gry fabularne

Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym

MężczyznaPostNapisane przez poszukiwacz » 8 mar 2011, 06:32 Re: gry fabularne

Acid Drinker, dobrze policzyles? mi wyszlo wiecej a twoj cynazyjczyk ma chyba wiecej Sprytu niz moj Ragadyjczyk hmm? Pamietaj, ze szereg umiejetnosci podstawowych mamy od razu wyszkolone na 1 czyli wartosc Sprytu (u mnie 12) + okultyzm + teologia + plotki + historia + zdowbywanie inf. (u mnie na 2) + dodatkowe, wybrane umiejetnosci zwiazane z wiedza. Wszystko na pol, zaokraglajac wg. zasady w gore wychodzi mi 9. Myslalem, ja mam malo.....
Pablo XIII napisał(a):Strój ochronny str. 106

mimo wszystko nie podano jaki pancerz ma jakie statystyki i wage. Trzeba to uslaic przed sesja, bo to duze niedociagniecie autorow. Troszke irytuje mnie fakt, ze praktycznie zupelnie stworzyli za nas nasze postacie (wicieo czym pisze prawda?), a nie podali tak istonych elementow. Do konca nie wiem jak wygladac ma ten moj wybrany "skorzany kaftan" i czy w ogole oplaca sie go nosic.
Pablo XIII napisał(a):Dlatego tez właśnie na razie gramy wg zasad uproszczonych
:P

az strach brac sie za te bardziej skomplikowane. Jesli proste jest wyznaczanie 3 akcji i podpisywanie ich pod 3 rozne kosci k20, a potem porownywanie do 3k20 kazdego wroga po kolei i to tak zeby nie wiedziec co kto wyrzucil to mamy przed sobadluuugie wieczory spedzone na probie zorientowania sie co sie wlasciwie stalo i kiedy haha

co do innych mechanik - zawsze uzywalem d20 system. Jeden rzut kostka d20 +/- modyfikator porywany z trudnoscia odpowiednim poziomem trudnosci zadania, ktore nawet nie patrzac w podrecznik mozna ustalic intuicyjnie.

Ustalilismy Monastyr i jego zasady wiec trzymajmy sie tego. Nie potrzeba nam chaosu zwlaszcza gdy postacie juz stworzone.

[ Dodano: |8 Mar 2011|, o 06:39 ]
Pablo XIII napisał(a):Myślę ze to całkiem sporo. To było nie było 4 oczka odjęte od kości testu. Przy przeciętnym teście o trudności 10/12 trzeba by się pewnie napocić aby go nie zdać mając do dyspozycji 4 ptk. Jednak teoria swoje a praktyka pewnie pokarze swoje :) P

to chyba nie tak sie liczy. Mianowicie, trzeba wyrzucic mniej na kostce zeby test byl udany. To jak z fechtunkiem dla przykladu - mam 14 wiec musze miec taki badz mniejszy wynik zeby cos mi sie udalo. Dodatkowo modyfikuje go umiejetnoscia np rapier (3). Od kosci odejmuje 3 oczka czyli w sumie 17 zeby akcja z pt0 sie udala. Ponadto zeby akcja w rundzie wgole wyszla to na 2 z 3 kosci musimy miec sukces. Czyli - tak Acid Drinker, grasz idiota (sprawdz jednak czy dobrze to obliczyles, bo moja 9 to tez malo, a ty powinienes miec chyba wiecej)
poszukiwacz
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Acid Drinker » 8 mar 2011, 21:45 Re: gry fabularne

poszukiwacz napisał(a):Czyli - tak Acid Drinker, grasz idiota

Tworzylem go na wlasne podobienstwo :P

Zaraz sprawdze jeszcze raz bo ja nie dzielilem na pol tylko wyliczalem srednia. Tak jak przy innych statach.

Ok

Wiedza ogolna - 10

Liczylem srednia zamiast podzielic na pol ;)
Acid Drinker
Stały Bywalec

Reputacja: 7
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez poszukiwacz » 9 mar 2011, 06:07 Re: gry fabularne

to teraz ja gram idiota :razz:
poszukiwacz
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Pablo XIII » 9 mar 2011, 10:32 Re: gry fabularne

Mam prosbe

Jako ze wprowadzenie jak i przygoda bedzie sie dziala w Agarii czy mozecie przeczytac rozszerzony opis tejze krainy w podreczniku z rozdzialu Dominium.

zaczac mozna od str. 167

Mockingsoul, Shiro

Dajcie znac jak wam idzie przyswajanie podrecznika. I czy nadal jestescie zainteresowani tematem bo tak ucichliscie nagle.

Na pierwsza sesje raczej sie nie zalapiecie bo jak wspomnialem jestem przeciwnikiem tworzenia postaci na 5 min przed rozpoczeciem scenariusza, ale o ile inni nie maja nic przeciwko nic chyba nie stoi na przeszkodzie aby sie spotkac mimo tego, poznac sie poturlac kostka coby wylosowac wspolczynniki dla przyszlej postaci etc.
A jak zajdzie taka potrzeba to byc moze i rola jakiegos NPC-a do odegrania sie znajdzie. Ewentualnie byc moze ktorys z graczy pozwoli sie wam wcielic w swojego sojusznika (o ile bedzie takowego posiadal pod reka).
Pablo XIII
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Acid Drinker » 9 mar 2011, 11:53 Re: gry fabularne

poszukiwacz, to wszedzie bedziesz w chodzil pierwszy. Moze sie zlituja i nie zaczan rozmowy od wyciagniecia rapieru ;)
Acid Drinker
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez shiro » 9 mar 2011, 19:45 Re: gry fabularne

podrecznik poczytam jutro w pracy pewnie, bo mialem troche zajete ostatnie dwa dni, ale dajcie znac gdzie i kiedy jest sesja to wpadne, spotkamy sie i pogadamy.

shiro
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez MockingSoul » 9 mar 2011, 20:25 Re: gry fabularne

musicie mi wybaczyc moje milczenie. Okazało się, że nie mam aż tyle czasu ile myślałam, bo doszły mi teraz dodatkowe zajęcia, ale postaram się ogarnąć ten cały system. Jak narazie to zerknęłam tak z grubsza i nie wydaje się zły, chociaż wolałabym mieć większy wybór w kwestii klas : )
hehe tylko jak tak się zastanawiałam czy pasuję do takiego towarzystwa, zdałam sobie sprawę z tego, że kiepska ze mnie aktorka, więc nie wiem jak pójdzie mi wcielanie się we własną postać :D
MockingSoul
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Acid Drinker » 9 mar 2011, 20:33 Re: gry fabularne

MockingSoul napisał(a):kiepska ze mnie aktorka, więc nie wiem jak pójdzie mi wcielanie się we własną postać

no to trzeba grac 'soba' :)
Acid Drinker
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Ossey » 10 mar 2011, 17:16 Re: gry fabularne

Panowie i Panie 12 marca o godzinie 15 pod pomnikiem Admirała Nelsona w centrum b-ham robimy spotkanie grupy odtwórczej idziemy do Pubu by spokojnie posiedzieć i pogadać wstępnie co i jak - czujcie sie zaproszeni :)!
Ostatnio edytowano 10 mar 2011, 22:42 przez Ossey, łącznie edytowano 1 raz
Ossey
Raczkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez shiro » 10 mar 2011, 18:48 Re: gry fabularne

Ossey napisał(a):Panowie i Pani 12 marca o godzinie 15 pod pomnikiem Admirała Nelsona w centrum b-ham robimy spotkanie grupy odtwórczej idziemy do Pubu by spokojnie posiedzieć i pogadać wstępnie co i jak - czujcie sie zaproszeni :)!

Tak jest!!

shiro
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez poszukiwacz » 11 mar 2011, 06:21 Re: gry fabularne

dzisiaj sie spotykamy rozumiem? 21.00 pod barem? potem mozna do mnie...
poszukiwacz
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Pablo XIII » 11 mar 2011, 07:38 Re: gry fabularne

21 pod barem.

Acid nie zapomnij o kostkach.
Pablo XIII
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Ossey » 11 mar 2011, 23:03 Re: gry fabularne

jeszcze raz zapraszam na jutro pod pomnik Nelsona w centrum godzina 15! ;D
Ossey
Raczkujący

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez MockingSoul » 12 mar 2011, 09:31 Re: gry fabularne

Planuję przyjść, ale nie wiem jak to wyjdzie :P A tak swoją drogą, gdzie jest ten pomnik?
MockingSoul
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez shiro » 12 mar 2011, 10:20 Re: gry fabularne

MockingSoul napisał(a):Planuję przyjść, ale nie wiem jak to wyjdzie :P A tak swoją drogą, gdzie jest ten pomnik?

http://maps.google.co.uk/maps?um=1&ie=U ... CB4QnwIwAA

Ja tez bede napewno.

[ Dodano: |12 Mar 2011|, o 10:43 ]
Pablo XIII napisał(a):21 pod barem.

Acid nie zapomnij o kostkach.

Tak na przyszlosc, pod jakim barem sie spotykacie?

shiro
Raczkujący

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HYDE PARK