prawo jazdy c+e

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

MężczyznaPostNapisane przez przemo1 » 30 sty 2010, 04:32 Re: prawo jazdy c+e

Witam wszystkich ,jestem nowy na forum i jeszcze nie wiem za bardzo jak sie poruszac.Ale na poczatek mam krotkie pytanie .Czy i gdzie mozna zrobic prawo jazdy w birmingham na normalny samochod osobowy ?.Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki.Z gory dziekuje

[ Dodano: Sob Sty 30, 2010 04:36 ]
ok,dzieki.Ale bardziej by mi zalezalo na jakims namiarze na polskiego instruktora

przemo1
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez lucas06 » 31 sty 2010, 18:05 Re: prawo jazdy c+e

Witam
We wakacje chce jechać do PL żeby zrobić kat C+E i załóżmy że udało się..wracam do UK i co dalej?? czy trzeba robić jakieś dodatkowe testy? badania? egzaminy? czy po prostu wymieniam prawko w DVLA i to na tyle?

A druga sprawa jest taka że w grudniu kończę 24 lata a słyszałem że są bardzo marne szanse na dostanie pracy jako kierowca tira poniżej 25 roku życia.. czy to prawda?

z góry dzięki za odp

lucas06
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez vanwaestel » 1 lut 2010, 11:49 Re: prawo jazdy c+e

ja zrobilem prawko w anglii. wszystko pozdawalem dosc szybko ale... w niedzyczasie firma z ktora podpisalem umowe o prace zbankrutowala. przeszedlem wiekszosc agencji i niestety wszedzie mowia, ze minimum to dwa lata posiadania prawka. wiek kierowcy nie ma znaczenia. pracodawcy tlumacza sie, ze ubezpieczalnie nie chca ubezpieczac nowych kierowcow...

vanwaestel
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez lucas06 » 1 lut 2010, 18:04 Re: prawo jazdy c+e

vanwaestel trochę to dziwne ale cóż w tym kraju nic już mnie nie zaskoczy haha

a mianowicie dziwi mnie to że nie chcą ubezpieczyć świeżego kierowcy tylko takiego którego prawo jazdy leżało w szufladzie przez dwa lata (z tego co pisałeś) a on przez ten okres nie miał styczności z tirami (no bo jak skoro nie miał pracy w tym zawodzie)-chyba że nie pisałeś o tirach tylko zwykłym B?

Obecnie pracuje w magazynie (manchester) ale całkiem możliwe jest że dogadam się z szefem żeby dał mi prace jako kierowca w jego drugiej firmie (w sheffield) tyle że problem polega na tym że jeszcze nie wiem czy moja dziewczyna się dostanie na uniwersytet właśnie w sheffield a jeśli nie to wiadomo że nie będę chciał się tam przeprowadzać i wtedy szukał bym pracy jako kierowca tutaj (gdybam sobie...rozważam różne możliwości) bo szczerze mówiąc właśnie to bym chciał robić... jeździć.. a póki co zbieram wszelkie informacje co się bardziej opłaca... ogólnie jak rozmawiałem z angolami to mówią że właśnie tą barierą jest 25 rok życia/podobno po jego skończeniu nie ma żadnych problemów z ubezpieczalnią/pracodawcą i nie ważne czy prawko masz od wczoraj czy od jakiegoś czasu....?

lucas06
Przyczajony

Neutralny

PostNapisane przez KA i PE » 2 lut 2010, 10:40 Re: prawo jazdy c+e

corrado1980 napisał(a):z tej strony www.prawojazdyuk.com wymiana na class 1 - z polskiego nic nie kosztuje.... sprawdzałem na dvla i pisze ze pierwsza provesional na lorry jest za free...?czy się mylę czy nie ?!

a co to jest "provesional"? a moze chodzi o provisional?? czyli 'takie do nauki'?

wymiana kosztuje £50 i jest to napisane wyraznie na odwrocie druku D2 (nie mylic z D1 ktory jest dostepny na poczcie).

ten temat juz byl kilkakrotnie ale chyba warto odswiezyc.

pozdr

pe

KA i PE

MężczyznaPostNapisane przez mario150 » 6 lut 2010, 12:34 Re: prawo jazdy c+e

Witam wszystkich mam pytanie dostalem propozycje pracy na kierowce class 1 ale nie wiem co znaczy shunter driver bo taki jest naglowek owej pracy czy ktos sie orientuje prosze o odpowiedz i z gory dzieki

mario150
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez lomax20 » 6 lut 2010, 14:59 Re: prawo jazdy c+e

"Shunter driver" oznacza kierowce, ktory najczesciej pracuje na placu firmy i podstawia naczepy, ciezarowki pod kolejne zaladunki, rozladunki. Po tygodniu takiej pracy manetr podjazdu pod rampe masz w malym paluszku

lomax20
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez mario150 » 6 lut 2010, 15:08 Re: prawo jazdy c+e

Dzieki ci kolego za odpowiedz a moze orientuje sie ktos moze gdzie mozna zalapac sie do roboty na class 1 w okolicach birmingham mam doswiadczenie na jedynke ale z polski w anglii mam 3 lata doswiadczenia na busie prawo jazdy mam kat c 10 lat a c+e 6 lat poskladalem tu swoje cv do paru firm i agencji i mam pare odpowiedzi ale wymagane jest digi a ja nie mam digi tacho zlozylem aplikacje 2 tygodnie temu i czekam na digi czy jest jakas szansa zeby sie zalapac do roboty bez digi i bez doswiadczenia na jedynke w anglii jak cos wiesz to odpisz dzieki pozdrawiam

mario150
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Bartsun » 7 lut 2010, 05:01 Re: prawo jazdy c+e

przemo1 napisał(a):Witam wszystkich ,jestem nowy na forum i jeszcze nie wiem za bardzo jak sie poruszac.Ale na poczatek mam krotkie pytanie .Czy i gdzie mozna zrobic prawo jazdy w birmingham na normalny samochod osobowy ?.Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki.Z gory dziekuje

[ Dodano: Sob Sty 30, 2010 04:36 ]
ok,dzieki.Ale bardziej by mi zalezalo na jakims namiarze na polskiego instruktora

przemo do tego jest osobny temat... nie robmy burdelu tutaj... c+e jak w temacie :)

[ Dodano: Nie Lut 07, 2010 05:06 ]
lucas06 napisał(a):Witam
We wakacje chce jechać do PL żeby zrobić kat C+E i załóżmy że udało się..wracam do UK i co dalej?? czy trzeba robić jakieś dodatkowe testy? badania? egzaminy? czy po prostu wymieniam prawko w DVLA i to na tyle?

A druga sprawa jest taka że w grudniu kończę 24 lata a słyszałem że są bardzo marne szanse na dostanie pracy jako kierowca tira poniżej 25 roku życia.. czy to prawda?

z góry dzięki za odp

jak PE pisal tylko wymiana (50f) i nic wiecej zadnych testow ani badan

24 lata to nie tak zle.... ja pracowalem z 9pkt karnymi na prawku a agencja mnie wysylala do klienta ktory o tym nie byl poinformowany.... tylko raz w Asda w Magna Park mnie "odrzucili" ;) a to ze mialem niecaly rok prawko na C+E ani nie patrzyli

[ Dodano: Nie Lut 07, 2010 05:08 ]
vanwaestel napisał(a):ja zrobilem prawko w anglii. wszystko pozdawalem dosc szybko ale... w niedzyczasie firma z ktora podpisalem umowe o prace zbankrutowala. przeszedlem wiekszosc agencji i niestety wszedzie mowia, ze minimum to dwa lata posiadania prawka. wiek kierowcy nie ma znaczenia. pracodawcy tlumacza sie, ze ubezpieczalnie nie chca ubezpieczac nowych kierowcow...

zgadza sie, 2 lata + 6miesiecy-rok doswiadczenia
wiek kierowcy tez ma znaczenie.... zobacz u siebie na ubezpieczeniu pow 25 lat masz juz znizki na samochod, czyz nie?

[ Dodano: Nie Lut 07, 2010 05:13 ]
lucas06 napisał(a):vanwaestel trochę to dziwne ale cóż w tym kraju nic już mnie nie zaskoczy haha

a mianowicie dziwi mnie to że nie chcą ubezpieczyć świeżego kierowcy tylko takiego którego prawo jazdy leżało w szufladzie przez dwa lata (z tego co pisałeś) a on przez ten okres nie miał styczności z tirami (no bo jak skoro nie miał pracy w tym zawodzie)-chyba że nie pisałeś o tirach tylko zwykłym B?

Obecnie pracuje w magazynie (manchester) ale całkiem możliwe jest że dogadam się z szefem żeby dał mi prace jako kierowca w jego drugiej firmie (w sheffield) tyle że problem polega na tym że jeszcze nie wiem czy moja dziewczyna się dostanie na uniwersytet właśnie w sheffield a jeśli nie to wiadomo że nie będę chciał się tam przeprowadzać i wtedy szukał bym pracy jako kierowca tutaj (gdybam sobie...rozważam różne możliwości) bo szczerze mówiąc właśnie to bym chciał robić... jeździć.. a póki co zbieram wszelkie informacje co się bardziej opłaca... ogólnie jak rozmawiałem z angolami to mówią że właśnie tą barierą jest 25 rok życia/podobno po jego skończeniu nie ma żadnych problemów z ubezpieczalnią/pracodawcą i nie ważne czy prawko masz od wczoraj czy od jakiegoś czasu....?

dokladnie tak jak piszesz... mozesz miec prawko 2 lata i pracowac "w miesnym" po czym lecisz do agencji i znajda Ci robote na TIR'ach....

nie rozumiem co masz na mysli ze zbieraniem info co sie bardziej oplaca...? praca kierowcy czy...?

[ Dodano: Nie Lut 07, 2010 05:15 ]
KA i PE napisał(a):a co to jest "provesional"? a moze chodzi o provisional?? czyli 'takie do nauki'?

to sie wzielo od "prove", nie wiesz?

[ Dodano: Nie Lut 07, 2010 05:39 ]
mario150 napisał(a):Dzieki ci kolego za odpowiedz a moze orientuje sie ktos moze gdzie mozna zalapac sie do roboty na class 1 w okolicach birmingham mam doswiadczenie na jedynke ale z polski w anglii mam 3 lata doswiadczenia na busie prawo jazdy mam kat c 10 lat a c+e 6 lat poskladalem tu swoje cv do paru firm i agencji i mam pare odpowiedzi ale wymagane jest digi a ja nie mam digi tacho zlozylem aplikacje 2 tygodnie temu i czekam na digi czy jest jakas szansa zeby sie zalapac do roboty bez digi i bez doswiadczenia na jedynke w anglii jak cos wiesz to odpisz dzieki pozdrawiam

troche haotycznie sie to czyta bez kropek i przecinkow.... generalnie wymagania sa takie by:
miec 25 lat przynajmniej
2 lata prawko najlepiej z 6 miesiecznym lub czasem rocznym doswiadczeniem w UK
max 6 pkt za male wykroczenia (wiadomo im mniej tym lepiej)
digi tacho
komunikatywny angielski...
z tym ciezko bedzie nie znalesc roboty przez agencje a i tez pracodawcy czesciej sie beda decydowac na takiego pracownika.... ale zycie pokazalo ze to tylko teoria... sam zdajac C+E pracowalem zaraz po tym tylko w weekendy, majac stala robote na C. do dzisiaj mam 9pkt a w maju bedzie 2 lata jak mam C+E a od ponad roku jezdze tylko i wylacznie zetawami. jezdzilem glownie przez agencje dla duzych firm (Stobart, NYK, Norbert Dentressangle, Christian Salvesen) oraz tych mniejszych.... wszedzie sprawdzali tylko czy umiem wyjechac z placu i czy umiem podpiac naczepe.... czasami ciezko bylo, bo ciezarowki strasznie sie roznia od siebie. np glupia blokada ustawienia kolumny kierownicy o ruszaniu juz nie wspomne...
najlepiej sie porejestrowac w agencjach nastawionych wylacznie na ten typ profesji... a jest ich troche.... do tego osobno szukac na stronce jobcentreplus i wysylac cv

powodzenia
Bartsun
Stały Bywalec

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez mario150 » 7 lut 2010, 10:50 Re: prawo jazdy c+e

Witam cie kolego i dzieki za odpowiedz jezeli chodzi o wiek to mam skonczone 30 lat co do prawka to pisalem juz wczesniej kat c 10 lat i c+e 6 lat mam doswiadczenie na c 4 lata i na c+e 3,5 roku ale to jest wszystko z polski w anglii jezdzilem tylko busem i jakby ktos mial namiary na agencje gdzie potrzebuja kierowcow to prosze o jakies namiary z gory dzieki i pozdrawiam

mario150
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Bartsun » 7 lut 2010, 23:47 Re: prawo jazdy c+e

pisalem ze jest masa agencji gdzie powinienes sie zarejestrowac... best connection, driver hire, jobsworth oddzial dla kierowcow, skocz tez do first personnel bo dzwonili do mnie ostatnio... poszukaj na jobcentreplus, jobs, reed albo inne stronki. zobacz jakie agencje sie reklamuja i sie porejestruj... siedzac w domu nic nie znajdziesz :)

pozwodzenia
Bartsun
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez TheRektor » 8 lut 2010, 12:16 Re: prawo jazdy c+e

@mario150 mówisz że masz kat. 1, jeśli chcesz taką pracę popatrz po autobusach , często w tych mniejszych firmach są powywieszane ogłoszenia o rekrutacji. Ale taką pracę odradzam, dzicz tam się wozi na benefitach której wszystko wolno (nie obrażając nikogo). Poszukaj lepiej czegoś na ciężarowe.

Nie doczytałem... jeździłeś już 3 lata więc doświadczenie masz.

TheRektor
Rozeznany

Reputacja: 11
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez lucas06 » 8 lut 2010, 18:42 Re: prawo jazdy c+e

Bartsun napisał(a):dokladnie tak jak piszesz... mozesz miec prawko 2 lata i pracowac "w miesnym" po czym lecisz do agencji i znajda Ci robote na TIR'ach....

nie rozumiem co masz na mysli ze zbieraniem info co sie bardziej oplaca...? praca kierowcy czy...?

rozumiem że to pół roczne/roczne doświadczenie zdobywa się właśnie pracując pierw przez agencję?
ze zbieraniem info chodziło mi o to gdzie bardziej opłaca się zrobić prawko czy tutaj czy w PL (gdzie wychodzi taniej)
i mam jeszcze jedno pytanie bo po raz kolejny padło "Digi Tacho" co to dokładnie jest?

lucas06
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Bartsun » 10 lut 2010, 02:10 Re: prawo jazdy c+e

lucas06 napisał(a):
Bartsun napisał(a):dokladnie tak jak piszesz... mozesz miec prawko 2 lata i pracowac "w miesnym" po czym lecisz do agencji i znajda Ci robote na TIR'ach....

rozumiem że to pół roczne/roczne doświadczenie zdobywa się właśnie pracując pierw przez agencję?
ze zbieraniem info chodziło mi o to gdzie bardziej opłaca się zrobić prawko czy tutaj czy w PL (gdzie wychodzi taniej)
i mam jeszcze jedno pytanie bo po raz kolejny padło "Digi Tacho" co to dokładnie jest?

tak te doswiadczenie robisz w agencjach.... chyba ze szczescie sie do Ciebei usmiechnie i pojdziesz gdzie jest akurat nabor ale z tym ciezko....
Digital Tachograph Card albo jeszcze mowia Driver Card to cyfrowa karta do tachografu - zapisu pracy kierowcy... cyfrowy tachograf jest montowany w ciezarowkach jakos po 2006 roku, a do tego czasu masz tarczki tachografu (analog)

pozdro
Bartsun
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez lucas06 » 11 lut 2010, 18:22 Re: prawo jazdy c+e

Bartsun napisał(a):tak te doswiadczenie robisz w agencjach.... chyba ze szczescie sie do Ciebei usmiechnie i pojdziesz gdzie jest akurat nabor ale z tym ciezko....
Digital Tachograph Card albo jeszcze mowia Driver Card to cyfrowa karta do tachografu - zapisu pracy kierowcy... cyfrowy tachograf jest montowany w ciezarowkach jakos po 2006 roku, a do tego czasu masz tarczki tachografu (analog)

pozdro

Dzięki piękne Bartsun za wszystko! bardzo mi pomogłeś:)
pozdrawiam

lucas06
Przyczajony

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona