prawo jazdy c+e
Napisane przez przemo1 » 30 sty 2010, 04:32 Re: prawo jazdy c+e
[ Dodano: Sob Sty 30, 2010 04:36 ]
ok,dzieki.Ale bardziej by mi zalezalo na jakims namiarze na polskiego instruktora
-
- przemo1
- Przyczajony
- Reputacja: 0
Napisane przez lucas06 » 31 sty 2010, 18:05 Re: prawo jazdy c+e
We wakacje chce jechać do PL żeby zrobić kat C+E i załóżmy że udało się..wracam do UK i co dalej?? czy trzeba robić jakieś dodatkowe testy? badania? egzaminy? czy po prostu wymieniam prawko w DVLA i to na tyle?
A druga sprawa jest taka że w grudniu kończę 24 lata a słyszałem że są bardzo marne szanse na dostanie pracy jako kierowca tira poniżej 25 roku życia.. czy to prawda?
z góry dzięki za odp
-
- lucas06
- Przyczajony
Napisane przez vanwaestel » 1 lut 2010, 11:49 Re: prawo jazdy c+e
-
- vanwaestel
- Stały Bywalec
Napisane przez lucas06 » 1 lut 2010, 18:04 Re: prawo jazdy c+e
a mianowicie dziwi mnie to że nie chcą ubezpieczyć świeżego kierowcy tylko takiego którego prawo jazdy leżało w szufladzie przez dwa lata (z tego co pisałeś) a on przez ten okres nie miał styczności z tirami (no bo jak skoro nie miał pracy w tym zawodzie)-chyba że nie pisałeś o tirach tylko zwykłym B?
Obecnie pracuje w magazynie (manchester) ale całkiem możliwe jest że dogadam się z szefem żeby dał mi prace jako kierowca w jego drugiej firmie (w sheffield) tyle że problem polega na tym że jeszcze nie wiem czy moja dziewczyna się dostanie na uniwersytet właśnie w sheffield a jeśli nie to wiadomo że nie będę chciał się tam przeprowadzać i wtedy szukał bym pracy jako kierowca tutaj (gdybam sobie...rozważam różne możliwości) bo szczerze mówiąc właśnie to bym chciał robić... jeździć.. a póki co zbieram wszelkie informacje co się bardziej opłaca... ogólnie jak rozmawiałem z angolami to mówią że właśnie tą barierą jest 25 rok życia/podobno po jego skończeniu nie ma żadnych problemów z ubezpieczalnią/pracodawcą i nie ważne czy prawko masz od wczoraj czy od jakiegoś czasu....?
-
- lucas06
- Przyczajony
Napisane przez KA i PE » 2 lut 2010, 10:40 Re: prawo jazdy c+e
corrado1980 napisał(a):z tej strony www.prawojazdyuk.com wymiana na class 1 - z polskiego nic nie kosztuje.... sprawdzałem na dvla i pisze ze pierwsza provesional na lorry jest za free...?czy się mylę czy nie ?!
a co to jest "provesional"? a moze chodzi o provisional?? czyli 'takie do nauki'?
wymiana kosztuje £50 i jest to napisane wyraznie na odwrocie druku D2 (nie mylic z D1 ktory jest dostepny na poczcie).
ten temat juz byl kilkakrotnie ale chyba warto odswiezyc.
pozdr
pe
-
- KA i PE
Napisane przez mario150 » 6 lut 2010, 12:34 Re: prawo jazdy c+e
-
- mario150
- Przyczajony
Napisane przez lomax20 » 6 lut 2010, 14:59 Re: prawo jazdy c+e
-
- lomax20
- Raczkujący
Napisane przez mario150 » 6 lut 2010, 15:08 Re: prawo jazdy c+e
-
- mario150
- Przyczajony
Napisane przez Bartsun » 7 lut 2010, 05:01 Re: prawo jazdy c+e
przemo1 napisał(a):Witam wszystkich ,jestem nowy na forum i jeszcze nie wiem za bardzo jak sie poruszac.Ale na poczatek mam krotkie pytanie .Czy i gdzie mozna zrobic prawo jazdy w birmingham na normalny samochod osobowy ?.Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki.Z gory dziekuje
[ Dodano: Sob Sty 30, 2010 04:36 ]
ok,dzieki.Ale bardziej by mi zalezalo na jakims namiarze na polskiego instruktora
przemo do tego jest osobny temat... nie robmy burdelu tutaj... c+e jak w temacie :)
[ Dodano: Nie Lut 07, 2010 05:06 ]
lucas06 napisał(a):Witam
We wakacje chce jechać do PL żeby zrobić kat C+E i załóżmy że udało się..wracam do UK i co dalej?? czy trzeba robić jakieś dodatkowe testy? badania? egzaminy? czy po prostu wymieniam prawko w DVLA i to na tyle?
A druga sprawa jest taka że w grudniu kończę 24 lata a słyszałem że są bardzo marne szanse na dostanie pracy jako kierowca tira poniżej 25 roku życia.. czy to prawda?
z góry dzięki za odp
jak PE pisal tylko wymiana (50f) i nic wiecej zadnych testow ani badan
24 lata to nie tak zle.... ja pracowalem z 9pkt karnymi na prawku a agencja mnie wysylala do klienta ktory o tym nie byl poinformowany.... tylko raz w Asda w Magna Park mnie "odrzucili" ;) a to ze mialem niecaly rok prawko na C+E ani nie patrzyli
[ Dodano: Nie Lut 07, 2010 05:08 ]
vanwaestel napisał(a):ja zrobilem prawko w anglii. wszystko pozdawalem dosc szybko ale... w niedzyczasie firma z ktora podpisalem umowe o prace zbankrutowala. przeszedlem wiekszosc agencji i niestety wszedzie mowia, ze minimum to dwa lata posiadania prawka. wiek kierowcy nie ma znaczenia. pracodawcy tlumacza sie, ze ubezpieczalnie nie chca ubezpieczac nowych kierowcow...
zgadza sie, 2 lata + 6miesiecy-rok doswiadczenia
wiek kierowcy tez ma znaczenie.... zobacz u siebie na ubezpieczeniu pow 25 lat masz juz znizki na samochod, czyz nie?
[ Dodano: Nie Lut 07, 2010 05:13 ]
lucas06 napisał(a):vanwaestel trochę to dziwne ale cóż w tym kraju nic już mnie nie zaskoczy haha
a mianowicie dziwi mnie to że nie chcą ubezpieczyć świeżego kierowcy tylko takiego którego prawo jazdy leżało w szufladzie przez dwa lata (z tego co pisałeś) a on przez ten okres nie miał styczności z tirami (no bo jak skoro nie miał pracy w tym zawodzie)-chyba że nie pisałeś o tirach tylko zwykłym B?
Obecnie pracuje w magazynie (manchester) ale całkiem możliwe jest że dogadam się z szefem żeby dał mi prace jako kierowca w jego drugiej firmie (w sheffield) tyle że problem polega na tym że jeszcze nie wiem czy moja dziewczyna się dostanie na uniwersytet właśnie w sheffield a jeśli nie to wiadomo że nie będę chciał się tam przeprowadzać i wtedy szukał bym pracy jako kierowca tutaj (gdybam sobie...rozważam różne możliwości) bo szczerze mówiąc właśnie to bym chciał robić... jeździć.. a póki co zbieram wszelkie informacje co się bardziej opłaca... ogólnie jak rozmawiałem z angolami to mówią że właśnie tą barierą jest 25 rok życia/podobno po jego skończeniu nie ma żadnych problemów z ubezpieczalnią/pracodawcą i nie ważne czy prawko masz od wczoraj czy od jakiegoś czasu....?
dokladnie tak jak piszesz... mozesz miec prawko 2 lata i pracowac "w miesnym" po czym lecisz do agencji i znajda Ci robote na TIR'ach....
nie rozumiem co masz na mysli ze zbieraniem info co sie bardziej oplaca...? praca kierowcy czy...?
[ Dodano: Nie Lut 07, 2010 05:15 ]
KA i PE napisał(a):a co to jest "provesional"? a moze chodzi o provisional?? czyli 'takie do nauki'?
to sie wzielo od "prove", nie wiesz?
[ Dodano: Nie Lut 07, 2010 05:39 ]
mario150 napisał(a):Dzieki ci kolego za odpowiedz a moze orientuje sie ktos moze gdzie mozna zalapac sie do roboty na class 1 w okolicach birmingham mam doswiadczenie na jedynke ale z polski w anglii mam 3 lata doswiadczenia na busie prawo jazdy mam kat c 10 lat a c+e 6 lat poskladalem tu swoje cv do paru firm i agencji i mam pare odpowiedzi ale wymagane jest digi a ja nie mam digi tacho zlozylem aplikacje 2 tygodnie temu i czekam na digi czy jest jakas szansa zeby sie zalapac do roboty bez digi i bez doswiadczenia na jedynke w anglii jak cos wiesz to odpisz dzieki pozdrawiam
troche haotycznie sie to czyta bez kropek i przecinkow.... generalnie wymagania sa takie by:
miec 25 lat przynajmniej
2 lata prawko najlepiej z 6 miesiecznym lub czasem rocznym doswiadczeniem w UK
max 6 pkt za male wykroczenia (wiadomo im mniej tym lepiej)
digi tacho
komunikatywny angielski...
z tym ciezko bedzie nie znalesc roboty przez agencje a i tez pracodawcy czesciej sie beda decydowac na takiego pracownika.... ale zycie pokazalo ze to tylko teoria... sam zdajac C+E pracowalem zaraz po tym tylko w weekendy, majac stala robote na C. do dzisiaj mam 9pkt a w maju bedzie 2 lata jak mam C+E a od ponad roku jezdze tylko i wylacznie zetawami. jezdzilem glownie przez agencje dla duzych firm (Stobart, NYK, Norbert Dentressangle, Christian Salvesen) oraz tych mniejszych.... wszedzie sprawdzali tylko czy umiem wyjechac z placu i czy umiem podpiac naczepe.... czasami ciezko bylo, bo ciezarowki strasznie sie roznia od siebie. np glupia blokada ustawienia kolumny kierownicy o ruszaniu juz nie wspomne...
najlepiej sie porejestrowac w agencjach nastawionych wylacznie na ten typ profesji... a jest ich troche.... do tego osobno szukac na stronce jobcentreplus i wysylac cv
powodzenia
-
- Bartsun
- Stały Bywalec
- Reputacja: 1
Napisane przez mario150 » 7 lut 2010, 10:50 Re: prawo jazdy c+e
-
- mario150
- Przyczajony
Napisane przez Bartsun » 7 lut 2010, 23:47 Re: prawo jazdy c+e
pozwodzenia
-
- Bartsun
- Stały Bywalec
Napisane przez TheRektor » 8 lut 2010, 12:16 Re: prawo jazdy c+e
Nie doczytałem... jeździłeś już 3 lata więc doświadczenie masz.
-
- TheRektor
- Rozeznany
- Reputacja: 11
Napisane przez lucas06 » 8 lut 2010, 18:42 Re: prawo jazdy c+e
Bartsun napisał(a):dokladnie tak jak piszesz... mozesz miec prawko 2 lata i pracowac "w miesnym" po czym lecisz do agencji i znajda Ci robote na TIR'ach....
nie rozumiem co masz na mysli ze zbieraniem info co sie bardziej oplaca...? praca kierowcy czy...?
rozumiem że to pół roczne/roczne doświadczenie zdobywa się właśnie pracując pierw przez agencję?
ze zbieraniem info chodziło mi o to gdzie bardziej opłaca się zrobić prawko czy tutaj czy w PL (gdzie wychodzi taniej)
i mam jeszcze jedno pytanie bo po raz kolejny padło "Digi Tacho" co to dokładnie jest?
-
- lucas06
- Przyczajony
Napisane przez Bartsun » 10 lut 2010, 02:10 Re: prawo jazdy c+e
lucas06 napisał(a):Bartsun napisał(a):dokladnie tak jak piszesz... mozesz miec prawko 2 lata i pracowac "w miesnym" po czym lecisz do agencji i znajda Ci robote na TIR'ach....
rozumiem że to pół roczne/roczne doświadczenie zdobywa się właśnie pracując pierw przez agencję?
ze zbieraniem info chodziło mi o to gdzie bardziej opłaca się zrobić prawko czy tutaj czy w PL (gdzie wychodzi taniej)
i mam jeszcze jedno pytanie bo po raz kolejny padło "Digi Tacho" co to dokładnie jest?
tak te doswiadczenie robisz w agencjach.... chyba ze szczescie sie do Ciebei usmiechnie i pojdziesz gdzie jest akurat nabor ale z tym ciezko....
Digital Tachograph Card albo jeszcze mowia Driver Card to cyfrowa karta do tachografu - zapisu pracy kierowcy... cyfrowy tachograf jest montowany w ciezarowkach jakos po 2006 roku, a do tego czasu masz tarczki tachografu (analog)
pozdro
-
- Bartsun
- Stały Bywalec
Napisane przez lucas06 » 11 lut 2010, 18:22 Re: prawo jazdy c+e
Bartsun napisał(a):tak te doswiadczenie robisz w agencjach.... chyba ze szczescie sie do Ciebei usmiechnie i pojdziesz gdzie jest akurat nabor ale z tym ciezko....
Digital Tachograph Card albo jeszcze mowia Driver Card to cyfrowa karta do tachografu - zapisu pracy kierowcy... cyfrowy tachograf jest montowany w ciezarowkach jakos po 2006 roku, a do tego czasu masz tarczki tachografu (analog)
pozdro
Dzięki piękne Bartsun za wszystko! bardzo mi pomogłeś:)
pozdrawiam
-
- lucas06
- Przyczajony
-