zAngielszczona mowa, pismo.
Napisane przez koliberek » 17 sie 2007, 16:59 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
-
- koliberek
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez KA i PE » 17 sie 2007, 17:01 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
where're you from?
poland....
no wiec mowie: to czego sie gimnastykujesz w obcych jezykach... hehehhehee
a on mi baran na to: sorry, i prefer english
i co z takim zrobic...........
a ludzie ktorzy dostali zawrotow glowy przy nauce nowego jezyka........ no coz, kazdy chwali sie czym moze, albo nigdy w zyciu nie przyjeli tyle wiedzy naraz i przegrzaly im sie zwoje....
pozdr
pe
-
- KA i PE
Napisane przez Mike » 17 sie 2007, 17:07 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
Jedna z rzeczy ktore mnie draznia jest jak ktos kto slabo mowi po angielsku stara sie nasladowac angielski ten lokalny akcent gadajac tak jak by mial kluchy w gebie... zamiast zastanowic sie czym rozni sie ang akcent, poprostu ktore litery brzmia inaczej i te starac sie wymawiac poprawnie, to se jakos dziwnie skrzywi gebe i mysli ze mowi poprawnym akcentem...
[ Dodano: Pią Sie 17, 2007 18:10 ]
koliberek napisał(a):fajnie jest pokrytykować innych, wtedy czujemy się "lepsi" od innych, ale prawdą jest że wiekszość z nas używa np "OK", czy "O sorki" na codzień....
przeciez 'OK' i 'sorki' to sa zwroty powszechnie uzywane w polsce przez ludzi ktorzy nigdy nic z anglia wspolnego nie mieli, zaliczyl bym je do grupy polskich wyrazow potocznych ktore pochodza z angielskiego...
-
- Mike
- Zadomowiony
- Reputacja: 13
Napisane przez koliberek » 17 sie 2007, 17:14 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
-
- koliberek
- Początkujący
Napisane przez Lukaas85 » 17 sie 2007, 17:35 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
koliberek napisał(a):fajnie jest pokrytykować innych, wtedy czujemy się "lepsi" od innych, ale prawdą jest że wiekszość z nas używa np "OK", czy "O sorki" na codzień....
oj, koliberku, nie czepiaj sie tak mocno..
takie zwroty jak moj 'komputer', rozne 'sorki, okeje, bookowanie' weszly do jezyka potocznego w naszym jezyku w Polsce dosc dawno temu i nie jest to to samo co tutaj 'ide na brejka, wezme sandwicza i drinka'.
Jak PE napisal o sytuacji na rozladunku: moze facet sie uczyl jezyka i mial ostre zasady wobec siebie, moze bal sie ze go podsluchaja i naskarza szefowi itp.
Czasem faktycznie jest latwiej i krocej powiedzic cos po angielsku z czystej wygody. Co innego wtracanie obcego jezyka co drugie slowo- nie brzmi to ani ladnie ani madrze.
-
- Lukaas85
- Wtajemniczony
- Reputacja: 1
Napisane przez koliberek » 17 sie 2007, 17:40 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
pozdrawiam, nie czepiam się :wink: , raczej tak nieskładnie składam zdania :wink: taka moja natura :wink:
-
- koliberek
- Początkujący
Napisane przez Mike » 17 sie 2007, 17:41 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
-
- Mike
- Zadomowiony
- Reputacja: 13
Napisane przez koliberek » 17 sie 2007, 17:47 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
-
- koliberek
- Początkujący
Napisane przez Manitou » 17 sie 2007, 19:05 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
-
- Manitou
- Rozeznany
- Reputacja: 8
Napisane przez Bernii » 17 sie 2007, 20:36 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
-
- Bernii
- Rozeznany
- Reputacja: 4
Napisane przez Wozek » 17 sie 2007, 23:04 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
Ale po co robią z siebie tępaków :lol:
-
- Wozek
- Rozeznany
Napisane przez marfefka26 » 18 sie 2007, 00:01 j.w.
[ Dodano: Sob Sie 18, 2007 01:05 ]
dobrze wypadłam teraz? czy MOŻE znowu mnie MŁODZIEŻ umiąca ANGIELSKI (i nie używajaca angielskich zwrotó w POLSCE) skrytykuje? Czy znajdzie się ktoś, kto przyzna mi rację?
[ Dodano: Sob Sie 18, 2007 01:20 ]
Wozek napisał(a):Prawda.
Ale po co robią z siebie tępaków :lol:
wozek? musisz byc super znawca jęz. angielskiego skoro tak oceniasz ludzi... albo student jestes ktory sie w Polsce uczyl i wydaje mu sie czyli TOBIE ze znasz jezyk na MAXA... Hm- MYSLE ŻE MIAŁBYŚ KONKURENTA W MOIM 11-LETNIM SYNKU. odką tu jestem zawsze słyszałam,ze tego jezyka jakiego uczyli w POLSCE (angola czyli) nikt tak naprawde nie rozumie przyjezdzajac tutaj. stycznosc z rzeczywistoscia bywa bolesna wiec TY WOZEK musisz byc FENOMEN skoro sobie od ZAWSZE radzisz i nie mylisz jez. POLSKIEGO z ANGIELSKIM i nigdy nie uzywasz w POLSKIEJ mowie angielskich słówek.. pewnie w POLSCE nie używałeś nigdy-ok-home-my-fuck (fuj), men, beby, itp.itd-nie chce byc złoślwa...
[ Dodano: Sob Sie 18, 2007 02:26 ]
koliberek napisał(a):racja, zgadzam się, to "Ok" usłyszysz w większości krajów europejskich, nie razi jak jest używane, ale jakby nie było to nie sa poskie czy niemieckie czy francuskie zwroty... no chyba ze pan Miodek ma inne zdanie :)
czyli skoro nie sa to zwroty jak wyżej wymieniłeś czyli co? bo tak naprawde nie rozumiem Cię @@@@!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cholera nie rozumiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 jestem albo taka tępa albo za stara na dyskusje z CZŁOWIEKIEM ŚWIATOWYM...
ALBO ODWROTNIE-HEEEE :lol:
-
- marfefka26
- Rozeznany
Napisane przez koliberek » 18 sie 2007, 05:21 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
pozdrawiam :wink:
miłego dnia
-
- koliberek
- Początkujący
Napisane przez Kat_Bham » 19 sie 2007, 20:47 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
masa takich przykladow tego typu
ale to przeciez nie znaczy ze nie pamietamy jak sie literuje albo polskich znaczen wyrazow
ja bym nie brala tego typu rzezczy zbyt powaznie
akcentowanie po ang czy amerykansku po zaledwie krotkim pobycie jest rzeczywiscie ridiculous (przepraszam absurdalne)
-
- Kat_Bham
- Rozeznany
Napisane przez Kaliszanin81 » 20 sie 2007, 17:16 Re: zAngielszczona mowa, pismo.
Kat_Bham napisał(a):akcentowanie po ang czy amerykansku po zaledwie krotkim pobycie jest rzeczywiscie ridiculous (przepraszam absurdalne)
Dodam do tego ze 90% ludzi ktorzy tak czynia posluguje sie tym ang w stopniu zenujacym
-
- Kaliszanin81
- Rozeznany