Piesek-informacje

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MężczyznaPostNapisane przez VA » 11 lis 2011, 17:39 Re: Piesek-informacje

Mi się zdawało, że sprzedaż szczeniaka bez podstawowych szczepień jest nielegalna, ale może to tylko przyjęta reguła dobrego hodowcy :065: Warto było by to sprawdzić na stronie Defry.
Xara a czy brałaś pod uwagę adopcję. Tutaj schroniska są przepełnione i zawsze można znaleźć fajnego psiaka.
VA
Zaangażowany

Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Xara » 11 lis 2011, 20:19 Re: Piesek-informacje

Komar dzieki za pocieszenie uspokoiles mnie tym ,ze ty tez wzioles pieka bez szczepien...
tzn ,ze jest ok ,ze dam rade...
Musze teraz tylko poszukac weterynarza!

Mam jeszcze takie pytanie jak chce wyrobic ten paszport to po styczniu juz nie musi piesek przechodzic tej 6mc kwarantanny? :?: :?: :?: :?: :?: :?:

VA bylam w schroniskach i nic tam konkretnego nie bylo ,albo poprostu ja nie trafialam :?

Xara
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez VA » 12 lis 2011, 07:16 Re: Piesek-informacje

A w których schroniskach byłaś i jakiego psa poszukujesz?
VA
Zaangażowany

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez komar77 » 12 lis 2011, 14:05 Re: Piesek-informacje

Xara,zerknij na priv.
komar77
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Xara » 21 lis 2011, 22:28 Re: Piesek-informacje

Komar dzieki.

VA bylam w schronisku w centrum i same byly pitbule i takie tam pieski nie za bardzo dla nas :P

Xara
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez VA » 22 lis 2011, 14:50 Re: Piesek-informacje

Oczywiście, tam innych psów za bardzo to nie ma. Ja, na przykład, mam whippeta ze schroniska w Nuneaton, więc kawałek trzeba było się udać, ale warto było.
Obrazek
VA
Zaangażowany

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez krzysztof710 » 30 lis 2011, 20:47 Re: Piesek-informacje

hejka ja troszkę z innej beczki ale w sumie może i troszke na temat.na święta Wielkanocne chcemy jechać do Polski oczywiście z naszym kochanym psiakiem.Paszport mamy dla niego ale z tego co czytam to zanim wyjedziemy to muszę z nim znowu iśc do weta robić badanie krwi i szczepienie.Bardzo was proszę o wyjasnienie mi jak to wygląda .chodzi mi o to ile przed podróżą muszę iśc do weta i co mówić a raczej o co prosić.Jedziemy eurotunelem bo dla mnie prom to jest nieludzkie i znęcanie sie nad zwierzętami bo po co mi paszport skoro mój psiak ma być zamknięty w aucie i nikomu nic nie zagraża z jego strony,po co mi szczepienia skoro nikogo nie ugryzie skoro ma być zamknięty sam i jeszcze mam za niego płacić bilet.To są kpiny jakieś.W dodatku mój pies to nie wilczór tylko mały shih tzu.Ale do rzeczy.Bardzo prosze o wszelakie informacje bo to będzie jego pierwsza podróż a ztego co wiem to majaa się zmienić przepisy od stycznia.Jeśli ktos podróżował ze swoim pupilem to proszę o odpowiedzi.Pozdrawiam

krzysztof710
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez komar77 » 2 gru 2011, 16:47 Re: Piesek-informacje

Wiem,że przepisy mają się zmienić od stycznia,ale jak dokładnie nie mam pojęcia.Jeżeli Twój pies ma już paszport to znaczy,że przeszedł procedurę z badaniem krwi i jeżeli dotrzymałeś okresu ponownego szczepienia nie musisz chyba nic robić.Warunkiem było powtórne zaszczepienie psa przeciwko wściekliźnie przed upływem kalendarzowego roku.Dokładnie mój pies był szczepiony 17 grudnia zeszłego roku,teraz musi być zaszczepiony najpóźniej 16 grudnia i na tym polega cała filozofia.My jedziemy w poniedziałek do naszego weterynarza jeżeli coś się zmieniło dam znać.
komar77
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 2 gru 2011, 17:04 Re: Piesek-informacje

krzysztof710 napisał(a):po co mi paszport skoro mój psiak ma być zamknięty w aucie i nikomu nic nie zagraża z jego strony,po co mi szczepienia skoro nikogo nie ugryzie skoro ma być zamknięty sam i jeszcze mam za niego płacić bilet.To są kpiny jakieś

Dokladnie, my rozwazalismy wyjazd z kotem i procedura wyglada dokladnie tak samo. Nie dosc ze zwierze ma siedziec zamkniete w aucie co latem np jest dla mnie nie do pomyslenia to jeszcze ta oplata jest totalnym nieporozumieniem, raz im zaplac za to ze mozesz wjechac autem na prom a pozniej jeszcze drugi raz za to ze masz zwierzaka w tym aucie. Zdzierstwo. Z tego co czytalam to od stycznia zmienia sie tyle ze znosza kwarantanne
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez dorotajab » 5 gru 2011, 11:19 Re: Piesek-informacje

ewela119 napisał(a):Z tego co czytalam to od stycznia zmienia sie tyle ze znosza kwarantanne

na czym dokladnie polega/polegala kwarantanna?

trzeba oddac zwierzaka na jakis czas, czy tylko regularnie chodzic na kontorole?
dorotajab
Zaangażowany

Reputacja: 151
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez VA » 5 gru 2011, 11:58 Re: Piesek-informacje

dorotajab napisał(a):na czym dokladnie polega/polegala kwarantanna?

trzeba oddac zwierzaka na jakis czas, czy tylko regularnie chodzic na kontorole?

Może być domowa, czyli okres 3 tygodnie liczony od szczepienia przeciw wściekliźnie (nowe przepisy), 6 miesięcy od badania krwi na przeciwciała wścieklizny (wg starych przepisów). Inny, rzadszy rodzaj kwarantanny to zamknięcie, ale stosuje się go w przypadkach zwierzaka podejrzanego, lub wwożonego bez odpowiedniej kwarantanny domowej.
VA
Zaangażowany

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez dorotajab » 5 gru 2011, 12:00 Re: Piesek-informacje

a jak sie dokumentuje taka kwartananne domowa? jak oni to sprawdzaja? no i jak piesek sie zalatwia...bo przeciez nie w domu? :shock:
dorotajab
Zaangażowany

Reputacja: 151
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez VA » 5 gru 2011, 12:05 Re: Piesek-informacje

Kwarantanna nie ma na celu kompletnego odizolowania od środowiska, tylko odizolowanie od danego zagrożenia. Czyli, w naszym przypadku, okres kiedy nie można potwierdzić, czy zwierze przekraczające granicę przenosi wściekliznę.
Jak wspomniałem powyżej, podejrzane zwierzę będzie przechodzić kwarantanne w kompletnej izolacji, czyli w klatce.
VA
Zaangażowany

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Xara » 5 gru 2011, 19:08 Re: Piesek-informacje

Va sliczny psiak :)

Dodano: -- 5 gru 2011, o 19:12 --

Mam jeszcze jedno pytanko otoz dowiedzialam sie ,ze jesli wykupie jakies ubezpieczenie dla psiaka to niektore szczepionki mi pokryje...czy jest to prawda? i jakie to ubezpieczenie?
Moze doradzicie cos w tej sprawie ,bo juz dostane pypcia czytajac o tych ubezpieczeniach...nawet nie wiem gdzie najlepsze? :P

Xara
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez mooka » 17 gru 2011, 18:50 Re: Piesek-informacje

Od stycznia zmieniają się przepisy i nie trzeba już badań na przeciwciała wścieklizny i 6cio miesięcznego okresu oczekiwania. Żeby wrócić z psem z Polski do Anglii trzeba mieć udokumentowane w paszporcie szczepienie psa przeciwko wściekliźnie i musi minąć conajmniej 21 dni od daty szczepienia. Ważna jest kolejność czynności czyli: najpierw psa/kota nalezy zachipować a nastepnie zaszczepić i te daty muszą "grać" w paszporcie. Jeśli zwierzak został zachipowany po szczepieniu i takie daty widnieją w paszporcie, trzeba go ponownie zaszczepić i odczekać 21 dni. Dodatkowo w ciągu 1-5 dni przed przekroczeniem granicy zwierzak musi zostać odrobaczony.
To wszystko dopiero od 1go stycznia - do końca tego roku "stare zasady", czyli przeciwciała, 6 miesięcy i takie tam ;) Przyjechałam tu w lipcu z dwoma psami z Polski i wszystko poszło gładko na granicy.

mooka
Przyczajony

Neutralny

Poprzednia strona