Znajomość angielskiego ;)

Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym

MężczyznaPostNapisane przez Jacek » 29 kwi 2006, 15:55 Znajomość angielskiego ;)

He he wczoraj koles szedl na zakupy wiec poprosilem zeby mi kupil jakies tansze piwka. przyniosl mi 4 cidery w puszkach :lol:
Jacek
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogunia » 30 kwi 2006, 14:44 Re: Znajomość angielskiego ;)

:D niezłe! Polacy, z którymi mieszkałam przez chwilę, poszli do hindusa po zakupy min. po herbatę, po powrocie do domu z dumą pokazują herbatkę, za którą zapłacili tylko 25p. Okazało się, że to były hinduskie kadzidełka, które po zalaniu wrzątkiem zaczęły dziwnie bulgotać! Have a nice cop of tee!!!

bogunia
Administrator

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Lee » 2 maja 2006, 22:10 Re: Znajomość angielskiego ;)

hello ! ... taa z ciderkiem to sam to przerobilem :))) wygladalo to jak pifko ...
,..kiedys znajomy w Aldim chcial kupuic sok .... no i kupil jak sie okazalo pozniej ciderka 1,5l za 1.25 .... nastepnego dnia juz kupij 2 butelki ... :)) i nastepnego tez 2 butelki ...
Lee
Stały Bywalec

Reputacja: 3
Neutralny

Nie wybranoPostNapisane przez MariuszB » 29 maja 2006, 13:03 Re: Znajomość angielskiego ;)

A co to jest ciderek? Powaznie nie wiem. :shock:

MariuszB
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Lee » 29 maja 2006, 13:55 Re: Znajomość angielskiego ;)

hej.
Cider to hmmm cos taki mix wina z piwem,choc nie wiem czy dobre porownanie.
Jezeli ktos posiada wiecej informacji to niech mnie poprawi :)
Mozesz to kupic czasem w butelkach i wyglada jak oranzada lub w puszkach i wygalda wtedy jak piwo.Gazowane ale zapachem i smakiem przypomina winko:)
Jest tanie i ma kopa jak piwo ;)
Lee
Stały Bywalec

Reputacja: 3
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Mike » 18 lip 2006, 21:47 Re: Znajomość angielskiego ;)

ciderka to pija angielscy alkocholicy, taki odpowiednik polskiego jabola
Mike
Zadomowiony

Reputacja: 13
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez KeNdYś » 29 paź 2007, 20:00 Re: Znajomość angielskiego ;)

cider to popularne piwo w anglii robione niby z jabłek i smakuje jak szampan, przynajmniej dla mnie:)

KeNdYś
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Manitou » 29 paź 2007, 23:22 Re: Znajomość angielskiego ;)

Wyslalismy kiedys dwoch kumpli do sklepu po wegielek do grilla,to przyniesli 10kg jakiegos koksu do kominkow :mrgreen:
Manitou
Rozeznany

Reputacja: 8
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez b00g13 » 31 paź 2007, 17:57 Re: Znajomość angielskiego ;)

Cider jest napojem alkoholowym, podobnym do piwa. Robi się go ze sfermentowanego soku z jabłek, czasem z dodatkiem soku z gruszek (taki napój z samego soku gruszkowego nazywa się perry). Dostępne są cider'y słodkie, półwytrawne i wytrawne. Niestety dobrego cidera (nie wiem, czy nie powinno się mówić cydra/cydr - napój był kiedyś warzony w Polsce pod tą nazwą, ale niestety zaprzestano tego mniej więcej w 1939).
Wielkim przekleństewm cidera są jego tanie marki, wytwarzane masowo i sprzedawane w każdym off licence - to od nich wzięła się (błędna) opinia o ciderach jako o jabolach, tanich mózgojebach i alkoholu dla bezdomnych. Jedną z marek, które ostatnimi czasy próbowały z takim wizerunkiem walczyć był Magners - niestety, poza kampanią reklamową i dość wysoką ceną nie miał nic do zaoferowania.

Dla zainteresowanych wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Cider

plus z polskiej wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Cydr

b00g13
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez agatak » 11 lis 2007, 21:03 Re: Znajomość angielskiego ;)

zabralam kiedys znajoma na piekna imreze d'n'b , na ktoora zostalam zaproszona przez mojego angieskiego kumpla dobrego, coby miec jakas pokrewna dusze w razie niemca.
Okazalo sie, ze znajoma bardzo polubila towarzystwo (bylysmy jedynymi Polkami wsrood moich znajomych). Polubila ich tak bardzo ( i ich "przysmaki" ) ze za wszelka cene chciala sie dogadac. W przerwach w tancu ogladalam sie i widzialam wciaz Sylwie moowiaca do Angoli po polsku lub krzyczaca "nie rozumiem"! bless ! :)
luka w komunikacjii niestesty
agatak
Początkujący

Neutralny

Powrót do HYDE PARK