Mechanik - diesel

Dyskusje na temat wszystkiego, co ma kółka. Samochody, motory, rowery; sprawy techniczne ;

MężczyznaPostNapisane przez nautic » 1 lis 2011, 13:02 Mechanik - diesel

Hej. Witam was serdecznie. Szukam mechanika który byłby w stanie zdiagnozować i ewentualnie naprawić usterkę silnika commonrail diesel 1.6. Auto zaczęło niebywale dymić podczas przyspieszania i nie tylko, poza tym spadki mocy i ślady oleju pod klawiaturą silnika. Może jest ktoś kto mógłby mi polecić warsztat specjalizujący się w naprawach diesli na terenie Birmingham lub w okolicy. Wiele razy w przeszłości udało mi się uzyskać na forum sensowne informacje których szukałem, więc i tym razem wierzę, że coś wymyślimy. Pozdrawiam. Bartek.

nautic
Początkujący

Reputacja: 3
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez krisbrumm » 1 lis 2011, 13:14 Re: Mechanik - diesel

jedz do firmy PetroDiesel przy Thimble mill lane na Aston.Warsztat co prawda 100% angoli, ale dobrze robiá przy common railach.Nie zgadujá co padlo, raczej testuja.
krisbrumm
Stały Bywalec

Reputacja: 75
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez vactum77 » 1 lis 2011, 13:22 Re: Mechanik - diesel

W ogloszeniach znajdziesz tego duzo. pomoga ci za rozsadna cene. wszyscy robia tak samo takze obojetne. a tak w ogole padla ci pompa i wtryski do wymiany przy okazji. mialem to samo. koszt okolo 1500f. powodzenia

vactum77
Raczkujący

Reputacja: -2
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez krisbrumm » 1 lis 2011, 16:10 Re: Mechanik - diesel

a dymi na jaki kolor? Czarny, szary, bialy? Sprawdzales, czy doprowadzenie powietrza do turbosprezarki nie jest zatkane jakims zdechlym kotem? Slychac wodole i czuc turbo? Silnik nie warczy przy przyspieszaniu?
krisbrumm
Stały Bywalec

Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez VA » 1 lis 2011, 18:58 Re: Mechanik - diesel

Typowego warsztatu diesli nie znam, ale mogę Ci podać namiar na całkiem niezłego, polskiego mechanika. Używa również kompa do diagnostyki, więc w ślepo też nic nie robi.
VA
Zaangażowany

Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Benio » 1 lis 2011, 19:41 Re: Mechanik - diesel

niech zgadnę czyżby to był francuski HDI? Jak dalej szukasz pomocy daj znać mam namiar na dobrego mechanika szczegóły na priv.

Benio
Raczkujący

Reputacja: -7
Wyśmiewca

MężczyznaPostNapisane przez wielkimar » 1 lis 2011, 19:50 Re: Mechanik - diesel

UUU raczej Turbo padło , może boleć :D

wielkimar
Rozeznany

Reputacja: 25
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez nautic » 2 lis 2011, 00:40 Re: Mechanik - diesel

krisbrumm napisał(a):a dymi na jaki kolor? Czarny, szary, bialy? Sprawdzales, czy doprowadzenie powietrza do turbosprezarki nie jest zatkane jakims zdechlym kotem? Slychac wodole i czuc turbo? Silnik nie warczy przy przyspieszaniu?

Dymi przeważnie na szaro, w mniejszym stopniu na czarno. Silnik przy przyspieszaniu głośno świszczy. Nie sprawdzałem doprowadzenia powietrza do turbosprężarki bo tak naprawdę nie wiem jak się do tego zabrać. Turbo wiem jak pachnie, ale guma do żucia :-) Przyznam się, że mechanika samochodowa to moja słabość i nie mam o tym bladego pojęcia. Poszukuję raczej kogoś kto jest mi w stanie pomóc rozwiązać ten problem. Więc nawet jeśli ten nasz "kot" by jeszcze żył to i tak by się udusił nie mogąc liczyć na moją pomoc :-).
Dzięki za namiar na warsztat na Aston. Pozdrawiam.

nautic
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez krisbrumm » 2 lis 2011, 10:53 Re: Mechanik - diesel

sprawdz wszystkie przewody powietrza z turbo do intercoolera i z intercoolera do kolektora dolotowego. Sprawdz czy jest duzo oleju silnikowego w kolektorze dolotowym.
krisbrumm
Stały Bywalec

Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez nautic » 8 lis 2011, 19:18 Re: Mechanik - diesel

vactum77 napisał(a):W ogloszeniach znajdziesz tego duzo. pomoga ci za rozsadna cene. wszyscy robia tak samo takze obojetne. a tak w ogole padla ci pompa i wtryski do wymiany przy okazji. mialem to samo. koszt okolo 1500f. powodzenia

Witam. Udało mi się z wraz z dwójką moich kumpli znaleźć i rozwiązać problem, także tym razem żaden mechanik na mnie nie zarobi. Pęknięty był przewód doprowadzający powietrze. Dołączam zdjęcie dla zainteresowanych. Koszt naprawy to tylko koszt zakupu przewodu który dziś zamówiłem w sklepie mazdy na Erdington - 49 funtów. Wymienimy sami jak tylko odbiorę. Także twój czarny scenariusz się nie sprawdził i 1500 klocka zostaje w kieszeni.
Ps. Dzięki dla tych co zainteresowali się tematem.
Zamykam temat.
Załączniki
2011-11-06 15.55.55.jpg

nautic
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Benio » 8 lis 2011, 20:09 Re: Mechanik - diesel

no to well done! 8)
a tak jeszcze z ciekawości zapytam to zdjęcie jest zamieszczone bezpośredno na forum czy otwiera sie z jakiegoś zewnętrznego serwera?

Benio
Raczkujący

Reputacja: -7
Wyśmiewca

MężczyznaPostNapisane przez krisbrumm » 8 lis 2011, 22:13 Re: Mechanik - diesel

po zdjęciu moge powiedzieć ci jedno: ładnie ci turbosprężarka olej wyrzuca... nie zazdroszczę.
krisbrumm
Stały Bywalec

Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez nautic » 9 lis 2011, 10:40 Re: Mechanik - diesel

Benio napisał(a):no to well done! 8)
a tak jeszcze z ciekawości zapytam to zdjęcie jest zamieszczone bezpośredno na forum czy otwiera sie z jakiegoś zewnętrznego serwera?

Tak zdjecie zamieszczone bezposrednio na forum. Na dole jest opcja zalacz plik jak piszesz temat na forum

Dodano: -- 9 lis 2011, o 10:44 --

krisbrumm napisał(a):po zdjęciu moge powiedzieć ci jedno: ładnie ci turbosprężarka olej wyrzuca... nie zazdroszczę.

Troche wyrzuca, ale tragedii nie ma.

nautic
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez senatorek7 » 9 lis 2011, 18:14 Re: Mechanik - diesel

turbina musi brac olej niema opcji na to
senatorek7
Przyczajony

Reputacja: 2
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez krisbrumm » 9 lis 2011, 20:24 Re: Mechanik - diesel

senatorek7 napisał(a):turbina musi brac olej niema opcji na to

jesteś w błędzie.Posiedź parę lat w warsztacie a nie na hamaku, to sie dowiesz.
krisbrumm
Stały Bywalec

Poczciwy

Następna strona