Bank Halifax
Napisane przez Dżastina » 24 lut 2010, 22:02 Bank Halifax
Zamierzam przenieść konto z HSBC do jakiegoś innego banku ale nie wiem do którego najlepiej. Właśnie myślałam o Halifaxie, a być może Wy mi coś doradzicie. Za wszystkie porady serdecznie z góry dziękuję. pozdrawiam
-
- Dżastina
- Raczkujący
- Reputacja: 1
Napisane przez ewela119 » 24 lut 2010, 22:34 Re: Bank Halifax
A i zapomnialam dodac ze maja wygodna opcje przelewow do pl, bank wysyla Ci karte "money transfer" ktora dajesz wybranej osobie w pl i ze swojego konta online mozesz przelac pieniadze a ta osoba juz po 5 min moze je sobie wyplacic w pl z bankomatu, niepamietam dokladnie ile bank za to pobiera ale jakos niewiele
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez AdamBoltryk » 24 lut 2010, 23:06 Re: Bank Halifax
Banki to HSBC, Barclays, Scotland, Halifax i pewnie kilka innych.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
Napisane przez VA » 25 lut 2010, 08:11 Re: Bank Halifax
AdamBoltryk napisał(a):Zacznijmy od tego, że Lloyds to nie bank... To jest taki tutejszy SKOK, tylko nie Stefczyka a jakiegoś Browna :) albo Smitha, albo Mohhamada :)
Banki to HSBC, Barclays, Scotland, Halifax i pewnie kilka innych.
Pozdrawiam
Co ty za głupoty wypisujesz. Halifax jest nazwą handlową Bank of Scotland, który jest częścią Lloyds Banking Group.
Poczytaj tutaj.
Dżastina, dlaczego chcesz się przenieść z HSBC :?:
-
- VA
- Zaangażowany
- Reputacja: 112
Napisane przez Dżastina » 25 lut 2010, 09:34 Re: Bank Halifax
Zbieram się z takim zamiarem, ponieważ zaczęli stwarzać mi problemy. Chciałam aby moje zadłużenia (pożyczka+ debet na kredytówce) połączyli i dali mi nową pożyczkę. Niestety od razu odmówili ponieważ kryzys i nie opłacalne dla nich bla bla bla. Powiedziałam ,że w takim razie znajdę inny bank który to przejmie. W tym momencie już dogłębniej zaczęli rozpatrywać moją prośbę. Suma sumarum w końcu się zgodzili ale na warunkach które nie bardzo mi pasują. Stąd moje pytanie do Was ! A być może ktoś z Was miał taką sytuację ??? Będę wdzięczna za każdą radę. pozdrawiam
-
- Dżastina
- Raczkujący
Napisane przez VA » 25 lut 2010, 17:53 Re: Bank Halifax
-
- VA
- Zaangażowany
Napisane przez AdamBoltryk » 25 lut 2010, 23:27 Re: Bank Halifax
Lloyds Banking Group plc is a British-based financial institution formed through the acquisition of HBOS by Lloyds TSB in 2009.
A z definicji Lloyds TSB
Lloyds TSB Bank Plc is a retail bank in the United Kingdom. It was established in 1995 by the merger of Lloyds Bank,
I później o różnicy między retail bank a commercial bank. To, że jakaś instytucja ma w nazwie bank,nie oznacza, że nim jest.
A z Halifaxem, to sorry. Po prostu tam gdzie poprzednio mieszkałem były w jednym miejscu 2 banki - Halifax i wejście obok - Bank of Scotland, wiec myślałem, że to 2 różne :D
A i tak wychodzi na to, że obie instytucje są teraz w jednej grupie :)
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
Napisane przez VA » 26 lut 2010, 00:25 Re: Bank Halifax
Lloyds Group natomiast jest spółką handlową (akcyjną), czyli komercyjną instytucją finansową.
Rodzajem spółdzielczym byłby tutaj cooperative banking (nie The Co-operative Bank), czyli np. commercial union.
-
- VA
- Zaangażowany
Napisane przez clinic » 27 lut 2010, 14:41 Re: Bank Halifax
-
- clinic
- Raczkujący
Napisane przez AdamBoltryk » 27 lut 2010, 15:22 Re: Bank Halifax
Wracając do Lloydsa. Kumpel miał konto właśnie w Lloydsie. Poniedziałek. Kumpel idzie do bankomatu Lloydsa (mieliśmy na przeciwko mieszkania :) ). Ma do wybrania powiedzmy 150 funtów. Myśli - termin płacenia za abonament za komórkę był w sobotę, więc to co widzę to jest to, co mogę wziąć. Bierze 140. Następny piątek idzie do bankomatu, sprawdza, może wybrać 50. A była normalna wypłata. Zonk. Idzie do banku pyta - Wszedł Pan na overdraft - uruchomienie overdraftu, opłata manipulacyjna terefereqq. Wszystko z miłym, służbowym uśmiechem na twarzy. Okazało się, że konto obciążyli rachunkiem za komórkę PO terminie płatności czyli w poniedziałek, a nie PRZED czyli w piątek. I w efekcie saldo jakie widział przed wypłatą to było przed ściągnięciem abonamentem. Chłopak bujał się z nimi jeszcze prawie rok. To były czasy, gdy żyło się od piątku do piątku i wypłaty wystarczały na ledwoco. A Lloyds pobierał opłatę za KAŻDĄ operację na koncie. Uspokoiło się jak wszystko wyszło na prostą i spłacił wszystko co mu naliczyli. Ale wówczas już nie był ich klientem.
Przygoda na szczęście nie moja, ale staram się uczyć na cudzych błędach.
W Barclaysie raz wszedłem na overdraft. 2 dni. około 10 funtów. Zero reakcji :D Pewnie dlatego, że pierwszy raz i mała kwota...
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
Napisane przez Kitty » 27 lut 2010, 16:11 Re: Bank Halifax
AdamBoltryk napisał(a):[
Wracając do Lloydsa. Kumpel miał konto właśnie w Lloydsie. Poniedziałek. Kumpel idzie do bankomatu Lloydsa (mieliśmy na przeciwko mieszkania :) ). Ma do wybrania powiedzmy 150 funtów. Myśli - termin płacenia za abonament za komórkę był w sobotę, więc to co widzę to jest to, co mogę wziąć. Bierze 140. Następny piątek idzie do bankomatu, sprawdza, może wybrać 50. A była normalna wypłata. Zonk. Idzie do banku pyta - Wszedł Pan na overdraft - uruchomienie overdraftu, opłata manipulacyjna terefereqq. Wszystko z miłym, służbowym uśmiechem na twarzy. Okazało się, że konto obciążyli rachunkiem za komórkę PO terminie płatności czyli w poniedziałek, a nie PRZED czyli w piątek. I w efekcie saldo jakie widział przed wypłatą to było przed ściągnięciem abonamentem. Chłopak bujał się z nimi jeszcze prawie rok. To były czasy, gdy żyło się od piątku do piątku i wypłaty wystarczały na ledwoco. A Lloyds pobierał opłatę za KAŻDĄ operację na koncie. Uspokoiło się jak wszystko wyszło na prostą i spłacił wszystko co mu naliczyli. Ale wówczas już nie był ich klientem.
W Barclaysie raz wszedłem na overdraft. 2 dni. około 10 funtów. Zero reakcji
To raczej nie byla winna Lloyds czy tez bankomatu a kolegi, wiec przyklad niezbyt trafny. Po za tym,kazdy chyba wie ile mniej wiecej ma na koncie, bo raczej pieniadze same sie nie mnoza. Tez w soboty, czy niedziele i inne swieta zadne transakcje nie sa wykonywane :roll:
Dodam,ze moim zdaniem bardzo dobrze jak bank naklada duze oplaty za ovedraft, przynajmniej uczy Cie to odpowiedzialnego rozporadzania finansami. Trzeba byc naprawde nierosadnym,zeby sie w taki sposob zadluzac :neutral: :neutral:
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez Bartsun » 28 lut 2010, 02:09 Re: Bank Halifax
Kitty napisał(a):AdamBoltryk napisał(a):[
W Barclaysie raz wszedłem na overdraft. 2 dni. około 10 funtów. Zero reakcji
To raczej nie byla winna Lloyds czy tez bankomatu a kolegi, wiec przyklad niezbyt trafny. Po za tym,kazdy chyba wie ile mniej wiecej ma na koncie, bo raczej pieniadze same sie nie mnoza. Tez w soboty, czy niedziele i inne swieta zadne transakcje nie sa wykonywane :roll:
Dodam,ze moim zdaniem bardzo dobrze jak bank naklada duze oplaty za ovedraft, przynajmniej uczy Cie to odpowiedzialnego rozporadzania finansami. Trzeba byc naprawde nierosadnym,zeby sie w taki sposob zadluzac :neutral: :neutral:
ok Kitty ale powiedzmy ze sytuacja wyglada tak:
masz hajs na koncie saving + na normlanym masz powiedzmy 100. no i traf chcial ze kiedys cos kupilas na ebayu za powiedzmy 6 funtow. niestety kasa zostala pobrana poprzez paypal po tym jak wybralas z bankomatu 100 (w pospiechu zapominajac o zakupach na ebayu) wiec jestes na -6 mimo iz masz na koncie saving te 56 baniek z ostatniego europejskiego lotto ;) i co? i bank Cie "czardzuje" napewno wiecej niz te 6 funtow :/
ja wiem jedno, sa problemy z pozyczkami od Lloyds (zeby nie bylo jestem klientem banku HSBC). znam osobe ktora zarabia ponad 1000f na miesiac i ma stala prace na kontrakt mimo to bank nie chce pozyczyc chocby tysiaka robiac aplikacje online jak i w "okienku" banku. system nie da i tyle.
-
- Bartsun
- Stały Bywalec
Napisane przez AdamBoltryk » 28 lut 2010, 04:35 Re: Bank Halifax
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
Napisane przez Kitty » 28 lut 2010, 11:17 Re: Bank Halifax
Bartsun napisał(a):ok Kitty ale powiedzmy ze sytuacja wyglada tak:
masz hajs na koncie saving + na normlanym masz powiedzmy 100. no i traf chcial ze kiedys cos kupilas na ebayu za powiedzmy 6 funtow. niestety kasa zostala pobrana poprzez paypal po tym jak wybralas z bankomatu 100 (w pospiechu zapominajac o zakupach na ebayu) wiec jestes na -6 mimo iz masz na koncie saving te 56 baniek z ostatniego europejskiego lotto ;) i co? i bank Cie "czardzuje" napewno wiecej niz te 6 funtow :/
ja wiem jedno, sa problemy z pozyczkami od Lloyds (zeby nie bylo jestem klientem banku HSBC). znam osobe ktora zarabia ponad 1000f na miesiac i ma stala prace na kontrakt mimo to bank nie chce pozyczyc chocby tysiaka robiac aplikacje online jak i w "okienku" banku. system nie da i tyle.
Zeby nie zapominac trzeba ograniczyc maslo,hehe ;) ;) . A tak na powaznie, to pewnie moze i masz racje. W sumie zdanie na temat ovedraftu mam takie jakie mam pewnie dlatego,ze nigdy nie musialam go uzyc ;) .A fakt,ze oplata za nieplanowane zejscie na "-" jest duza, za to jak uzgodnisz z bankiem to nie powinno byc problemow. Dodam jeszcze,ze osobiscie jestem z lloyds tsb nie narzekam, z mezem mamy wspolne konto w hsbc i tez jest ok ;) . A co do banku halifax, to jakos nie mam na ich temat zdania, nie wiem, moze ich reklamy mnie odpychaja ;)
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez AdamBoltryk » 1 mar 2010, 18:51 Re: Bank Halifax
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
-