Problem z ScottishPower

Rozmowy na temat mieszkań o tym jak mieszkacie, jakie dzielnice polecacie itd...

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 8 paź 2011, 19:14 Re: Problem z ScottishPower

Draco napisał(a):na powazniej, rachunki dostajesz papierowe czy droga elektroniczna?
rachunki mam online a raz na pare miechow przychodza papierowe .rachunki masz do wyboru jakie chcesz dostawac..
a siostre mam 5 lat mlodsza :D ale chyba jeszcze bardziej charakterna ode mnie.... :P
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

PostNapisane przez Guest » 8 paź 2011, 19:21 Re: Problem z ScottishPower

narazie mam dwa glosy za n-power wiec chyba to wybiore, tylko teraz dylemat, placic rachunki czy direct debit :)

bogini8 napisał(a):a siostre mam 5 lat mlodsza ale chyba jeszcze bardziej charakterna ode mnie....

ja to facet cierpliwy i wyrozumialy jestem ;)

Guest

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 8 paź 2011, 19:28 Re: Problem z ScottishPower

up to you, jak mawiają starzy górale :)
Ja direct mam na to, na co mam niewielkie stałe opłaty abonamentowe - telefon, internet, ubezpieczenie samochodu. To za co płacę różnie w różnych miesiącach płacę przelewami. Po rachunku, albo - jak za energię - przedpłata i od czasu do czasu wyrównanie. Podobnie z dużymi kwotami - czynsz. Tak staram się kontrolować ile i za co płacę. I mam kontrolę nad tym ile po opłaceniu rachunków mam na koncie.
Jakoś to działa :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 9 paź 2011, 10:15 Re: Problem z ScottishPower

Draco napisał(a):ja to facet cierpliwy i wyrozumialy jestem
ojjjj no niewiem ...siwiety by nie wytrzymal :D:D
wiesz odnosnie platnosci ja place za wzystko praktycznie dd i kontroluje swoje konto.
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 9 paź 2011, 10:32 Re: Problem z ScottishPower

My tez juz od ponad roku mamy e-on i jestesmy zadowoleni. Mamy znizke za to ze mamy od nich prąd i gaz, za to ze placimy direct debit i za to ze nie przysylaja nam papierowych rachunkow tez cos tam nam opuscili. Wszystkim zarzadzamy przez internet, podajemy stan licznikow co miesiac, dodatkowo raz na 3 miesiace przychodzi gosciu ktory to spisuje. W zeszlym roku jak placilismy 55f miesiecznie DD to po zimie oddali nam prawie 200f bo mielismy nadplate i zmniejszyli DD do 35 :)

A co jeszcze bardzo fajne (nie wiem czy nadal mozna) aplikowalismy na ich stronie o takie urzadzonko ktore mierzy nam pomiar energii elektrycznej, przyslali nam je jakos dosc szybko, za darmo. Podlacza sie zasilacz do gniazdka i taka klamre do glownego kabla od pradu przy liczniku i na monitorku pokazuje sie jakie jest obecne zuzyczie pradu w mieszkaniu i jak to sie przeklada na oplaty "per day" i "per month", bardzo fajna sprawa, dzieki temu dowiedzielismy sie ze wylaczajac wszystkie kontrolki na noc np tv, dekoder itp w salonie oszczedzimy 10f miesiecznie :)

A w ogole to od jakiego dostawcy beda najkorzystniejsze ceny w duzej mierze zalezy od tego gdzie sie mieszka. Cos mi sie kojarzy ze my korzystalismy z jakiejs wyszukiwarki, tylko nie pamietam jak sie nazywala...
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 9 paź 2011, 10:55 Re: Problem z ScottishPower

Mi się taki monitorek prądu marzy. Żeby wreszcie pokazać chłopu ile prądu marnują podłączone 24/7 zasilacze, albo włączony komputer, kiedy i tak nie ma nas w domu itd. Bo jemu to jakoś zwisa.
Ale jak ja sobie ogrzewanie na chwilę teraz włączę, to mu się nie podoba, bo przecież jest ciepło.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 9 paź 2011, 11:17 Re: Problem z ScottishPower

Ooo ewela119, proszę, podeślij na priva jaka to opcja w menu na e-onie po to urządzonko :) bo fajna sprawa :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 9 paź 2011, 11:20 Re: Problem z ScottishPower

Luiza, u nas z kolei odwrotnie :) To moj B chodzi i pilnuje zeby wszystko wylaczac, wystarczy ze na 5 min wyjde do kuchni zrobic sobie herbate juz krzyczy po co tv jest wlaczony jak nikt go nie oglada :) Ja tez staram sie wylaczac to co nie jest mi akurat potrzebne ale nie az tak maniakalnie :)
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 9 paź 2011, 11:46 Re: Problem z ScottishPower

A u mnie ja mogłabym tv w ogóle nie włączać, a mój tylko wchodzi do domu to pierwsze co robi to łapie pilota, kurtki jeszcze nie zdejmie, a już telewizor włącza. Ma chorobę telewizyjną. Ja czasem chowam pilota żeby mi nie mrugał kanałami. Bo nawet jak nie patrzę w telewizor, to mi to na nerwy działa. Kiedyś rozwaliłam pilota o ścianę jak mnie wkurzył mruganiem (dało się poskładać, nie połamał się :twisted: ).
Albo ja wyjdę sobie herbatę zrobić to on w tym czasie mi poprzełącza.
Zastanawiam się gdzie to leczyć. czy może pilota w sejfie trzymać :D .
Czasem tęsknię za czasami kiedy nie mieliśmy telewizora.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Gaba76 » 9 paź 2011, 15:09 Re: Problem z ScottishPower

wracajac do pytania Draco rachunki papierowe czy DD to mysle ze warto odpowiedziec sobie na pytania jakimi pieniedzmi dysponujesz na koncie i jakiego rzedu kwoty sa za rachunki. fajnie ze ludzie opisuja swoje doswiadczenia (sama widze pare pomyslow, ktorymi byloby warto sie blizej zainteresowac :) ), kazdy ma inne upodobania, przyzwyczajenia, zobowiazania... wiec moze warto dac sobie jeszcze chwile czasu, poczytac i porownac - moze w ten sposob bedzie Ci latwiej dopasowac cos pod siebie.

w naszym przypadku lepiej sprawdzaja sie rachunki papierowe a to dlatego, ze 2 lata temu kiedy pozegnalismy sie ze wspollokatorami i poszlismy na "swoje" nie wiedzielismy co nas czeka przy pierszych rachunkach (dodam ze wlasnie zaczynal sie okres grzewczy a ogrzewanie mamy na prad), wiec zaczelismy odkladac do kopert po 50F tygodniowo. okazalo sie to dobrym posunieciem bo 1 rachunek po 1,5mies. byl na ponad 300F po kolejnych 3mies ponad 500F teraz po malych zabiegach oszczednosciowych okolo 200F - duzo latwiej bylo wiec tylko dolozyc jakas kwote. dodatkowo tak sie sklada ze wiekszosc rachunkow tzn. prad, gas, wode (co 3mies) i tax (co miesiac) dostajemy w tym samym czasie, nie wyobrazam sobie zeby wszystko na raz sciagali nam z konta :roll:

przepraszam ze sie tak rozpisalam :) mam nadzieje ze moje wywody chociaz troche pomoga Ci w podjeciu odpowiedniej decyzji :)
Gaba76
Stały Bywalec

Reputacja: 49
Pokojowy

PostNapisane przez Guest » 9 paź 2011, 15:23 Re: Problem z ScottishPower

Gaba76, mozesz pisac wiecej wywodow, to sa wlasnie moje poczatki z rachunkami, z tad tyle pytan i watpliwosci. na chwile obecna mam DD pobierane 86f miesiecznie, od kwietnia nazbieralo sie prawie 400f nadplaty, nie wiem jakie zuzycie bedzie na zime bo to nowy dom, mieszkam od kwietnia jako pierwszy lokator wiec nie wiem bo go jeszcze nie ogrzewalem. na chwile obecna staram sie zawsze miec na koncie jakas kwote na wszystkie oplaty, mam narazie wszystko co mozliwe na DD. zastanawia mnie jedna sytuacja, powidzmy w zimie wyjdzie nagle im kiedys niedoplata i bede musial doplacic zalozmy 500f, co dzieje sie w takiej sytuacji, gdy mam DD? sami pobieraja to z konta nie pytajac, dostaje rachunek do zaplaty? czy jakis czas wczesniej jestem informowany, ze beda tego dnia pobierac mi z konta wieksza kwote?

ewela119, czytalem kiedys o tej zabawce a, ze jestem zwolennikiem wszelkich gadzetow to chetnie tez bym cos takiego przygarnal :) tylko e-on ma takie urzadzenia pomiarowe czy inne firmy tez? i czy sa one nadal dostepne?

bogini8 napisał(a):ojjjj no niewiem ...siwiety by nie wytrzymal :D

nie znasz jeszcze mojej cierpliwosci :) no wiec kiedy nas na kawe umawiasz? hihi ;)

Guest

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 9 paź 2011, 15:37 Re: Problem z ScottishPower

Nie wiem jak w innych firmach, ale w e-on nadal sa, tylko musisz sie do nich zalogowac przez net i wtedy aplikowac. Polowek mowi (bo to on sie tym zajmuje) ze w innych firmach tez sa takie urzadzonka tylko nie wszedzie sa darmowe tak jak w e-on.
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

PostNapisane przez Guest » 9 paź 2011, 15:46 Re: Problem z ScottishPower

pod pojeciem zalogowac sie mam rozumiec, ze musze byc rowniez klientem? :)

Guest

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 9 paź 2011, 15:54 Re: Problem z ScottishPower

No tak, zalogowac sie przez net do nich bedziesz mogl dopiero jak bedziesz ich klientem. Jak juz to zrobisz to duzo mozna sobie tam sprawdzic na tej stronie np jest wykres zuzycia energii od kiedy z nimi jestes...
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 9 paź 2011, 16:12 Re: Problem z ScottishPower

Draco, my placimy z npowera dd 94£ za prad i gaz... byloby miej ale dolozylismy do tego rachunek wczesniejszy jak jeszcze na dd nie bylismy.
jest nas 3jka w sporym domu, nie oszczedzamy za naddto, iedy mamy ochote grzac grzejemy, tv 1-2 kompy chodza non stop kolor od rana do pooooznej nocy. wode mamy i na gaz i na prad do wyboru 2 prysznice :Dpranie z 3 razy w tyg gotowanie non stop bojestem maniakiem gotowania :D wiec nie jest tragicznie :D
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MIESZKANIE