JAKA WYBRAC DZIELNICE KINSTANDING CZY SMETWICK?

Rozmowy na temat mieszkań o tym jak mieszkacie, jakie dzielnice polecacie itd...

KobietaPostNapisane przez mena 33 » 11 maja 2010, 07:04 JAKA WYBRAC DZIELNICE KINSTANDING CZY SMETWICK?

MAM PYTANIE W CZERWCU PRZYJEZDZAM DO BIRMIN,I MAM PROOBLEM NIEWIEM W KTUREJ Z DZIELIC MAM MIESZKAC CZY W KINSTANDING CZY SMETWICK.A MOZE DORADZICIE MI INNA DZIELNICE,CHODZI MI TEZ ZEBYM BYLY BLISKO SZKOLY DOBRE,BO PRZYJEDZAM Z CORKAMI,15LAT I 8L.MOZE COS WIECEJ DOWIEM SIE OD WAS O SZKOLACH,CHCIALABYM ZEBY CORKI CHODZILY DO DOBRYCH SZKOL,NAJLEPIEJ GDZIE JEST CHOCIAZ 1 NAUCZYCIELKA POLKA,NO I TROCHE DZIECI,BARDZO DZIEKUJE ZA POMOC,POZDRAWIAM

mena 33
Raczkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez karjo » 11 maja 2010, 09:06 Re: JAKA WYBRAC DZIELNICE KINSTANDING CZY SMETWICK?

Zadna z tych dzielnic nie jest rewelacyjna.
Co do wyboru szkoly, wlasciwie przede wszystkim wybierasz podstawowke, na ogol dziecko musi mieszkac w promieniu 1-2 mili od niej, by sie kwalifikowac, starsze moga sobie wedrowac do secondary school. Tu jest porownanie szkol http://search.bbc.co.uk/search?scope=sc ... &x=11&y=13
http://search.bbc.co.uk/search?scope=sc ... m&x=10&y=5
No i po co ta polska nauczycielka ;)? Dzieciaki swietnie sobie radza w kontaktach z angielskimi nauczycielami, szybciej lapia jezyk.

karjo
Rozeznany

Reputacja: 17
Neutralny

KobietaPostNapisane przez mena 33 » 11 maja 2010, 11:03 Re: JAKA WYBRAC DZIELNICE KINSTANDING CZY SMETWICK?

DZIEKUJE KARJO,WSZYSTKO DOBRZE TYLKO STRONA ZE SZKOŁAMI PO ANGIELSKU A UMNIE KIEPSKO,A CO DO NAUCZYCIELKI TO ZAWSZE LEPIEJ JEST SIE DOGADAC,[CHODZ O MNIE :grin: ] a moze polecisz m i jakas dzielnice i szkole?

mena 33
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez karjo » 11 maja 2010, 12:36 Re: JAKA WYBRAC DZIELNICE KINSTANDING CZY SMETWICK?

No i teraz rece opadly :roll: .
Jak mozna polecic cos, miejsce, szkole, zajecia, skoro rodzice narzucajacy emigracje dzieciakom nie beda w stanie im pomoc, poszukac czegokolwiek, porozumiec sie z nauczycielami...
Skoro nie Ty, to moze maz jest anglojezyczny?
A wszystkie strony beda w jezykach urzedowych w UK, to chyba oczywiste...
Moze warto jednak jeszcze na spokojnie przemyslec decyzje o wyjezdzie, bo na razie wspolczuje dziewczynom, szczegolnie tej starszej.
Co do dzielnic, podobnie, nie bardzo potrafie podpowiedziec, bo raczej te dobre sa z anlojezycznym sasiedztwem...

karjo
Rozeznany

Reputacja: 17
Neutralny

PostNapisane przez KA i PE » 11 maja 2010, 15:08 Re: JAKA WYBRAC DZIELNICE KINSTANDING CZY SMETWICK?

ja proponuje wyjazd do andrychowa zamiast do anglii. tez jest na a, za to latwiej sie jest dogadac.

pozdr

pe

KA i PE

mena 33, ja mieszkam na smethwick i tej dzielinicy osobiscie nie polecam za duzo jest tu pakistanczykow - meczetow, marginesow spolecznych itd pomijajac, ze znam oczewiscie polakow ale sa ok. samochod mi dwa razy z pod domu ukradli. Szkol jest tu pelno i sa zroznicowane. Osobiscie staram sie zmienic dzielnice ale narazie musze przeczkac.
Co do KINSTANDING nie znam wiec niech sie wypowie osoba ktora tam mieszka.
marzencia2333
Stały Bywalec

Reputacja: 8
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez stefan1965 » 11 maja 2010, 22:14 Re: JAKA WYBRAC DZIELNICE KINSTANDING CZY SMETWICK?

Kinstanding osobiście nie znam. Ale często bywam na KinGstanding. Na pewno spokojniejsza niż Smethwick. Na Kingstanding większość domów jest (była) własnością miasta i różny element się tam sprowadził. Ogólnie jest biało ale czy bezpiecznie tego autorytatywnie nie stwierdzę. Osobiście polecam północną część Erdington czyli Pype Hayes mieszkam tam trzy lata i nie narzekam.Trochę współczuję twojej starszej córce w zależności czy urodziła się przed czy po 1 września trafi 10 lub 11 klasy. 11 rok jest ostatnim w systemie obowiązkowego nauczania.Czy poradzi sobie z językiem na tyle aby mogła się uczyć dalej?

stefan1965
Raczkujący

Reputacja: -3
Neutralny

KobietaPostNapisane przez 21milka » 13 maja 2010, 10:29 Re: JAKA WYBRAC DZIELNICE KINSTANDING CZY SMETWICK?

Jak dla Mnie Selly Oak jest rewalacyjny!!
Mieszka tu kilka latek, predzej mieszkałam w okolicy i musze przyznac, ze jest milutko.
Co prawda nie tak tanio jak na Soho, czy Smetwick, ale jest BOSKOOOO. Są tez koło siebie 2 szkoły, do których mogły by chodzić córcie, ba jest ich więcej, ale katolicja dla 8 latki i żeńska dla starszej są tuz koło siebie. Ta pierwsza, katolica, jest na 2 miejscu na liście, którą podesłała Ci Karjo ( http://search.bbc.co.uk/search?scope=sc ... &x=11&y=13 ) moje dziewczynki do neich chodzą i POLECAMMMMMMMMMMM ją jak tylko mogę. Predzej zaczynały w "państwowej " szkole i porównując obie, to niebo i ziemia!! Zajecia pozalekcyne, miedzynarodowe akademie, wyjazdy, i to co najważniejsze OTWARTOŚĆ nauczycieli i zaangażowanie DYREKTORA. Z czymś takim w Polsce niestety się nie spotkasz.

Aha, nie wiem, czy jesteś w temacie, ale tu rok szkolny kończy sie pod koniec lipca, wiec jak przyjedziecie w czerwcu, to jest szansa zapisać dziewczynki do szkoły, ja tak zapisałam 2 lata temu córki mojego brata, mówie Ci dyrektor jest boski!!

Jesli potrzebujesz więcej informacji na temat okolicy, domów, szkół i zycia tutaj, daj znać na priva, chętnie podzielę sie moją wiedzą...

21milka
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez jed » 13 maja 2010, 19:31 Re: JAKA WYBRAC DZIELNICE KINSTANDING CZY SMETWICK?

Wy chyba nie wiecie co to niebezpieczenstwo. 1Day to film nakrecony w Birmingham, podobno na podstwaie prawdziwej historii. Smietnik to moim zdaniem jakas wioska na drodze z WestBrom do Centrum. 3 sklepy na krzyz, 20 niedobrych fastfoodow i tyle. Nie wiem poza tym jak mozna mowic o niebezpieczenstwie w Anglii, szczerze mowiac. Owszem - tam gdzie pieniadze pewnie jest groznie, ale na takich pipiduwach to zwykli chuligani a nie bandyci. Wystarczy przesledzic sama historie pilki kopanej, zeby wiedziec, ze im dalej na poludnie tym wiecej niewiast. ;)
A tak powaznie to Pe ma racje: najlepsze nauczycielki mowiace po polsku sa w Andrychowie.

jed
Stały Bywalec

Reputacja: 1
Neutralny

Polecam wszystkim Solihull. Jest czysto,bialo i bezpiecznie. I wyglada to jak Anglia a nie jak Pakistan
marcellcortes
Raczkujący

Neutralny