Brak NIN i odmowa wypłaty.

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

KobietaPostNapisane przez chalimala » 16 kwi 2013, 17:45 Brak NIN i odmowa wypłaty.

Witam.
Taka sytuacja :
Koleżanka przyjechała ok miesiąca temu, szybko znalazła prace (sprząta w hotelu) umowa 0 hours, najniższa stawka, wszystko ładnie pieknie (o ile może być ładnie pięknie z 0 hours, ale na początek dobre i to ;) ) zapierdzielała jak mały samochodzik, żeby pokazać się z jak najlepszej strony. dzisiaj dzien wypłaty i jakaś "sypatyczna" pani z offisu powiedziała jej "Nie dostaniesz wypłaty, bo nie masz jeszcze Inszuransu :) chciało sie pracować w anglii to trzeba było sie wczesniej dowiedzieć!"
koleżanka została bez słowa. powiedzieli, ze ma przyjsc po wyplate jak wyrobi sobie inszurans. że tak powiem pierwsze słyszę...osobiscie pracowałam bez inszuransu prawie pół roku (wiecie roztargnienie ;) ) i jestesmy lekko w szoku! czy ktoś sie z tym spotkał? czy to legalne? aaa jeszcze muszę dodać, że panie z biura dopiero dzisiaj (w dzien wyplaty)przejrzały papiery koleżanki i sie zorientowały...z góry dziekuje za wszelkie info.
chalimala
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Hunteros30 » 16 kwi 2013, 18:21 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

Pytanie brzmi:z której choinki sie urwałaś? Pierwsze co to uderza sie o insurance.A na jakij podstawie mają Ci opłacić składkę zdrowotną i podatek? To co opisujesz to umowa na czarno.To że Tobie wypłatę wydawali to chyba dostawałaś "na łapę" bez odprowadzania czegokolwiek.Insurance to podstawa inaczej gdy sie cos stanie jesteś w głębokiej d...
Hunteros30
Stały Bywalec

Reputacja: 42
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez chalimala » 16 kwi 2013, 18:46 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

nie ma to jak życzliwość :D
tak sie składa, że moja firma wyrobiła mi tymczasowy inszurans (mój mąż miał podobnie) skłądki i tax wszystko było :) także dlatego mnie to dziwi :) (i sytuacja z koleżanką i "naskoczenie" na mnie) znam wiele osób, które miały podobnie jak ja i wypłaty i tax - wszystko legalnie i nie na czarno :) a inszurans wyrobiłam z czasem.więc nazywaj tą choinke jak chcesz :) nie wiem czy wiesz, ale na inszurans sie czeka troche (nie robi sie tego z dnia na dzien) wiec wiadomo - najpierw praca potem inszurans - tak ja to zrobilam i tak mi inni mówili i wielu ludzi tak miało...a nie inszurans długo długo nic i dopiero wreszcie praca. jak szłam robić inszurans zabrałam wszystkie pejslipy na ktorych byl napisany moj tymczasowy nin :) i nikt mi nic nie powiedzial, ze jak moglam tyle czekac...
ja się tylko chciałam dowiedzieć czy ktoś sie z czymś takim spotkał jeśli nie to czy jest jakaś instytucja, któa mogłaby pomóc w takiej sytuacji, bo jak dla mnie to niedorzeczne, ze ktoś tak postąpił...
chalimala
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez bongorno » 16 kwi 2013, 19:29 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

Hunteros to w miarę zorganizowany kraj. Wyobraż sobie ze bez nin , można podjąć prace i otrzymywać wynagrodzenie . Tax code słynny br , a za numer ubezpieczenia często na początku data urodzenia wystarczy , no ale ty wiesz lepiej . Lepiej komuś dowalić niż coś pomocnego napisać . Najprościej będzie po prostu umówić się na spotkanie w sprawie nin , kwestia jednego dwóch dni . Jako ze karty teraz już nie wysyłają , na spotkaniu otrzyma tymczasowy nin , w ciągu paru ten właściwy. Jeśli już tam nie pracuję zawsze może udać do CAB i poprosić o pomoc w odzyskaniu wynagrodzenia za prace .

hu

bongorno
Rozeznany

Reputacja: 30
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez edmun » 16 kwi 2013, 20:14 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

dokładnie. również zaczynałem bez NIN'a. podatek został uregulowany jak tylko otrzymałem numer. Nie rozumiem wstrzymywania pensji oraz wyjątkowej wypowiedzi ze stodołą w tle.
Polecam jak najszybciej wyrobić NIN. dzisiaj oczekiwało się niecały tydzień na interview w JobCentre
edmun
Stały Bywalec

Reputacja: 48
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez chalimala » 16 kwi 2013, 20:23 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

dziękuję za konkretną odpowiedź :) jutro koleżanka ma wolne więc ogarnie temat NIN :) jeszcze raz dzięki :)
chalimala
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ivoneczka23 » 16 kwi 2013, 20:29 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

Hunteros30, jest nie w sosie bo tesciowa przylatuje heheheheh([b]pamietaj ze nie wolno mnie denerwowac bo kopne w kalendarz )[/b]
a tak na marginesie....mozna dostac wylate bez NIN.. zaplata jej sie nalezy czy to sie komus podoba czy nie nie maja prawa trzymac jej kasy

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Reputacja: 40
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez bongorno » 16 kwi 2013, 21:17 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

No niestety agencje , coś ostatnio kombinują . Znajoma miała podobnie , ale jeden telefon i wzmianka o CAB wystarczyła aby pieniążki na koncie się pojawiły.Chalimala na nin trzeba sie umówić telefonicznie , numer znajdziesz na forum pewnie w jakimś temacie lub na stronie Job Center Plus

bongorno
Rozeznany

Reputacja: 30
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez malenkagdz » 16 kwi 2013, 23:16 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

ewentualnie do bradical .. organizacja zajmujaca sie prawem pracy, jezeli trzeba to odzyskaniem pieniedzy itd

malenkagdz
Zaangażowany

Reputacja: 47
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez Alzak » 17 kwi 2013, 11:17 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

A tymczasowy insurance to co jest hunteros ?
Zwykla data urodzenia z TN na poczatku np TN 17 04 13 M na koniec jak mezczyzna albo F jak kobieta...

Alzak
Zadomowiony

Reputacja: 55
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Hunteros30 » 18 kwi 2013, 07:01 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

Nooo to się wszyscy rozpisali.Na date urodzin i adres zamieszkania opieka medyczna owszem będzie ale na jakiej podstawie pravodawca moze odpowiedziec w przypadku wypadku przy pracy?Jak zwykle mądry Polak po szkodzie a przed szkodą głupi
Hunteros30
Stały Bywalec

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez Alzak » 18 kwi 2013, 07:16 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

Nie my ustalalismy te zasady ... Tak poprostu jest.

A co ma wypadek w pracy do tymczasowego NINu ?

Alzak
Zadomowiony

Reputacja: 55
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez malenkagdz » 18 kwi 2013, 10:14 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

jest duzo ludzi ktorzy podejmuja prace zanim wyrobia numer nin i jakos zarabiaja wiec ja niewiem co ma praca z tymczasowym ninem do ewentualnego wypadku przy pracy

malenkagdz
Zaangażowany

Reputacja: 47
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez Hunteros30 » 18 kwi 2013, 14:52 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

Odpowiedzcie sobie czym jest NIN i do czego służy.Pozdrawiam
Hunteros30
Stały Bywalec

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez edmun » 18 kwi 2013, 18:38 Re: Brak NIN i odmowa wypłaty.

skladki i tak są odprowadzane tylko na tymczasowe konto wiec nie ma problemu aby bez NIN rozpocząć pracę i pracodawca nie ma raczej przwciwskazan aby wypłacić pensje
edmun
Stały Bywalec

Reputacja: 48
Pokojowy

Następna strona