Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym

MężczyznaPostNapisane przez kalafiori » 24 paź 2010, 11:22 Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Cieszyłem się że zdobyłem Brytyjski paszport, ale w momencie gdy powiedziałem o tym mym znajomym Polakom, okazało się że uczynili oni wszystko by radość moja zamieniła się w smutek. Jeden znajomy wręcz krzyczał na mnie zarzucając mi brak Patriotyzmu!
Nie pomogły moje tłumaczenia, że ja kocham Polskę, Polaków i wszystko co związane jest z Polską. Tłumaczyłem się że przecież ja nie wyrzekłem się obywatelstwa Polskiego a Polska to kraj do którego i tak pragnę kiedyś powrócić na stałe.
Inni znajomi równie wściekali się na mnie o moje Brytyjskie obywatelstwo, jedynie osoby które same zamierzają zdobyć Brytyjski paszport mile poruszały ze mną ten temat.

Myślę że przez Polaków którzy zarzucają mi brak Patriotyzmu, przemawia zazdrość, gdyż np. jeden ze znajomych jawnie ciętymi słowami, dawał mi do zrozumienia że czynię źle iż wyrabiam Brytyjski paszport a po 3 miesiącach ten sam kolega zadzwonił do mnie z prośbą bym powiedział mu jak zdobyć Brytyjskie obywatelstwo, bo on też chce.

Zauważyłem też że najbardziej za złe mają mi ci Polacy którzy nie są wstanie spełnić warunków na otrzymanie obywatelstwa.

Co prawda nadal utrzymuję kontakt ze wszystkimi mymi znajomymi, lecz boję się że kiedyś będę miał dosyć że przy każdej okazji poruszenia tematu Brytyjskiego paszportu, zostaję obrażany np. brakiem Patriotyzmu.

Jeśli tak będę traktowany może przyjść mi myśl podzielenia Polaków na dwie grupy.
Jedna grupa to ta która nie posiada Brytyjskiego obywatelstwa i zarzuca tym co paszport wyrobili,
a
druga grupa ta którym udało się zdobyć Brytyjskie obywatelstwo.

Ale przecież nie powinniśmy się dzielić na grupy....ale czyż mnie w pewnym temacie, kilku znajomych nie odrzuciło juz do innej grupy, którą uważają za gorszą?

kalafiori
Raczkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Coolisty » 24 paź 2010, 11:58 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Ja też mam zamiar sobie wyrobić ten dokument. Moi znajomi o tym wiedzą, ale nie czynili mi jakiś przykrości z tego powodu. Mam nadzieję, że nie będę miał takiego problemu jeśli będę już go miał.
Coolisty
Początkujący

Reputacja: 3
Neutralny

PostNapisane przez spritec » 24 paź 2010, 12:09 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Co do twojego pytania zawartego w temacie - to dobrze że masz brytyjski paszport - gratuluję. A teraz pozwól że wytłumaczę Ci dlaczego odwracają się od ciebie przyjaciele - jesteś po prostu SNOBEM. Już sam fakt założenia takiego wątku, jest tego jaskrawym przykładem. Przemyśl to.

Snobizm - http://pl.wikipedia.org/wiki/Snobizm

spritec

MężczyznaPostNapisane przez samotny » 24 paź 2010, 12:11 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Zadaj im jedno tylko pytanie co znaczy być patriotą jaka jest definicja bycia patriotą i czy oni czasem przebywając na obczyźnie nie stają się niepatriotami dlaczego płacą podatki w obcym kraju. Patriota dąży do dobrobytu w ojczyźnie i nawet w ciężkich czasach trwa na jej ziemi. Chyba że wyjechali na obczyznę tworzyć nowy rząd by obalić istniejący układ polityczny w ukochanej ojczyźnie.

[ Dodano: Nie Paź 24, 2010 13:14 ]
spritec napisał(a):Co do twojego pytania zawartego w temacie - to dobrze że masz brytyjski paszport - gratuluję. A teraz pozwól że wytłumaczę Ci dlaczego odwracają się od ciebie przyjaciele - jesteś po prostu SNOBEM. Już sam fakt założenia takiego wątku, jest tego jaskrawym przykładem. Przemyśl to.

OOo proszę zaimponował mi kolega znajomością wyszukiwania w internecie trudnych słów, jestem pod wrażeniem, ale czy nie było to troszkę na pokaz ? troszkę snobizmem zajechało

samotny
Rozeznany

Reputacja: 29
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez kalafiori » 24 paź 2010, 12:24 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Spritec Jest typowym przykładem który będzie szukał i szukał aż w końcu znajdzie coś co oberwie się temu co ma Brytyjski paszport.
Ty znalazłeś powód następujący:

spritec napisał(a):Już sam fakt założenia takiego wątku, jest tego jaskrawym przykładem. Przemyśl to.

Po co mi gratulujesz jak nawet rozmawiać mi zabraniasz na ten temat ( zakładając wątek ) ?
To tak jakbym ja ci miał pogratulować że znalazłeś pracę w Wlk. Brytanii ale zaraz dodał ci że jesteś wielkim nieudacznikiem że pracy w Polsce nie dostałeś.

kalafiori
Raczkujący

Neutralny

PostNapisane przez spritec » 24 paź 2010, 12:34 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

kalafiori napisał(a):Spritec Jest typowym przykładem który będzie szukał i szukał aż w końcu znajdzie coś co oberwie się temu co ma Brytyjski paszport.

Wcale długo nie musiałem szukać - przejrzałem tylko twoje posty - twój snobizm aż razi po oczach.

spritec

KobietaPostNapisane przez Kitty » 24 paź 2010, 12:57 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

spritec napisał(a):
kalafiori napisał(a):Spritec Jest typowym przykładem który będzie szukał i szukał aż w końcu znajdzie coś co oberwie się temu co ma Brytyjski paszport.

Wcale długo nie musiałem szukać - przejrzałem tylko twoje posty - twój snobizm aż razi po oczach.

Az z ciekawosci przeczytlam posty kalafiori i zadnego snobizmu sie nie doszukalam, takze widac kolega spritec sam sie gubi w znaczeniu tego slowa :roll:

A odpowiadajac na pytanie kalaforii, to tak, moim zdaniem bardzo dobrze, ze uzyskales paszport brytyjski. Moj syn ma takowy, i jak narazie nie mam zamiaru mu polskiego wyrabiac, bo po co...w koncu z angielskim bedzie mu latwiej. Rowniez mam nadzieje, ze i ja ktoregos dnia bede szczesliwa posiadaczka paszportu brytyjskiego.
Tak na marginesie jeszcze dodam; kalaforii, ze widac Ci zlosliwi znajomi nie sa warci marnowania Twoich nerwow takze na Twoim miejscu bym o nich zapomniala i miala problem z glowy..
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

PostNapisane przez spritec » 24 paź 2010, 13:19 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Kitty napisał(a):Az z ciekawosci przeczytlam posty kalafiori i zadnego snobizmu sie nie doszukalam, takze widac kolega spritec sam sie gubi w znaczeniu tego slowa :roll:

A co powiesz na to - "Mam jeszcze jedną prośbę, otóż szukam też w Tk. Maxx-ie pewnej marki, za którą jeżdżę po całej Wlk, Brytanii. Zawsze jak coś znajdę z tej marki kupuje i wcale nie szkodzi że nakupiłem już towaru wiele, gdyż jestem zakochany w tej marce i robię sobie nie złą kolekcje."

To cytat z jego postu.

spritec

MężczyznaPostNapisane przez kalafiori » 24 paź 2010, 13:40 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Spritec, zatem to tylko zbieg okoliczności iż to nie pod tamtymi wątkami a dopiero po tym jak dowiedziałeś się że mam paszport Brytyjski, napisałeś że jestem snobem. :roll:

Poza tym Spritec, czy możesz skupić się na temacie ?
Powiedz jak miałem napisać że mam Brytyjskie Obywatelstwo byś nie nazwał mnie snobem? Proszę ułóż to zdanie prawidłowo.

kalafiori
Raczkujący

Neutralny

PostNapisane przez spritec » 24 paź 2010, 14:11 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

kalafiori napisał(a):Spritec, zatem to tylko zbieg okoliczności iż to nie pod tamtymi wątkami a dopiero po tym jak dowiedziałeś się że mam paszport Brytyjski, napisałeś że jestem snobem. :roll:

Tak. Temat twojego postu tak mnie poraził, żeby dopiero teraz zdecydowałem się przeanalizować twoje wpisy.

kalafiori napisał(a):Poza tym Spritec, czy możesz skupić się na temacie ?

Na twoje pytanie w temacie wyraziłem się chyba jasno, ale powtórzę - to dobrze że masz brytyjski paszport. Gratulować już Ci nie będę bo sprawia Ci to przykrość.

kalafiori napisał(a):Powiedz jak miałem napisać że mam Brytyjskie Obywatelstwo byś nie nazwał mnie snobem?

Po co w ogóle zakładałeś ten wątek? Nie wystarczało Ci że twoim znajomym pochwaliłeś się, że masz brytyjskie obywatelstwo? Musiałeś to zrobić jeszcze na forum?
Powtórzę się, ale dla mnie to wyraz skrajnego snobizmu.

kalafiori napisał(a):Proszę ułóż to zdanie prawidłowo.

Mam Ci pisać wielkimi literami? Bo nie rozumie.

spritec

MężczyznaPostNapisane przez kalafiori » 24 paź 2010, 16:02 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Nie o duże litery chodzi Spritec, ale o to czy istnieje jakiś sposób dla ciebie aby napisać na forum że posiada się Brytyjski paszport, a ty żebyś nie skrytykował go np. zarzucając że jest snobem.
Oznacza to że jasno dałeś do zrozumienia iż nie ma takiego sposobu, bo według ciebie w ogóle o tym nie wolno pisać:

spritec napisał(a):Po co w ogóle zakładałeś ten wątek? Nie wystarczało Ci że twoim znajomym pochwaliłeś się, że masz brytyjskie obywatelstwo? Musiałeś to zrobić jeszcze na forum?
Powtórzę się, ale dla mnie to wyraz skrajnego snobizmu.

spritec napisał(a):
Już sam fakt założenia takiego wątku, jest tego jaskrawym przykładem. Przemyśl to.

Należysz Spritec zatem do grupy ludzi która nie potrafi zapanować nad swoją złością, gdy tylko ktoś napisze że ma Brytyjski paszport.
Twoja złość jest o tyle głupia, o ile ja nie chwaliłem się tym że posiadam już Brytyjski paszport, a tylko na tym forum żaliłem się że niektórych to denerwuje.
Ty po prostu stanąłeś po ich stronie, tyle tylko że zrobiłeś to fałszywie, tzn, wpierw pogratulowałeś mi obywatelstwa, a zaraz potem nazywając snobem osiągnąłeś cel zezłoszczenia mnie, tylko za to że przyznałem iż takowy paszport posiadam.

Zamiast grzebać w innych mych wątkach, proszę skoncentruj się tylko na tym temacie i nad samym sobą, dlaczego ( wraz z innymi Polakami ) nie możesz zapanować nad swoimi nerwami słysząc że ktoś cieszy się z drugiego obywatelstwa.

Miło było by usłyszeć że pozwolisz też komuś pisać na każdy temat, bo przecież czyż wątek ten nie jest w miejscu na forum do tego przeznaczonym?

Kitty, bardzo cieszę się że są ludzie którzy mają w sobie tyle mądrości i dobra. Dziękuję za wspaniałą opinię, mam nadzieję że wielu innych forumowiczów-ek równie myśli podobnie.

kalafiori
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 24 paź 2010, 16:13 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Hej no masz angielski paszport i na zdrowie. Otwiera on przed Tobą sporo nowych mozliwości.
A polskiej mentalności karłowatych "inteligentów" nie ma co się dziwić: przyjechali do lepiej rozwiniętego kraju, gdzie kolą ich w oczy różnice stanu m.in. posiadania i powstaje rezonans w głowach, a że jest nieprzyjemny i swędzi cały czas, to trzeba go sobie kompensować różnymi metodami.
Na ten przykład deprecjonować tubylców, lub swojaków którym wiedzie się lepiej, dzielić an "swoich" i "tamtych", tych w Polsce i tych na emigracji. Jest to metoda na poczucie się lepiej najszybsza i najlepsza ze wszystkich, bo nie wymaga od podmiotu żadnego wysiłku aby stać się np. lepszym od obiektu i w ten sposób sobie humor poprawić.

Inny przykład: kupować drogie (lub drogo wyglądające - czyt. powypadkowe) auta za całe pierwsze zarobione pięniądze aby tylko się pokazać (czy to w Anglii czy w domu w Polsce). Co z tego że później takiego delikwenta na serwis auta nawet nie stać i że mieszka w kańciapie na najtańszej dzielni? Najważniejsze to sobie mentalnie ulżyć a cena nie ważna. To jest kontynuacja polskiego sposobu bycia jaki znamy od lat ze swoich stron. Nic nowego - ot normalna polsko-ludzka przypadłość. Ja bym się nie dziwił nadmiernie, zalecałbym natomiast dokładniejszą selekcję znajomych tych przyszłych i obecnych.

Pozdrawiam i gratuluję paszportu,
Janek.
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 24 paź 2010, 16:45 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

plazermen, dokładnie , nic dodać nic ująć....
kalafiori, nie chwal się głupkom i tyle , Ja kiedyś miałam paszport polsatu i też mi zazdrościli Ci którzy nie mieli :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez tom.janik » 24 paź 2010, 16:57 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Witam.A ja mam takie pytanie.Czy posiadanie brytyjskiego paszportu jest rownoznaczne z posiadaniem obywatelstwa? Nie jestem pewny,ale wydaje mi sie ze nie.Jezeli sie myle,prosze mnie poprawic.Pozdrawiam

tom.janik
Przyczajony

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ulak » 24 paź 2010, 17:13 Re: Czy to źle że mam Brytyjski paszport?

Witam
Ludzie, puste pisanie nic nie daje, inteligencja sama sie obroni......
Czy to ludzie, czy to slowa...... pozdrawiam,...

ulak
Raczkujący

Reputacja: 8
Neutralny

Następna strona