Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Napisane przez bogini8 » 17 kwi 2010, 19:42 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Maly ssie regularnie, mam strasznie duzo pokarmu, maly sie najada ja jeszcze troche odciagam -do momentu ,,zdjecia efetu kamienia,, ;P i jeszce jest go duuuzo,
zalatwia sie tez regularnie, robi takie normalne kupki juz nawet:), co do siku zazwyczaj jak przebieram kupke i juz zakladam czysta pieluche to sie spryciarz wtedy caly opsikuje i musze go calego przebierac:DD
Moje kochanie ma na imie Mikolajek :)) jaos tak zostalo :)
a powiedzcie mi w czym kapiecie swoje dzieciatka?czy ktoras z was uzywala Ojlatum bath formula ?imalemu sie skorka luszczy troche na zgieciach glownie.
czego uzywacie po kapieli? oliwki, kremu? a do pupy pudru czy kremu? mi sudocrem nie podchodzi wcale jakos.
Tysiac pytan:)zbiram informacje co najlepsze:)) i sprawdzone:)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez kindzulinaa » 17 kwi 2010, 21:52 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Odnosnie luszczenia sie skorki na zgieciach,to normalne.Tak dzieci przewaznie maja po urodzeniu,ale to minie.
Oilatum jest dobre,przeznaczony jest dla suchej skory,nie musisz juz po tym nic dodatkowo wcierac-oliwke,czy jakis balsamik,bo ten plyn dobrze nawilzy.
Ja do pupki mam i sudocrem i puder.Uzywam sudokremu w zaleznosci kiedy ma podrazniona pupke,a jak jest ok,to moze byc puderek.Jesli nie podchodzi Ci ten sudocrem,to mozesz stosowac maczke ziemniaczana na podraznienia jest super!
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputacja: 22
Napisane przez olivka » 17 kwi 2010, 23:37 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
spi jak anioleczek.....
zoltaczke moj dzidziulek tez mial, zeszla sama po paru dniach...
w domku stawialam go czasami tak gdzie promienie slonka wpadaly....
skorke luszczaca nawilzaj tym oilatum i za pare dni sladu nie bedzie
gratuluje jeszcze raz melenstwa!!!!
no i tego ze dalas rade bez znieczulenia - szacun hihihi
-
- olivka
- Zadomowiony
- Reputacja: 6
Napisane przez bogini8 » 19 kwi 2010, 13:43 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez yoko » 19 kwi 2010, 18:46 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
bogini8 napisał(a):i twoj maluszek normalnie byl w domu z ta zoltaczka? nie jezdzilas z nim do szpitala ani nie robilas nic specjalnego zeby mu to zeszlo?czy to moze byc grozne?bo opinie sa podzielone :)
troche pozno odpisuje ale lepiej pozno....hehe
ja mialam cesarke wiec do domu wypuscili nas dopiero w czwartej dobie zycia - gdyby nie zoltaczka to wyszlibysmy w trzeciej dobie. polozna przyszla na wizyte domowa po paru dniach i stwierdzila ze zoltaczka ladnie schodzi. po zadnych lekrzach z Nim nie jezdzilam, bo tak jak juz pisaly dziewczyny, ten rodzaj zoltaczki przechodzi sam. trzeba tylko karmic dziecko (poic) regularnie i na swiatlo dzienne wystawiac.
co do nawilzania skory - moj synek mial baaardzo sucha skore wiec kapalam Go w Bath Formula i potem nawilzalam Lotionem - oba z Oilatum. w sumie to stosujemy to do dzisiaj, bo gdy tylko przestane nawilzac skore to pojawiaja Mu sie takie suche placki na raczkach i na nozkach
-
- yoko
- Stały Bywalec
- Reputacja: 3
Napisane przez kk » 19 kwi 2010, 19:12 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- kk
- Raczkujący
Napisane przez bogini8 » 19 kwi 2010, 21:50 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
[ Dodano: Czw Kwi 29, 2010 23:21 ]
jak dlugo karmicie piersia? znalazlam szokujacy filmik odnosnie tego tematu!! :
http://www.youtube.com/watch?v=fxv6R9fU ... re=related
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez Kitty » 7 maja 2010, 19:35 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Bardzo prosze poradzcie mi cos, bo zaczelam sie strasznie martwic i zastanawiam sie nad pojsciem do lekarza :-(
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez bogini8 » 7 maja 2010, 20:09 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
http://www.tipy.pl/art/2118_13506_big.gif
Jak najczesciej zmieniaj pieluchy i najlepiej przemywac letnia przegotowana woda i nie uzywac chusteczek zanim sie nie zagoi, przy kazdej mianie trzeba wietrzyc pupke przez pare minut.
Dobry jest tez starodawny poczciwy kalik(nadmanganian potasu) mozesz poprosic zeby ktos ci przeslal w kopercie patre saszetek(kiedys byl w tabletkach teraz mozna kupic saszetki z proszkiem wrzuca sie pare krysztalkow do kapieli szybciutko goi wszystkie zmiany skorne)
Po zmianie pieluszki dobrze uzywac masci najlepiej jakiejs ktora ma w skaladzie tlenek cynku ktory dziala odkazajaco i wysuszajaco.
Z masci to sudocrem, alantan,bepanthen, linomag,maka ziemniaczana :) pediatrzy czasem przy powaznym stanie skory przepisuja clotrimazol( stosowany rownie z przez kobiety w infekcjach grzybiczych- ale ladnie i szybko goi grzybki na skorze malucha- bo takie zapalenie skory to grzybki wlasnie)
Ja u mojego malucha od urodzenia uzywam tylko pudru johnsona, zadnych kremow prubowalam sudocremu ale ciezko sie zmywa to cholerstwo, a po puderku pupcia gladka ja marzenie :))
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez kindzulinaa » 7 maja 2010, 21:11 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Co do pudru Johnsona,to tez uzywalam u pierwszego synka,ale niektore dzieci maja uczulenia na kosmetyki z tej firmy,wiec trzeba uwazac.A sudocrem to sie nie samruje gruba warstwa,tylko troche sie go naklada i rozmarowuje,bo za duzo to nie dobrze a pozatym ciezej wtedy schodzi.
bogini8,ja karmilam piersia pierwszego synka prawie pol roku,drugiego jeszcze karmie.Co do tego filmiku,to juz go kiedys widzialam.Nie wiem,ale nie podoba mi sie takie karmienie dzieci w tym wieku,to lagodnie mowiac jak dla mnie niesmaczne.
A bogini,jak Ci malenstwo sie chowa?jak Ci sie karmi?
Mojemu Marcelkowi ostatnio wyszly dwa zabki :) szybko,bo pierwszemu wyszly jak mial ponad pol roczku :-)
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
Napisane przez yoko » 7 maja 2010, 21:16 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
nie wiem ile w tym prawdy i w sumie nie potwierdzalam tej wiadomosci nigdzie....pudru na wszelki wypadek nie stosuje
co do odparzenia pupki to faktycznie 'wietrzenie' jest tu najlepsze. ja po kazdym przemyciu pupy synka chusteczkami osuszam ja najpierw dokladnie pieluszka tetrowa, chwilke czekam i dopiero smaruje sudocremem (a smaruje tylko po kupkach). problemow ze skora na pupce nie ma zadnych
to samo dotyczy skory pod paszkami - nalezy ja dokladnie osuszac recznikiem po kapieli, w razie zaczerwiewienia polozna radzila by smarowac wazelina
-
- yoko
- Stały Bywalec
Napisane przez kindzulinaa » 7 maja 2010, 21:21 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 22:23 ]
Malaroksi,jak tam Grzesiu?Ile wazy i czy dajesz juz jakies inne jedzonko procz mleczka?
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
Napisane przez malaroksi » 7 maja 2010, 21:30 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Co do filmu to aż mi się jeść odechciało jakoś to dziwnie wygląda jak się taka "krowa" do cyca dobiera he he bez obrazy dla dzieci ale innego okreslenia nie umiałam znaleść :)
[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 22:36 ]
kindzulinaa, Grześ jest słodki grzeczny zdrowy kochany śliczniutki uśmiechnięty i w ogole brak mi słów na to cudo :)
Za to Roksi zaczyna działać mi na nerwy :) wszystko wymusza płaczem, zaczęła doić smoka zamiast palców no i na okrągło włancza telewizor na disney chanel (staram sie jej w ogole nie włanczać tv ale tak się dre i siedzi przy nim ze ręce opadają ) w zeszłym tygodniu złozyliśmy papiery do przedszkola ale nie wiemy czy sie dostanie no i od kiedy jak 3 lata skończy 1 wrzesnia. Mam nadzieje ze od 1 wrzesnia bo musze troche odpocząć od niej :) i moc tez nacieszyć sie synkiem w samotności .
A jak twoi chłopcy?
[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 22:37 ]
teraz doczytałam że ma juz 2 ząbki ale szybciutko , i jak to znosił?
[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 22:41 ]
acha no i odpowiadam na reszte pytania wazy 7,8 :) a je tylko moje mleko . Próbowałam mu podac jakieś zupki ale na jedną łyżeczkę wypluwał 6 więc zrezygnowałam . Poczekam aż skończy 6 miesięcy.
A Ja 20 maja mam egzamin na prawo jazdy a 25 czerwa jade do Polski 2 lata nie byliśmy wiec sie cieszę chociaż te prawo jazdy mnie rujnuje myślałam ze z 700 f mi starczy ale niestety ...
[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 22:43 ]
Kitty, sorki to miała być odpowiedz do ciebie na temat chrostek a nie do bogini ale jestem zakręcona :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez kindzulinaa » 7 maja 2010, 21:50 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 22:54 ]
Ooo no to powodzenia z prawkiem :) Moja mama tez zdaje prawko ale w Pl,testy ma zdane teraz egzamin tylko z jazdy :) Tez musze sie kiedys wybrac,dwojka dzieci to fajnieby bylo sobie smignac gdzies na zakupy czy cos,a nie czekac na meza az wroci z pracy czy jak ma wolne.
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
Napisane przez Kitty » 8 maja 2010, 09:36 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
kindzulinaa, malaroksi, jak narazie smaruje malemu pupke bepanthenem, ale chyba sprobuje ta maka ziemniaczana, bo te krostki wygladaja naprawde brzydko :cry: . Choc dzisiaj wydaje mi sie jakby troszke "zbladly".
yoko napisał(a):ja po kazdym przemyciu pupy synka chusteczkami osuszam ja najpierw dokladnie pieluszka tetrowa, chwilke czekam i dopiero smaruje sudocremem
widzisz, ja nigdy mu pupy nie osuszlam, to moze dlatego sie tam jakies paskudztwo zalaglo :-(
No nic, bede probowac wszystkiego co mi poradzilyscie dziewczyny, a jezeli nie bedzie rezultatow, to chyba bedziemy zmuszeni sie przejsc do lekarza.
Raz jeszcze bardzo Wam dziekuje za pomoc!
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
-