Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Napisane przez yoko » 21 lut 2010, 10:23 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
poza tym polecam baby rocker, np z ficher price'a jest taki do 20 kg i z mozliwoscia unieruchomienia dziecka, ma rowniez wibracje. - super sprawa - moj synek go uwielbia.
jesli nie masz to polecam tez kupic ok 10-20 pieluch tetrowych i miec zawsze pod reka. zwlaszcza jesli dzeicko bedzie ulewalo - do wycierania buzi po karmieniu, do podkladania pod glowke gdziekolwiek dziecko lezy.
dziewczyny - ktoras z ciezarowek pytala wczesniej jakie kosmetyki zabrac do szpitala dla dziecka - obowiazkowo jadalna olive z olivek do smarowania suchej skory dziecka.polozne tutaj odradzaja uzywanie oliwek typu Johnson i maja racje. nie nawilzaja skory tak jak powinny i sa bardzo perfumowane.
-
- yoko
- Stały Bywalec
- Reputacja: 3
Napisane przez bogini8 » 21 lut 2010, 10:58 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
pieluchy tetroowe juz mam zapasik :))
co do kosmetykow do szpitala, slyszalam ze dobre sa kremy z firmy ojlatum, a trzeba miec cos do kapieli??czy sami kapia dzidzie?
i jakiego proszku/plynu uzywalyscie/uzywacie ddo prania ubranek/poscieli maluszka?? bo chce sobie cos kupic zeby wczesniej wszysto poprac i poprasowac:))a za bardzo niewiem co:P
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez kindzulinaa » 21 lut 2010, 11:12 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Co do Oilatum to te kosmetyki sa dobe na roznego rodzaju wysypki,takze warto miec jakis plyn do kapieli czy jakis inny komsetyk tej firmy.
A odnosnie bujaka rocker Fisher Price tez polecam,moj Marcelus sobie lezy w tym bujaczku,a ja go mam zawsze na oku.Jest taka nozka z przodu,ktora mozna wysunac,wiec dziecko lezy nie bujajac sie no i sluzyc moze nawet do 2 lat :) a wibracje nie koniecznie musisz wlaczac.pozdrawiam :wink:
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputacja: 22
Napisane przez yoko » 21 lut 2010, 11:13 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
niania elektroniczna Ci sie na pewno predzej czy pozniej przyda. ja wiem jak to jest na poczatku - mialam dziecko przy sobie caly czas, w dzien spal w salonie, w nocy z nami w sypialni....teraz jest juz wiekszy, spi sam w swojej sypialni zarowno w dzien jak i w nocy i niania jest w uzytku caly czas. mam taka zwykla z Phillipsa i jest super - jest bardzo czula, takze slysze praktycznie kazdy oddech dziecka i wiem kiedy sie odkopie. do tego wczoraj np bylismy na domowce u znajomych do pozna i zamiast szukac opiekunki do dziecka to zabralismy Malego z nami - On oczywiscie spal sobie smacznie na gorze w sypialni a my sie goscilismy na dole majac podsluch na Niego caly czas.
do prania mozesz uzywac proszku Fairy lub Persil Non-Bio (dostepny rowniez w zelu). do tego plyny do plukania rowniez Fairy a takze bialy Comfort. sa to produlkty dla dzieci i bardzo ladnie pachna ale radze uzywac w 'rozsadnych' ilosciach i wlaczac dodatkowe plukanie jesli masz taka opcje. skora dziecka jest tak wrazliwa ze im mniej chemii dostaje tym lepiej.
[ Dodano: Nie Lut 21, 2010 11:17 ]
kindzulinaa, hihi widze ze my na jednej fali dzisiaj odbieramy :D
tak, co do kosmetykow - Oilatum sa super. moj synek mial baaardzo sucha skore od urodzenia i do 8 miesiaca uzywalismy tylko Bath Formula do kapieli (zadnych mydel ani szamponow) a po kapieli Lotion na cialko i Cream do twarzy. mydelko do mycia wprowadzam dopiero teraz, kiedy Maly zaczal raczkowac i ma raczki jakby ziemie uprawial :D
polozna na poczatku zalecila nam Aqueous Cream - ale tego nie polecam, nie przynioslo dziecku zadnej poprawy.
podobno kosmetyki E45 tez sa super.
-
- yoko
- Stały Bywalec
- Reputacja: 3
Napisane przez bogini8 » 21 lut 2010, 11:47 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez ewela119 » 21 lut 2010, 12:36 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez kindzulinaa » 21 lut 2010, 16:32 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
Napisane przez konwalia » 21 lut 2010, 16:35 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
ale sie rozpisalyscie w tej liscie co na przyjscie dzieciatka.....,co do szpitala.....,mnie w szpitalu nie pozwolono uzywac nawet podpasek tych,ktore mialam ze soba bo mi przynoszono na bierzaco zreszta jak pieluszki dla malego.
Teraz to torba bedzie lekka bo mam rodzic latem a na zime to zapakowana bylam jak na Sybierie no i wiem co zabrac.
Zgodze sie z Wami,ze nie uzywac nic Johnsona bo nie sluzy dziecku.Moj Marcel ma sucha i wrazliwa skore i uzywam od 15m-cy oilatum i powioem wam ,ze co sie konczy balsam albo mydelko(uzywam tego razem)to sprawdzam czy moze byc cos innego i niestety nic mu nie sluzy tylko to.
Z innej beczki.
Marcel zaczal mi zezowac. Wiem ,ze dziecko do pierwszego roku zycia moze zezowc ale pozniej juz nie.On nie zezowal mi na poczatku a teraz zauwazam,ze jego oczka blodza i tak utrzymuje sie to przez dwa ,trzy dni :sad:
Bylam dzis u okulisty samemu sprawdzic sobie wzrok i mam nowe szkla bo slabo widze imam mocniejsze obawiam sie czy maly nie ma wady po mnie.Pani w Specsavers powiedziala,ze nie moze go zbadac bo jest maly ale ona wie ,ze w szpitalu mogo i juz ma 15m-cy wiec powinni to sprawdzic (w mojej rodzinie maja problemy z oczami i mowi ze nie mam z tym zwlekac),Musze isc do Gp ale lekarz twierdzi,ze to nic wielkiego bo to jest przez zmeczenie :roll: nierozumiem go :roll: Wychodzi na to ,ze moj Marcel jest dwa dni albo dluzej zmeczony?????
Znacie moze sposob jak mam uzyskac to skierowanie dla Marcela tym berdziej,ze ja mam zeza od urodzenia i nie chce aby zostawic tak to bez sprawdzenia.
Pozdrawiam :-D
-
- konwalia
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez bogini8 » 21 lut 2010, 16:41 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez konwalia » 21 lut 2010, 17:02 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
naprawde trzeba miec wyobraznie aby wziac cienkie wkladki dobrze ,ze z tamponami sie nie wybieraja.
Kupilam sobie w bootsie takie podpaski naprawde gigant w sumie nie byly drogie a po porodzie schodzi ich naprawde sporo.Wygladaly prawie jak pieluchy i bylam szczesliwa ,ze je wzielam bo nic nie mialam ubrudzonego krwia a pierwsze dni wiadomo jak to jest :-)
Szpital daje wszystko wystarczy powiedziec ,ze sie skonczylo to co dali zreszta i tak co dwie godziny sprawdzaly czy wszystko ok i czy omoc wstac,przewrocic sie na bok prztniesc wogy albo pomoc w toalecie ja byla zadowolona.I zadna z salowych nie robila tego z krzywiona mina jak potrzebowalam pomocy.Jedno co wiem to trzeba mowic aby wykapac dziecko bosame nie chce brac dzieci bez zgody rodzica i moj Marcek byl wykapany zaraz 20min po porodzie przy mnie bo o to poprosilam i zrobiono to bez problemu :-D
[ Dodano: Nie Lut 21, 2010 17:04 ]
ale bykow strzelam z tym moim pisaniem :-D robie to nie umyslnie :-D
-
- konwalia
- Początkujący
Napisane przez kindzulinaa » 21 lut 2010, 17:25 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
PS.Imie Marcelek teraz chyba w modzie,moj synus tez ma tak na imie :-D
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
Napisane przez sharemka » 22 lut 2010, 13:47 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Maluszkowi potrzebujesz pieluszki, mialam tez waciki i chusteczki nie perfumowane...w nocy bylo mi prosciej wytrzec maluszkowi pupe chusteczkami, sama tez uzywalam, chociazby zeby przetrzec sobie twarz, kiedy jeszcze nie moglam wstac z lózka, w szpitalu jest rowniez goraco...do pierwszej kápieli w szpitalu polozna uzyla swoich przyborów, nie uzywala zadnych kosmetyków...mialam tez sudocrem, ale nie byl potrzebny...
W Heartlandzie ze wzgledu na bezpieczenstwo i wirusy wstep na porodówke i po ma tylko jedna wybrana przez Ciebie osoba, zapewne bedzie máz czy partner...reszta musi z odwiedzinami poczekac :-D
A swoja droga to dobrze, bo nie znioslabym twarzy ciotki :-P
[ Dodano: Pon Lut 22, 2010 13:49 ]
do prania mozesz uzywac proszku Fairy lub Persil Non-Bio (dostepny rowniez w zelu). do tego plyny do plukania rowniez Fairy a takze bialy Comfort.
polecam równiez, sá super!
-
- sharemka
- Rozeznany
Napisane przez agg » 22 lut 2010, 14:58 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
sharemka napisał(a):Bogini8 co do kosmetyków jakie powinnas zabrac ze sobá do szpitala, to napewno podstawowe; szczotka, pasta do zebów, cos pod prysznic, szampon...podpaski, najlepiej jakies miekkie...w Heartland Hospital daja, ale co swoje to swoje ;) absolutná rewelacja byly dla mnie pieluchomajtki...wygoda, bez obaw, ze zaplamisz koszule, uzywalam ich przez 4 dni pobytu w szpitalu, tymbardziej ze dopiero na 3 dzien moglam wstac z lózka po CC (którego nie planowalam i nie przyszlo mi nawet do glowy ze moge je miec).
ja bym wziela jeszcze krem i jakas pizame i wsio :wink:
widze, ze patemt z pieluchomajtkami sie sprawdzil ;)
oliwaz olivek, nianie... nigdy nie mialam potrzeby uzywania :wink:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez sharemka » 22 lut 2010, 15:12 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Koszule nocne czy pizame, szlafrok, kapcie, z 4-5 par majtek, skarpetki, recznik...to oczywiscie tez :-D
[ Dodano: Pon Lut 22, 2010 15:41 ]
Elektrycznej niani tez nie uzywam, bo w dzien spi w salonie (o ile spi ;) ) a wieczorem przenosimy sie do sypialni, wiec ciagle jestesmy razem :-)
Mysle jednak, ze w sytuacji yoko niania rewelacyjnie przydala sie na domówce :-)
Oliwe z oliwek dodaje do wody podczas kapieli, smaruje ciemieniuche nad brwiami, uzywam do masazu...poza tym nie uzywam zadnych innych kosmetyków!
-
- sharemka
- Rozeznany
Napisane przez Kitty » 22 lut 2010, 16:19 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
sharemka napisał(a):Elektrycznej niani tez nie uzywam, bo w dzien spi w salonie (o ile spi ;) ) a wieczorem przenosimy sie do sypialni, wiec ciagle jestesmy razem :-)
Mysle jednak, ze w sytuacji yoko niania rewelacyjnie przydala sie na domówce :-)
Tylko teraz zadaj sobie pytanie, czy wiecznie bedziecie "przechodzic"razem do sypialni ;) .W koncu nadejdzie ten piekny dzien, kiedy to maly zacznie zasypiac zaraz po kapieli i przespi cala noc...a Ty i maz bedziecie chcieli miec chwile wytchnienia w salonie :-P Wtedy to elektroniczna nianie sie wlaczy i tez czlowiek sie tak nie martwi :-D
No chyba,ze planujecie zawsze razem chodzic spac :roll:
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
-