na co zwracac uwage przy kupnie domu/mieszkania w anglii
Napisane przez fasolka » 12 mar 2011, 19:57 na co zwracac uwage przy kupnie domu/mieszkania w anglii
chcialabym zapytac tych,ktorzy juz kupili dom/mieszkanie w anglii badz tych ktorzy orientuja sie w tym temacie na co zwracac uwage przy kupnie domu w anglii, chodzi mi glownie o jego stan. planuje kupic tutaj dom a nie mam zbyt duzej wiedzy w tym temacie i nie chcialabym np. kupic domu, w ktorym pozniej okaze sie ze jest grzyb itp. a czesto ogladajac domy na pierwszy rzut oka ciezko powiedziec co jest nie tak. bede wdzieczna jesli poradzicie mi.
-
- fasolka
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez KA i PE » 12 mar 2011, 20:41 Re: na co zwracac uwage przy kupnie domu/mieszkania w anglii
pozdr
pe
-
- KA i PE
Napisane przez zwierzakfm » 12 mar 2011, 22:33 Re: na co zwracac uwage przy kupnie domu/mieszkania w anglii
rzeczy do sprawdzenia jest mnostwo. nie wiem nawet od czego zaczac.
- stan instalacji ogrzewania, czy kaloryfery sa nowe czy stare i jaki jest boiler do CO i cieplej wody. jezeli w miare nowy to jest ok. czasami maja stare boilery zamontowane w miejscu gdzie jest kominek (tzw. back boiler). to raczej nadaj sie do wymiany, bo napewno jest stary. jezeli boiler jest nowy upewnij sie ze sprzedajacy ma certyfikat instalacji CORGI.
- stan instalacji elektrycznej, jak wyglada skrzynka bezpiecznikow. jezeli jest nowa i ma wylacznik roznicowy oraz wylaczniki nadpradowe (takie z wajcha) to powinno byc ok. upewnij sie, ze sa plomby na glownym bezpieczniku przed licznikiem i czy sprzedajacy ma certyfikat na instalacje nowej skrzynki.
- jaka jest izolacja domu, czy jest np. cavity insulation w sianach (albo czasami mowia na to cavity walls). nie jest to fantastyczna izolacja ale lepsze niz nic.
- czy na strychu jest polozona jakas izolacja i czy nie smierdzi wilgocia. jeseli tak to dach moze przeciekac gdzies.
- generalnie sprawdz sobie polozenie domu wzgledem slonca. w tym kraju i tak jest go malo wiec im wiecej slonca dostaje sie do domu tym mniejsza szansa, ze zagniezdzi sie wilgoc i grzyb.
- jezeli po wejscu do domu wszedzie czujesz rozne odswiezacze do powietrza to moze byc znak, ze wlasciciele maskuja jakis przykry zapach, np wilgoci/grzyba.
napewno jest jeszcze kilka rzeczy, ale jakos nic juz wiecej nie przychodzi mi do glowy. moze ktos inny cos dopisze.
-
- zwierzakfm
- Stały Bywalec
- Reputacja: 22
Napisane przez marcinss » 12 mar 2011, 22:50 Re: na co zwracac uwage przy kupnie domu/mieszkania w anglii
Jesli nie masz fachowca z polski.ktory by pomogl radze skorzystac z profesionalisty np.
http://www.centralsurveys.co.uk/
Ja "uratowalem" sie dzieki temu przed wydaniem 25 tys na remot dachu,fundamentow itd. choc wizualnie dom wygladal super.
Pozdrawiam
-
- marcinss
- Przyczajony
Napisane przez k.lukasz » 8 maja 2011, 00:43 Re: na co zwracac uwage przy kupnie domu/mieszkania w anglii
-
- k.lukasz
- Przyczajony
Napisane przez gofer85 » 9 cze 2011, 09:59 Re: na co zwracac uwage przy kupnie domu/mieszkania w anglii
Półtora miesiąca temu kupiliśmy z małżonką mieszkanie. Najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie w jakiej dzielnicy ten dom/mieszkanie. W zależności od Twoich możliwości finansowych i wielkości mieszkania/domu proponujemy poszukać jakiegoś nowego osiedla. W Bham jest sporo nowych mieszkań do kupienia, nowe, masz pewność że nikt w nim nie mieszkał, jeśli chodzi o stan to nie ma co za wiele sprawdzać bo wszystko jest na gwarancji. My jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru, także tyle mogę polecić.
Pozdrawiam
-
- gofer85
- Początkujący
Napisane przez rad » 12 cze 2011, 13:51 Re: na co zwracac uwage przy kupnie domu/mieszkania w anglii
Ktoś się orientuje, jak wygląda sytuacja z hipoteka?
-
- rad
- Stały Bywalec
- Reputacja: 25
Napisane przez Luk-rom » 3 lip 2011, 17:43 Re: na co zwracac uwage przy kupnie domu/mieszkania w anglii
Na pewno trzeba sie uzbroic w cierpliwosc zaczelismy szukac koniec lutego znalezlismy poczatek maja (obskoczylismy z 20 domow w oklicach yardley sheldon) caly proces prawniczy to ok 2 miesiace,
przed szukaniem warto umowic sie z Bankiem/brokerem czy dostaniesz kredyt od tego tak naprawde trzeba zaczac :!:
-
- Luk-rom
- Raczkujący
- Reputacja: 4
Napisane przez zwierzakfm » 4 lip 2011, 19:55 Re: na co zwracac uwage przy kupnie domu/mieszkania w anglii
-
- zwierzakfm
- Stały Bywalec
- Reputacja: 22
Napisane przez Luk-rom » 4 lip 2011, 21:27 Re: na co zwracac uwage przy kupnie domu/mieszkania w anglii
-
- Luk-rom
- Raczkujący
- Reputacja: 4
-