Child Benefit Odmowa Pomocy!

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MężczyznaPostNapisane przez anirad » 10 kwi 2013, 02:56 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

Nie oszukujmy sie , 50 procent odmow jest zwiazanych z tym ze sam zainteresowany lub tez "obeznany w temacie" znajomy spierniczyl wniosek, a drugie 50 bo zainteresowany nie zrozumial albo po prostu olal listy z prosba o dostarczenie dalszych dokumentow.
W wielu przypadkach zanim dostanie sie CHB teraz, dostaje sie druga deklaracje do wypelnienia z podaniem ostatniego miejsca pracy w PL, wysokosci dochodow za ostatni rok i rubryczka dotyczaca tego kiedy ostatni raz przeznaczylo sie na dziecko pieniadze. Wystarczy nie odeslac tego w 2 tygodnie albozle wypelnic i odmowa gotowa.
anirad
Stały Bywalec

Reputacja: 76
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Gaba76 » 10 kwi 2013, 14:45 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

przemo35, odwolaj sie! jesli nadal dostaniesz odmowe to niech Twoja zona zlozy wniosek o zasilek w Pl to bedzie dostawac na Wasza corke rownowartosc CHB
Gaba76
Stały Bywalec

Reputacja: 49
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 10 kwi 2013, 16:32 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

malenkagdz napisał(a):ciekawa jestem czy w pl zaplaciliby za dziecko mieszkajace poza granicami kraju. (...)

nie mieliby wyjścia.
Pod warunkiem, że obywatelowi UE i dzieci mieszkają na terenie unii.
Ale...
Składała byś wniosek na 20 funtów miesiecznie? :P

anirad napisał(a):Wystarczy poczytac...:W styczniu brytyjskie media pisały, że każdego roku 36 milionów funtów jest wysyłanych do rodzin, które nie mieszkają w Wielkiej Brytanii. Zasiłkami wspomaga się 40 tys. dzieci, z czego 2/3 z nich (25 623) mieszka w Polsce.

A oprocz tego maja prawo odmowic wyplat CHB z kilku wzgledow : jesli na dane dziecko matka pobiera rodzinne w Pl, jesli ojciec nie lozy na utrzymanie dziecka,jesli zle wypelni sie dokumenty itp i przepisy unijne nic tu nie maja do rzeczy.

Gdzie - wśród powodów odmowy podanych przez Ciebie - jest napisane, że według prawa im się nie należy?

jesli na dane dziecko matka pobiera rodzinne w Pl,

Zasiłek na dziecko przysługuje w jednym miejscu - ALBO tu ALBO tam i również - albo matka albo ojciec. A jak niektorzy kombinują, to już ich problem.

jesli ojciec nie lozy na utrzymanie dziecka

To co - matce się nie należy zasiłek, bo ojciec nie łoży na dziecko? Bzdura. Jak zawsze informacja wyjęta z kontekstu. W przypadku gdy rodzice są w separacji to znów - albo matka - albo ojciec. Jak ojciec pobiera zasiłek, a dziecko jest z matką i nie oddaje kasy matce, to matka może złożyć wniosek i wstrzymają ojcu, a ona będzie dostawała (pod warunkiem spełnienia pozostałych warunków).

,jesli zle wypelni sie dokumenty

Odrzucanie z powodów proceduralnych jest normalne.

I wszystkie te zasady dotyczą wszystkich, nie tylko Polaków.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez VA » 10 kwi 2013, 16:57 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

asia.z napisał(a):A teraz doczytalam jeszcze to:

If however you are a national of an EEA country or Switzerland, you can usually get Child Benefit even if your child doesn't come to the UK. But your child will need to be living in an EEA country or Switzerland.

Teraz to juz nie wiem, wychodzi na to zeby otrzymac zasilek wystarczy spelnic tylko jeden z warunkow? :?

Doczytaj w całości, a reszta się wyjaśni.

There are different arrangements for Child Benefit depending on whether you are working and if you're a national of a European Economic Area (EEA) country or not. Whatever your situation, you won't qualify unless you're responsible for your child.
VA
Zaangażowany

Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez sadifanka1 » 10 kwi 2013, 17:23 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

Dolacze sie do tematu z racji ze zajmuje sie tego rodzaju sprawami na biezaco.
Masz miesiac na odwolanie sie od decyzji Revenue.
Popros na pismie o rozpatrzenie sprawy ponownie z uwzglednieniem obowiazującego prawa ktore okresla ze: Child Benefit przysluguje na dziecko poza granicami Uk jesli ponosisz koszty jego utrzymania minimum w wysokosci Child Benefit tj 20.30f tyg ;
Dolacz potwierdzenie poniesionych kosztow w postaci rachunkow za zakup odziezy, zabawek; potwierdzenie wysylania przekazow do Pl.

sadifanka1
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez P-C » 10 kwi 2013, 17:23 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

Gaba76 napisał(a):przemo35, odwolaj sie! jesli nadal dostaniesz odmowe to niech Twoja zona zlozy wniosek o zasilek w Pl to bedzie dostawac na Wasza corke rownowartosc CHB

Właśnie to przerabiam w Polsce.
Żona złożyła wniosek o zasiłek rodzinny. MOPS przesłał dokumenty do Urzędu Marszałkowskiego celem sprawdzenia, czy należy się jej jakiś zasiłek skoro małżonek pracuje w UK.
Stwierdzili, że skoro ja pracuję i płacę podatki w UK a ona ( małżonka jaśnie) nie pracuje w Polsce to zasiłek w Polsce nie przysługuje.
Na tej podstawie dostaliśmy odmowę co uprawnia mnie do ubiegania się o benefit na Niutka tutaj:-)
P-C
Stały Bywalec

Reputacja: 61
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Gaba76 » 10 kwi 2013, 17:52 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

P-C, to dziala w ten sposob tylko jesli dostawales CHB tutaj z ktorego zrezygnowales.. mojego partnera byla zona wlasnie dostaje taki zasilek.. on zrezygnowal z CHB jakies 16 miesiecy temu wiec ona zlozyla wniosek o zasilek w Pl.. przez pare miesiecy dostawala jakies 50zl (czy cos kolo tego) po czym dostala papiery ze w zwiazku z tym ze ojciec dziecka pobieral zasilek na terenie UE oni musza wyplacac jej jego rownowartosc.. z tego co wiem to nawet dostala tez jakies wyrownanie
Gaba76
Stały Bywalec

Reputacja: 49
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez jaackoo » 10 kwi 2013, 18:06 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

szkoda ze nie podaja takich szczegolow jak tu....
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... ma-TV.html
co prawda stary artykul ale takich przykladow jest cala masa w obecnych latach takze

jaackoo
Początkujący

Reputacja: 8
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez anirad » 10 kwi 2013, 18:13 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

AdamBoltryk napisał(a):
Zasiłek na dziecko przysługuje w jednym miejscu - ALBO tu ALBO tam i również - albo matka albo ojciec. A jak niektorzy kombinują, to już ich problem. Powtarzasz to co napisalem.Jakies braki w zrozumieniu tekstu?

jesli ojciec nie lozy na utrzymanie dziecka

To co - matce się nie należy zasiłek, bo ojciec nie łoży na dziecko? Bzdura. Jak zawsze informacja wyjęta z kontekstu. W przypadku gdy rodzice są w separacji to znów - albo matka - albo ojciec. Jak ojciec pobiera zasiłek, a dziecko jest z matką i nie oddaje kasy matce, to matka może złożyć wniosek i wstrzymają ojcu, a ona będzie dostawała (pod warunkiem spełnienia pozostałych warunków). Bzdurzysz Adamie i to bardzo. Lubisz pisac dlugie elaboraty tutaj to pisz z sensem : Jesli dziecko mieszka z kims innym to po 8 tygodniach :You may keep getting Child Benefit for more than eight weeks if:

you're contributing towards your child's upkeep (see the section just below for more information about what types of contribution count)
you're contributing at least as much as the Child Benefit you get for your child
the person who your child's living with hasn't claimed

All of these must apply.

,jesli zle wypelni sie dokumenty

Odrzucanie z powodów proceduralnych jest normalne.i znowu piszesz to co ja .tylko po co?

I wszystkie te zasady dotyczą wszystkich, nie tylko Polaków.A to jest oczywiste.

Pozdrawiam

A od o ile dobrze pamietam to od roku 2010, HMRC sprawdza czy na to samo dziecko nie jest pobierany zasilek rodzinny ( nie mylic z innymi zasilkami i zapomogami).

Dodano: -- 10 kwi 2013, o 18:17 --

jaackoo napisał(a):szkoda ze nie podaja takich szczegolow jak tu....
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... ma-TV.html
co prawda stary artykul ale takich przykladow jest cala masa w obecnych latach takze

O tym bylo strasznie glosno w kazdej gazecie i kazdej stacji telewizyjnej przez ladnych pare tygodni.
anirad
Stały Bywalec

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Monaruss » 10 kwi 2013, 19:22 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

Mojej kolezance zastavili CHB w styczniu ,napisalam odwolanie a wczoraj jej przyszlo pismo ze poslali papiery do Polski czy sa w stanie placic jej na dzieci tam i polska strona odpowiedziala ze tak. W takim razie juz Anglia placic nie musi bo najpierw ma poprosic w Polsce a dopiero jak powiedza ze nie to wtedy mozesz dac podanie tutaj.I tym sprawe zalatwili ( w POlsce ci nie moga odmowic jak masz na to prawo) i nie musza czekac na nowe reguly ktore chca tu wprowadzic. Dziewczyna brala CHB 2 lata a teraz koniec.Nie moze sie odwolac bo nie ma na co.

Monaruss
Początkujący

Reputacja: 7
Neutralny

KobietaPostNapisane przez sandra140278 » 10 kwi 2013, 21:37 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

czesc czy ktos mogl by mi napisac jaki trzeba dokumenty do chb

sandra140278
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez przemo35 » 10 kwi 2013, 22:58 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

Strasznie to dziwne w Polsce oczywiscie zasilku zona nie pobiera wczedsnie 4 lata by pobierany tutaj.
Dzwonilem na numer ktory mialem na tej decyzji trafilem chyba na spoko goscia sam nie umial mi tego wytlumaczyc jedyne to poradzil ze moze napisa notatke ze nie zgadzam sie z decyzja poniewaz ponosze koszty jego utrzymania chodzilo im o to najbardziej i ma byc ponownie rozpatrywane.

Ciekawe co na to WTC CHT tez zlozylem wniosek oczywiscie wczesniej pobieralem zrezygnowalem kiedy bylem dluzej w Polsce czekam juz 9 tygodni i niby jest ekstra check wiec tez czekam

zaznaczam ze nie wyludzam benefitow i nie jestem tu dla nich pracuje place podatki itp nie zarabiam duzo wiec czemu ma mi sie nie nalezec

przemo35
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez anirad » 11 kwi 2013, 06:56 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

Najwiekszy problem jest taki ze nie pracowales ( tak wynika z postu) caly poprzedni rok, wiec Twoj wniosek o WTC i CTC zostanie przetrzepany na wszystkie mozliwe sposoby.
anirad
Stały Bywalec

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez mam37 » 11 kwi 2013, 11:34 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

Ja nie wiem jak to działa w Polsce ale z tego co pamiętam zasiłek w pl jest zależny od dochodów wiec na prostą logikę jeśli żona pracuje w pl i ma choćby 1500 zl i 2 dzieci to pewnie przekracza dochód nie licząc dochodu męża wątpie by ktoś dostał w pl zasiłek na dziecko jeśli legalnie żyje z mężem i on zarabia w funtach
A i tu sie to skończy niedługo zabiorą nam wszystko bo cameron ma wyjątkową alergie na polaków z tego co czytam
Jakby żaden inny kraj nie brał tu zasiłkow ani murzyni ani hindusi tylko polacy
Masakra jakas my mamy po 2 dzieci średnio a po ile maja inne narodowości ?
to co ostatnio wymyślaja to jakaś żenada

mam37
Stały Bywalec

Reputacja: 45
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez zwierzakfm » 11 kwi 2013, 11:46 Re: Child Benefit Odmowa Pomocy!

mam37 napisał(a):A i tu sie to skończy niedługo zabiorą nam wszystko bo cameron ma wyjątkową alergie na polaków z tego co czytam
Jakby żaden inny kraj nie brał tu zasiłkow ani murzyni ani hindusi tylko polacy

wow, a skad niby masz takie rewelacje, ze zabiora tylko polakom?
zwierzakfm
Stały Bywalec

Reputacja: 22
Pokojowy

Poprzednia stronaNastępna strona