Co to za Swieta bez sniegu
Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym
• Strona 1 z 1
Napisane przez Olusia85 » 25 gru 2011, 21:51 Co to za Swieta bez sniegu
W tym roku jakies te Swieta smutne bez sniegu co Wy o tym myslicie
:cry:
:cry:
-
- Olusia85
- Raczkujący
- Reputacja: 0
0
Napisane przez treboR » 25 gru 2011, 22:02 Re: Co to za Swieta bez sniegu
Jest sposob;
nalezy wrocic do Polski lub pojechac na Antarktyde...
eeeeee Antarktyda to jedyny dobry kierunek w polsce tez nie ma sniegu!!!
nalezy wrocic do Polski lub pojechac na Antarktyde...
eeeeee Antarktyda to jedyny dobry kierunek w polsce tez nie ma sniegu!!!
-
- treboR
- Raczkujący
- Reputacja: -6
1
Napisane przez EWELINASTG2 » 26 gru 2011, 12:36 Re: Co to za Swieta bez sniegu
swieta ze sniegiem to juz historia,ja pamietam zime 100 lecia gdzie bylo 2 metry sniegu a teraz pol centymetra napada i cieszymy sie jak gwizdki :D :D :D
-
- EWELINASTG2
0
Napisane przez bogini8 » 26 gru 2011, 22:55 Re: Co to za Swieta bez sniegu
EWELINASTG2, jesli chodzi o snieg to tu w uk nigdy szalu nie bylo..za to ostatnie 2 lata w Polsce byly mocno zasniezone, na pewno teraz wszyscy sa zadowoleni, ze nie musza odsniezac samochodow dzien w dzien..;)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
0
Napisane przez martaf5 » 27 gru 2011, 19:40 Re: Co to za Swieta bez sniegu
W centralnej Polsce śniegu na świeta tez nie było wiec nie ma co płakać jesli ktos ewentualnie zostal w uk, jak znam polska mentalnosc to gdyby była suuuper zima nie zadowolonych by tez nie brakowało......Szczesliwego Nowego Roku ludziska!!!
-
- martaf5
- Raczkujący
- Reputacja: 6
0
Napisane przez Dalijka » 27 gru 2011, 21:38 Re: Co to za Swieta bez sniegu
A dla mnie sniegu moze sobie nie byc,ale szkoda dzieciakow,bo jednak to one najbardziej na ten snieg czekaja.
Rowniez zycze wszystkim Szczesliwego Nowego Roku!
Rowniez zycze wszystkim Szczesliwego Nowego Roku!
-
- Dalijka
- Rozeznany
- Reputacja: 27
0
Napisane przez bartek87 » 30 gru 2011, 00:39 Re: Co to za Swieta bez sniegu
To moja pierwsza zima w uk i jakos wcale nie tesknie za sniegiem. W ogole lagodna ta zima, czlowiek nie musi marznac na przystankach ani leciec biegiem bo domu po pi*dzi jak to bywa na naszej kochanej Ojczyznie.
-
- bartek87
- Przyczajony
- Reputacja: 2
0
Napisane przez malaroksi » 5 sty 2012, 22:03 Re: Co to za Swieta bez sniegu
Trochę późno wtrącę swoje uwagi na ten temat, ale lepiej późno niż... wcaa-a-le (nie umiem od zwierciedlić końcówki melodycznie jak to Renni Jusis śpiewała ale wiadomo o co chodzi :) )
Rzucił mi się ten temat tak w oczy i pomyślałam sobie hmmm Święta bez śniegu, Święta bez Mikołaja, Święta bez choinki, zapachu ciast , coca-coli ,wyprzedaży etc.
Ale czym są święta? Przecież to nie śnieg nie Mikołaj nie jedzenie, to jest pamiątka narodzin Jezusa . A my zamiast robić coś dla niego bo to On jest solenizantem , wpadamy w szał zakupów , kartek , żarcia ,no i marudzenia że śniegu czy klimatu nie ma. W ogóle o co chodzi w tym wszystkim, nie ma śniegi nie ma Świąt? W telewizji taka durnota że masakra, tak jakby 25 Grudnia był dniem narodzin Mikołaja a nie Chrystusa, ja tam wierząca nie jestem i się nie znam ale mam wrażenie że takim zachowaniem obrażamy Boga jeśli istnieje. I skąd te prezenty? dlaczego ludzie dają sobie prezenty , przecież to nie my obchodzimy urodziny tylko Jezus więc to chyba jemu powinno się coś dawać . Sorki za takie przemyślenia ale ja nie znam się za bardzo i jakoś mnie to wszystko dziwi i jeszcze w pracy dobiło mnie jak Muzułmanie Christmas Party zrobili ech... 26 Grudnia wielkie wyprzedaże warto zabić za parę butów tragedia po prostu...
Rzucił mi się ten temat tak w oczy i pomyślałam sobie hmmm Święta bez śniegu, Święta bez Mikołaja, Święta bez choinki, zapachu ciast , coca-coli ,wyprzedaży etc.
Ale czym są święta? Przecież to nie śnieg nie Mikołaj nie jedzenie, to jest pamiątka narodzin Jezusa . A my zamiast robić coś dla niego bo to On jest solenizantem , wpadamy w szał zakupów , kartek , żarcia ,no i marudzenia że śniegu czy klimatu nie ma. W ogóle o co chodzi w tym wszystkim, nie ma śniegi nie ma Świąt? W telewizji taka durnota że masakra, tak jakby 25 Grudnia był dniem narodzin Mikołaja a nie Chrystusa, ja tam wierząca nie jestem i się nie znam ale mam wrażenie że takim zachowaniem obrażamy Boga jeśli istnieje. I skąd te prezenty? dlaczego ludzie dają sobie prezenty , przecież to nie my obchodzimy urodziny tylko Jezus więc to chyba jemu powinno się coś dawać . Sorki za takie przemyślenia ale ja nie znam się za bardzo i jakoś mnie to wszystko dziwi i jeszcze w pracy dobiło mnie jak Muzułmanie Christmas Party zrobili ech... 26 Grudnia wielkie wyprzedaże warto zabić za parę butów tragedia po prostu...
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
0
Napisane przez Albiorix » 8 sty 2012, 15:43 Re: Co to za Swieta bez sniegu
Około 22 grudnia jest przesilenie zimowe. To okres świąteczny w wielu religiach, nie tylko chrześcijaństwie.
Yule wśród ludów germańskich, Brumalia, w starożytnym Rzymie(wielu Polaków świętuje właśnie to a nie Boże Narodzenie ponieważ to święto Bachusa i polega na piciu), jak również Saturnalia, święto Sol Invictus i Lenaea, święto odrodzenia Dionizosa w starożytnej Grecji, Deygan, w starożytnej Persji, Shab-e Chelleh w przed-Zoroastriańskiej Persji, Święto Dangzi w Chinach, Goru na Mali, Hanukka w judaiźmie, święt zmarłych na cześć Amaterasu w starożytnej Japonii, święto Beiwe u pogańskich ludów Skandynawii, Inti Raimi w dawnym państwie Inków i wśród india Boliwii, Junkanoo na Jamajce i Bahamach, Koroczyn na cześć Czarnoboga u starożytnych Słowian, nasze pogańskie zwyczaje chodzenia w przebraniach które po chrystianizacji zmieniły się w to co dzisiaj znamy jako "kolędnicy", La an Dreolin w średniowiecznej Irlandii, Lohri w Indiach, Lucia w Skandynawii, Makara Sankranti w Indiach i Nepalu, Maruaroa o Tokura wśród Maorysów na Nowej Zelandii, Meán Geimhridh i Mōdraniht, Montol wśród pogańskich zwyczajów na terenach Anglii i Irlandii (część zaadoptowana w chrześcijaństwie), Rożnista w pogańskiej Rosji, Sanghamitta w Buddyźmie, Sewy Yelda wśród Kurdów, Soyal u indian Hopi, Zagmuk w starożytnym Babilonie, Ziemioświątki z wierzeń pogańskich na terenach Litwy i Łotwy, Wielka Wyprzedaż we współczesnej cywilizacji zachodniej...
Urodziny Jezusa po prostu są jednymi z dziesiątków świąt w tym okresie. A to dlatego, że historycznie był to okres modłów o przeżycie zimy.
Yule wśród ludów germańskich, Brumalia, w starożytnym Rzymie(wielu Polaków świętuje właśnie to a nie Boże Narodzenie ponieważ to święto Bachusa i polega na piciu), jak również Saturnalia, święto Sol Invictus i Lenaea, święto odrodzenia Dionizosa w starożytnej Grecji, Deygan, w starożytnej Persji, Shab-e Chelleh w przed-Zoroastriańskiej Persji, Święto Dangzi w Chinach, Goru na Mali, Hanukka w judaiźmie, święt zmarłych na cześć Amaterasu w starożytnej Japonii, święto Beiwe u pogańskich ludów Skandynawii, Inti Raimi w dawnym państwie Inków i wśród india Boliwii, Junkanoo na Jamajce i Bahamach, Koroczyn na cześć Czarnoboga u starożytnych Słowian, nasze pogańskie zwyczaje chodzenia w przebraniach które po chrystianizacji zmieniły się w to co dzisiaj znamy jako "kolędnicy", La an Dreolin w średniowiecznej Irlandii, Lohri w Indiach, Lucia w Skandynawii, Makara Sankranti w Indiach i Nepalu, Maruaroa o Tokura wśród Maorysów na Nowej Zelandii, Meán Geimhridh i Mōdraniht, Montol wśród pogańskich zwyczajów na terenach Anglii i Irlandii (część zaadoptowana w chrześcijaństwie), Rożnista w pogańskiej Rosji, Sanghamitta w Buddyźmie, Sewy Yelda wśród Kurdów, Soyal u indian Hopi, Zagmuk w starożytnym Babilonie, Ziemioświątki z wierzeń pogańskich na terenach Litwy i Łotwy, Wielka Wyprzedaż we współczesnej cywilizacji zachodniej...
Urodziny Jezusa po prostu są jednymi z dziesiątków świąt w tym okresie. A to dlatego, że historycznie był to okres modłów o przeżycie zimy.
-
- Albiorix
- Stały Bywalec
- Reputacja: 68
0
• Strona 1 z 1