Proszę o pomoc - co z tą szkołą?

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

KobietaPostNapisane przez Aleksandra25 » 25 lut 2011, 22:17 Proszę o pomoc - co z tą szkołą?

Proszę o pomoc. Jestem z dzieckiem w Birmingham od miesiąca czyli od 19 stycznia 2011r. Synek ma 3 latka 11.kwietnia 2011 będzie miał 4 (urodził sie 2007r.). Na prawdę się pogubiłam kiedy powinnam go posłać do reception class teraz czy za rok? Jeżeli tak to przegapiłam termin składania aplikacji (upłynął 17 stycznia) i co powinnam teraz zrobić? Próbowałam go zapisać do nursey na 3 godzinki dziennie ale powiedziano mi że nie ma miejsc. Błagam pomocy nie wiem co powinnam teraz robić. Gdzie mam iść żeby zapisać dziecko do nursey? (jeżeli jeszcze się załapuje w swoim wieku). Proszę o pomoc bo mały juz nie wyrabia w domu - nie mamy znajomych dzieci do zabawy a tak to już bym miała jakąś ścieżkę obraną i brnęła w te papiery. Tylko na prawdę już nie wiem od czego zacząć.

Aleksandra25
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez pinika_kacpero » 25 lut 2011, 22:31 Re: Proszę o pomoc - co z tą szkołą?

Czesc moj synek miał 4 i pół roku kiedy poszedł do reception ale to tylko dla tego że jest z grudnia twój synek jezeli kaczy w kwietniu 4 lata może spokojnie iśc do szkoly i to wcale nie jest za pózno. Myślę że nie powinnaś mieć problemu do zapisania Go do najbliższej szkoly koło domu. Jeżeli chodzi o trzy godzinny dziennie dla dziecka w przedszkolu to niektóre szkoły maja też taką opcje i wtedy dziecko automatycznie zostanie w szkole. Powodzenia i nie łam sie początki zawsze sa trudne.

pinika_kacpero
Przyczajony

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 25 lut 2011, 22:59 Re: Proszę o pomoc - co z tą szkołą?

Aleksandra25, dziecko po ukończeniu 4tego roku życia może iść już do reception class ale nie musi , obowiązek ma od 5tego roku , więc teraz albo nursery co na początek było by lepsze by dziecko się przyzwyczaiło a potem od września reception , albo udaj się gdzieś do counsilu do działu edukacji i dowiedz się jakie ma dziecko możliwości i szanse , oni często pomagają zwłaszcza jak sie przegapiło termin .Powodzenia
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez koteczek889 » 26 lut 2011, 07:48 Re: Proszę o pomoc - co z tą szkołą?

Hej:)
Moja córka urodziła się 4.4.2007 czyli prawie jak Twoj syn ;-) Moja córka teraz chodzi do przedszkola ale od września idzie do reception class. Ja też przegapiłam termin składania aplikacji:D ale nic się nie dzieje. 0121 675 0555 Tu masz numer do councilu i zadzwoń i powiedzec żeby Ci wysłali aplikację pocztą bo przegapiłaś termin. Ja tak zrobiłam i po 2 dniach dostałam ją wypełniłam i musiałam jeszcze dodać potwierdzenie adresu i powód dlaczego nie wypełniłam jej do 17 stycznia i tylo :) Teraz czekam na odp. Aaa i poszukaj 3 szkół do których byś chciała posłać małego :) Co do nursery idź do jakiś w pobliżu na pewno gdzieś będzie miejsce :) Lub poszukaj play grupy :)

[ Dodano: |26 Lut 2011|, o 08:02 ]
Ja natomiast w przedszkolu dowiedziałam się że córka musi iść już od tego września do reception class a nie jak skończy 5 lat w nast. roku bo już będzie za poźno. Jesteś tu dopiero od miesiąca także nie będzie najmniejszych problemów jak zadzownisz. Ja też się pogubiłam na samym początku nie widziałam co i jak. Także nie martw się wszystko załatwisz i będzie okej!! :)
Pozdrawiam

koteczek889
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez driverdyzio26 » 26 lut 2011, 13:32 Re: Proszę o pomoc - co z tą szkołą?

Witam, jesli chodzi o Twego syna to najlepiej jak bys zlozyla wniosek do jakiejs szkoly do reception, to wyslesz jako spozniona aplikacja. Nastepna sprawa ktos poleca ci przeczkole, to bzdura, dzieciak powinien sie przyzwyczaic juz w szkole do ktorej bedzie chodzil, a wiec reception to najlepsze rozwiazanie. Dziecko musi miec do wrzesnia skonczone 4 lata.

driverdyzio26
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 26 lut 2011, 13:50 Re: Proszę o pomoc - co z tą szkołą?

driverdyzio26 napisał(a): ktos poleca ci przeczkole, to bzdura
bzdura to "przeczkole" :651:
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez wypasiony » 27 lut 2011, 13:45 Re: Proszę o pomoc - co z tą szkołą?

pisze sie przedszkole :mrgreen:
wypasiony
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez asiulika » 27 lut 2011, 15:20 Re: Proszę o pomoc - co z tą szkołą?

Moja córka w lipcu kończy 4 lata. My zadzwoniliśmy w styczniu do cansilu i automatycznie przez telefon złożylismy aplikacje. Musieliśmy tylko na maila wyslać i potwierdzenie adresu. Aplikacje skladalismy do szkoly katolickiej i teraz dostalismy pismo zeby zlozyc w sekretariacie szkoly metryke chrztu córki.

asiulika
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Gośka20 » 15 kwi 2011, 13:19 Re: Proszę o pomoc - co z tą szkołą?

Witam wszystkie mamy:)
Moja córcia skończy 4 latka w listopadzie. Czyli mam ją zapisać do szkoły dopiero za rok czy powinna już iść od września 2011? Już się pogubiłam w tym wszystkim....
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam, Gośka

Gośka20
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez kik1976 » 15 kwi 2011, 18:04 Re: Proszę o pomoc - co z tą szkołą?

pojdzie do recepcion we wrzesniu 2012.
kik1976
Zadomowiony

Reputacja: 5
Neutralny