Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
Napisane przez Lilith666 » 8 sty 2012, 16:25 Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
Pieniądze szczęścia nie dają, tego zdążyłam się tutaj nauczyć. Ale z drugiej strony wrócę do Polski i co dalej ? Z rodzicami mieszkać bym już nie mogła, odzwyczaiłam się. Tam nie egzystuję nawet nie mam przepracowanego żadnego miesiąca, bo ucząc się jak każdy załapywałam się na wakacje na czarno do pracy. Więc wszystko od nowa. I czy stać będzie mnie wynająć coś ? Chciałam iść na wymarzone studia psychologiczne, na które właśnie mnie nie było stać, więc przyjechałam do Anglii... Czy postarać się odłożyć trochę funta na start i wrócić do Polski, rozpocząć studia, pracę i zacząć nowe życie ? Czy zostać tutaj zwykłym robolem samotnikiem.... Doradźcie mi proszę bo nie wiem... perspektywę na pracę w Polsce mam tylko taką że jestem Technik Ekonomista a tutaj w Anglii robię dodatkowy staż w księgowości, za darmo niestety ale pomyślałam że taki papierek mi się przyda... W bankach w Polsce potrzebują osób umiejących jęz. ang. więc po tym stażu może i bym dostała pracę... może... a jeśli nie ? Ale czy sprzątanie kibli a Anglii to dobry pomysł na życie ? Nie sądzę... w fabryce też nie jest lepiej.... Proszę pomóżcie mi w podjęciu tej trudnej decyzji :cry:
-
- Lilith666
- Początkujący
- Reputacja: 14
Napisane przez gregor0 » 8 sty 2012, 18:40 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
-
- gregor0
- Przyczajony
- Reputacja: 0
Napisane przez PavloKr » 8 sty 2012, 19:31 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
Jaki jest tutaj sens siedzieć i żyć z dnia na dzień?? Chcesz przez całe życie na zmywaku robić?? Jeśli jesteś ambitną osobą która ma jakieś perspektywy na życie to działaj..Po co robić coś na siłe jak i tak to nie ma sensu..
Pozdrawiam
-
- PavloKr
- Początkujący
- Reputacja: 6
Napisane przez -eMPe- » 8 sty 2012, 19:44 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
Twój główny problem widzę w braku znajomych i faceta/dziewczyny. Kraj to sprawa drugorzędna.
-
- -eMPe-
- Rozeznany
- Reputacja: 19
Napisane przez Massinov » 8 sty 2012, 19:47 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
-
- Massinov
- Przyczajony
- Reputacja: 0
Napisane przez Albiorix » 8 sty 2012, 20:19 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
Na bogów ciemności, jeśli masz wykształcenie ekonomiczne to dlaczego pracujesz fizycznie? Wysyłaj CV na stanowiska zgodne ze swoimi kompetencjami i chodź na rozmowy o pracę do skutku. I zamiast pracować za 3000 złotych w Polsce, pracuj tutaj za 3000 funtów robiąc to samo i rozwijając się zawodowo tak jak w Polsce.
Prawdę mówiąc nie pojmuję podejścia ludzi którzy zakładają że nie dostaną lepszej pracy bo cokolwiek. Owszem, kiedy szukasz pracy zdalnie, wciąż siedząc w kraju, to jest trudniej, ale jak jesteś na miejscu to nikogo nie obchodzi twoje pochodzenie, masz takie same szanse jak Anglik, Rumun czy Pakistańczyk i każdy inny kosmita który jest po prostu w stanie pojawić się na rozmowie.
Co do samej Polski - zmienia się i ciągle na plus. Moja okolica z roku na rok wygląda coraz ładniej, standard życia powoli rośnie i ogólnie nie jest tak strasznie biorąc poprawkę na kryzys. Niestety w ciągu dwóch najbliższych lat może się już nie poprawiać tylko pogarszać.
Co do życia towarzyskiego - jesteś kobietą, ba, młodą, masz łatwiej :) Do tego satanizującą - to przesympatyczne :D Jeśli z powodu pracy nie czasu wolnego w normalnych godzinach, to napisz coś w stylu "hej, mam czas o 4 nad ranem, kto chce ze mną na piwo" i wciąż masz szanse na towarzystwo jakiegoś desperata albo miłośnika głupawych przygód :)
-
- Albiorix
- Stały Bywalec
- Reputacja: 68
Napisane przez Lilith666 » 8 sty 2012, 20:44 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
-
- Lilith666
- Początkujący
Napisane przez testowy » 8 sty 2012, 22:12 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
- zacznij mniej pracować
- zakochaj się
- podnieś kwalifikacje (studia, kurs, uprawnienia zawodowe)
- zmień pracę, środowisko
to oczywiste oczywistości, ale to najlepsza recepta,
można oczywiście wygrać w Euro Milion, załozyć firmę o światowym zasięgu, wygrać Xfactor etc.
i to jest plan A, ale jeżeli nie wyjdzie to pozostaję ten czteropunktowy plan B
doskonale Ciebie rozumiem, czuję się dokładnie tak samo,
tęsknię za Polską, za ludzmi myślącymi po polsku,
jak zresztą wielu Polaków którzy widzą, że utknęli,
widzą, że nie pasują do tego świata tutaj, ale powrót jest równie bezsensowny,
są dwa racjonalne rozwiązania,
dostosowac się i zaakceptować stan rzeczy
lub wejść na wyższy poziom, z którego również powrót jest łatwiejszy
-
- testowy
- Zaangażowany
- Reputacja: 78
Napisane przez Albiorix » 8 sty 2012, 22:24 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
Tak czy siak - pokoiki są super. Po co wynajmować dom jak można co miesiąc mieć o te 300-400 funtów więcej na różnicy między pokoikiem a domem. Pokoiki są super! Mieszkanie w jednym domu z przypadkowymi ludźmi jest całkiem OK, to jak powrót do czasów studenckich i życia w akademiku / wspólnym mieszkaniu. Mieszkając samemu w dużym mieszkaniu dopiero byłoby Ci ponuro.
Ogólnie myślę że szczęście to głównie kwestia neurochemii i najlepszy sposób żeby je osiągnąć to żreć czekoladę i biegać.
-
- Albiorix
- Stały Bywalec
Napisane przez testowy » 8 sty 2012, 22:48 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
Albiorix napisał(a):Co to jest "myślenie po polsku"?
jak to wytłumaczyć...
Albiorix czy mogę polegać na Tobie jak na Zawiszy, chyba z niejednego pieca chleb jadłeś, a w awatarze wyglądasz niczym pogromca Turków Sobieski, więc z odsieczą może mi przybędziesz w kwesti tłumaczenia. Bom nie Sienkiewicz, raczej Janko muzykant, i nie wiem jak w słowa ubrać to, że my Polacy nie gęsi, i oprócz języka nawet mamy swoją historię, kulturę, wspólne doświadczena, zwyczaj. A o telewizji to nawet nie wspomnę. A jeśli nie Ty, to może inni?
Hm...
Pomożecie?!
-
- testowy
- Zaangażowany
Napisane przez Lilith666 » 8 sty 2012, 23:10 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
Pracy ogólnie nie mam złej jak już pisałam wcześniej, mam kontakt z ludźmi co lubię, kiedy jest dużo roboty to jest, ale czasem mogę się w pracy poobijać.
Podnoszenie kwalifikacji ? - staż w księgowości
Zmiana otoczenia ? - Zmienione 5mscy temu również na lepsze
Mniej pracować ? - Od jutra będzie to w granicach 35h/tygodniowo plus staż, który też nie będzie trwał wiecznie..
zakochać się ? - życie mnie nauczyło że lepiej nie...
Gdyby to wszystko było takie proste nie zakładałabym tematu i nie prosiła o rady. Naprawdę jestem w kropce.
-
- Lilith666
- Początkujący
Napisane przez testowy » 8 sty 2012, 23:18 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
Lilith666 napisał(a):Testowy
zakochać się ? - życie mnie nauczyło że lepiej nie...
Gdyby to wszystko było takie proste nie zakładałabym tematu i nie prosiła o rady. Naprawdę jestem w kropce.
odpuściłaś naważniejszy punkt, powiem prosto z mostu, jesteś cykor,
podaj mi choć jedną rzecz która jest ważniejsza,
i jeszcze jedna uwaga do planu,
znowu oczywista oczywistość,
usiądź i się zastanów czego chcesz, określ sobie cel,
na teraz, na później, na całe życie,
niby wszyscy to wiemy, ale ile osób z nas to robi?
-
- testowy
- Zaangażowany
Napisane przez Albiorix » 8 sty 2012, 23:30 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
No dobra, koniec offtopa.
Lilith666: Jeśli masz 22 lata to jakie niby negatywne doświadczenia mogą się w tym czasie zmieścić? Przeżyjesz ze dwa rozwody i kilka lat w sądach walcząc o dzieci, domy i alimenty to dopiero zyskasz prawo do tekstu "życie mnie nauczyło".
Dobra rada nr 1: Nie pytaj o rady na forach internetowych. W takich miejscach są tylko trolle i idioci :) Nawet gdyby było inaczej, życiowe rady po prostu nie działają. Trzeba znać kogoś osobiście bardzo dobrze, wiedzieć coś o jego osobowości jak i sytuacji, żeby poradzić mu coś sensownego. I niezależnie od tego co kto komu poradzi, ludzie i tak robią swoje. Jeśli mądrości życiowej nie przekazała Ci mama przed piątym rokiem życia to jest już za późno. Ogólnie ludzie jako gatunek prawie nigdy nie podejmują sensownych życiowych wyborów więc niby kto ma Ci radzić, Dalajlama? Internetowa psychoterapia grupowa nie działa.
ALE
Możesz się żalić dalej jak Ci się nudzi :D Rozumiemy to bo też siedzimy sobie w pustych pokoikach i piszemy głupie teksty do nieznanych osób. Tadam!
Jeśli zaś potrzebujesz życia towarzyskiego to nie pisz "oj oj, nie mam życia towarzyskiego" tylko "kto na piwo (czas) (miejsce)?"
-
- Albiorix
- Stały Bywalec
Napisane przez Dj T » 8 sty 2012, 23:35 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
0:41 - 0:45 bardzo wazne slowa:))Calosc mojej ulubionej reklamy zawiera wedlug mnie fajna recepte:)
http://www.youtube.com/watch?v=ojBFOdGqALM
mam nadzieje ze pomoglem:))
Pozdrawiam:)
-
- Dj T
- Rozeznany
- Reputacja: 77
Napisane przez VA » 9 sty 2012, 08:17 Re: Doradźcie mi proszę co mam zrobić :(
Pierwsza rzecz którą Ci mogę powiedzieć, to że nie jesteś jedyna w tej sytuacji. Wszyscy na obczyźnie przeżywamy tą rozterkę. Z jednej strony są pieniądze, z drugiej rodzina i przyjaciele (czy raczej kumple), którzy zostali w Polsce.
Z czasem zdobędziesz nowe znajomości i wszystko się odmieni.
Wiem, że to niełatwe, ale zapomnij o tym co się dzieje w PL, pewnego dnia pojedziesz do PL i zobaczysz, że też nie ma z kim wyskoczyć na piwo. Jedni zajmują się dziećmi, inni wyjechali za chlebem w różne części świata.
Zacznij więcej myśleć o swojej przyszłości. Zacznij planować, obierz jakiś cel w życiu. Życie z dnia na dzień tylko pogarsza rozpacz.
Napisałaś, że robisz staż w księgowości. Rewelacyjny start. Może to będzie dobrym punktem odniesienia. Po stażu masz duże szanse na pracę w tym kierunku. Może właśnie teraz warto pomyśleć o tutejszych kwalifikacjach, które podeprą Twój staż. Może też to jest odpowiedni czas by zacząć myśleć o studiach w UK?
Jest takie powiedzenie:
Co Cię nie zabije, to Cię wzmocni.
To chyba dobra dewiza na życie.
Powodzenia! Nie poddawaj się! Korzystaj z życia!
-
- VA
- Zaangażowany
- Reputacja: 112
-