wypypka

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

KobietaPostNapisane przez agniecha » 25 mar 2010, 12:55 wypypka

Moja corcia(6 tygodni) od jakiegos czasu ma na buzce wysypke.Z poczatku pojawila sie na czole i stopniowo schodzila w dol. myslalam ze ma uczulenie na herbatke koperkowa wiec przestalam jej podawac. jeden dzien wygladalo tak jakby pomalu zanikala,ale na drogi dzien znow sie zaczelo i jest tego caraz wiecej. te krostki nie swedza ja ale to tak strasznie wyglada. Niektore zasychaja i robia sie lekko zoltawe.Wyglada jakby ja pokrzywa poparzyla.Dzisiaj przy przebieraniu jej zauwarzylam ze i na raczkach i nozkach tez cos zaczyna sie robic.Kiedy tydzien temu byla Health Visitor mala juz miala ta wysypke i powiedziala ze to jest calkowicie normalne ze ma to wysypke i ze to jej samo minie jak skonczy 2 miesiace bo organizm jej sie oczyszcza po moich hormonach. Na dodatek powiedziala zeby tego niczym nie smarowac jedynie co to podczas kompieli lekko przemyc a najlepiej w cale nie myc :566: Dla mnie to ta wysypka nie jest normalna i zastanawiam sie czy nie wybrac sie jutro do przychodni z nia i niech ja lekarz obejrzy bo to naprawde mnie niepokoi. Na szczescie sie nie drapie bo dopiero byloby strasznie.
Czy wy mamy tez mialyscie taki klopot z wysypkami i czy faktycznie ta Health Visitor mowi jak jest naprawde? Prosze o odpowiedz. ::help:::
Jak mi sie uda to dolacze zgjecie jak ta wysypka wyglada.
Pozdrawiam i z gory dziekuje.
Załączniki
ABCD0005.JPG
Wiktoria i wysypka
ABCD0004.JPG
Wiktoria i jej nieszczesna wysypka
agniecha
Rozeznany

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez asia.z » 25 mar 2010, 13:26 Re: wypypka

Moja mala miala taka sama,wiec poszlam z nia do lekarki(pediatra).Powiadziala to samo co twoja HV i miala racje,po ok 10 tyg buzia wygladala duzo lepiej.Mowila tez ze jakby krostki zaczely pojawiac sie na brzuszku to przyjsc jeszcze raz.Moja mala do dzisiaj(5miesiecy) ma delikatna i wrazliwa skore na buzi.Krostki tez ja nie swedzialy.Mysle tez ze w czasie okresu grzewczego powietrze jest bardziej suche w domu,co rowniez niekorzystnie wplywa na skore.Lekarka przepisala nam lekki balsam nawilzajacy(Aqueous Cream).Mysle ze nie masz sie czym martwic,ale oczywiscie dla spokoju ducha mozesz sie przejsc do lekarza :wink:

asia.z
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitty » 25 mar 2010, 13:38 Re: wypypka

agniecha, moj synek najpierw dostal potowek wiec zaczelismy go troszke lzej ubierac i wszystko zeszlo. Za to jak mial okolo 5-6 tygodni to dostal podobnej wysypki,ale tylko na buzi. Niektore krostki wygladaly bardzo brzydko. Poszlismy do pediatry, ktory to pwiedzial,ze jest to normlane(dokladnie to samo wytlumaczenie,ktore i Ty uslyszlas ;) ). Zostalo nam zalecone przemywanie buzi przegotowana(chlodna) woda i smarowanie oliwa z oliwek ;) . Wszystko zeszlo miedzy 9 a 11 tygodniem(juz dokladnie nie pamietam).

ps. Sliczna Niunia z tej Twojej corci:)
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez lutka56 » 25 mar 2010, 14:23 Re: wypypka

witam.moj synek rowniez mial taka wysypke tylko byla na buzce.poszlismy do gp i tam stwierdzono,ze to potowki i ze mamy za goraco w domu,a w domu tem u nas byla 19st.wiec bylo to bzdura!!!!!!pojechalismy do pl poszlismy do pediatry i co sie okazalo skaza bialkowa i alergia na jaja kurze,ktore ciagle jadlam jak karmilam synka.
u nich tu w uk to wszystko jest norma i wszystko przechodzi samoistnie!!
radze ci zebys odwiedzila polskiego specjliste

lutka56
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agniecha » 25 mar 2010, 14:57 Re: wypypka

asia.z, z jutro i tak musze sie przejsc do przychodni w calkiem innej sprawie wiec przy okazji zajde do pediatry niech obejrzy ja. Kitty, widzisz,Tobie kazali przemywac woda a mi to zeby najlepiej tego nie myc zeby sie zaschnelo :roll:. Zobaczymy co mi jutro powiedza. Najwyzej zostanie mi czekanie az samo zniknie, bo jak napisala lutka56, to do polski narazie sie nie wybieramy,dopiero na wakacje. Kitty, dziekuje,dla mnie wszystkie bobaski sa cudenka. ;srece:

A tak jak juz przy dzieciach jestesmy i jak juz wspomnialam o wakacjach to czy ktoras z was mamusie,wybieralyscie sie do pl autem z takimi malymi szkrabami?? tak do wieku 5-6 miesiecy bo mala akurat tyle bedzie miec.? Mnie to czeka i przeraza na sama mysl o tym g:galy .Pozdrawiem mamusie i dzidzusie :607:
agniecha
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 25 mar 2010, 15:06 Re: wypypka

agniecha, myślę że jak się mądrze rozplanuje trase zrobi kilka dłuższych postoi a nie na pełnym gazie prosto do celu by szybciej dotrzeć to taka podróż z im mniejszym dzieckiem tym bardziej realna. Ja mam corke 2,5 letnią i nie usiedziałaby mi dłużej niż 4 godziny w foteliku natomiast 3 miesięczny syn chętnie sobie siedzi w foteliku zapewne 80 % podrózy by przespał więc nie było by problemu, no ale nigdy nie podrózowałam autem do polski zawsze wybieramy prostszą drogę samolotem i córka bardzo lubi latać.
Wysypka na szczęście nie wygląda źle (nie jest ropna) więc mam nadzieje że HV się nie myli i minie za te pare tygodni. Słodziutki ten uśmieszek małej :)

[ Dodano: Czw Mar 25, 2010 15:10 ]
A jeszcze jedno może odstaw na 2 dni krowie mleko i jogurty i zobacz czy troche lepiej może to być alergia pokarmowa ktorą często mają dzieci. Mój synek miał straszne kolki przez mleko i jogurty.
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez asia.z » 25 mar 2010, 17:46 Re: wypypka

agniecha, ja nie karmilam piersia wiec to nie byla zadna alergia.Poza tym kiedy wychodzilismy na zewnatrz,gdzie bylo duzo chlodniej jej buzia wygladala lepiej,krostki bladly.Trzymam kciuki zeby to nie bylo nic powaznego :-)

asia.z
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez papuzkaara » 25 mar 2010, 18:03 Re: wypypka

Ja napisze ci tak; mam dwoje dzieci wiec jakies doswiadczenie takze. Pierwsza sprawa to wysypka. Na zdjeciach wyglada na potowki ale na twoim miejscu przejechalabym sie do nuneaton do polskiego pediatry. Mozesz tez przez kilka dni smarowac buzke delikatnie sudokremem, jest tam cynk ktory wysusza, a na pewno nie zaszkodzi. A druga sprawa to podroz do pl. my jechalismy z synkiem jak mial 6 mcy i bylo super. przespal prawie cala droge. tylko jechal w samym body i skarpetkach zeby mu sie plecy nie przegrzaly.

papuzkaara
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez agniecha » 25 mar 2010, 18:05 Re: wypypka

malaroksi, ja mala karmie butelka wiec alergia odpada, jedynie co pije to mleko i herbatke rumiankowa ale od herbatki to nie jest bo podaje ja jej od 1 tygodnia aby uniknac kolki a od mleka tez nie bo pije ciagle to samo mleko.
Wicia teraz tez ciegle spi jak tylko znajdzie sie w foteliku z reszta tak samo jest z wozkiem :-D
Ja tez bym wolala leciec samolotem ale narzeczony sie uparl ze tak lepiej bo nie wiadono kiedy bedziemy wracac a z samolotem to wiadomo bilety trzeba kupic na wyznaczony termin a w razie czego ze zwrotem biletu nie latwo no i nie wezmie sie tyle bagazu ile zmiesci sie do auta. ;) On sam prowadzic bedzie wiec ja tak zle miec nie bede.Gorzej z nim.Oczywiscie postoje beda i nawet dlugie bo planujemy zatrzymac sie gdzies w hotelu aby rozprostowac kosci.

Mala usmiecha sie do kazdego kto do niej mowi i daje buziaka w usta. Usmieszek gwarantowany :mrgreen: .A jak tete zobaczy to juz wogole gaworzy i zaciesza. :-D
Pozdtawiam

[ Dodano: Czw Mar 25, 2010 18:14 ]
papuzkaara, to na pewno nie sa potowki,mala zawsze ubieram jak siebie i nigdy nie jest przegrzana ani nie jest jej zimno. Na zewnatrz i kiedy spi tez az tak bardzo nie widac tych krostek,gorzej jest w dzien.Mieszkam kawalek za Manchesterem wiec kawal drogi mam do tego polskiego pediatry,ale sprubuje smarowac sudocremem,moze to cos da. Mam nadzieje ze ta podroz jakos w miare nam wyjdzie i ni4e bedzie az tak ciezko. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam.

[ Dodano: Czw Mar 25, 2010 18:16 ]
HEHEHE i sorki za wypypke. Mialo byc Wysypka. :oops: Sama z siebie sie smieje.
agniecha
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez kindzulinaa » 25 mar 2010, 18:25 Re: wypypka

agniecha,moj synek mial identyczna wysypke,jak Twoja corcia.Dokladnie wygladalo to jak pokrzywka.Tez podczas wizyty poloznej w domu mowila mi,ze to potowki,ale powiedziala ze mam przejsc sie do lekarza.No i jak zaczelam chodzic do lekarza to do dzisiaj chodze,bo najpierw jedna stwierdzila,ze to potowki(chociaz temperatura byla ok i ubieralam malenstwo normalnie),pozniej lekarz stwierdzil,ze to normalne u dzieci i przepisal mi masc,w szpitalu stwierdzil lekarz,ze moj Marcelus ma sucha skore,pozniej znow ze to normalne i w koncu hv powiedziala,ze moze to byc skaza bialkowa.Za 3 tyg.znow mam sie wstawic u hv bo do tego czasu,kazala mi wypisac co jem i poczym niuniowi wyskakuja krostki.Tyle,ze ja karmie piersia,wiec sama zauwazylam,ze jak cos zjem jakies przetwory mleczne,to po jakims czasie wysypka na buzce wyskakuje.
A jakie mleko podajesz swojej niuni??To,ze dajesz jej mleko modyfikowane to nie znaczy,ze nie moze miec skazy bialkowej,bo moze miec.Ja latam po lekarzach i juz normalnie rece mi opadaja.Acha i jeszcze mi zasugerowali podac mleko sojowe,podalam i co wysypka tez po tym mleku byla.
Przejdz sie do swojego gp a jak chcesz,to nawet mozesz jechac do childrens hospital w centrum,tam bardziej przygladna sie tej wysypce.Ja narazie zaczekam te 3 tyg.do nastepnej wizyty u hv a jak nie skieruja mnie do jakiegos lekarza pediatry to przejade sie do tego szpitala dzieciecego.
Ps.faniutka ta Twoja gwiazdeczka :)

[ Dodano: Czw Mar 25, 2010 18:26 ]
fajniutka,mialo byc ;)

[ Dodano: Czw Mar 25, 2010 18:41 ]
aa dopiero teraz zauwazylam,ze Ty nie mieszkasz w Birmingham,no ale moze akurat Twoj lekarz nie zbagatelizuje sprawy i dobrze ogladnie ta wysypke.
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputacja: 22
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez agniecha » 25 mar 2010, 19:19 Re: wypypka

kindzulinaa, pojde jutro to sie dowiem .Ciekawe czy i mnie nie beda tak posylac raz tu a raz tu jak Ciebie. Podaje jej SMA gold formula,niby najlepsze mleko modyfikowane od urodzenia.Tak mi polozna mowila ale jak jest naprawde to wiadomo,ile ludzi tyle opinii. Na szczescie mala sie nie drapie. Twojego synusia widzialam tez na ciazarowkach albo w rozpakowanych gdyz zagladam tu od baaaardzo dawna ale zadko sie udzielam dlatego ze malo wiem a niechce sie wymadrzac jak nie mam doswiadczenia w niczym i naprawde wszystkie bobaski sa cudowne
agniecha
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitty » 25 mar 2010, 19:48 Re: wypypka

agniecha, tak tylko na marginesie chce napisac ;) Widze,ze mieszkasz w moich dawnych stronach :-D
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewelinan » 25 mar 2010, 20:11 Re: wypypka

hej moja coreczka tez miła ten problem jak skonczyła 4 tygodnie(na swierzym powietrzu i podczas snu krostki bledna) poszłam do lekarza i oczywiscie powiedzieli mi ze to egzema.ja duzo szukałam o tym w intercie przypadek Mayki najbardziej pasował mi do tradziku niemowlecego.a mała miala taka sama buzie jak Twoja Wiktoria uzywam oilatum junior bath i oilatum junior cream i mała ma teraz 11 tygodni i sliczna buzie.pozdrawiam

ewelinan
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez lutka56 » 25 mar 2010, 22:27 Re: wypypka

agniecha,jesli mieszkasz w okolicach manchesteru to przeciez wlasnie w manchesterze jest polska przychodni i tam na pewno jest polski pediatra.tutajto bedziesz odsylana od lekarzy do lekarzy i nie dostaniesz diagnozy w 100%.beda mowili ze to normalny proces.
a co do tego ,ze podajesz dziecku mleko modyfikowan to nie znaczay,ze dziecko nie moze miec skazy.mojemu synkowi tez na dworze bladly te krostki,wiec mi sie wydaje ze to moze byc skaza.

lutka56
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 25 mar 2010, 23:19 Re: wypypka

Moja cora poszla na butelke majac tydz a skaza bialkowa ujawnila sie jak miala prawie 4 miesiace chociaz dawalam jej ciagle to samo mleko. I miala identyczna wysypke ale nie tak nasilona wiec naprawde warto sprobowac zmienic mleko. Slodka buziunia :)
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

Następna strona

Powrót do RODZINA I DZIECKO