chrzest

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

MężczyznaPostNapisane przez gucio81 » 6 maja 2010, 18:36 chrzest

Witam. Zostalem dzis poproszony o zostanie ojcem chrzestnym i sastanawiam sie co dzis daje sie malej? prosze o wasze opinie dzieki

gucio81
Raczkujący

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez aneczka14 » 6 maja 2010, 19:29 Re: chrzest

Moja córcia dostała od chrzestnego złoty łańcuszek i kolczyki. Najbardziej praktyczne. :grin: ;)

aneczka14
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez 33studio » 6 maja 2010, 19:38 Re: chrzest

np. zaplac za fotografa :) polecam sie.

33studio
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez gucio81 » 6 maja 2010, 20:06 Re: chrzest

ok 33Studio chrzest w kraju nad wisla

gucio81
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 6 maja 2010, 20:11 Re: chrzest

Często jest taki zwyczaj że chrzestny kupuje świece gromnice do chrztu a chrzestna narzutkę nie znam fachowych nazw :) Co do prezentu to nie wysilaj się za bardzo ze złotem pieniędzmi itd to prezent bardziej dla rodziców niż dla dziecka. Profesjonalna sesja fotograficzna jak zaproponował 33studio, super sprawa , ale nie tylko zdjęcia z koscioła i ze chrztu ale dziecko w kilku pozycjach fajne zbliżenia , profile itd ... No i jakiaś fajna duża maskotka. Zbieraj lepiej kase na pierwszą komunię :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez alkad » 6 maja 2010, 20:48 Re: chrzest

ja dałam pieniądze na komplet płatnych szczepień dla dziecka :-D mamusia dziecka bardzo zadowlona, a dziecku zafundowałam mniejszą ilość iniekcji :-)

alkad
Początkujący

Reputacja: 3
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez gucio81 » 6 maja 2010, 21:13 Re: chrzest

hmm powiem Wam tak pieniedzy rodzica nie brakuje maja ich nawet pod dostatkiem wiem myslalem o jakiejs pamiatce :neutral:

gucio81
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Maciej 25 » 7 maja 2010, 08:43 Re: chrzest

ja też jestem za sesją fotograficzną maluszka!
to świetny i nowoczesny pomysł na prezent!no i pamiątka też bedzie, do tego jakiś drobiazg i prezent jest!
pozatym w czerwcu też będziemy chrzcić córcię,wiec jeśli któryś z rodziców chrzestnych zrobił by sesję fotograficzna myślę że oboje z żoną bylibyśmy zadowoleni :mrgreen:
tak czy inaczej i tak skorzystamy z uług 33STUDIO.
bo zdjęcia to pamiątka na całe życie.
pozdrawiam i powodzenia w wyborze!
Maciej 25
Rozeznany

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 7 maja 2010, 10:02 Re: chrzest

pieniadze to zly pomysl, chyba ze rodzice zribua jakies konto dla maluszka na ktore mozna wplacac pieniadze i ktore dziecko bedziemoglo sobie wyplacac jak bedzie starsze :))

sesja to super pomysl:)
ja bylam mama chrzestna kupowalam ubranko, chuste,piekna ksiazke pamiatkowa gdzie sie wkleja zdjecia i robi wpisy do 1 roku dziecka np data urodzin, chrztu, pierwszy zabek itd i obraz taki z aniolkami - matka dziecka mnie prosila:)
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitka » 7 maja 2010, 11:43 Re: chrzest

Jestem mamą chrzestną dwóch dziewczynek. Każda dostała ode mnie łancuszek z medalikiem i pamiętke w formie obrazka. Pięniądze to prezent dla rodziców nie dla dziecka no chyba, że naprawdę zostaną przeznaczone na dziecko :roll:

Mój synek oprócz pieniędzy, ubranek, pamiątek, kamery ;) (przynajmniej chrzest uwieczniliśmy) na chrzest dostał 3 łancuszki i teraz sie zastanawiam co mam z nimi zrobić. Jakoś mi dla chłopca na prezent łancuszek nie pasuje może się mylę...

Sesja zdjęciowa jako, prezent bardzo mi się podoba :!:

alkad Twoj prezent też dobry :mrgreen:
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez agg » 7 maja 2010, 14:32 Re: chrzest

malaroksi napisał(a):Często jest taki zwyczaj że chrzestny kupuje świece gromnice do chrztu a chrzestna narzutkę nie znam fachowych nazw :)

biala szata ;)

tez uwazam, ze sesja zdjeciowa bylaby super!!!
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez kindzulinaa » 7 maja 2010, 21:18 Re: chrzest

Moj synek dostal od chrzesnego zloty lancuszek z medalikiem a od chrzesnej zlota bransoletke z wygrawerowanym imieniem i data urodzenia.Ja mysle,ze to fajne pamiatki.A ta sesja zdjeciowa to tez dobry pomysl.
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputacja: 22
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez izabellka81 » 12 lip 2010, 14:37 Re: chrzest

Mam pytanie, czy wie ktos z Was o chrzczeniu dziecka. Chodzi mi o namiary na kościół, w którym ksiadz nie bedzie robil problemow jezeli rodziece i rodzice chcrzestni nie maja dokumentów z bierzmowania. Wiem ze trzeba byc chyba zapisanym do danej parafii, a jak to wyglada z kosciolem w centrumm w Birmingham- potzrebuje tam ksiadz koniecznie tych dokumentów z bierzmowania??? prosze o odpowiedz! dziekuje

izabellka81
Raczkujący

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 12 lip 2010, 14:55 Re: chrzest

izabellka81, jesli chodzi o kosciol w centrum to napewno mosicie byc zapisanym do parafii lub zrobic to jak najszybciej, proboszcz tego baardzo pilnuje :)

,,SAKRAMENT CHRZTU Chrzest dziecka rodziców należących do parafii, należy zgłaszać do biura przynajmniej miesiąc przed planowaną datą. Należy przedstawić akt urodzenia dziecka /Birth certificate/. Chrzestnym może być osoba, która ukończyła 16 lat, przyjęła sakrament bierzmowania, jest wierzącym i praktykującym katolikiem. Nie mogą tej funkcji pełnić osoby będące w związku cywilnym (bez ślubu kościelnego). Osoby spoza naszej parafii potrzebują zaświadczenie swojego proboszcza, o tym, czy mogą być chrzestnymi.,,
Chrztu udzielamy w niedzielę po Mszy świętej o godz. 12.30.
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitty » 12 lip 2010, 18:17 Re: chrzest

izabellka81, jezeli masz problem z dokumentami to moze zdecyduj sie na chrzest w angielskim kosciele katolickim ;) . Jedyne co musisz zrobic, to znalezc pobliski kosciol katolicki, zglosic sie do ksiedza z prosba o chrzest dla dziecka i tyle ;) . Przewaznie kilka dni przed chrztem musisz zadzwonic i podac imiona rodzicow chrzestnych. Uczestniczylam w takim chrzcie rok temu takze pisz jak masz wiecej pytan ;)
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

Następna strona