Bede wdzieczna za podpowiedz....

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

KobietaPostNapisane przez elviola » 9 lis 2010, 01:59 Bede wdzieczna za podpowiedz....

witam serdecznie
jestem nowa i zielona, od 3 miesiecy mieszkam w anglii, w Birmingham,jestem w trakcie poszukiwan pracy, jestem samotna matka z 2 dzieci i w tej chwili nie mam srodkow do zycia. wiem ze nalezy sie dzieciom child benefit oraz child tax credit o ktory wlasnie sie staram. wiem rowniez ze jako osoba wychowujaca dzieci i pracujaca 16godz tyg moge starac sie o working tax credit, lecz niestety w tej chwili nie mam pracy. czy rejestujac sie jako osoba samozatrudniajaca, wykonujaca uslugi kosmetyczne u klienta moge od razu skladac wniosek o working tax ,nie osiagajac jeszcze dochodow,czy musi minac jakis czas po ktorym wykaze dochody. nie mam pojecia jak to jest ,czy moge poprostu okreslic sie w przyblizeniu przewidywane dochody,czy dochody z calego roku kiedy bylam jeszcze w polsce tez beda brane pod uwage....nic nie wiem....z gory bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam
elviola
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

PostNapisane przez KA i PE » 9 lis 2010, 07:42 Re: Bede wdzieczna za podpowiedz....

zadzwon do podatkowni i zarejestruj sie jako prywatna inicjatywa, potem zadzwon do takskredytowni i powiedz ze jestes samozatrudniona. oni zapytaja ile godzin tygodniowo pracujesz to powiedz 20 na przyklad, oni na to zapytaja ile prognozujesz zarobic, wiec powiedz im ponizej 5 tysiecy do konca roku podatkowego. wszystko bedzie dobrze jesli do konca roku znajdziesz jakas prace. wtedy wykazesz zarobek z pracy a z dzialalnosci najlepiej mala strate. wtedy dostaniesz zwrot zaplaconego podatku i wszystko gra. gorzej bedzie jesli nie znajdziesz pracy i nie zarobisz zadnej kasy. teoretycznie tez moze tak byc ze twoja dzialalnosc przyniosla strate, ale nasunie sie wtedy pytanie z czego zylas.

pozdr
pe

KA i PE

KobietaPostNapisane przez Galadriela » 9 lis 2010, 09:59 Re: Bede wdzieczna za podpowiedz....

A jak sie urzad dowie, ze oszukiwala w kwestii samozatrudniania to zasilki beda do zwrotu...
Nie moge uwierzyc, ze tak latwo tu na forum uzyskac porade jak oszukac system.

Eviola, nie uzywaj w kontaktach z urzedami argumentu ze nie masz srodkow do zycia. Moze to spowodowac uprzejma sugestie zebys wobec tego wrocila do swojego kraju.
Zgodnie z tutejszym prawem mozemy przebywac w tym kraju POD WARUNKIEM ze jestesmy w stanie sie utrzymac (z pracy, emerytury, oszczednosci) i nie jestesmy zbytnim obciazeniem dla budzetu, czyli nie pobieramy niektorych (i nienaleznych) zasilkow.

Oczekiwanie, ze w 3 miesiace po przyjezdze, nie wlozywszy w system ani grosza podatku, przejdziesz sobie na utrzymanie budzetu panstwa (czyli z naszych podatkow) wydaje mi sie mocno przesadzone.

Galadriela
Stały Bywalec

Reputacja: 9
Neutralny

KobietaPostNapisane przez elviola » 9 lis 2010, 13:39 Re: Bede wdzieczna za podpowiedz....

dziekuje uprzejmie za info
ja naprawde intensywnie szukam pracy i nie przyjechalam zeby zyc z zasilkow, jestem osoba ktora niejedno w zyciu przeszla i nie boje sie ciezko pracowac. Moj problem polega na malo komunikatywnym jezyku, a na razie na college mnie nie stac, a uwierzcie mi ze naprawde mam ogromne checi do nauki i do pracy.
W polsce prowadzilam wlasna dzialalnosc ktoraniestety dopadl kryzys, tu chcialabym wykonywac to samo po godzinach pracy, lecz potrzebna jest mi dobra znajomosc jezyka w kontakcie z klientkami., dlatego pytalam sie o samozatrudnienie, nie zamierzam oszukiwac aniludzi a tym bardziej panstwa.
jeszcze raz goraco dziekuje i pozdrawiam
elviola
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Galadriela » 9 lis 2010, 14:00 Re: Bede wdzieczna za podpowiedz....

elviola napisał(a):Moj problem polega na malo komunikatywnym jezyku
(...)
W polsce prowadzilam wlasna dzialalnosc ktoraniestety dopadl kryzys

Nie chcialabym byc zlym prorokiem, ale bez jezyka masz marne szanse znalezienia pracy, a na wlasna dzialalnosc kryzys wplywa tu tak samo jak w Polsce...

Nie znam Cie, byc moze rzeczywiscie Twoje zamiary sa jak najlepsze - po prostu Twoj pierwszy post wpisal sie w tylekroc widziany tu schemat: "Czesc, wlasnie przyjechalem/przyjechalam, gdzie mam sie udac po benefity i jak to zrobic, zeby sie ich nachapac jak najwiecej?".

Galadriela
Stały Bywalec

Reputacja: 9
Neutralny

KobietaPostNapisane przez claudia » 9 lis 2010, 16:06 Re: Bede wdzieczna za podpowiedz....

elviola napisał(a):czy musi minac jakis czas po ktorym wykaze dochody

Aby otrzymać working tax musisz podać dochody z poprzedniego roku podatkowego 2009/2010.

claudia
Raczkujący

Reputacja: 6
Neutralny