przystawiać dziecko tak że nic nie boli, teraz to już młody nawet we śnie chwyta prawidłowo pierś i nie stresuję się bólem bo go nie odczuwam :)
agg narazie na problem z pupcią maluszka zrezygnowałam z mleka krowiego , z chusteczek nawilżonych zamiast nich przemywam pupcię wacikiem z wodą przegotowaną i zamiast sudokremu posypuję mąką ziemniaczaną po 3 dniach problem zaczyna znikać. Ale zauważyłam że młody nie robi juz co chwile kupy tylko raz dziennie...
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Dziewczyny powiedzcie mi jaki sprzet do odciagania pokarmu jest lepszy?zwykly czy elektryczy???:)) tak sie zastawialam ostatnio:))
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agg » 6 sty 2010, 19:14 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

ja mialam reczny avent i dla mnie byl super :) calkiem sporo odciagalam przez pierwsze miesiace ( 1x w nocy i przynajmniej 1x w dzien). podobalo mi sie to, ze moglam od razu rozne pojemniki do przechowywania pokarmu przykrecic.

[ Dodano: Sro Sty 06, 2010 19:15 ]
aha.... przy elektrycznym czulabym sie troche jak "dojona krowa" (sorry, tak mi sie kojarzy) :wink:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

Ja miałam kiedyś ręczny i był porażkowy na maxa, teraz kupiłam elektryczny avent i jest super,przykładasz do piercie pompujesz sobie recznie przez pare sekund tak by było ci dobrze i wygodnie po chwili naciskasz pstryczek i laktator pamieta juz twoje ruchy i pompuje za ciebie :) do tego wszystkie elementy bardzo szybko i łatwo złozyc i rozłozyc by umyć. Wygodny bo nie bolą nadgarstki i zasilany elektrycznie lub na baterie. Ja polecam elektryczny.
Kindziulinajak tam twoje malenstwo? Były juz u ciebie Health Vizytor?
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

czesc diewczyny. Mam takie male pytanko,otoz moja dwumieszieczna cora robi kupki co drugi dzien ale w miedzy czasie puszcza bardzo brzydko pachnace baki,(karmina jest naturalnie a od czasu do czasu podaje jej mieszanke SMA)Czy ktoras tez miala taki problem bo nie wiem co o tym sadzic czy to normalne czy raczej nalezy isc z tym do gp. dzieki z gory. :roll:

magda1984
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

Malaroksi,a dobrze,dzieki ;) Moj Marcelek juz wazy 4250 :) karmie piersia.Tylko musze uwazac,co jem bo moj malutki miewa kolki czasami.A co do HV to wlasnie jeszcze jej nie bylo nawet polozna ostatnio pytala o to samo.W te sobote ma przyjsc jeszcze raz do mnie polozna i sie spytam,czy mam dzwonic gdzies po HV czy sama przyjdzie.A jak Twoj Grzesiu??i czy Twoja corcia dalej sie cieszy czy zazdrosna??Bo moj Kacperek podchodzi caluje Marcelka,daje mu raczke,takze jak narazie jest spoko :)
magda1984 jak dziecko oddaje gazy,to chyba dobrze,bo jelitka pracuja.Nie wiem jak z ta kupka co dwa dni,no ale jak oddaje gazy to chyba nie boli ja brzuszek,moze taka jej natura,tez moze byc od tego mleka modyfikowanego.Hm...jak myslisz,ze cos nie tak to przejdz sie do HV.
Pozdrawiam!
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputacja: 22
Pokojowy

malaroksi elektryczny zawsze mnie przerazal ale no wlasnie jakos wydaje mi sie ze przy recznym to trasznie dlugo schodzi, a powiedz mi to jakis szczegolny model? czy jest z aventu tylko jeden taki? i ile takie cacko kosztuje?:)
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitty » 7 sty 2010, 16:22 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Co do laktatora, to ja uzywalam Tommee Tippee i bylam z niego bardzo zadowlona!Jest bardzo latwy w obsludze, tez zadnych boli piersi czy nadgarstka nie doswiadczylam ;) dlatego tez goraco go polecam!!
magda1984..moj synek tez tak mial jak zaczelam mu podawac mieszanke...czasem co trzeci dzien kupsko sie pojawilo!!Z tego co mi polozna powiedziala, to jest to normlane i jak maly brzuszek przyzwyczai sie do nowego jedzenia to wszystko wroci do normy. W naszym przypadku miala racje :wink:
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

bogini8,a ja polecam reczny do sciagania pokarmu z tommee tippee.Jest naprawde super,wiadomo musisz troszke posiedziec zeby sciagnac sobie pokarm z obu piersi,ale naprawde nie jest tak zle jak sie mysli.Ja z moim pierwszym synkiem,to kupilam sobie jakis zwykly reczny,ale to byla kaszanka jednym slowem mowiac,bo slabo sciagal.A ten jest godny polecenia.
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputacja: 22
Pokojowy

kindzulinaa napisał(a):ja polecam reczny do sciagania pokarmu z tommee tippee.Jest naprawde super,wiadomo musisz troszke posiedziec zeby sciagnac sobie pokarm z obu piersi,ale naprawde nie jest tak zle jak sie mysli.Ja z moim pierwszym synkiem,to kupilam sobie jakis zwykly reczny,ale to byla kaszanka jednym slowem mowiac,bo slabo sciagal.A ten jest godny polecenia.

czyli mowicie ze lepszy od tego z aventu?i elektryczny odpada?:) ehhh no poslucham sie waszych rad i chyba kupie zwykly, bo tez sie boje troche ze ten elektryczny mnie wyciaga za..tylko i mi sie nie spodoba;P
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Avent Isis IQ UNO koszt ok 80 funtów ja kupiłam na ebayu za 50, polecam.
Oczywiście jeśli dziewczyny polecają jakiś inny ręczny i pewnie dużo dużo tanszy to warto spróbowac , ja ponad 2 lata temu jak potrzebowałam dla Roksi to poprostu szlak mnie trafiał przy tym ręcznym miałam taki zielony z tommy tipe nie pamiętam jaki model ale był tani mleko ciekło mi dołem pod piersią , w pompce odkładało się mleko nie szło tego wyczyścić dokładnie i po 30 minutach pompowania nie czułam już nadgarstka a miałam takie nawały pokarmowe że musiałam odciągać na okrągło i naprawde długo :) Dlatego teraz z ciekawości kupiłam elektryczny laktator i moge z ręką na sercu polecić i mając porównanie nie żałuję tej decyzji i tych wydanych pieniędz. Nawet teraz kiedy karmię piersią np w nocy mój mały pije tylko z jednej piersi więc mogę go karmić jedną piersią i równoczesnie bez wysiłku odciągać pokarm z drugiej.
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

malaroksi, to teraz mam dylemat jedne zachwalaja reczny a drugie elektryczny, w niczym nie rozwiazuje to mojego problemu:DDD ale i tak dzieki dziewczyny:)) rozwaze wszystkie za i przeciw:D hihihi
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Poprzednia stronaNastępna strona