Wideokonferencje- co zamiast skype?

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 17 maja 2011, 18:31 Wideokonferencje- co zamiast skype?

Hej ,
czy moze ktos polecic program , ktory dziala na podobnej zasadzie jak skype ,jest z mozliwoscia wideokonferencji i dziala sprawnie?
Niestety przez skypa ciezko sie dogadac ostatnio, mam wrazenie ze jest przeludniony ;)
z gory dzieki
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Coolisty » 17 maja 2011, 22:45 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

Witam
Używam programu "ooVoo". Chyba sześć osób może jednocześnie rozmawiać z obrazem. Nie próbowałem aż tylu osób na konferencji jednocześnie. Maksymalnie próbowałem trzy. Strona oficjalna programu to http://www.oovoo.com .
Coolisty
Początkujący

Reputacja: 3
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Mastro » 19 maja 2011, 23:21 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

Msn msnager nigdy nie zawiódl wlasnie wieksza przepustowosc transferu na msn skype jest prz***bany za duzo ludzi i sie komercyjny robi do tego blokuje porty :X

Mastro
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez michalmelan » 21 maja 2011, 16:21 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

Do normalnych rozmów 1vs1 używam z powodzeniem wideochatu gmaila. Nie próbowałem na nim jednak konferencji
michalmelan
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Sebool_uk » 22 maja 2011, 17:01 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

bogini8 napisał(a):
Niestety przez skypa ciezko sie dogadac ostatnio, mam wrazenie ze jest przeludniony ;)
z gory dzieki
Tutaj się z Tobą nie zgodzę ;)
Używam skype hmm... bodajrzę odkąd ujrzał światło dzienne i prawie nigdy nie miałem z nim żadnego problemu, napisałem chyba bo przeważnie jakość rozmów bądź wideokonferencji byłą spowodowana słabym łączem internetowym dlatego potrafi się niekiedy rozmowa przyciąć etc. Sam skype w sobie jest na prawdę stabilny, jestem mega zadowolony bo codziennie praktycznie korzystam z tego komunikatora i śmiga bardzo ładnie ;) Co prawda wideokonferencje 1vs1 są bezpłatne ale jest tydzień próbny aby skorzystać z możliwości wideokonferencji np. podczas rozmów konferencyjnych a na dłuższą metę jest dodatkowa opłata za tą usługę. Korzystałem z ooVoo dosłownie 1 dzień jak padły servery skype... i nigdy w życiu nie przeniosę się na ten komunikator dla mnie to szajs, który błyszczy od reklam ;) Poza tym nie testowałem żadnego innego komunikatora do rozmów więc nie będę wypowiadał się na ten temat. W necie znajdziesz pełno zamienników komunikatora skype wystarczy troszkę poszperać w googlach i na pewno znajdziesz coś dla siebie :) To by było tylko z mojej strony, podzieliłem się tylko swoim doświadczeniem z komunikatorem skype :D Pozdrawiam.
Sebool_uk
Rozeznany

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 22 maja 2011, 20:49 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

Coolisty napisał(a):Używam programu "ooVoo
zainstalowalam i tez przerywa ciagle:(
Sebool_uk napisał(a):Tutaj się z Tobą nie zgodzę
Używam skype hmm... bodajrzę odkąd ujrzał światło dzienne i prawie nigdy nie miałem z nim żadnego problemu, napisałem chyba bo przeważnie jakość rozmów bądź wideokonferencji byłą spowodowana słabym łączem internetowym dlatego potrafi się niekiedy rozmowa przyciąć etc. Sam skype w sobie jest na prawdę stabilny, jestem mega zadowolony
to ja nie wiem jaka masz szybkosc netu , ale z kim kolwiek ze znajomych nie rozmawiam to kazdy ma ten sam problem....urywane rozmowy itd, i to nei przy jakis konferancjach paro osobowych tylko 1 na 1..przerywa mi rozmowe i kreci mi sie znaczek od internetu jakby przerywalo mnet, i dzieje sie to tylko przy uzywaniu skypa... bylam z niego zadowolona dopoki siedzialo na nim 14 mln uzytkonikow a nie 29....;/

Dodano: -- 22 maja 2011, o 20:51 --

Mastro napisał(a):skype jest prz***bany za duzo ludzi i sie komercyjny robi do tego blokuje porty :X
otoz to
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Sebool_uk » 22 maja 2011, 22:05 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

bogini8 napisał(a):to ja nie wiem jaka masz szybkosc netu
10mb z Virgina... ;)
bogini8 napisał(a):przerywa mi rozmowe i kreci mi sie znaczek od internetu jakby przerywalo mnet, i dzieje sie to tylko przy uzywaniu skypa...
Napisz jaki masz internet bo może masz słaby upload to dlatego ścina Ci rozmowy bo skype troszkę pożera upka ;)
Sebool_uk
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 24 maja 2011, 16:11 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

Sebool_uk napisał(a):10mb z Virgina...
mam taki sam.....;/
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Sebool_uk » 24 maja 2011, 17:18 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

O kurczę to aż dziwne, że ścina Ci rozmowy na skype :neutral:

Wiesz co, zrób test na tej stronie której Ci podaje poniżej:

www.Speedtest.net - klik

Begin Test :arrow: Share This Result :arrow: Copy url i wklej na forum :)

Powodzonka ;)
Sebool_uk
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez VA » 25 maja 2011, 09:08 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

Nie zapominajcie, że jakość rozmów zależy również od drugiej strony, a w PL dużo ludzi ma radiówkę na której są duże skoki przesyłu.
Druga rzecz to przesłuchy z głośników do mikrofonu, co nie ma nic wspólnego z netem, tylko z samym kompem. Większość laptopów tworzy ogromny pogłos, a ludzie winią za to sieć oraz oprogramowanie.

Dodano: -- 25 maja 2011, o 09:10 --

Speedtest - download 5.61Mbps, upload 0.37Mbps. Nigdy nie miałem problemów ze Skype'm z mojej strony.
VA
Zaangażowany

Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 25 maja 2011, 09:21 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

Ja też mam 10mb z Virgina i robię speed test a tu proszę : dawnload speed: 2.76 , upload 1,02. Hmmm :x ale jeśli chodzi o skypa to u Mnie jest tak że, rozmawiając z teściami którzy mają lepszego neta wszystko jest ok czasem coś nam się spóźnia obraz ale minimalnie , natomiast ze szwagrem co ma jakiś internet widmo to rozmowa jest wręcz nie możliwa. Jakbyśmy z robotem gadali o włączeniu kamer nie ma mowy nawet, bo automatycznie przerywa rozmowę.
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Sebool_uk » 25 maja 2011, 09:24 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

VA: Dobrze, że o tym wspomniałeś całkiem wypadło mi to z głowy :-|
Zgadzam się z Tobą, że możesz mieć bardzo dobrego neta a jeżeli ktoś w PL będzie miał neta radiowego bądź iPlusa, Blueconnecta to jest bardzo możliwe, że rozmowa nie będzie przebiegać normalnie, mogą wystąpić przycięcia podczas rozmowy albo w ogóle nie będzie można normalnie porozmawiać. Najlepiej używać słuchawek z mikrofonem (bynajmniej ja z tej opcji korzystam) i tak jest najwygodniej bez żadnych pogłosów tzw. echa ;)

Dodam od siebie tak żebyście mieli porównanie, łącze stabilne :)

Obrazek Obrazek

Co prawda niebawem z tego co mi wiadomo Virgin ma zwiększyć upload do 1Mb zobaczymy ;)

malaroksi napisał(a):Ja też mam 10mb z Virgina i robię speed test a tu proszę : dawnload speed: 2.76 , upload 1,02. Hmmm :x

Kurczę... rzeczywiście słaby masz downlonad bo widzę, że u Ciebie już upload zwiększyli czyli Virgin zmierza w dobrym kierunku. Sprawdź czy masz powyłączane programy p2p (torrenty etc.) bo może Ci łącze pożera a Ty nawet o tym nie wiesz. W każdym bądź razie, jeżeli nie korzystasz z torrentów to na prawdę niecałe 3Mb to słabiutko... tutaj można gdybać bo nie wiadomo od czego masz taki słaby download, być może to wina usługodawcy albo coś jest u Ciebie nie tak. Niestety to takie gdybanie bo ja tylko mogę się domyślać i co prawda mylić :)
Sebool_uk
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 25 maja 2011, 12:47 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

A teraz zdziwko , bo szybkość znacznie wzrosła jak sąsiedzi pojechali na zakupy, Oni też mają neta z Virgina i tak się zastanawiam czy nas Virgin nie oszukuje przypadkiem :roll:
Załączniki
speed test.png
speed test.png (32.39 KiB) Przeglądane 16645 razy
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 25 maja 2011, 16:04 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

robilam pare razy ten test i wynik jest podobny .. http://www.speedtest.net/result/1311788760.png .. te ich do 10 to nawet nigdy nie jest blisko 10....;/.. a wpolsce rodzice maja dobrego neta i nowy komputer zakupili, maja duza pamieci iec to raczej nie to;//

Dodano: -- 25 maja 2011, o 16:05 --

Obrazek

Dodano: -- 25 maja 2011, o 16:17 --

Sebool_uk napisał(a):Dodam od siebie tak żebyście mieli porównanie, łącze stabilne
nigdy nie mialam powyzej 7 nawet ;//nie dziwne ze ci smiga :P
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 25 maja 2011, 20:12 Re: Wideokonferencje- co zamiast skype?

Muszę się pochwalić wynikiem :) teraz nie kumam dlaczego rano muli mi neta a wieczorem śmiga na pełnych obrotach :|

Obrazek
Ostatnio edytowano 25 maja 2011, 20:20 przez malaroksi, łącznie edytowano 1 raz
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Następna strona