Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Napisane przez Kitty » 3 wrz 2010, 19:45 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
A my dzisiaj kolejny dzien pelen zabaw slonecznych mamy ;) Tak skoro juz jestem przy przebywaniu na powietrzu, mam do Was takie pytanko. Wiecie moze co zrobic jak dziecko ugryzie osa? Chodzi mi o roczniaka. Synka mojej kolezanki dzisiaj ugryzla osa zaraz pod oczkiem. Caly zapuchl, do tego jak czekalismy na jego tatusia, to na calej glowie zaczely mu wychodzic czerwone krostki otoczone czerwona plama :zdziw: . Mama zaczela panikowac, jej synus zanosil sie z placzu, ale na szczescie jakos udalo mi sie ich uspokoic :roll: . Teraz popadlam w paranoje i ciagle sprawdzam, czy jakas osa nie przyblakala sie do mojego skarbka :(:
Tak odbiegajac od tematu okropnych bezuzytecznych os, jutro czekaja mnie zakupy :mrgreen: Meza zostawiam z synkiem i sama wyruszam na lowy :mrgreen:
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez malaroksi » 3 wrz 2010, 20:53 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Ostatnio moją mame ugryzła i małego dziabła w paluszek naszczęscie nikomu nic sie nie stało oprócz os bo one zostały bezlitośnie potraktowane papciami gazetami itp :) Ale fakt jest taki że idzie spanikować przy tym bo co innego gdyby to nas ugryzły ale takie biedne bezbronne dzieciaki to aż żal.
Będe jeszcze do północy zaglądać na forum bo 6ty zmysł leci :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez Anastazja » 3 wrz 2010, 21:53 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Kitty ja jutro tez na zakupowe lowy wyruszam :)
Co do szostego zmyslu to super film :) znam go na pamiec
-
- Anastazja
- Zadomowiony
- Reputacja: 27
Napisane przez barwnie » 3 wrz 2010, 22:33 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
idę spać.papa
-
- barwnie
- Raczkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez Bulinka » 3 wrz 2010, 22:49 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
ja juz leze w luzeczku i oczka mi sie zamykaja
lece spac bo palce nawet odmawiaja mi posluszenstwa a zesy mi sie obijaja o klawiature wiec dobrej nocki wam zycze kochaniutkie moje
-
- Bulinka
- Raczkujący
- Reputacja: 1
Napisane przez Kitty » 4 wrz 2010, 08:37 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
My dzisiaj zaproszenie na grilla dostalismy, ale szczerze to strasznie nie chce mi sie isc :roll:
Ide sie zbierac na zakupy g:D> gD>
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez bogini8 » 4 wrz 2010, 10:12 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
co do meldunku to i tak mosialam to zrobic bo ksiadz w kosciele powiedzial ze nie da chrztu malemu bez polskiego aktu ur, meldunku, zgody z parafi z bham! masakra ksiadz sluzbista paranoja....tyle wymagaja zawsze i jeszcze kase biora....ehhhh
malaroksi, milego powrotu do pracy:)
Anastazja, Wniosek o wydanie tymczasowego dowodu osobistego dla dziecka składają w jego imieniu rodzice lub opiekunowie prawni ustanowieni przez sąd. Muszą oni w tym celu udać się do urzędu gminy, w której są zameldowani. Jeśli nie mają miejsca zameldowania na pobyt stały, muszą złożyć wniosek o wydanie dowodu w urzędzie właściwym dla miejsca ostatniego pobytu stałego. Jeżeli nigdy nie byli zameldowani na pobyt stały, organem właściwym do wydania dowodu jest urząd gminy w dzielnicy Warszawa-Śródmieście. Niestety dowodu osobistego nie można wyrobić za pośrednictwem Konsulatu RP
Aby otrzymać dowód osobisty dla dziecka, należy złożyć następujące dokumenty:
1.Wniosek o wydanie dowodu osobistego.
2.Uzasadniony wniosek rodziców lub opiekunów prawnych – w przypadku osób, które nie ukończyły 13 roku życia.
3.Dwie aktualne, wyraźne i jednakowe fotografie dziecka o wymiarach 35 x 45 mm, przedstawiające osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywały głowę w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy.
4.Odpis skrócony aktu urodzenia. Jeśli dziecko urodziło się poza granicami Polski, należy przedstawić akt urodzenia umiejscowiony w Urzędzie Stanu Cywilnego w Polsce.
5.NA ZADANIE ORGANU: dokument potwierdzający posiadanie obywatelstwa polskiego, jeżeli dane zawarte w dokumentach budzą wątpliwość co do obywatelstwa osoby!
[ Dodano: Sob Wrz 04, 2010 11:20 ]
wiec jak jest polakiem i chce wyrabiuac polski dokument to w niektorych urzedach moga wymagac polskich papierow typu meldunek pesel zalezy od wewnetrznych przepisow.i tak na logike patrzac to ma sens ;)Kitka napisał(a):Powiedziałam grzecznie, że jest Polakiem i ma do tego prawo...ucichła
jakmniespytali po co dowod dla malego to powiedzialam ze do podrozowania odpowiedziala ze w porzadku.ta pani byla mila ale 2ga jakas przylazla i sie przyczepila do zdjecia3mcznego ziecka ze nie jest to calkkowicie lewy profil! i tak z 20 minut u fotografasie meczylismy...
[ Dodano: Sob Wrz 04, 2010 11:28 ]
Kitty, zazdroszcze zakupow tez bym sie wybralaa latam i sprzatam od rana :PP
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez agg » 4 wrz 2010, 10:51 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
corci paszport wazny jeszcze 3 lata takze mamy spokoj :-)
z pszczolami nie ma zartow :!: mnie kiedys ugryzla 2 x w jeden palec, ale nic mi nie bylo. ale jesli dziecko zaczeloby mi puchnac to pojechalaby natychmiast do szpitala. uczulenie na jad pszczeli moze spowodowac uduszenie i w efekcie smierc :!:
Kitty napisał(a):My dzisiaj zaproszenie na grilla dostalismy, ale szczerze to strasznie nie chce mi sie isc :roll:
korzystaj poki mozesz :!: ja tez mialam takie plany, ale na nich chyba sie skonczy :wink:
zapewne "oddam sie" dzis szmacie :-D
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez Anastazja » 4 wrz 2010, 12:58 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
A ja bylam dzis na zakupkach kupilam malemu kurtke na zime a mialam jeszcze troszke siebie obkupic ale jak zwyjle jakos nic mi w oko nie wpadlo :evil:
-
- Anastazja
- Zadomowiony
- Reputacja: 27
Napisane przez bogini8 » 4 wrz 2010, 14:02 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
a ja musze wyszorowac ta okropna wykladzine i niewiem jaki czym ehhh..ale najpierw na spacer:)agg napisał(a):zapewne "oddam sie" dzis szmacie
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez Kitka » 4 wrz 2010, 15:34 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Ja już w po pracy, luzik dzisiaj miałam, że hoho. Za to jutro nie będzie łatwo :roll:
Wczorajszy wieczór baaaaardzo udany. Pięknie uczciliśmy naszą rocznicę :-D Zaraz zbieram się za szykowanie, bo goście przed 18 powinni się zjawić.
Mnie ugryzła osa w pierś, jak karmiłam synia :roll: :sad: Ból okropny :!: Plaster chłodzący bardzo pomógł. Z maluszkiem pojechałabym do szpitala czy do przychodni poszła na pewno!
bogini
Tak właśnie było u nas :wink:Jeśli nie mają miejsca zameldowania na pobyt stały, muszą złożyć wniosek o wydanie dowodu w urzędzie właściwym dla miejsca ostatniego pobytu stałego
Pesel jest obowiązkowy to fakt. Co do dowodów nie sądzę, aby były jakieś wewnętrzne przepisy. Nie może być tak, że jeden obywatel może dostać dowód bez meldunku a inny nie ma do tego prawa.
Zdjęcia też musieliśmy robić jeszcze raz :wink:
Cieszę się, że mamy to za sobą i 5 lat bez zawracania gitary :-D
Przy chrzcie też mieliśmy jaja, ale zminiłam na inną parafie i poszło gładko. Z tym, że synio wtedy jeszcze był zameldowany. W mojej parafi właśnie chcieli jakieś papierki z UK i w ogóle ksiądz stwerdził, że w UK powinien być chrzczony :roll: Do jasnej anielki, łaska czy co :roll:
Wyszorowałam chodniki na przedpokoju i wykładzine w sypialni Vanish'em Powerfoam. Jest w takiej bardzo wysokiej butelce. Sporo trzeba spryskać potem wyszorowac gąbka a po 2 godzinach odkurzyć. U mnie dało radę i efekt jest ok.
Anastazja Zdrówka!
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Reputacja: 41
Napisane przez Kitty » 4 wrz 2010, 18:39 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Zakupy prawie sie udaly. Obkupilam synka, do tego jak zobaczylam cudne ciuszki dla dziewczynek, to jeszcze malenstwo sasiadki obkupilam g:D Za to moje zakupy nie za bardzo sie udaly. Udalo mi sie znalezc kurtke/zakiet i rozpinany sweterek, ale nie kupilam polowy rzeczy ktore mialam w planie. Zapewne bylo to z powodu braku czasu, takze chyba i przyszla sobote spedze na zakupach ;)
Teraz maz oglada "Doctor Who" ...ja tego serialu zniesc nie moge, dlatego chowam sie za komputerem :595:
[ Dodano: Sob Wrz 04, 2010 19:52 ]
Zapomnialma dodac, ze na 1,5h przed planowanym zakonczeniem zakupow zlapal mnie straszny skorcz miesni od polowy plecow, przez prawy posladek az do kolana :-( Mosialam po meza dzwonic, bo ledwo szlam :603: Teraz tylko plecy mnie troche pobolewaja, takze planuje dluga kapiel dla relaksu. Ehhhh, chyba sie starzeje :605:
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez bogini8 » 4 wrz 2010, 19:41 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
my nie bo powiedzialm do tej kobiety w urzedzie zeby mi powiedziala jak 3 miesiecznemu dziecku zrobic idealne zdjecie jesli takie dziecko sie kreci alo czasem glowki wogole jeszczenie trzyma sztywno,,,i sie przymknela i wzieli zdjecie:PKitka napisał(a):Zdjęcia też musieliśmy robić jeszcze raz
a papiery o kosciola mialam stad z bham z kosciola pozwolenie na chrzest w pl takze bez problemu;)
Kitty, ta starzejesz hahah lykaj magnez i cwicz ,,kocie grzbiety,, codziennie po pare razy a ogolnie proponuje joge dla poczatkujacych na wszystkie problemy plecowo kregoslupowo skurczowe rewelka:)
dziewczyny chce maluchowi kupic nowa zabawke i mysle o baby walkers z odpinana tablica. teraz bedzie mogl sie bawic sama tablica lezaz na brzuszku, pozniej siedzac a pozniej bedzie mogl przy tym chodzic :] normalnego chodzika nie mam zamiaru kupowac.
i znalazlam 2 fajne ale nie moge sie zdecydowac ktory kupic hihih(ah te kobiety niezdecydowane) :
http://www.argos.co.uk/static/Product/p ... 243569.htm
http://www.argos.co.uk/static/Product/p ... 479865.htm
ktory wydaje wam sie ciekawszy i bardziej atrakcyjny dla dziecka?:)))) helppp:)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez ewela119 » 4 wrz 2010, 20:13 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
My dzisiaj bylismy na rodzinnych zakupach, bylismy w Pl sklepie i zobaczylam na drzwiach ze mozna u nich zamowic torty, ale jak zapytalam o cene to mi oczy wyszly, za taki nieduzy torcik pani mi powiedziala od 40£ w zwyz :galy: A nie chcialam nic specjalnego wiec albo musze poszukac innego miejsca albo zrobic ten tort sama chociaz to opcja ktora biore pod uwage w ostatecznosci :roll: Po zakupach jeszcze sprzatanie w domu i generalny porzadek zrobilam w schowku i szopie bo juz wszystko wypadalo jak tylko otworzylo sie drzwi, no i scielam trawnik przed domem takimi wielkimi nozycami :) Takze dzien spedzony aktywnie i meczaco wiec teraz zasiadlam na kanapie i ogladamy "Poranek kojota" na TVN, klasyk :-D
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez barwnie » 4 wrz 2010, 21:33 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Moj synuś miał ten drugi walker. byliśmy z niego bardzo zadowoleni. a mały słuchając tych mówionych literek powtarzał dzwięki. muzyczka też nie jest strasznie upie....liwa ;). lubił do niej tańczyć.
My dzisiaj też mieliśmy grila i było przyjemnie tyle tylko, że mąż mnie wyprowadził przedpołudniem z równowagi wrrrr
mam nadzieje, że taka pogoda utrzyma się jeszcze troche
-
- barwnie
- Raczkujący
- Reputacja: 0
-