Nadpłata z WORKING TAX CREDIT
Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;
Witam być może powtarzam się z tym tematem ale nie znalazłam nigdzie osoby z takim samym problemem. Otrzymuję WTC i ChTC od około 4 lat, przez pierwszy rok byłam w ciąży, następnie opieka nad dzieckiem. Rozpoczęłam pracę i rok temu otrzymałam pismo z revenue,że mam nadpłatę w wysokości 1800 funtów :cry: , w kolejnym roku było już to tylko 1200, nadmieniam,że mimo nadpłaty w dalszym ciągu revenue wypłaca mi benefity.Chce się zapytać czy ktoś się orientuje jak będzie wyglądała moja sytuacja ponieważ w lecie mam zamiar wrócić do polski , czy wystarczy że zgłoszę w revenue, że kończę prace i wyjeżdżam z kraju czy będę musiała oddać tę nadpłatę do revenue. dzięki za informacje!!!!
-

-
walmag2
- Przyczajony
-
-
- Reputacja: 0
Przypuszczam, że płacą Ci benefity ale odciągają od nich pewną kwotę na poczet długu. Jak będziesz wyjeżdżać to powinnaś spłacić resztę. Nie liczyłabym na umorzenie...
-

-
salma
- Przyczajony
-
-
witam
Ja splacam nadplate WTC od 6 miesiecy jednoczesnie dostaje pieniadze od HMRC na konto, tj swoja stala kwote. Kontaktowalam sie z nimi i wiem ze nie mozna tego po prostu odciagnac z kwoty "creditu". Skomplikowane to ale to przeciez Anglia. Wiec w poniedzialek co tydz dostaje pieniazki a raz w miesiacu zabieraja mi rate z nadplaty.
W Twoim przypadku zmniejszona kwota WTC moze byc zwiazana tylko ze wzrostem dochodu (wiec rownoczesnie zmniejsza sie WTC) lub ze zmiana w twoich tzw personal circumstances.
Moim zdaniem powinas koniecznie skontaktowac sie z HMRC gdyz tu na forum dostaniesz tylko nasze opinie i porady oparte zazwyczaj na tym kto komu i cos tam powiedzial
Pozdrawiam
-

-
bugnieszka
- Raczkujący
-
-
- Reputacja: 1
dziękuję serdecznie za informacje, właśnie wybieram się jutro do revenue .zobaczymy co z tego wyniknie, ale chyba macie racje ,że nie ma co liczyć na umorzenie.
-

-
walmag2
- Przyczajony
-
-
Powrót do FINANSE