sprzedanie firmy a pracownicy

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

KobietaPostNapisane przez marzencia2333 » 12 mar 2010, 10:53 sprzedanie firmy a pracownicy

mam takie pytanie. Moj chlopak pracuje w malej firmie od prawie 4 lat. Szef sprzedaje firme innym osoba i powiedzial, ze musza wszyscy przejsc do innego wlasciciela firmy. Czy to przypadkiem nie jest wymowka to tego, zeby pracownikom ktorzy nie chca przejsc nie wyplacac "odchodego". Jakie sa wogole prawa pracownika w takim wypadku jezeli zmienia sie wlasciciel firmy?
P.S ci co chca moga przejsc do nowego wlasiciela takie sa warunki

[ Dodano: Pią Mar 12, 2010 10:54 ]
tak mowil wczesniej, a teraz znowu cos innego jak to z tym wszytskim jest
marzencia2333
Stały Bywalec

Reputacja: 8
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Cava » 12 mar 2010, 12:12 Re: sprzedanie firmy a pracownicy

Wydaje mi sie ze jezeli sprzedaje sie firme to lacznie ze wszystkim: klientami i pracownikami. O ile nowy wlasciciel nie zmienia profilu firmy, to chyba musi zatrzymac starych pracownikow. Przeciez nic sie nie zmienia, tylko wlasciciel.

Cava
Początkujący

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez marzencia2333 » 12 mar 2010, 12:16 Re: sprzedanie firmy a pracownicy

A jezeli ktos chce odejsc bo nie chce pracowac dla nowego pracodawcy. Po pierwsze firma bedzie przeniesiona w inne miejsce. Pracownicy nie zgadzaja sie na prace dla innego pracodawcy.Czy moze byc rozwiazana umowa z tak zwanym "odchodnym" i czy to bedzie wina pracodawcy czy pracownika.

[ Dodano: Pią Mar 12, 2010 12:17 ]
Ja nie wiem na czym to wszystko polega, ale wiem,ze szef ktory sprzedaje firme zawsze kombinowal i nie chce abysmy byli "zrobieni w banbuko"
marzencia2333
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 12 mar 2010, 14:52 Re: sprzedanie firmy a pracownicy

Ja pracowałem w kilku firmach które w międzyczasie były sprzedawane (przeważnie Niemcom) i oprócz tego że moi szefowie nowym właścicielom bardziej się chcieli podlizać i przykręcali nam kurki, to różnicy wielkiej nie zauważyłem.
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 12 mar 2010, 23:26 Re: sprzedanie firmy a pracownicy

Hmm nie wiem, nie byłem nigdy "sprzedany", ale czy przypadkiem pojęcie "odchodnego" to nie jest przyniesione z Polski? Nie słyszałem, żeby tutaj coś takiego funkcjonowało. iForce przenosił jeden magazyn do innej miejscowości. Z kontraktowych kto _chciał_, to się przeniósł, kilku przenieśli do innego magazynu w starej miejscowości, a reszta - wypowiedzenie i pa pa.
Ludzie - uprzytomnijcie sobie w końcu, że to UK, a nie Polska.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 12 mar 2010, 23:35 Re: sprzedanie firmy a pracownicy

Odchodne czyli odprawa funkcjonuje tak w Polsce jak i w UK. Tylko że jeśli firma jest sprzedawana wraz z personelem i ktoś nie chce pracować dla nowego właściciela, to odchodzi z własnej woli. W takiej sytuacji odprawa się nie należy. Co innego gdyby został zwolniony z powodu likwidacji lub sprzedaży zakładu.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez marzencia2333 » 13 mar 2010, 08:30 Re: sprzedanie firmy a pracownicy

dzieki Luiza,
Ten szef daje do podpisywania papiery dla pracownikow ze zdaniem, ze zgadzaja sie na sprzedaz i sam nie wie co oznacza to w tym kontekcie. Wkazdym razie przed podpisaniem jakich kolwiek papirow trzeba isc do jakiegos prawnika i sie spytac o co Wiekszosc ludzi sie nie zgadza bo za dalego bedzie przeniesiona ta firma. No i fakt, ze beda ja prowadzili "ci..a" gdzie chodzi plotka, ze oni maja swoich ludzi i we wczesniejszej firmie pozwalniali wszytkich a zatrudnili swoich. Dla tego bacznie staram sie wszystkie aspekty rozwazyc. AdamBoltryk, dla twojej informacji jest tutaj "odchodne" za kazdy przepracowany rok mniej wieciej przysluguje ci tydzien wyplaty.
marzencia2333
Stały Bywalec

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 13 mar 2010, 08:52 Re: sprzedanie firmy a pracownicy

Teoretycznie gdyby nowy właściciel chciał pozwalniać starych pracowników, to w dalszym ciągu liczy im się staż pracy, a co za tym idzie odprawa.
A jeśli chodzi o podpisywanie jakichś papierów, to jest taka procedura.
A co obecny szef na to,że ktoś nie chce podpisać?
Bo plotki to nie jest argument, ale przeniesienie zakładu już moze być podstawą do czegoś :roll:
Lepiej jednak skonsultujcie sie z citisens advice, albo w polskim klubie. Ja postaram się jeszcze coś dowiedzieć do wieczora.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez marzencia2333 » 13 mar 2010, 09:26 Re: sprzedanie firmy a pracownicy

Luiza napisał(a):A jeśli chodzi o podpisywanie jakichś papierów, to jest taka procedura.
A co obecny szef na to,że ktoś nie chce podpisać?

Jak za duzo sie pytasz to kadrowa mowi, ze jestes negatywnie nastawiony do sprawy, a jak sie spytasz kadrowej czy szefa czy jeszcze innych osob to kazdy mowi cos innego. A szefowi zalezy zeby jak najszybciej podpisac papiery.
Tak wogole to tez dziwne bo powiedzial o sprzedazy firmy w czwartek, a sprzedaje ja w poniedzialek wiec nie bylo za duzo czasu na ewentualne przygotowania sie.
marzencia2333
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 13 mar 2010, 13:32 Re: sprzedanie firmy a pracownicy

No co do odchodnego, to ok, dzięki za info.
A zastanawiam się jeszcze - nad tym, co podpisują pracownicy, bo w to, że "zgadzają się" na sprzedaż firmy, to nie chce mi się wierzyć, bo jaki wpływ ma _pracownik_ na czynności _właściciela_ firmy? IMO żadnych...
Bardziej chyba chodzi o informację, że w poniedziałek zmienia się właściciel firmy i czy nadal chcesz dla firmy pracować, ale pod nowym zarządem/właścicielem. A od strony prawnej - zmieniają się warunki umowy i czy się na nie zgadzasz. Jak tak, to zostajesz. Jak nie, to umowa jest rozwiązana bez konsekwencji.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany