Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez Kitty » 16 cze 2010, 20:47 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Mam wolna chwilke, bo maz moj oglada jakis "meski" film wiec cos skrobne, bo ostatnio tutaj ucichlo ;)
Zasadzilismy w doniczkach truskawki(dla synka), ale ze sie ich doczekac nie moge(zielone i zielone juz od tygodni) dzisiaj pobieglam do sklepu kupic malemu cale pudelko truskawek :-D . Pokroilam i mowie "aaam" Synus buzke ladnie otworzyl, wzial truskawke po czym sie otrzepal, prychnal i polknal. Za drugim i trzecim razem bylo tak samo...w prawdzie zjadl ich dosc sporo,ale bez prychania sie nie obeszlo :-P . Chyba po mezu nielubienie truskawek odziedziczyl, bo ja jestem strawberry monster :-D . mimo wszystko ja tak latwo sie nie poddam i bede probwac, moze w koncu synek z uzmiechem je zje :-D
Tak o niczym jest ten moj post, ale jakos tak chcialam o tym jakze waznym wydarzeniu napisac ;)
pozdrawiam wszystkie mamusie tych lubiejacych i tych prychajacych na truskawki pociech :-D
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 16 cze 2010, 20:56 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Kitty, wessss zjadlabym truskawek trzeba odwiedzic jakis sklep:) truskawki ze smietanka i cukrem ...mniam..albo koktajl truskawkowy..mmmmmm..... albo sernik na zimno z truskawkami i galaretka truskawkowa... biszkopt z masa truskawkowo smietankowa:DD ehhh slinka mi cieknie:D
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

Kitty, Moja córa uwielbia truskawki, ale pod jednym względem... Musi być ona cała i ona sobie ją sama obgryza do "ogonka" jak cokolwiek zrobię z truskawką typu utrę pokroje, czy nawet oderwę ogonek to pluje i nie chce jeść :roll:
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 17 cze 2010, 08:11 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

malaroksi, dobra agentka :))
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 17 cze 2010, 08:45 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Moja cora mowi ze "najbardziej lubi wszystko co truskawkowe" ale samej truskawki ani w ogole zadnego innego owocu do buzi nie wezmie, jak zobaczy ze ide do niej z owocami to odrazu zakrywa buzie i dostaje histerii normalne ze niedobre i ona nie chce :sad: Od wielkiego swieta ugryzie banana albo jablko, za to czekolade i lody jadlaby kilogramami :roll:
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

Ja mojej córce nigdy nie podaję słodyczy , nieraz jak sama jem delicje to ona mi każe obgryźć do galaretki i zje z 3 galaretki ale ogólnie nigdy nie nagrodziłam jej ani cukierkiem czy czekoladą , zawsze wolę kupić jakiś dobry jogurt czy deser , jedyne co wcina kilogramami to chrupki kukurydziane nasze polskie FLIPSY i winogrona ,no i od czasu do czasu pozwalam jej na loda .
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 17 cze 2010, 09:05 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Ja tez staram sie jej nie dawac slodyczy, ale nie zawsze sie to udaje, a juz napewno nie wtedy gdy jestesmy w pl, wtedy stopien upasienia jej slodyczami i lodami przekracza wszelkie normy mimo moich sprzeciwow, no a tutaj nasza wspollokatorka ja podkarmia czekoladkami bo mloda to mistrzyni żebrania :-) A co do jogurtow to tez uwielbia i platki na mleku ale niestety musimy odstawic bo zauwazylam wczpraj krostki, skaza bialkowa powrocila :-|
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitty » 17 cze 2010, 16:00 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Moj syncio nawet jak odgryzl kawalek truskawki to prychnal :-D . No nic, mama skorzystala i zjadla reszte z bita smietana :-D :-D . Slodyczy tez moj maly nie dostaje. Ostatnio babcia przyjechala w odwiedziny i przywiozla biszkopcikow dla wnusia wiec wczoraj dostal jednego. Zrobol wielkie oczy typu "a co to takie dobre mi mama dalas" :-D

[ Dodano: Czw Cze 17, 2010 17:23 ]
tak jeszcze tylko dodam, ze zaczelam poszukiwania dobrego pomyslu na pierwszoroczny tort urodzinowy, tazke jak ktoras ma jakies pomysly to z mila checia je wyslucham/przeczytam ;)
Jak narazie po glowie chodzi mi biedronka lub hickory dickory clock ;) . Juz nawet mam pomysl jak moge je zrobic :-D
Kitty
Zadomowiony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 17 cze 2010, 19:36 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

jesli chodzi o truskawki to... hmmmm jestem teraz w Polsce wiec wiecie co to znaczy... sezon truskawkowy w pelni :!: :-D pyyyyyyycha i jakie tanie :cool:

moja corcia uwielbia wszystkie owoce (warzywa zreszta tez) :grin: ale lizakiem czy lodem tez nie pogardzi :lol:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 17 cze 2010, 20:08 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

dziewczyny czy wsze dzieciatka zle sie czuly albo cos im dolegalo po 1 szczepieniach w 8 tygodniu??? moj maly juz tydzien marudzi, jak nie katar to gardlo to rozwolnienie codzien cos innego czy to normalne??:(

[ Dodano: Czw Cze 17, 2010 21:21 ]
Kitty specjalnie dla ciebie :) przepis na pyszne ciasti i krem mam jakby cos:))

[ Dodano: Czw Cze 17, 2010 21:32 ]
tematu ciag dalszy:)) przepis sprawdzony niewiem czy sie nada ale pychaa plus truskawki lub malinki wisienki brzoskwinki do smietany i na wierzch kto co lubi, mniam
TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki biszkoptu:
- 6 jajek - 1szkl. cukru - 1szkl. mąki pszennej - 1szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao (jeśli chcemy ciemne ciasto)

Ubić na sztywno pianę z białek dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka dalej ubijając. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem i lekko wymieszać.
Piec 20-25 minut. (temp 5)

Składniki masy:
- 2 śmietanki słodkie 30% - 4 śmietanfix - 1 niepełna szkl. cukru pudru - 1 cukier waniliowy

Przez chwilę miksujemy śmietanę dodajemy kolejno cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix cały czas ubijając. Śmietana powinna być dość gęsta.
Załączniki
krow.jpg
1_d.jpg
misio.jpg
1548489381.jpg
krowa_tort2.jpg
DSC00270.jpg
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Anek » 17 cze 2010, 21:32 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

... witam, dawno tu nie zagladalam ... co do torcikow moj maly mial taki dosc prosty.
Załączniki
tort.jpg
Anek
Wtajemniczony

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez anarek7 » 17 cze 2010, 22:33 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

moja corcia miala po szczepionce goraczke i prawie wcale nie chciala jesc w dodatku rozwolnienie ale tez dosc dziwnie bo w dzien szczepienia i 2 dni po nie miala nic dopiero na trzeci dzien temperatura i marudzenie ale to normalne po szczepieniu dzwonilam nawet do health visitor bo zdziwilam sie ze dopiero po takim czasie goraczka powiedziala mi ze to normalne

anarek7
Rozeznany

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 17 cze 2010, 22:36 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

anarek7, no on nie ma goracczki, ale na poczarku pierwsz e 2 ni mial katare i gardlo go bolalo jkaby mial ekki kaszelek, a wczoraj i dzis mial rozwolnienie i rano na mnie zwymiotowal chustajaco;/ no i marudny troche jest, i przy cyc u by siedzial duzo.
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitty » 18 cze 2010, 09:03 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

bogini8, dzieki za zdjecia i przepis :-D . Teraz to naprawde mam w czym wybierac ;)

Co do szczepionek, to moj synek nigdy jakos nie cierpial. Jeden dzien marudzenia i koniec, takze sie nam udalo :-D . Ahh, tylko po BCG przez tydzien z katarkiem chodzil :roll: bogini8, jezeli sie bardzo martwisz to umow sie na wizyte u lekarza, bo nawet jesli nic Twojemu skarbenkowi nie jest to przynajmniej lekarz Cie uspokoi i moze cos poradzi ;)

A u nas pojawil sie 3 zabek :-D . Wogule mojemu malemu jakos te zabki nie chca wyrastac, juz prawie roczek konczy i dopiero 2,5 zabka ma ;)
Kitty
Zadomowiony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez anarek7 » 18 cze 2010, 09:07 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Kitty nie wiem czy to zabobon czy prawda ale słyszałam że dziecku zabki im później wyjdą to w przyszłosci beda mocniejsze.pozdrawiam

anarek7
Rozeznany

Reputacja: 4
Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona