Podlaczenie laptopa do kina domowego...

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez Jacob » 22 sty 2009, 12:11 Podlaczenie laptopa do kina domowego...

Witam, chcialem zapytac czy mozliwe jest podlaczenie laptopa do kina domowego ? Jezeli tak to zapomoca jakiego kabla i jak to wyglada ???
pozdr
Jacob
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 22 sty 2009, 12:53 Re: Podlaczenie laptopa do kina domowego...

czesc, ja mam podłaczony za pomocą kabla jack-jack czy jak to sie pisze ;) kupiłam na ebayu 5metrowy za 3f na probeno i działa bez zarzutu .
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

PostNapisane przez KA i PE » 22 sty 2009, 17:29 Re: Podlaczenie laptopa do kina domowego...

jesli masz telewizor z wejsciem hdmi a laptop jest w miare nowy to tak jest najlatwiej

pe

KA i PE

MężczyznaPostNapisane przez bialykom » 22 sty 2009, 19:55 Re: Podlaczenie laptopa do kina domowego...

A jesli nie masz wyjscia HDMI, to zawsze zostaje analogowe S-Video.

bialykom
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kasiuniaaa86 » 22 sty 2009, 22:55 Re: Podlaczenie laptopa do kina domowego...

ja mam w laptopie wejsce hdmi i eurozlacze a w tv eurozlacze i jaki kabel mam kupic :roll:

Kasiuniaaa86
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Jacob » 22 sty 2009, 23:54 Re: Podlaczenie laptopa do kina domowego...

Laptop jest stary i nie ma wejscia hdmi, wiec moze kabel z malym jack i tzw cinch. Jack bylby podlaczony do kompa, a cinch do kina domowego... chyab bedzie tak dzielac ???
Jacob
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 23 sty 2009, 12:12 Re: Podlaczenie laptopa do kina domowego...

Jes dostepny na rynku HDMI - USB tyle ze kosztuje ok 80 - 90 funi.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez bialykom » 23 sty 2009, 12:42 Re: Podlaczenie laptopa do kina domowego...

Jacob napisał(a):Laptop jest stary i nie ma wejscia hdmi, wiec moze kabel z malym jack i tzw cinch. Jack bylby podlaczony do kompa, a cinch do kina domowego... chyab bedzie tak dzielac ???

Zaraz zaraz, to ty chcesz podlaczyc jedynie audio? Jezeli tak, to kabem mini jack - cinch bedzie OK.

Kasiuniaaa86 napisał(a):ja mam w laptopie wejsce hdmi i eurozlacze a w tv eurozlacze i jaki kabel mam kupic :roll:

Zapewne masz wyjscie HDMI. Niestety nie ma zadnej przejsciowki z cyfrowego HDMI na jakies analogowe zlacza. Jest konwerter, ale kosztuje jakies 250 zielonych.
Jest jeszcze opcja z wyjsciem DVI lub d-SUB. Prawdopodobnie ktores z nich masz.
Wyjscia Scart, czyli popularnego Euro w laptopie napewno nie masz. Byc moze masz inne analogowe wyjscie.
Moze podaj model laptopa, to sie wszystkiego dowiemy.

bialykom
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Provler » 26 sty 2009, 19:35 Re: Podlaczenie laptopa do kina domowego...

Na początek napisz co byś chciał osiągnąć tym połączeniem.

Jeśli po prostu chcesz oglądnąć film (w formacie nieobsługiwanym przez Twoje kino czy z HDD) na dużym ekranie bądź posłuchać muzy na większych głośnikach to musisz tylko sprawdzić czy masz wyjście TV w laptopie. Sorry jeśli będę walił jak dla lamera ale nie wiem jak tam się orientujesz. Więc powinno tam być takie żółte (niekoniecznie), okrągłe, z 5 dziurami (4 okrągłe+1 prostokątna). Jeśli to masz to potrzebujesz 2 kabelki:
1. do AUDIO - jack (taki jak w słuchawkach) z jednej i dwa "cincie" z drugiej zazwyczaj czerwony+czarny lub czasem biały
2. kabelek cinć z jedne cinć z drugiej (żółte końcówki) + przejściówka tego żółtego z laptopa na cinć (żeński element w który ten cinć wejdzie :):) )

Kabelki te w Polsze to po 3 zeta się kupuje a dla głupich Angoli to ceny mogą być kosmiczne, tak czy siak to stare kabelki więc powinny być tanie. Wszystkie inne przejściówki np. z wyjścia monitorowego, HDMI itp to droga zabawa i zupełnie zbędna.

A no i w kinie wejścia nie trudno znaleźć bo te same kolory mają.
Provler
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Bartsun » 26 sty 2009, 21:58 Re: Podlaczenie laptopa do kina domowego...

nie wzieliscie pod uwage ze chodzi o kino domowe.... jak laptop stary to masz stereo (2 kanaly) podlaczasz na wejscie 2 kanalowe w kinie domowym i lecisz... zaleznie od kina moze ci grac na 2 glosnikach badz tez jak ustawisz dekoder moze poleciec we wszystkich glosniczkach ale bez przestrzennosci bo w koncu masz w laptopie stereo....

kabel banalny jack->czincz i to wszystko... szukasz tylko wejscia "IN" z tylu puszki dekodera (kina domowego) i lecisz

pozdro
Bartsun
Stały Bywalec

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Provler » 27 sty 2009, 12:29 Re: Podlaczenie laptopa do kina domowego...

Bartsun napisał(a):nie wzieliscie pod uwage ze chodzi o kino domowe.... jak laptop stary to masz stereo (2 kanaly) podlaczasz na wejscie 2 kanalowe w kinie domowym i lecisz... zaleznie od kina moze ci grac na 2 glosnikach badz tez jak ustawisz dekoder moze poleciec we wszystkich glosniczkach ale bez przestrzennosci bo w koncu masz w laptopie stereo....

kabel banalny jack->czincz i to wszystko... szukasz tylko wejscia "IN" z tylu puszki dekodera (kina domowego) i lecisz

pozdro

@Bartsun - wzięliśmy pod uwagę :) Przy łączeniu różnych elementów zawsze tak jest, że o ostatecznym efekcie decyduje najsłabszy element... Koledze chodziło o podłączenie a nie o efekt "7.1"

Czasami można stereo zamienić na 5.1 przez sterownik karty graficznej (jeśli w laptopie masz 3 wyjścia: różowe na mic, zielone na słuchawki i niebieskie to jest jakiś "userfriendly" program do konfigurowania). Wtedy wyjście od mikrofonu służy do przesyłu reszty. Oczywiście wtedy potrzebujesz jeszcze jednego kabelka - takiego jak opisał @Bartsun czy jak ja opisałem wcześniej :). Oczywiście czepiając się dalej można powiedzieć że nawet jak to ustawisz a film będzie stereo to i tak dupa.
Provler
Początkujący

Neutralny