Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie?

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez zmielna » 13 sie 2010, 21:44 Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie?

Siema, pytanie jak w temacie do ekspertow, Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie czy sie nie da?
Szybkie google pokazalo mi cos o zezach i obrotnicach...
Czy ma ktos cos takiego dzialajacego na zezie?

Dzieki z gory za KONKRETNA odpowiedz.
zmielna
Rozeznany

Reputacja: 14
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez samotny » 14 sie 2010, 07:54 Re: Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie?

zmielna napisał(a):Siema, pytanie jak w temacie do ekspertow, Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie czy sie nie da?
Szybkie google pokazalo mi cos o zezach i obrotnicach...
Czy ma ktos cos takiego dzialajacego na zezie?

Dzieki z gory za KONKRETNA odpowiedz.

Ja rozwiązałem to montując drugi konwerter w odległości ok 10 cm od głównego oraz zastosowałem przy antenie przełącznik diseqc żeby używać jednego przewodu a w domu połączyłem dwa tunery przez wyjście LNB. jedyna niedogodność to to że jeden tuner trzeba wyłączać na czas pracy drugiego bo przełącznik diseqc nie da tobie sygnału z dwóch satelitów jednocześnie. Obrotnica jest lepszym rozwiązaniem ale zapewne droższym jeżeli nie masz zamiaru korzystać z innych satelitów to obrotnica jest niepotrzebna

Obrazek

samotny
Rozeznany

Reputacja: 29
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez TheRektor » 14 sie 2010, 08:33 Re: Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie?

@samotny, wyjaśnił dokładnie to o co chodzi. Stojąc za anteną prawidłowo zamocowany zez powinien być z drugiej strony. Już wyjaśniam: na astrą 28 celujemy anteną z lewej strony od hotbirda - zez mocujemy odwrotnie, czyli z prawej - jeżeli HB centralnie to astra z prawej.
Napisałem to co mówi teoria, a praktycznie to z antenami można robić różne "cuda", ustawienie zeza z drugiej (nieprawidłowej) strony jest też możliwe.
Takiego układu nie montujemy na małych antenach (< 700 mm), aby mieć komfort oglądania przy złej pogodzie z zezowanego konwertera.

TheRektor
Rozeznany

Reputacja: 11
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez samotny » 14 sie 2010, 08:52 Re: Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie?

Trochę uściślę gdyż w w/o problemie nie można zastosować konwertera typu "zez" gdyż takowy odbierze tylko HOTBIRD i ASTRE 19 a SKY potrzebuje ASTRY 28 i jak w/p odległość między nimi to ok 10 cm więc trzeba stosować dwa niezależne konwertery

Można też tak
Obrazek

samotny
Rozeznany

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez zmielna » 14 sie 2010, 10:31 Re: Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie?

samotny napisał(a):Ja rozwiązałem to montując drugi konwerter w odległości ok 10 cm od głównego oraz zastosowałem przy antenie przełącznik diseqc żeby używać jednego przewodu a w domu połączyłem dwa tunery przez wyjście LNB.

Myslalem o takim zestawie, duza czasza jakies powiedzmy 80cm, do tego zez z:
- podwojnym konwerterem na Cyfre (zeby moc nagrywac/odbierac jedoczesnie)
- zwyklym konwerterem na Sky
Nie mam problemu z ciagnieciem kabli, w moim przypadku beda trzy, przezyje to jakos ;-).
Czy sa szanse zeby to dzialalo?

WIELKIE dzieki za pomoc!!
zmielna
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez samotny » 14 sie 2010, 11:42 Re: Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie?

Z tego co piszesz to będziesz mógł odbierać trzy satelity HOTBIRD i ASTRA 19 na konwerterze z zezem i ASTRA 28 na zwykłym konwerterze

Z tego co rozumiem co chcesz uzyskać to potrzebujesz jeden zwykły i jeden TWIN konwerter
jeżeli nie masz daleko od czaszy do tunerów to polecał bym użyć trzech przewodów, jeden do SKY i dwa podłaczone do TWIN dla cyfry i to powinno ciebie satysfakcjonować.

Różnica taka że MONOBLOCK (zez) ma dwa oka i jedno wejście a TWIN jedno oko i dwa wejścia.

samotny
Rozeznany

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez TheRektor » 15 sie 2010, 05:12 Re: Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie?

zmielna napisał(a):
samotny napisał(a):Ja rozwiązałem to montując drugi konwerter w odległości ok 10 cm od głównego oraz zastosowałem przy antenie przełącznik diseqc żeby używać jednego przewodu a w domu połączyłem dwa tunery przez wyjście LNB.

Nie mam problemu z ciagnieciem kabli, w moim przypadku beda trzy, przezyje to jakos ;-).

@zmielna to jest normalna instalacja z układem zez z dwoma przewodami, do jednego podłączysz HB i Astrę przez przełącznik diseq (przełącznik umieścisz gdzieś około anteny), osobny przewód na dodatkowe HB z twina. Dopiero jak chcesz podłączać następne tunery prowadzisz następny przewód, czyli więcej niż 2 przewody.
W Twoim układzie 2 przewody w zupełności wystarczą.

@samotny nie ma czegoś takiego tak "konwerter typu zez" - uściślę. Jak już coś to monoblok. Jak już zauważyłeś tutaj zupełnie bezużyteczny, z powodu większej odległości pomiędzy żądanymi satelitami (standard to 6 stopni, bywają o rozstawie 3). Stosowany do anten około 90cm - teoretycznie. A praktycznie z tym można robić cuda, w tym wypadku stosując mniejszą antenę, tylko nikt w to się bawić nie będzie, dobierał anteny, nikt tego nie robi. Zez to zez, monoblok to monoblok.

TheRektor
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez samotny » 15 sie 2010, 11:13 Re: Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie?

TheRektor napisał(a):
zmielna napisał(a):

@zmielna to jest normalna instalacja z układem zez z dwoma przewodami, do jednego podłączysz HB i Astrę przez przełącznik diseq (przełącznik umieścisz gdzieś około anteny), osobny przewód na dodatkowe HB z twina. Dopiero jak chcesz podłączać następne tunery prowadzisz następny przewód, czyli więcej niż 2 przewody.
W Twoim układzie 2 przewody w zupełności wystarczą.

@samotny nie ma czegoś takiego tak "konwerter typu zez" - uściślę. Jak już coś to monoblok. Jak już zauważyłeś tutaj zupełnie bezużyteczny, z powodu większej odległości pomiędzy żądanymi satelitami (standard to 6 stopni, bywają o rozstawie 3). Stosowany do anten około 90cm - teoretycznie. A praktycznie z tym można robić cuda, w tym wypadku stosując mniejszą antenę, tylko nikt w to się bawić nie będzie, dobierał anteny, nikt tego nie robi. Zez to zez, monoblok to monoblok.

Nie mam ochoty się rozpisywać i uświadamiać ciebie
Ważne że autor postu zrozumiał co jest co i zrobi sobie co ma zrobić

samotny
Rozeznany

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez zmielna » 15 sie 2010, 13:29 Re: Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie?

Serdeczne dzieki za pomoc.

Zdrowka
zmielna
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez TheRektor » 16 sie 2010, 01:38 Re: Cyfra+ i Sky z jednego talerza - da sie?

@samotny i vice versa. Po prostu wszystko co napisałem nie zawiera błędów merytorycznych. Jeżeli znowu napiszesz jakąś bzdurę, nie omieszkam to wytknąć "panie konwerter typu zez".

TheRektor
Rozeznany

Neutralny