Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez wacos » 24 lip 2010, 13:32 Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

Witam
czytam i czytam, szukam w google i w sumie moim zdaniem nigdzie nie ma podanej najlepszej recepty aby w jak największym stopniu wykorzystać możliwość tego dekodera

otóż zamówiłem N, chodzi jakoś na normalnej antenie, ale chciałbym ten zestaw rozbudować... szukałem wszędzie i wiem, że potrzebuję:

1. dobrą antenę minimum 80 cm, czy lepiej zainwestować w epoksydową (offsetową 1.2m)??

2. przełącznik DiSEqC - i tu nie wiem czy tylko przełącznik czy zamiast tego lepiej zainwestować w obrotnicę DiSEqC ??

3. konwerter twin czy quad?
i czy przy N opłaca się robić zeza na Astrę bo nawet nie wiem jakie programy można stamtąd łapać

z góry dzięki za rady

wacos
Początkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez samotny » 24 lip 2010, 14:06 Re: Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

Zależy kto co lubi http://www.skymedia.pl/1programy/

ja mam hotbird i angielską astrę 28 z freesat i jestem zadowolony a na astra 19 nic mnie nie zaciekawiło

co do wykazów jakie programy są na jakiej satelicie to poszukaj w necie

samotny
Rozeznany

Reputacja: 29
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez Mordorzg » 24 lip 2010, 20:42 Re: Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

wacos napisał(a):Witam
czytam i czytam, szukam w google i w sumie moim zdaniem nigdzie nie ma podanej najlepszej recepty aby w jak największym stopniu wykorzystać możliwość tego dekodera

otóż zamówiłem N, chodzi jakoś na normalnej antenie, ale chciałbym ten zestaw rozbudować... szukałem wszędzie i wiem, że potrzebuję:

1. dobrą antenę minimum 80 cm, czy lepiej zainwestować w epoksydową (offsetową 1.2m)??

2. przełącznik DiSEqC - i tu nie wiem czy tylko przełącznik czy zamiast tego lepiej zainwestować w obrotnicę DiSEqC ??

i czy przy N opłaca się robić zeza na Astrę bo nawet nie wiem jakie programy można stamtąd łapać

z góry dzięki za rady

Ja mam antene 80 polsatu.
Żadnego przełącznika nie potrzebujesz.
Konwenter wystarczy twin. Wtedy masz astrę i Hotbirda i wykorzystasz wszystkie możliwości Turbodekodera N.
Mówię to z doświadczenia i jestem zadowolony.\
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to odezwij się na priv to ci podam numer telefonu do mnie.

Mordorzg
Raczkujący

Reputacja: 10
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez TheRektor » 24 lip 2010, 23:06 Re: Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

wacos napisał(a):Witam

z góry dzięki za rady

W zasadzie rozbudowywać takiego "cuda" nie ma po co. Różnicy i tak nie zobaczysz bo to TV Sat cyfrowa, albo działa (stabilny obraz) albo nie (krzaki albo ciemność).
1.Im większa antena tym stabilniejszy sygnał, tylko że już najmniejsze anteny skajowe radzą sobie z odbiorem.
2. Po co przełącznik? No chyba po to tylko żeby był i można było niekodowane programy z Astry pooglądać. Jak wchodziła enka, operator sam ukrywał możliwość współpracy z przełącznikami diseq. Co do obrotnicy to nawet nie wiem czy ją obsłuży. Nawet w ciemno mogę stwierdzić że nie obsługuje, bo oni za coś muszą ciągnąć kasę - nie po to żebyś latał po całej orbicie w te i we wte.
3. Dziwny dylemat, jeżeli masz do podpięcia więcej tunerów to i octo może nie wystarczyć. Twin do tego tunera to powiedzmy minimum, chociaż i na singlu pojedzie tylko nie będzie nagrywania w tunerach z nagrywarką.
Tutaj wykaz kanałów niekodowanych z astry. Moim zdaniem FTA z tej pozycji sat nie warte zachodu, jak wszystko bezpłatne.

@Mordorzg w jaki magiczny sposób oglądasz na twinie 2 pozycje satelitarne? Jak sama nazwa i idea konwertera twin wskazuje, służy on do odbioru tej samej satelity na dwa tunery niezależnie (albo 2 głowice w przypadku n rekordera). Nie 2 pozycje satelitarne do tego robi się "zeza" albo prymitywniej zakłada monoblok.

TheRektor
Rozeznany

Reputacja: 11
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Mordorzg » 25 lip 2010, 08:58 Re: Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

Ano tak się składa że odbieram dwie satelity, Astrę i Hotbirda. Spec po podłączeniu osobno ustawiał siłe i jakość z jednej i drugiej satelity. Co zresztą wyraźnie widzę w ustawieniach oraz w mierniku sygnału satelit.

Mordorzg
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez samotny » 25 lip 2010, 10:06 Re: Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

Mordorzg napisał(a):Mówię to z doświadczenia i jestem zadowolony.\
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to odezwij się na priv to ci podam numer telefonu do mnie.

Tak z ciekawości to jakie programy z ASTRA 19 odbierasz z których jesteś zadowolony ?

samotny
Rozeznany

Reputacja: 29
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez TheRektor » 25 lip 2010, 12:30 Re: Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

Mordorzg napisał(a):Ano tak się składa że odbieram dwie satelity, Astrę i Hotbirda. Spec po podłączeniu osobno ustawiał siłe i jakość z jednej i drugiej satelity. Co zresztą wyraźnie widzę w ustawieniach oraz w mierniku sygnału satelit.

Z twina nie ma takiej możliwości. Te dwa wskaźniki w nrec masz do kontroli jakości i siły na 2 głowicach swojego tunera. Jeszcze raz konwerter twin posiada 2 niezależne wyjścia do 2 osobno pracujących tunerów albo jednego z dwoma głowicami (jak twój nrec - oglądasz i możesz nagrywać zupełnie inny program)
Gdybyś miał monoblok twin albo zez ustawiony na dwóch konwerterach twin z przełacznikami diseq to wtedy się zgodzę że masz astrę i hb, innej możliwości nie ma. Chyba nie zrozumiałeś montera. On raczej bzdury nie mógł powiedzieć.

TheRektor
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez wacos » 25 lip 2010, 12:35 Re: Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

ok...mam jeszcze jedno pytanko, ponieważ kolega ma Cyfrowy polsat, ja będę miał N, więc muszę założyć konwerter typu Quad ?

do tego należy założyc Przełącznik Diseqc 4/1 zew. aby N box recorder mógł sobie sam decydować z której satelity nagrywąć przy jednoczesnym oglądaniu czegoś innego?

ale w takim przypadku co z kolegą ponieważ Przełącznik Diseqc ma tylko jedno wyjście to więc jeśli dobrze rozumiem kabel z przełącznika Diseqc idzie do mojego tunera a kolejny np. z LNB3 idzie do tunera polsatu? tak?

pozdr

wacos
Początkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez TheRektor » 25 lip 2010, 12:53 Re: Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

wacos napisał(a):ok...mam jeszcze jedno pytanko, ponieważ kolega ma Cyfrowy polsat, ja będę miał N, więc muszę założyć konwerter typu Quad ?

do tego należy założyc Przełącznik Diseqc 4/1 zew. aby N box recorder mógł sobie sam decydować z której satelity nagrywąć przy jednoczesnym oglądaniu czegoś innego?

ale w takim przypadku co z kolegą ponieważ Przełącznik Diseqc ma tylko jedno wyjście to więc jeśli dobrze rozumiem kabel z przełącznika Diseqc idzie do mojego tunera a kolejny np. z LNB3 idzie do tunera polsatu? tak?

pozdr

Nie, taki konwerter służy do podłączenia 4 odbiorników (4 głowic) niezależnie. Żaden przełącznik nie jest potrzebny. Po prostu podłączasz osobnymi przewodami i ma działać. Jak nie działa to gdzieś zrobiłeś błąd albo sprzęt do d!@#y. Zdarza się że konwertery z wieloma wyjściami mają za słabą separację wyjść i zakłócają się na wzajem (albo działa 1 głowica albo nie działa nic). Podłączasz wyjścia które chcesz, nie ma to znaczenia.

Może być nie zrozumiałe co napisałem, podłączasz w Twoim przypadku konwerter quad, żadnego przełącznika nie trzeba.

TheRektor
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Mordorzg » 25 lip 2010, 17:40 Re: Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

TheRektor napisał(a):
Mordorzg napisał(a):Ano tak się składa że odbieram dwie satelity, Astrę i Hotbirda. Spec po podłączeniu osobno ustawiał siłe i jakość z jednej i drugiej satelity. Co zresztą wyraźnie widzę w ustawieniach oraz w mierniku sygnału satelit.

Z twina nie ma takiej możliwości. Te dwa wskaźniki w nrec masz do kontroli jakości i siły na 2 głowicach swojego tunera. Jeszcze raz konwerter twin posiada 2 niezależne wyjścia do 2 osobno pracujących tunerów albo jednego z dwoma głowicami (jak twój nrec - oglądasz i możesz nagrywać zupełnie inny program)
Gdybyś miał monoblok twin albo zez ustawiony na dwóch konwerterach twin z przełacznikami diseq to wtedy się zgodzę że masz astrę i hb, innej możliwości nie ma. Chyba nie zrozumiałeś montera. On raczej bzdury nie mógł powiedzieć.

Nie jestem super specem w tych sprawach. Ale jak na dekoderze wchodzę w ustawienia i miernik sygnału to wyrażnie widzę siłę i jakość osobno dla Astry i Hotbirda. Po odłączeniu anteny numer 1 znika mi Astra po odłączeniu anteny nr 2 znika Hotbird. Co ty na to??.

Co do programów z astry i hotbirda odbieram jedne i drugie mówię teraz o tych niekodowanych. Wiem bo z ciekawości sprawdzałem listę programów obu.
Nie mam pojęcia technicznego ale opieram swoją wypowiedz na tym co sprawdziłem.

Mordorzg
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez TheRektor » 25 lip 2010, 19:21 Re: Pytanie do użytkowników turbodekodera w N

@Mordorzg ja na to tyle, że coś "kręcisz". Używasz słów których nie znasz znaczenia skoro dalej się upierasz że masz twina i oglądasz 2 satki. Przeczytaj co to jest konwerter twin, do czego służy, zrozumiesz. Być może masz monoblok. Jak możesz to wklej zdjęcie swojej anteny to będę wiedział co to jest.
Z technicznego punktu widzenia nie ma możliwości na 1 konwerterze (single, twin, quad lub octo) odebrania dwóch satelit - coś takiego nie istnieje. Siedzę już w tym temacie ponad 10 lat, trochę się na tym znam.

TheRektor
Rozeznany

Neutralny