Wczasy jakie biuro ?

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MężczyznaPostNapisane przez Mustafa75 » 24 cze 2010, 17:53 Wczasy jakie biuro ?

Zastanawiam się czy wybrać polskie czy angielskie biuro podróży. Jeśli ma ktoś doświadczenie to proszę o jakieś opinie. Coś tam mi kolega mówil że niby z polskiego biura ma sie gorsze warunki.Wczasy maja być w Egipcie.Polskie biuro biore pod uwagę bo przed wycieczką będe w Polsce.

Mustafa75
Rozeznany

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ewelina Wagner » 24 cze 2010, 21:26 Re: Wczasy jakie biuro ?

hej ja bylam w tunezji kupilam last minute za 250 funtow w tomasie cooku polskie biuro mysle ze bedzie drozsze

Ewelina Wagner
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Yuki » 24 cze 2010, 21:29 Re: Wczasy jakie biuro ?

Z biur angielskich odradzam oferty z OLYMPIC'a. Większość z opisów w katalogach czy on-line to ściema. Sama teraz czekam na odpowiedź do złożonej reklamacj, na wczasy które, okazały się wielką udręką i niecierpliwym oczekiwaniem na powrót. Rezydenci z OLYMPIC'a też są do kitu. Pięknie się do ciebie uśmiechają, obiecują gruszki na wierzbie, a chwilę potem nie pamietają, że w ogóle coś do nich mówiłeś.

Angielskie Thomas Cook i Tui są droższe niż pozostałe, ale najczęściej mają oferty w lepszych hotelach. Nie znaczy, to że nie można spędzić cudownych wakacji z innego biura podróży, w dodatku tańszego.

Zauważyłam, że spora większość cen wczasów z biur angielskich, w przeliczeniu na złotówki jest tańsza niż w Polsce. Także, w odpowiedzi na pytanie: ja rozglądałabym się za wczasami w biurach angielskich.
Nie jest prawda, że polskie biura oferują gorsze warunki. Złe i dobre warunki są tak samo w polskich jak i angielskich biurach :)

Dodatkowa rada:
szukaj wczasów on-line. Jeśli znajdziesz coś co Cię zainteresuje, wydrukuj sobie tą ofertę i porównaj cenę - po prostu idź do biura z kórego są te wczasy i zapytaj o ten konkretny hotel, czas pobytu itp.
Jak już się dowiesz wszystkiego i cena będzie się różniła, pokaż przedstawicielowi ten wydruk i zapytaj czy w biurze możesz kupić po cenie jaką oferuje to samo biuro podróży on-line.
Myślę, że biuro sprzeda Ci to w cenie ze stronki, bo i tak na tym zarobi. A na stronce jest taniej, bo nie ma kosztów utrzymania biura, pracowników itp. A kupując w noralnym biurze od razu dostajesz wszystkie papiery, możesz zapytać, itd.

Kolejna rada:
jeśli kupujesz wycieczkę w angielskim biurze pewnie będą chcieli dodatkowej kasy za ubezpieczenie. Zazwyczaj wszędzie chcą dodatkowej kasy jeśli je wykupujesz. Ja spotkałam się z tym, że od obcokrajowców chcą większej opłaty, bo nie jesteśmy angolami. Powiedz, że masz NIN (bo zakładam, że masz) wtedy pewnie zapłacisz kilka lub kilkanaście funtów. Pewnie tyle ile jest normalnie przewidziane dla angoli. Dobrze, jak byś miał ze sobą kartę NIN.

Mam do Ciebie pytanie: dlaczego Egipt?? Nie neguję Twojego wyboru, bo każdy ma prawo do własnego. Osobiście Egipt mi się nie podobał, a miałam dobry hotel itp. Jeżeli Afryka to bardziej polecam Tunezję. Według mnie Egipt jest mocno przereklamowany. Wielu znajomych, którzy byli i w Egipcie i w Tunezji również wolą Tunezję. Poza tym, moja koleżanka z biura podróży powiedziała mi kiedyś, że Egipt jest jednym z krajów z najniższej półki i jeździ tam najwięcej "hołoty".

Polecam inne kraje np. Turcję czy Portugalię. Piękne kraje z przyjaźnie nastawionymi ludźmi :). Przyjaźnie, tzn. bez nastawienia tylko na zysk, traktującego turystę jak dojną krowę, jak np. w Grecji. Ponadto Grecja dla kieszeni turystyj est drogim krajem, przy tym grecy są bardzo chamscy i bezczelni. Np. mała, najzwyklejsza słodka bułka kosztuje 3,00 €.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało pytaj :)
Yuki
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Mustafa75 » 25 cze 2010, 01:39 Re: Wczasy jakie biuro ?

Dzieki bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Egipt dla tego do moja dziewczyna byla juz w Tunezji i woli jechac w nowe miejsce.

Mustafa75
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Yuki » 25 cze 2010, 06:31 Re: Wczasy jakie biuro ?

Egipt i Tunezja praktycznie niczym się nie różnią. Ten sam kontynent, bardzo podobna kultura, potrawy, klimat, powietrze, poza tym spojrz na mapę jak blisko siebie są te dwa państwa. Tym bardziej polecam inny kraj. Kraj, który różni się od kraju, w którym się już było.
Yuki
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez VA » 25 cze 2010, 07:13 Re: Wczasy jakie biuro ?

Yuki napisał(a):Egipt i Tunezja praktycznie niczym się nie różnią. Ten sam kontynent, bardzo podobna kultura, potrawy, klimat, powietrze, poza tym spojrz na mapę jak blisko siebie są te dwa państwa.

Tylko jakieś 1500km :-D
VA
Zaangażowany

Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Yuki » 25 cze 2010, 14:54 Re: Wczasy jakie biuro ?

Porównaj odległość np. do Turcji :D
Yuki
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez hanoka77 » 25 cze 2010, 16:23 Re: Wczasy jakie biuro ?

Mustafa75 napisał(a):Zastanawiam się czy wybrać polskie czy angielskie biuro podróży. Jeśli ma ktoś doświadczenie to proszę o jakieś opinie

polecalabym angielskie thomas cook,thomson,first choice :-)
hanoka77
Stały Bywalec

Reputacja: 20
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez adamirus » 25 cze 2010, 18:52 Re: Wczasy jakie biuro ?

hanoka77 napisał(a):polecalabym angielskie thomas cook,thomson,first choice :-)

dokładnie poleciłabym to samo

Yuki napisał(a):jeśli kupujesz wycieczkę w angielskim biurze pewnie będą chcieli dodatkowej kasy za ubezpieczenie. Zazwyczaj wszędzie chcą dodatkowej kasy jeśli je wykupujesz. Ja spotkałam się z tym, że od obcokrajowców chcą większej opłaty, bo nie jesteśmy angolami. Powiedz, że masz NIN (bo zakładam, że masz) wtedy pewnie zapłacisz kilka lub kilkanaście funtów. Pewnie tyle ile jest normalnie przewidziane dla angoli. Dobrze, jak byś miał ze sobą kartę NIN.

nie trzeba wcale wykupowac u nich ubezpieczenia ;)
jest wiele innych firm na necie gdzie mozna kupic ubezpieczenie on-line i to w lepszych warunkach jakie proponuje biuro podrózy :-)
oczywiscie za wcale nie wyższą cene

Yuki napisał(a):traktującego turystę jak dojną krowę, jak np. w Grecji. Ponadto Grecja dla kieszeni turystyj est drogim krajem, przy tym grecy są bardzo chamscy i bezczelni. Np. mała, najzwyklejsza słodka bułka kosztuje 3,00 €.

to prawda :roll:
drogo i przesadnie

adamirus
Stały Bywalec

Reputacja: 21
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Yuki » 25 cze 2010, 22:47 Re: Wczasy jakie biuro ?

adamirus napisał(a):nie trzeba wcale wykupowac u nich ubezpieczenia
jest wiele innych firm na necie gdzie mozna kupic ubezpieczenie on-line i to w lepszych warunkach jakie proponuje biuro podrózy
oczywiscie za wcale nie wyższą cene

Racja, tylko że większość osób o tym nie wie i kupuje ubezpieczenie razem z wczasami, albo po prostu kupuje bo tak woli:) mój wpis miał na celu ostrzeżenie przed potraktowaniem nas Polaków jak ludzi gorszej kategorii.
Yuki
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez marfefka26 » 26 cze 2010, 09:42 Re: Wczasy jakie biuro ?

marfefka26
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Mustafa75 » 5 lip 2010, 19:18 Re: Wczasy jakie biuro ?

Jak to jest wchodzę na stronkę Tomas Cook i najtańsza wycieczka All inclusive kosztuje między 560-600 funtów za osobe na tydzien.Wchodze na stronke Itaka.pl wycieczka w te same miejsce hotel też 4 gwiazdki a cena to miedzi 1600-1900 zł za osobe czyli 310-400 funtów.Na to wychodzi ze w Polsce jest dużo taniej ? Wszyscy pisza ze w Angli taniej a ja jakos nie moge znalesc taniej.Co zle robie ?

Mustafa75
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Yuki » 6 lip 2010, 21:02 Re: Wczasy jakie biuro ?

Thomas Cook jest jednym z droższych biur podróży w Anglii, to taki odpowiednik w Polsce Scan Holiday.
Spójrz np. na to:
http://www.co-operativetravel.co.uk/che ... -holidays/

a tu masz stronę główną: http://www.co-operativetravel.co.uk/holidays/
Stronka ta, niestety jak dla mnie, jest mało czytelna, no i gdy chcesz wrócić do porzedniej stronki to kryteria wyszukiwania znikają i musisz je ponownie wprowadzać.
Coś za coś, pomęczysz się dłuższą chwilę tym wyszukiwaniem ale jak widać ceny są niższe, niż te o których wspominałeś.

Powodzenia i daj znać co ciekawego znalazłeś:)
Yuki
Przyczajony

Neutralny