egzema u dziecka

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

KobietaPostNapisane przez Kitka » 30 cze 2011, 22:45 Re: egzema u dziecka

kora Mój mały dostał czerwonej kaszki na całym ciele w zeszłe wakacje w PL. Nie miałam pojecia co to, więc poszłam do lekarza. Okazalo się, że to od słońca :roll: Mimo, że starałam się w pierwszy dzień po przylocie trzymac go w cieniu to i tak go podrażniło. Co się jednak dziwić, jak przyjechaliśmy z UK gdzie wiosna panowała do polskich tropików :wink: Dostał fenistil i zyrtec w kroplach i przeszło :grin: Nasze dzieciaczki mają bardzo wrażliwą skórę, musimy uważać niestety :|
Rozmumiem, że na testy z krwi tak dlugo czekasz???

Agadz27 mam koleżankę z AZS i tez sól z morza martwego polecała!
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez kora » 15 lip 2011, 11:30 Re: egzema u dziecka

Hej Dziewczyny!! Maść robiona o której wpsominałam wcześniej okazała się super, do tego syrop Xyzol i skórka super, ale jak tylko przestane to stosować tak wszystko wraca. Wczoraj odebrałam wyniki testów, mała ma alergie na kurz i roztocza i to w dosyć dużym stopniu... :( Kurcze jestem przerażona bo przecież kurz jest wszędzie! Nigdy nie wysprzątam mieszkania tak żeby nie było kurzu, do tego zero suszenia prania w domu i koniecznie wietrzyć kołdry i poduszki a my mieszkamy we flacie ach... Będzie ciężko i tyle...

kora
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitka » 14 sie 2011, 22:12 Re: egzema u dziecka

Hej!

My po urlopie w PL i po testach. Niestety mam małego alergika w domu :? Mały uczulony jest na roztocza kora :wink:( 6/6 wyszło) , sierść kota, ziemniaki, ryż, krewetki i pietruszkę :shock: :roll: Zmiany skórne, które ma synek to egzema pieniążkowata.
W grudniu następne testy, tym razem płatkowe i spradzimy, który alergen powoduje zmiany skórne. Dodamy jeszcze metale i może jeszcze coś.

kora My tez mamy przepisamy Xyzol i dwie nowe maści: Triderm i Vitella Ictamo. Jak zobaczyłam listę z zaleceniami od lekarza to trochę spanikowałam. Sporo tych zaleceń i faktycznie w mieszkaniu o wiele gorzej wszystkiego się trzymać :? Alergia pokarmowa to pikuś w porównaniu z roztoczami. Powodzenia!

Mamusie dzieci z AZS i innymi odmianmi egzemy róbcie testy!!! Nie bagatelizujcie chronicznego kataru nie związanego z przeziębieniem, kaszlu, kichania i problemów z oddychaniem! Od zaniedbanej alergii, krótka droga do astmy :neutral:
Cieszę się, że mamy to juz za sobą i teraz przynajmniej wiem na czym stoję i jak mam działać :)
Kitka
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez xvioletx » 16 sie 2011, 12:24 Re: egzema u dziecka

Egzema moze miec rozne podloze - w tym genetyczne i z ta najtrudniej walczyc. Zastanawiam sie skad takie negatywne nastawienie do angielskich lekarzy, macie jakies zle doswiadczenia czy moze chodzi bardziej o jezyk? Ja mialam okropna dermatolog w Polsce, meczylam sie z egzema 10 lat i ona nie chciala mnie wyslac na testy bo sama portafilam wiele rzeczy wywnioskowac z samoobserwacji (!). Dostalam masc sterydowa bez jakiejkolwiek informacji o skutkach ubocznych - Elocom. Masc pomagala doraznie, a w koncu (w uproszczeniu) droga eliminacji wylkuczylam z diety margaryne, ograniczylam pare innych produktow i egzema zaczela znikac. Baby nie znosze :) ale nie bede krytykowac przez to wszystkich polskich dermatologow.
Tutaj jest prawdopodobnie wiekszy wybor roznych specyfikow - ale kazdy jest inny i nie ma jednej metody, trzeba po prostu mowic, ze cos nie pomaga i szukac dalej. Ja mialam szczescie, ale bardzo czesto nie da sie tego pozbyc, a osobom z egzema mozna tylko nieco ulzyc w cierpieniu.
xvioletx
Stały Bywalec

Reputacja: 11
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 16 sie 2011, 16:35 Re: egzema u dziecka

Kitka napisał(a):Mały uczulony jest na roztocza kora ( 6/6 wyszło) , sierść kota, ziemniaki, ryż, krewetki i pietruszkę

dobrze, ze udalo sie Wam w koncu dojsc do tego. a napisz jeszcze raz, czy tu Wam testy proponowali po 3 r.z.?
no i nie ciekawy ten zestaw alergenow, wszystko co lubicie :roll:
chociaz bez tego idzie zyc, dobrze ze to nie mieso czy owoce.
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitka » 17 sie 2011, 21:25 Re: egzema u dziecka

xvioletx Egzema o podłożu genetycznym chodziła mi po głowie (mąż miał podobne problemy), ale jednak podejrzewałam jakąś alergie, kurz mi pasował najbardziej :roll: Synek był uczulony na nabiał i żółtko, na szczęście po eliminacji wyszedł z tego i wyniki badań dały rezultat zerowy :grin:
Po ukończeniu pół roku synek był pod opieką GP, pediatry i dermatologa. Miał testy z krwi, które wyszły negatywnie, mimo ewidentnej alergii na żółtko chociażby (wymioty). Przeszliśmy masę zaleceń, maści, kremów i innych leków, a problemu skórne dalej były. Dlatego zdecydowałam się przy okazji wakacji w PL zrobić testy. Nie mam nic do lekarzy w UK, jakoś przyzwyczaiłam się do ich opieki, ale czasem nie chce mi się czekać/naciskać i wolę zapłacić w PL i mieć z głowy :wink: Teraz z przetłumaczonymi wynikami pójdę do GP i poproszę o skierowanie dalej. Mam nadzieję, że uda się leczyć synka tu bez problemu.

Nawołując do robienia testów nie miałam na myśli wyłącznie PL :wink:

agg Bardzo się cieszę, że wiem nareszcie w czym rzecz.
Nikt nie proponował nam testów, ale w sumie ja nie pytałam, nie prosiłam. Choć GP widział zmiany i sam maści przepisywał...Wizyty u pediatry i dermatologa zakończyły się, nie widzieli takiej potrzeby :neutral: O możliwości alergii i testów nikt nic nie mówił :neutral:
Ziemniak i ryż mnie trochę zmartwił, bo przecież dużo tego wszędzie, ale co zrobić :? Kurz podejrzewałam, więc zaskoczona bardzo nie byłam. Najważniejsze, że leki działają i mam nadzieję, że leczenie na miejscu będzie szło w dobrym kierunku.

Xyzal oczywiście, a nie Xyzol, jak napisałam w poprzednim poście :-P
Kitka
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez karen » 22 wrz 2011, 18:50 Re: egzema u dziecka

Hej dziewczyny , wlasnie znalazlam wasz temat bo sama jestem w kropce i nie wiem co robic?
Moj maly mial b sucha skore na brzuszku, nogach i ramionach wiec oczywiscie gp powiedziala , ze to egzma i dala oilatum do kapieli i krem po . Pomoglo , chociaz nie jest idealnie gladka jak u innych maluszkow.
Problem mam z jego buzka. Jego policzki wygladaja czasem na bardzo zaognione - czerwone i sa suche. Tak jakby pod skorka ma krostki. Nie wiem cy to tez moze byc egzma czy moze alergia na mleko ? Karmie go mm. Lekarka powiedzila ze to normlane u takich malcow i nic mi nie dala !!!! Sa dni , ze policzki sa blade ale czesciej ma bardzo czerwone :(
Pytanie do dziewczyn , ktore robily testy w PL - od ktorego miesiaca mozna robic takie testy ??

Dodam jeszcze, ze on nie ma nic pod kolanami czy na zgieciach . jedyny problem to ta buzka i sucha skora :/

karen
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

KobietaPostNapisane przez dorotajab » 26 wrz 2011, 15:27 Re: egzema u dziecka

Kitka napisał(a):Teraz z przetłumaczonymi wynikami pójdę do GP i poproszę o skierowanie dalej.

ja poszlam z moimi wynikami to mi lekarz kazal sie nimi podetrzec- po ublaganiu wyslal na kolejne w UK ktore wyszly zupelnie inne i dalej nic nie chcial nikt z moimi problemami zrobic.

Poszukaj ludzkiego GP moze dasz rade cos zdzialac, ale nastaw sie ze to mzoe nie byc takie proste :(

tutaj nawet badanie krwi nie koniecznie robia na czczo- cholesterol cukier ostnio mi robili o 2 w poludnie :shock: jak sie zapytalam jak mam do tego czasu byc na czczo to powiedzieli ze nie musze bo to tylko takie "random" testy.. kiedy ja mam cholesterol wyzszy od moje babci :( strata czasu i piniedzy

kiedy pzoalsilam sie w pracy to 50letnia baba stwierdzila ze ona nigdy w zyciu na czczo nie miala badan krwi... podczas kiedy my to wiemy od dzieciecych lat
dorotajab
Zaangażowany

Reputacja: 151
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agg » 26 wrz 2011, 20:12 Re: egzema u dziecka

dorotajab napisał(a):Kitka napisał(a):Teraz z przetłumaczonymi wynikami pójdę do GP i poproszę o skierowanie dalej.

ja poszlam z moimi wynikami to mi lekarz kazal sie nimi podetrzec- po ublaganiu wyslal na kolejne w UK ktore wyszly zupelnie inne i dalej nic nie chcial nikt z moimi problemami zrobic.

moj gp na ten przyklad, skopiowal sobie wszystkie wyniki i wrzucil w moje "akta" :D
dorota, skoro wiedzialas, ze masz byc na czczo to czemu jadlas? :lol: ;)
jak wysoki masz cholesterol?
agg
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez dorotajab » 26 wrz 2011, 21:32 Re: egzema u dziecka

agg napisał(a):dorota, skoro wiedzialas, ze masz byc na czczo to czemu jadlas?

bylam na czczo ;) opowiadam tylko co mi mowili na zadane pytania- ja i tak zrobilam swoje. napisalam ze strata czasu i pieniedzy w przypadku tych ludzi ktorzy codziennie robia badania i nie maja swiadomosci ze moga wyjsc nieprawidlowo bo na przyklad zjedli tlusta kielbaske na sniadanie. sprawdzilam jednak na stronie NHS i jets tam napisane ze badania krwi maja byc robione na czczo... wiec jak ktos przeczyta strone www to wie lepiej i wiecej niz od pana doktora.

agg napisał(a):moj gp na ten przyklad, skopiowal sobie wszystkie wyniki i wrzucil w moje "akta"

no to super- sa tez normalni lekarze ktorzy nie traktuja Polski jak innej planety i licza sie z wynikami i opiniami naszych lekarzy - wazne jest to zwlaszcza w przypadku dzieci :)

agg napisał(a):jak wysoki masz cholesterol?

wedlug angielskiego wyznacznika mam 7.5
wedlug polskiego powyzej 100(tak mi sie wydaje)- ale juz nie pamietam dokladnie ile bo robilam ponad dwa lata temu w polsce- w uk zmuszam lekarzy zeby mi robili co roku i rosnie z roku na rok- nie chca z tym nic robic bo komputer im nie kaze- maja niby jakis program do obliczania ryzyka wedlug wieku i wspolczynniki.
tyle ze jeden madry mowil ze ponoc powyzej 7 to juz nie jest za zdrowo :(

moj ojciec umarl na zawal, a mama ma zatory wiec u nas to genetycznie jest uwarunkowane

ale podobno dopoki sie nie rodzilo lepiej nic tym nie robic...najwyzej kopne w kalendarz bo program komputerowy nie kazal mnie leczyc :D
dorotajab
Zaangażowany

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agg » 26 wrz 2011, 21:43 Re: egzema u dziecka

dorotajab, norma jest tu do 5. ja mam troche powyzej, to jeszcze spoko. Lekkie odchylenia od normy sa... w normie ;) Ty masz 7.5... nie za fajnie. Przestrzegasz diety itd, cwiczysz? Jakie masz cisninie krwi? Ja bym podyskutowala z tym lekarzem, albo go zmienila po prostu. Mloda jestes, wiec nie ma co siac paniki, ale musisz dbac o siebie!
agg
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez dorotajab » 26 wrz 2011, 21:53 Re: egzema u dziecka

no wlasnie dlatego sie tak awanturuje

dieta i sport jest

ale lekarza tez mam zamiar zmienic ;) bo czuje jakby mnie tu nikt powaznie nie traktowal- jak zaczelam mowic o mojej rodzinie itd to mi gosc powiedzila ze jego ojciec ma to tamto i tamto (wymienil kilka nparwde powaznych schorzen) i on wychodzi z zalozenia ze bez wgzledu na to co zrobi i tak stanie sie co ma sie stac :shock:
no jaki k***a doktorek- moge Cie leczyc ale jak masz sie przekrecic to i tak sie przekrecisz :shock: :evil: :o :evil:
dorotajab
Zaangażowany

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitka » 5 paź 2011, 15:56 Re: egzema u dziecka

karen U nas tak własnie wyglądały początki egzemy. Oliatum i inne emolienty na początku pomagały, ale kiedy stan sie zaostrzył juz nie pomagały wcale. Zaczelismy przeprawę z lekami i maściami :roll: Policzki tez miał własnie takie i niesty nadal ma często zaczerwienione :? Egzema może występować w róznych miejscach na ciele i jest wiele odmian tej choroby. Pisałam o tym we wczesniejszych postach.
Wydaje mi się, że w PL po 3rż robią testy.

dorotajab GP podetrzeć wynikami mi się nie kazał 8) , ale tylko spojrzał i nie przeczytał nawet. Więc sama wyjaśniłam na co mały ma alergię. Poprosiłam o receptę na syrop, który dostalismy w PL. GP stwierdził, że tu dzieciom leków na alergię się nie podaje :shock: Ja swoje ciągnęłam, że jest poprawa na skórze i synek mniej kaszle wieczorami i nie ma zadyszki (kurz). Chyba się ugiął i wypisał receptę, niestety nie na taki sam syrop (choć na ulotce wyczytałam, że jest dostępny w UK :? ) Ten z PL był nowoczesnym lekiem a tu dostalismy lek o innym zupełnie składzie.

W każdym razie po eliminacji alergenów widać diametralną różnicę i to mnie cieszy. Oczywiście egzema się pojawia, ale nie tak mocna i łatwo ją zastopować :grin:
Kitka
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez maggie300 » 14 paź 2011, 19:57 Re: egzema u dziecka

Moj synek ma atopowe zapalenie skory - pierwsze co zrobilismy to lekarz nam kazal zmienic mleko i wyeliminowac produkty zawierajace krowie mleko.
Oprocz tego uzywamy specjalnego kremu - Emoilet 2x dziennie. Jesli cos pojawia sie na skorze to stosujemy Hydrocortison. Od momentu zmiany diety skora wyglada super.
Poniewaz Antek ma juz 11 miesiecy lekarz zalecil teraz podanie mu troszke produktow mlecznych aby zobaczyc reakacje bo bardzo czesto dzieci z tego wyrastaja.

maggie300
Przyczajony

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez karen » 16 lis 2011, 20:56 Re: egzema u dziecka

hej ..my nadal z tym walczymy ! A czy przy egzemie warto jest zmienic mleko ? Bodostalismy aptamil pepti 1 po czym maly dostal zaparc,.Nastepnie nutramigen ale on nawet nie chce tego pic ! smak straszny !!
Uzywam od czasu do czasu jak jest bardzoi zle EUMOVATE -oczywiscie krem sterydowy :/ ... pozniej przerwa od czasu do czasu hydrocortizone ...jak znow jest b zle to eumovate i codziennie kilka razy oilatum ! I tak w kolko!
NIe wiem czy damy radez tym wygrac bo ja naprawdenie chce stosowac tych sterydowych ale widze, ze chyba nie mamy wyjscia:/

karen
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona