problem z laptopem

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez noelka » 25 sty 2010, 19:25 problem z laptopem

witam,mam kłopot z laptopem .nie działa chłodzenie od wewnątrz i jak sie nagrzeje to sie wyłącza.Czy wie ktos ile kosztuje naprawa i kto w Birmingham mógłby to zrobić. laptop- Toshiba ,15,4 cali z przed 3 lat. moje gg 10064658 Marek

noelka
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Eryk1 » 25 sty 2010, 21:59 Re: problem z laptopem

Lepiej go nie uzywaj ,bo padnie cos wiekszego i nie bedzie sensu naprawiac. Na forum sa reklamowane firmy co sie tym bawia. Powodzenia

Eryk1
Stały Bywalec

Reputacja: 16
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez clinic » 25 sty 2010, 22:15 Re: problem z laptopem

proponuje na WYL laptopie , bierzesz odkurzacz , przykladasz go do WYLOTU powietrza czyli tam gdzie dmucha i przez kilka min zasysasz syf , czasem pomaga , niekiedy wystarczy wiekszy smiec czy kleb syfu jakiegos i wiatrak sie blokuje , przez co przegrzewa sie

clinic
Raczkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez jaculski » 26 sty 2010, 00:04 Re: problem z laptopem

Hej, jeśli to toshiba z rodziny equium a210 z procesorem AMD to nic dziwnego. Nie udały im sie te laptopy(w swojej przerabiałem chłodzenie).

Jeśli nie słyszysz wiatraka to nie używaj kompa i oddaj go do serwisu. Jeśli wiatrak działa ale komp i tak się grzeje to albo tak jak było pisane, operacja odkurzacz albo puszka sprężonego powietrza(w sklepach komputerowych po ok 5 funtów).

Powodznia :)

jaculski
Raczkujący

Reputacja: 3
Neutralny

KobietaPostNapisane przez pupilek77 » 26 sty 2010, 11:11 Re: problem z laptopem

Na monitorze mam podluzne paski ,coraz wiecej.Czy da sie cos z tym zrobic i czy warto???

pupilek77
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez jaculski » 26 sty 2010, 22:44 Re: problem z laptopem

Coś więcej o tych paskach może?:) Jaki kolor: biały, szary czy czarny ? Nikt nic nie grzebał przy częstotliwości odświeżania? może jakieś kolumny stoją blisko monitora i pole magnetyczne sie psoci:)

jaculski
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez pupilek77 » 27 sty 2010, 12:29 Re: problem z laptopem

paski sa rozno kolorowe, obok stoi tylko router ale te paski mialam juz wczesniej,nic nie wiem o tym aby ktos grzebal .

pupilek77
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez jaculski » 28 sty 2010, 00:32 Re: problem z laptopem

więc na 99% masz problem z kartą graficzną bądź RAMem.

jaculski
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez pupilek77 » 28 sty 2010, 13:52 Re: problem z laptopem

Dzieki ale czy to sie da naprawic i czy warto bo jestem zielona w tych sprawach.

pupilek77
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Acid Drinker » 29 sty 2010, 04:15 Re: problem z laptopem

Zależy ile wart jest ten laptop. Ram raczej się opłaca, ale wymiana karty graficznej w 90% przypadków to prawie nowy laptop. O ile będzie się dało wymienić. Możesz zawsze skoczyć do jakiegoś serwisu, gdzie naprawiają laptopy i niech sprawdzą i powiedzą ile i czy można. Za sam test nie pobierają opłaty.
Acid Drinker
Stały Bywalec

Reputacja: 7
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 29 sty 2010, 08:34 Re: problem z laptopem

Pijacz_kwasu - nie przesadzaj, od czego jest ebaj. Raczej nikt rozsądny nie będzie kupował nówki do komputera starszego niż 1-2 lata.. No i problem, czy płyta posiada slot na zewnętrzną kartę, czy też jest all-in-one. Bo wtedy to wymiana całej płyty.
Ewentualnie mogło się coś odlutować przy wysokiej temperaturze, a wówczas może pomóc ponowne wlutowanie (nie jest to prosty zabieg, ale możliwy).
Ale bez wizyty w serwisie i przetestowania, to wróżenie z fusów.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Acid Drinker » 29 sty 2010, 11:56 Re: problem z laptopem

AdamBoltryk, napisałeś w sumie to samo co ja ;) Może tylko w Anglii bardziej się opłaca naprawiać bo ludzie kupują nowe laptopy, a nie biegają z walizkami ołowiu ;)
'Zimne luty mogą być, ale tak pisać, o możliwych usterkach, można bez końca...serwis i niech sprawdzą.
Acid Drinker
Stały Bywalec

Reputacja: 7
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 29 sty 2010, 12:58 Re: problem z laptopem

pupilek77 napisał(a):Dzieki ale czy to sie da naprawic i czy warto bo jestem zielona w tych sprawach.

A jeszcze co do tego pytania - WSZYSTKO da się naprawić. Kwestia czasu i ceny. Czas - bardziej chodzi o dostępność części zamiennej niż sam czas naprawy, a cena to wiadomo.

Ale, jak już tutaj zostało powiedziane - to nie jest kwestia wirusów, gdzie sama możesz sobie poradzić z naszą pomocą - bez wizyty w serwisie się nie obejdzie.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez pupilek77 » 29 sty 2010, 13:52 Re: problem z laptopem

Dzieki za rady. Najlepiej kupie nowy , laptop sluzyl mi 3 lata, wiec czas na zmiane.Jeszcze raz dziekuje.

pupilek77
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Sebool_uk » 4 lut 2010, 00:24 Re: problem z laptopem

pupilek77 napisał(a):Na monitorze mam podluzne paski ,coraz wiecej.Czy da sie cos z tym zrobic i czy warto???

Witaj. Jeżeli na monitorze pojawiają Ci się paski kolorowe lub czarno-białe to na 99% jest to spowodowane przegrzewaniem się karty graficznej w najgorszym przypadku pamięć na karcie graficznej wysiada a co wiąże się z tym? wymiana karty graficznej przerabiałem już to i wcale nie jest to miła sprawa :-| ale nie ma co dmuchać na zimne spróbuj przeczyścić lapka może się troszkę zakurzył. Sprawdź jeszcze temperaturę GPU (karta graficzna) CPU (procesor) polecam Ci program CoreTemp oraz Everest Ultimate Edition + do tego Orthos żeby obciążyć rdzenie procka i sprawdzić jaką ma temperaturę w stressie oraz w idle :) wiem wiem trochę to skomplikowane więc jeżeli nie będziesz czegoś rozumieć to pisz do mnie na PW a na pewno postaram Ci się pomóc :) Wydaję mi się, że Twój lapek się nieco przegrzewa i stąd te paski czyt. artefakty występujące na ekranie Twojego laptopa :) to na tyle z mojej strony.

Pozdrawiam.
Sebool_uk
Rozeznany

Reputacja: 10
Neutralny