Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez sharemka » 4 sty 2010, 22:03 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

AngelinaJ podobno wody nie moga sie tak pare dni saczyc :roll: ale sodoma...a skorcze jak czesto???
Ja czym blizej tym wydaje mi sie ze mniej czuje malego, wieczorami I noca mnie rozpycha I tez sie obawiam zeby go nie przygniesc. Czasem juz spie na plecach bo biodra bola od spania na bokach...
sharemka
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bubu » 5 sty 2010, 08:25 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

hej ciezarowki dolaczylam do was 3miesiace temu ale jakos nic niepisalam bo niebylo o czym poczatki ciazy przeszlam o dziwo nadzwyczaj dobrze zadnych mdlosci wymiotow nie jak przy pierwszym dziecku wtedy to toaleta byla moi przyjacielem :sad: .teraz jestem juz w 19tygodniu.mialam robiony ostatio triple test czy ktora z was to miala i jak dlugo czekalyscie na wyniki?co do imion moj synek ma na imie maksymilian a teraz mam wybrane nina dla dziewczynki i marco dla chlopca.pozdrawiam

bubu
Raczkujący

Reputacja: 8
Neutralny

KobietaPostNapisane przez sharemka » 5 sty 2010, 08:57 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Bubu witamy w gronie, ja mialam tripel test ale nie pamietam jak dlugo czekalam, chyba ok. 10 dni...
Angelinaj ciagle mysle o Tobie... Napisz jak bedziesz czula sie dobrze jak czesto masz skorcze Itp.
Maz wczoraj kupil mi pikantne zarlo, zeby wspomoc malemu wyjcie...jadlam zapijajac woda:) zgagi tylko takiej dostalam w srodku nocy ze wyklinalam I jedzenie I meza...a maly spal jak soft misiu:) nie rozpychal I ladnie sie ulozyl w brzuszku, szkoda tylko, ze mnie bylo ciezko zasnac... :(
sharemka
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez AngelinaJ » 5 sty 2010, 10:47 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

sharemka, wlasnie wody moga sie tak saczyc tylko jest to niebezpieczne dla dziecka
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1197712
A wczoraj polozna w szpitalu stwierdzila, ze jak nie widzi wod to nie jest pewna czy mam jeszcze wody czy nie, co dla mnie jest smieszne bo chyba maja jakies sposoby zeby sprawdzic czy dziecko lezy w wodzie czy juz ma sucho :evil:

A skurcze wczoraj mialam co 4-6 minut po 50 sekund albo wiecej, ale przez noc mi calkowicie przeszly, ale wody dalej sie sacza. Zaczekam jeszcze do konca dnia i jutro juz na pewno pojade do szpitala i niech cos zrobia.
AngelinaJ
Rozeznany

Reputacja: 7
Neutralny

KobietaPostNapisane przez sharemka » 5 sty 2010, 12:27 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czyli dzieje sie u Was konkretnie...podziwiam, ze jeszcze spokojnie siedziszw domu, mnie polozna ze szpitala powiedziala, ze jak skórcze bedá regularnie co 10 min. to mam przyjechac...
Co do wód to powinna zrobic Ci skan, przeciez ja ostatnio mialam 2 robione tylko pod katem lozyska i wód plodowych...wiec moga napewno to sprawdzic!

Maz mnie rano zapytal: dzieje sie cos?
Ja ze nie, nic nie boli...a On ze jesli ten ogien z wczoraj nic nie ruszyl, to znaczy, ze maly bedzie po terminie... :idea:: ot i teoria jest :idea:: :-D

Trzymam kciuki :!:
Ide po zakupy...jak polaze z 2 godz. po tym sniegu to moze...

[ Dodano: Wto Sty 05, 2010 12:32 ]
Czy te wody maja u Ciebie jakis zapach...?
Bo z tego co poczytalam na tym podsunietym przez Ciebie forum, to wlasciwie moglabym pomyslec ze moze i mnie sie tam saczy, bo bez podpaski to sie ruszyc nie moge od paru dni, tylko bóli nie mam zadnych?
sharemka
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 5 sty 2010, 18:59 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

AngelinaJ, Nie martw się obserwuj ruchy i zgłoś sie do szpitala by sprawdzali ktg mam nadzieje że wszystko rozwiąze sie szybko i bedzie ok, wychodzi na to że prześcigłaś sharemke mam nadzieję że już jesteś w szpitalu i albo rodzisz albo tulisz maleństwo. Tak czy inaczej powodzenia.
A ja musze się poskarżyć na samą siebie :( jestem okropną matką i wczoraj wieczorem obcinałam paznokcie u rąk mojemu maleństwu i przy ostatnim palszku cążki mi zjechały i uciachałam kawałek opuszka paluszka ! oj co krwi było i płaczu chyba więcej mojego bo wystraszyłam się strasznie. Mały dziś taki marudny był i trzymał paluszka w buzi a mi cały czas jak na niego patrzę to łzy lecą.
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Katik » 5 sty 2010, 19:20 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Bogini8- u Ciebie 26ty tydzien, mi 27 leci. Czyli w kwietniu bedziemy obydwie jak na szpilkach :mrgreen:
Katiusza - u Ciebie to juz naprawde ostatnie chwile, nadal trzymam kciuki!!!
Sharemka - widze, ze zaczynasz jak Malaroski - powoli wszelkie sposoby :razz:
Bubu - nie mialam chyba takiego testu. Jedynie krew na poczatku ciazy,a teraz to tylko mocz :cry:
ewela119 - ja dzis w pracy zjadlam pare zelkow. A moja Mala uwieeelbia slodkie, i momentalnie zaczela wierzgac jak zrebaczek. Szkoda, ze na sam koniec ulozyla sie tak, ze cos mi naciskala od strony plecow, co promieniowalo na plecy, kosc ogonowa i udo. Do 14stej meczylam sie ledwie chodzac, i wszysycy pytali czy to juz porod czy jak, ze tak ledwie laze. Dobrze, ze po obiedzie sie poruszyla, i bylo jak reka odjal :grin:
Malaroksi - buuu, biedaczek malutki, ale to sie czesto moze przytrafic - to tak na pocieszenie ;) Lada dzien nie bedzie sladu!

Dzis doszly zamowione przez neta koszulki do karmienia, i 2 do porodu... Powoli zaczynam wszystko przygotowywac. Zostalo 12 tygodni :roll: :roll: :roll:
Katik
Stały Bywalec

Reputacja: 3
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 5 sty 2010, 20:11 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Katik a na kiedy masz termin dokladnie?:))) no to fajnie ze w tym samym czasie , bedziemy mogly sie dopingowac nawzajem ;P :-P
Juz zaczynasz sie szykowac i szykowac gniazdko? kurcze ja nawet jeszcze nie mysle.
Dziewczyny pomozcie!! napiszczie mi wg swoich doswiadczen(zwlaszcza te ktore juz maja dzieci) co potrzebuje
a)do szpitala dla siebie i malenstwa
b) dla malenstwa do domu(od lozeczka po skarpetki i kosmetyki)
c) inne potrzebnosci :)
Bo ja nie mam zielonego pojecia od czego wogole zaczac zakupy i wicie gniazdka.
Czekam na rady i porady, bo inaczej wyrwe spbie wszystkie wlosy z glowy!!! :D :grin: :-D
malaroksi nie martw sie, zdarza sie, zagoi sie zaraz!:) ucaluj maluszka, utul, nie bedzie pamietac :))
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Katik » 5 sty 2010, 21:23 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Bogini - ja mam dokladnie na 3 kwietnia. To wielka sobota przedswiateczna, i ten termin mi pasuje ogromnie. 1 kwietnia - w prima aprilis rodzic bym nie chciala, 2giego - rocznica smierci papieza i wiecznie tylko o tym trabia w tv wiec dziecko mialoby przekichane urodziny , a 3ci jest super. zdazylabym urodzic i wrocic do domku na swieta, zwlaszcza ze na pierwsze 10 dni kwietnia przyjezdzaja moje staruszki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tak wiec od jakiegos czasu zaczynam przemawiac grzecznie do Corenki, zeby wlasnie 3ciego zechciala wspolpracowac ;) ;)

Jesli chodzi o przygotowania - no ostatnio mnie wzielo. Pokupowalam juz duzo rzeczy dla malej, i chcialabym juz powoli w pokoiku robic, ale trzeba najpeirw pomalowac, a na to checi potrzebne, a z nimi jak na razie krucho hahaha. Ale mysle, ze tak na koniec lutego najpozniej pokoik bedzie gotowy "pod klucz" bo nigdy nie wiadomo czy wczesniej potrzebny nie bedzie.

Jesli moge Ci pomoc, to moja lista wyprawkowa wyglada tak, i wg niej kupowalam i kupuje.... Oczywiscie - nanies sobie przydatne dla Ciebie wlasnie rzeczy....

Wyprawka:

Ubranka dla dzidzi na 56-62cm:
-Śpioszki (na ramiączkach z długimi nogawkami) 5szt.
-Pajacyki (długi rękaw i długie nogawki) z polarku, weluru, termofrotki 6szt.
-Body z długim rękawem 4szt
-Body z krótkim rękawem 5szt.
-Bluzy lub sweterki 3 szt.
-Dresik 1szt.
-Łapki niemowlęce/niedrapki
-Skarpetki cienkie 3pary
-Skarpetki grube 3pary
-Czapeczki cienkie ze ściągaczem 2szt.
-Czapeczka grubsza z nausznikami 2szt.
-Kombinezon ale taki lżejszy
-Rajstopki 1 szt.

Spanko:
-Łóżeczko
-materacyk kokos-gryka
-kołderka + poduszeczka
-2 komplety pościeli ( + ochraniacz na szczebelki)
-2 prześcieradła
-Rożek
-Kocyk cieńszy 2szt.
-Kocyk grubszy 1szt.
-Smoczek anatomiczny i uspokajający
-śpiworek

Kąpanko
-wanienka
-termometr do wanienki
-ręczniki 2-3 szt. z kapturkiem
-płyn do kąpieli dla dzieci lub mydło w płynie z wygodnym dozownikiem dla dzidzi(Oilatum)

Higiena/ Pielęgnacja
-Oliwka, balsam dla dzidzi
-krem do buzi
-Sudokrem
-waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka/spirytus do pępuszka 70%
-patyczki do uszu dla dzieci
-chusteczki nawilżone
-płatki kosmetyczne do mycia buzi
-sól fizjologiczna do przemywania oczu i czyszczenia noska
-gruszka do nosa
-miękka szczotka do włosów
-nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami + obcinaczki
-zasypka - puder
-termometr elektroniczny do ucha do mierzenia temperatury dzidzi
-proszek i płyn do prania ubranek
-przewijak i pokrowce na przewijak
-pieluszki tetrowe i flanelowe / 15/3
-pieluszki jednorazowe newborn pampers + pampersy jedynki

Karmionko … na wszelki wypadek
-2 butelki antykolkowe Toommy Tippe
-Laktator i pudelka na mleko
-puszka mleka

Spacerek
-Wózek gondolka/ spacerówka/fotelik samochodowy
-Moskitiera
-Folia przeciwdeszczowa

Inne
-Leżaczek
-karuzela do łóżeczka
-taka zawieszka do wózka z zabawkami
- lampka nocna
- komoda
- mata edukacyjna

Dla siebie
-biustonosz do karmienia 2szt.
-majtki jednorazowe lub pieluchomajtki
-koszula do karmienia 2szt + 2 koszule do porodu
-podkłady poporodowe 2 opakowania
-wkładki laktacyjne
-krem bepanthen
-Tantum Rosa
Katik
Stały Bywalec

Reputacja: 3
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 5 sty 2010, 21:33 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hehe Katik widze pomyslalas o kazdym detalu, ale zobaczysz ile z tych rzeczy nie bedzie Ci wcale przydatnych... Ja tez tak mialam, nakupowalam jak szalona a pozniej sie okazalo ze niektore rzeczy oddalam praktycznie nieuzywane np termometr do wanienki, nigdy nie chcialo mi sie go szukac wiec sprawdzlam wode poprostu lokciem albo dlonia :-)
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 5 sty 2010, 22:58 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

katik ja mam termin na 11 kwietnia :)) a gdzie chcesz rodzic i jakim sposobem zetak spytam, porod normalny w wodzie? znieczulenie?itd itp .u mnie przylatuja staruszki kolo 15 kwietnia :) takze super bo przyda sie na poczatek jakas pomoc.
Wybralas juz imie dla malenstwa? i w jakim rejonie mieszkasz wogole?:)Pozdrowka i dzieki za liste az sie przerazilam:) chyba zaczne od kupna dodatkowej komody ;DD :-D :-D :-D
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez sharemka » 6 sty 2010, 11:02 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

katik Dzis doszly zamowione przez neta koszulki do karmienia, i 2 do porodu... Powoli zaczynam wszystko przygotowywac. Zostalo 12 tygodni

Pobilas wszelkie rekordy! Lista zakupów/ zakupionych rzeczy jest dllllllllllllllllllluga...gotowa na kazda okazje :grin: Z powodzeniem mozesz miec czworaczki :-D
Ja kupilam jedna pare spiochów w niebieskim kolorze zaraz po skanie jak dowiedzielismy sie, ze bedzie chlopiec, zeby pokazac kolezance...a reszte jak juz przeszkam na urlop czyli w 33-34 tydz. i wciaz nie mam co robic na ten ostatni miesiac, wiec bogini8 bez steresu... ;)
Az sie dziwie, ze masz jeszcze czas na prace, dom... :-)

Malaroksi sposoby sa najlepsze mimo, ze nie dokonca sie synus dostosowal, ale przynajmniej pewnosc mam, ze w domu lsni :-D i lodówka pelna i sprawca tego calego zamieszania ;) czyli mój najukochanszy máz poradzi sobie nawet jak zasypia nas rosyjskie sniegi :-D

Malaroksi i tak to wychodzi jak czlowiek kocha i chce najlepiej...ale nie martw sie paluszek sie zagoi a malutki Grzesiu bedzie utulony do Twego serduszka 300 razy wiecej :-D niz normalnie...

Mam nadzieje, ze AngelinaJ w szpitalu...no i katiusza tez :-) a ja dalej wypatruje czopu lub wód, bo boli dosc ostro ale nic wiecej... :neutral:

[ Dodano: Sro Sty 06, 2010 11:08 ]
ewela119 napisał(a):Ja tez tak mialam, nakupowalam jak szalona a pozniej sie okazalo ze niektore rzeczy oddalam praktycznie nieuzywane np termometr do wanienki, nigdy nie chcialo mi sie go szukac wiec sprawdzlam wode poprostu lokciem albo dlonia :-)

Eureka...kolezanka chce mi kupic zestaw do kapania i pokazuje mi w katalogach...zebym to kolor wybrala, to ksztalt termometru (czy rybka czy osmiornica)...a ja mówie, ze kup cos i zapomnij o termometrze, bo ja juz dzis wiem, ze go uzywac nie bede tylko lokiec zanurze w wodzie i po wszystkim...
Chociaz tu napewno chodzi o przyjemnosc kupowania :grin:
sharemka
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 6 sty 2010, 12:28 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

No tak kazda kobieta lubi kupowac, zwlaszcza takie drobiazgi dla najmniejszego czlowieczka :-D Ale przewaznie kupuje sie duzo bo "to sie przyda" a pozniej sie nie przydaje, termometr to akurat grosze ale np kupilam podgrzewacz do butelek ktorego nie uzywalam wcale choc mala byla karmona butelka i kosztowal 150zl, okazal sie niepraktyczny i stoi w pudelku do tej pory a ja pluje sobie w brode ze moglam te pieniadze wydac lepiej :roll: Takze warto ta liste przemyslec 5 razy...
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agniecha » 6 sty 2010, 12:34 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Witam wszystkie ciezaroweczki.
Od jakiegos czasu podczytuje was(zagladam kilka razy dziennie zeby sprawdzic czy jakas z was sie nie rozdwoila :wink: ) i w koncu postanowilam sie przylaczyc.Mam na imie Agnieszka i Jestem w polowie 36 tygodnia ciazy. :-D.
agniecha
Rozeznany

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez sharemka » 6 sty 2010, 13:39 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela119 dlatego ja robiác liste zakupów kierowalam sie glównie poradami doswiadczonych mam :-) oczywiscie kupuje sie mnóstwo rzeczy zauwazonych np, "po drodze" z pracy.

Agniecha witamy w gronie...nie duzo Ci juz zostalo...napisz jak sie czujecie itd.?
sharemka
Rozeznany

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona