Od czego zalezy council tax?

Rozmowy na temat mieszkań o tym jak mieszkacie, jakie dzielnice polecacie itd...

MężczyznaPostNapisane przez rafal » 17 lut 2007, 19:28 Od czego zalezy council tax?

Mieszkam juz tu jakis czas wynajmuje mieszkanie w Edgbaston i place 80 council tax. Teraz chce wynajac mieszkanie w centrum miasta bo tam pracuje . Szukam mieszkania z 1 sypialnia albo studio. Od czego tak naprawde zalezy council tax :
-Od wielkosci mieszkania?
-Od wartosci mieszkania?
-Od okolicy?
-Czy od czegos innego?
Ile moze mnie kosztowac council tax w centrum ? Czy zna ktos strony gdzie moge sprawdzic wielkosc council tax?
rafal
Stały Bywalec

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez rondzik » 17 lut 2007, 20:15 Re: Od czego zalezy council tax?

rondzik
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez marcin.p » 27 lut 2007, 11:07 Re: Od czego zalezy council tax?

To moze ktos mi powie co zrobic by placic mniej za council tax i nie jakies triki ze studentem bo to nie przejdzie ....

marcin.p
Zadomowiony

Reputacja: 3
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez kodi » 27 lut 2007, 11:50 Re: Od czego zalezy council tax?

dlaczego trick ze studentem nie przejdzie ??
kodi
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez marcin.p » 28 lut 2007, 00:18 Re: Od czego zalezy council tax?

bo zadne z nas nie jest studentem a ja nie znm nikogo na kogo muglbym zarejestrowac dom

marcin.p
Zadomowiony

Reputacja: 3
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 9 mar 2007, 13:45 Re: Od czego zalezy council tax?

Od tego do jakiego BANDu nalezy. Z tego co pamietam to A jest najtanszy, a H najdrozszy. Ostatnio w Birmingham News byl wykaz bandow i cennik na 2007 rok.
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 25 cze 2010, 11:53 Re: Od czego zalezy council tax?

Temat dosc stary ale odkopuje zeby nie zakladac nowego. Moje pytanie dotyczy wlasnie council taxu, od czego zalezy jego wysokosc i o co chodzi z tymi bandami calymi? No i w ogole wszystkiego co ma zwiazek z wynajmem samodzielnego domu czy tez flata. Co do stanu budynku itd to sie mniej wiecej orientuje na co trzeba zwrocic uwage, bardziej mi chodzi o to jak to jest z tymi rachunkami zeby nic nas nie zaskoczylo. Bylabym wdzieczna za pomoc bo jestem zielona w temacie :-)
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitty » 25 cze 2010, 12:54 Re: Od czego zalezy council tax?

Wartosc kazdego domu czy tez mieszkania zostala oszacowana i na podstawie tego zostaje przydzielony do odpowiedniego bandu.Tutaj masz wszystkie bandy

Council Tax valuation bands Ranges of values in England
A up to £40,000
B over £40,000 and up to £52,000
C over £52,000 and up to £68,000
D over £68,000 and up to £88,000
E over £88,000 and up to £120,000
F over £120,000 and up to £160,000
G over £160,000 and up to £320,000
H over £320,000
To ile caouncil taxu placisz zalezy od tego w jakim bandzie jestes i tez do jakiego lokanlnego coucilu nalezysz. Czyli np. mieszkajac w bandzie A bedziesz placila o wiele mniej niz w badzie G ;) . Tak jak pisalam, dokladnej ceny podac sie nie da, bo to lokalny council co roku okresla ile beda sobie zyczyc za swiadczone uslugi, m.in. wyrzucanie smieci ;)

A tutaj masz taka stronke gdzie mozesz sobie przleiczyc ile bedziesz placic.Musisz tylko podac im post code:
http://www.voa.gov.uk/cti/InitS.asp?lcn=0
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 25 cze 2010, 13:27 Re: Od czego zalezy council tax?

Wielkie dzieki Kitty nawet nie wiesz jak mi pomoglas, niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi :-D
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 25 cze 2010, 17:32 Re: Od czego zalezy council tax?

Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 25 cze 2010, 18:01 Re: Od czego zalezy council tax?

Dzieki, z tym ze my prawodpodobnie przeniesiemy sie do Coventry no ale juz wiem gdzie mam szukac :) A czy doradzicie jeszcze cos w kwestii rachunkow? Woda, gas, prad? Jest cos o czym trzeba pamietac zeby nie dac sie zaskoczyc pozniej jakims kosmicznym rachunkiem? Oprocz spisania licznikow przy wprowadzaniu sie oczywiscie A no i dosc sporo watkow bylo o oplatach za wode, myslicie ze bardziej oplaca sie ryczalt czy licznik? Przepraszam ze zadaje tyle pytan, ale chce byc przygotowana na wszystko... I jeszcze mam pytanie odnosnie ogrzewania, taniej wychodzi na gas czy elektryczne? No i ktore jest lepsze?
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez 21milka » 29 cze 2010, 11:59 Re: Od czego zalezy council tax?

Hmmm, sporo tych pytań;P
Co do Coventry, to mam tam 1 znajomą i mam tylko od niej wiadomosci, wiec nie wiem czy do konca sa pewne.
Na pewno mieszka się tam taniej, no ale i zarabia mniej.
Domy sa tansze, choc ja porównuje moją dzielnice, która niestety do najtanszych nie należy..
Za wode płące ryczautem, na szczescie nie mam liczników, bo to i ogród sie podlewa i samochód myje i bierze długie kąpiele.. dla rodziny na pewno to jest tansze rozwiązanie.
Gaz/ prąd jak sie wprowadzaliśmy mieliśmy na liczniki, ale szybko to zmieliliśmy, jak nam sie karta na prąd skonczyła i w nocy zaczał wyć alarm. Tragedia, bo nawet komp nie działał aby dokupić doładowanie w necie. Mąż wsiadł w samochód i udał się na poszukiwanie otwartego sklepu.
NIE POLECAM, za duży stres!!
Z gazem było natomiast tak, że wchodziło się na debet i potem jak sie dokupiło, to brali z otsetkami....
Wymian alicnzików nie trwała długo, chwila moment. Czekania na usługę było może ze 2 tygodnie.
Teraz płacimy 100 funtów miesiecznie i zaczwyczaj sa tylko minimalne dopłaty potrzebne. Lepiej tak nadpłacać, nizeli po zimie wydac 600 na raz.
Jesli myslisz o mieszkaniu, to bardzo dużo ma tylko ogrzewanie elektryczne, co jest drogieeee, a zarazem flustrujące. Musisz sie dogrzewac farelką, a i tak nei bedzie tak ciepło jak przy ogrzewaniu gazowym.

Porównałam tez Council Tax w Birmingham z tym w Coventy i niestety w Coventry jest znacznie droższy.
Co prawda mowa tez o 25% zniżce, ale nei wiem komu sie nalezy.
Dla porównania obie strony
http://www.birmingham.gov.uk/cs/Satelli ... rmode=live
http://www.coventry.gov.uk/ccm/navigati ... ax-charge/

21milka
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 29 cze 2010, 20:57 Re: Od czego zalezy council tax?

No tak ja tez widzialam ze jest mowa o tej znizce ale nie wiem tez komu przysluguje. Zmieniamy miasto praca zostaje ta sama a nawet bedzie blizej (Warwick). Wiem ze duzo pytan zadalam ale jak to sie mowi "kto pyta nie bladzi" :) Dzieki za odpowiedzi
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez 21milka » 29 cze 2010, 21:05 Re: Od czego zalezy council tax?

Moja znajoma dostawała kiedyś zniżkę na council, jak mieszkała w domu tylko z córką.
Kilka miesiecy poźniej dojechał jej mąż i syn, ale nie zgłosiła tego. Council i tak sie połapał( zapewne przez szkołe, czy pracę męża) no i musiła im oddać przyznaną zniżkę.
A jako ze council połapał sie po ok 2 latach, to było to kilka stówek.
Na szczeście rozłozyli jej na raty.
Musze się jej tylko podpytać z jakiego tytułu była ów zniżka.

21milka
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez hanoka77 » 29 cze 2010, 21:46 Re: Od czego zalezy council tax?

21milka napisał(a):Co prawda mowa tez o 25% zniżce, ale nei wiem komu sie nalezy

jezeli mieszkasz sama nalezy ci sie ta znizka
hanoka77
Stały Bywalec

Reputacja: 20
Pokojowy

Następna strona