Gładź gipsowa ?

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MężczyznaPostNapisane przez rudiks » 16 gru 2010, 22:32 Gładź gipsowa ?

czy zna ktoś ludzi którzy robią remonty mieszkań gładź gipsowa i ile to kosztuje? i nie chodzi mi o te angielskie mazańce tylko o typową gładź gipsową z góry dziękuję i pozdrawiam

rudiks
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez holekpolska » 17 gru 2010, 09:19 Re: Gładź gipsowa ?

W birmingham jest podobno polska hurtownia budowlana. Moze tam sprouj

holekpolska
Początkujący

Reputacja: 3
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez krisbrumm » 19 gru 2010, 22:20 Re: Gładź gipsowa ?

Muszę Cię niestety zmartwić, ale na próżno szukać gładzi szpachlowej.Wspomniana hurtownia polskich materiałów budowlanych niestety już nie istnieje.
Znam temat od podszewki.Trzy lata temu, po kupnie domu, przeprowadzałem remont.Ściągnąłem z polski szwagra, który jest budowlańcem, aby dowodził remontem.Po krótkim rekonesansie wśród brytyjskich materiałów budowlanych stwierdziliśmy, iż nie będziemy kładli brytyjskich tynków metodą "na mokro", gdyż jest ryzykowna co do pożądanego skutku, poza tym jest trudna do robienia dla kogoś, kto nigdy tą metodą nie kładł.Zatem szwagier postanowił, że będzie kładł normalny, polski Cekol, jako że czuje się pewny w kładzeniu gładzi po polsku.
Na owe czasy kupiliśmy Cekol w wspomnianej na wstępie hurtowni (była koło szpitala na Dudley rd).
remont zrobiliśmy, wyszło pięknie, sąsiedzi pod wrażeniem itp.
W rym roku budowałem dobudówkę do kuchni, oczywiście pod dowództwem znanego redakcji szwagra.Jak doszło do wykończeniówki, staneliśmy znowu przed dylematem skąd gładż na ściany.Pojechałem tam do tej hurtowni, ale była zamknięta.Od firmy po sąsiedzku uzyskałem informację, że polski budowlaniec zwinął interes.
Poszukiwania w internecie też nie przyniosły skutków- w promieniu 100 mil nie znajdziesz sklepu z polskimi mat.budowlanymi.Najbliższa w Londynie.
Aby osiągnąć zamierzony cel, musiałem zamówić szpachle, Cekole itp. u znajomego, który jako kierowca ciężarówki niejako przy okazji i po znajomości przywiózł nam upragnione materiały aż z Polski.
Poszukaj jeszcze w necie, może coś natrafisz.może gdzieś się coś nowego pojawiło, albo czeka Cię Londyn...
Życzę powodzenia i wesołych Świąt!
krisbrumm
Stały Bywalec

Reputacja: 75
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez stefan1965 » 23 gru 2010, 06:46 Re: Gładź gipsowa ?

Spróbuj Joint Filler do kupienia wszędzie.A Cekolopodobne wyroby sprzedaje hurtownia w Londynie.

stefan1965
Raczkujący

Reputacja: -3
Neutralny

PostNapisane przez KA i PE » 23 gru 2010, 08:04 Re: Gładź gipsowa ?

ja uzywam zwyklego, pomaranczowego gipsu gdzie sie da. jesli potrzebuje szybko rowna powierzchnie uzywam gipsu o nazwie 'joining plaster'. jest drozszy, ale latwiej sie go kladzie. moim zdaniem problem z nami, polakami jest taki, ze nie potrafimy klasc pomaranczowego gipsu. ktos kto jest w tym dobry potrafi szybko i rowno zrobic sciane czy sufit z rowna i gladka powierzchnia. tyle ze taki fachowiec kosztuje, a to znowu nie jest 'polskie' zeby kogos zatrudniac prawda? raczej robimy wszystko sami, ewentualnie z tzw szwagrem.

pozdr

pe

KA i PE

MężczyznaPostNapisane przez zwierzakfm » 23 gru 2010, 15:41 Re: Gładź gipsowa ?

ja uzywalem tez takiego cuda ze SCREW FIX-a LINK, ale nie byl zbyt wydajny. jak stracilem cierpliwosc do gladzi to wynajalem fachowca-anglika i on juz robil tym pomaranczowym na mokro. Uzywal chyba takiego LINK. wychodzilo to calkiem niezle i nie bylo zadnego pylu w chacie.
zwierzakfm
Stały Bywalec

Reputacja: 22
Pokojowy