Bezpodstawne zwolnienie z pracy
Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...
• Strona 1 z 1
Napisane przez xiondz77 » 6 mar 2010, 14:38 Bezpodstawne zwolnienie z pracy
Mam do Was pytanko i prosbe o pomoc.
Moze najpierw przedstawie sytuacje:
Moja dziwczyna pracowala dla agencji (rAPIER) i pikowala w tesco Lichfield.( obie firmy celowo z malej litery:P), nagle ,w ubiegly piatek, tuz przed rozpoczeciem pracy podszedl do niej bodajze HS Menager i zaczal wypytywac o rozne rzeczy zwiazane z rozpoczeciem pracy(tu nie bede sie wglebial).Z racji tego ze Ona z angielskim troche na bakier, i nie mogla sobie poradzic z natlokiem slow poprosila o pomoc swojego Team Leadera.Po jego przyjsciu ten HS zaczal krzyczec na Nia zeby rozmawiala wylacznie po angielsku i nie moze mowic po polsku( wiec jaki byl sens wolania go jako tlumacza sic!) Zrobilo sie lekkie zamieszanie i moja kobietka zmieszana i przytlamszona troche ta sytuacja nie mogla sobie poradzic.
Na to przyszedl Shift (czy tam Shit) Menago i zostala z miejsca usunieta z magazynu.
Dodam ze pracowala dla tej agencji 7 miesiecy (miala 100 proc frekwencje i ponad 100 proc wydajnosc) i jej slaby angielski (jak zreszta 50 proc osob na tym magazynie) nikogo wczesniej nie razil.
I teraz pytanie czy jes szansa cos z tym zrobic?, bo wczoraj delikatnie mowiac dostalem kkrficy jak to uslyszalem.
Dodam tylko ze naprawde sie starala w tej pracy i Jej naprawde zalezalo.
Dz i czekam na madre odpowiedzi
Moze najpierw przedstawie sytuacje:
Moja dziwczyna pracowala dla agencji (rAPIER) i pikowala w tesco Lichfield.( obie firmy celowo z malej litery:P), nagle ,w ubiegly piatek, tuz przed rozpoczeciem pracy podszedl do niej bodajze HS Menager i zaczal wypytywac o rozne rzeczy zwiazane z rozpoczeciem pracy(tu nie bede sie wglebial).Z racji tego ze Ona z angielskim troche na bakier, i nie mogla sobie poradzic z natlokiem slow poprosila o pomoc swojego Team Leadera.Po jego przyjsciu ten HS zaczal krzyczec na Nia zeby rozmawiala wylacznie po angielsku i nie moze mowic po polsku( wiec jaki byl sens wolania go jako tlumacza sic!) Zrobilo sie lekkie zamieszanie i moja kobietka zmieszana i przytlamszona troche ta sytuacja nie mogla sobie poradzic.
Na to przyszedl Shift (czy tam Shit) Menago i zostala z miejsca usunieta z magazynu.
Dodam ze pracowala dla tej agencji 7 miesiecy (miala 100 proc frekwencje i ponad 100 proc wydajnosc) i jej slaby angielski (jak zreszta 50 proc osob na tym magazynie) nikogo wczesniej nie razil.
I teraz pytanie czy jes szansa cos z tym zrobic?, bo wczoraj delikatnie mowiac dostalem kkrficy jak to uslyszalem.
Dodam tylko ze naprawde sie starala w tej pracy i Jej naprawde zalezalo.
-
- xiondz77
- Przyczajony
- Reputacja: 0
0
Napisane przez mahol » 6 mar 2010, 15:20 Re: Bezpodstawne zwolnienie z pracy
na kontrakcie jesteś praktycznie nietykalny, jeżeli pracujesz dla agencji mogą z Ciebie zrezygnować w każdej chwili... a i niech agencja wypłaci zaległy holiday, bo od tego też często umywają ręce...
-
- mahol
- Stały Bywalec
- Reputacja: 44
0
Napisane przez AdamBoltryk » 6 mar 2010, 15:38 Re: Bezpodstawne zwolnienie z pracy
xiondz77 napisał(a):(...)
Mam nadzieję, ze moja taka będzie.
Uświadomcie sobie (im wcześniej, tym lepiej), że agencje pracy są agencjami pracy TYMCZASOWEJ. oznacza to, że podpisując kontrakt (z agencją, nie z firmą w której de facto wykonujecie pracę), zgodziliście się na to, że dziś pracujecie, jutro nie, pojutrze 2 godziny, a za 5 min macie iść do domu, bo nie ma pracy dla Was. To jest NORMALNY system pracy.
A skoro pracodawcy Twoja dziewczyna się nie spodobała (uwierz, powód jest tutaj najmniej ważny chyba, że za to "nie chciała dać' ale to to już molestowanie i zupełnie inna bajka) to tylko Jej pech. Chociaż można by się tutaj zastanowić nad dyskryminacją. Ja niestety nie jestem w tym temacie, więc nie pomogę.
Działa to w drugą stronę też - jeśli podpadniesz w agencji i agencja nie będzie Cię wysyłać do pracy, a pracodawca będzie chciał właśnie Ciebie, to wystarczy telefon do pracodawcy, on zadzwoni do agencji, że chce właśnie Ciebie i Agencja nie ma nic do gadania :D
Jeśli Agencja jest w porządku, to znajdzie Jej inną pracę. Ale musicie schować dumę do kieszeni i do nich iść.
I z tego co napisałeś, to NIE agencja, tylko pracodawca.
Pozdrawiam, i życzę powodzenia
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
0
Napisane przez mahol » 6 mar 2010, 16:15 Re: Bezpodstawne zwolnienie z pracy
AdamBoltryk, nad dyskryminacją nie ma co się zastanawiać, jesteśmy w Anglii, więc wydaje mi się, że pracodawca ma prawo żądać znajomości języka...
-
- mahol
- Stały Bywalec
- Reputacja: 44
0
Napisane przez bartsimson » 6 mar 2010, 17:04 Re: Bezpodstawne zwolnienie z pracy
Wydaje mi sie to ciężką sprawa gdyż jest to praca przez agencje czyli mogą powiedzieć ze nie potrzebowali i zwolnili raczej walka z wiatrakami facet może miał ciężki dzień bo nie spuścił z krzyża i chciał sie wyżyć przykra sprawa.Mam pytanie jak można sie dostać do pracy w tym magazynie jak by co proszę o info na gg 7687303
-
- bartsimson
- Raczkujący
- Reputacja: -6
0
Napisane przez KA i PE » 6 mar 2010, 22:23 Re: Bezpodstawne zwolnienie z pracy
niestety tak jak ci juz wczesniej powiedziano, to nie bylo zwolnienie z pracy jak napisales w temacie, tylko relegowanie z miejsca oddelegowania przez pracodawce. stosunek pracy (okreslony jako 'zero godzin' ale jednak stosunek) z agencja [pracodawca] nadal trwa, jedynie klient twojego pracodawcy zrezygnowal z ciebie (twojej laski) jako oddelegowanej najemnej sily roboczej. w kwestii dyskryminacji, podnoszenia glosu, niedopuszczenia tlumacza etc sprawa jest raczej nie do wygrania jako ze nie bedzie swiadkow, koles sie wyprze a agencja umyje rece. kazde pismo zostanie skwitowane stwierdzeniem ze zostalo przeprowadzone wewnetrzne dochodzenie i nie stwierdzono nieprawidlowosci. gdyby pracowala bezposrednio dla tesco bardzo chetnie zaangazowal bym sie w pomoc jako ze nie nawidze sukinkotow za arogancje i poczucie bezkarnosci z tytulu potegi.
pozdr
pe
pozdr
pe
-
- KA i PE
0
Tak to juz jest szczegolnie gdy pracuje sie dla agencji "X" , "Y" czy "Z" . Kochaja CIE gdy jest "busy" - wtedy nie wazne ile zrobisz - wazne ze cos jest zrobione i zawsze to " o kilka " wiecej w lacznym rozrachunku. HS Manager to jak rozumiem Health & Safety menago ? Standardowo kontroluja i sprawdzaja poziom wiedzy i umiejetnosci pracownikow - podstawa jest wiedza "konieczna" - czyli procedury , ktore obowiazuja na danym magazynie. Mozna robic wolno - ale musi byc zachowana podstawa bezpieczenstwa i procedur ... jak sie maja procedury do pracy ? Przykład pickowania - procedura "umiejetnego i poprawnego podnoszenia towarow z alejek" - czyli wszystko zwiazane z Manual Handling - Towar nalezy podnosic w odpowiedniej pozycji itp itd <podanej w procedurach i przedstawianej podczas treningu pod ktora kazdy sie podpisal> - jak wyglada to w praktyce - "BIERZ BYLE JAK - BYLE BY TYLKO 105 % NORMY BYLO ! A NAJLEPIEJ WIECEJ ! - skutek - bol plecow , lekkie skrecenia kostek , nadwyrezone miesnie itp - wypadek = zwolnienie ... bo ...... pracownik nie zastosowal sie do PROCEDURY .... co do jezyka - wiadomo ze nie kazdy go zna i czesto prosi o pomoc swoich TL w razie "W" bo oni tez po to wlasnie sa tylko czasami nic nie sa w stanie zrobic - nawet mimo swoich checi - powod ? Angielscy Managerowie maja wladze wykonawcza i od nich zalezy wiekszosc decyzji - nawet tych dotyczacych pracownikow z agencji . Moga kogos chciec do pracy a kogos nie i co wtedy mozna zrobic ? Nic ... czekac cierpliwie na telefon i wiadomosc .... "jestes nam potrzebny" .... pozdro dla wszystkich !!
-
- r.obert
- Początkujący
0
Napisane przez potatos » 7 mar 2010, 09:20 Re: Bezpodstawne zwolnienie z pracy
JA TAKZE znam taki przypadek jak opisujesz_________________ale facet zglosil sie do Job center (po zasilek) ,nie wiem co sie stala ale znow po tygodniowej przerwie pracuje! na dokladke sami zadzwonili!
-
- potatos
- Raczkujący
0
Napisane przez AdamBoltryk » 8 mar 2010, 00:55 Re: Bezpodstawne zwolnienie z pracy
mahol - są różne rodzaje dyskryminacji. I tutaj są na wszystkie uczuleni. Jak na tyfus :D W znajomej firmie poleciał kierownik jednego z działów - uważany praktycznie za nietykalnego. Ciap. Na kontrakcie od 9 lat. Traktujący pracowników (szczególnie kobiety) w sposób godny pożałowania. Wielu/-e odeszło z jego działu/pracy przez sposób traktowania. No i jednak go posunęli. Miarka się przebrała. Fakt - Ci którzy się zwolnili już tego nie widzą. Ale to dzięki nim m.in i drobnym skargom facet poleciał. I to nie ważne kto zgłasza/pisze. Agencyjny czy kontraktowy. W papierach/pamięci ludzi zostaje.
Pe - dokładnie tak jak piszesz :)
Pozdrawiam
Pe - dokładnie tak jak piszesz :)
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
0
• Strona 1 z 1
-